Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 22 жовтня 2020, 03:10
13854
11

Луїш КАШТРУ: «У Шахтаря немає резервного складу. І першого складу теж нема»

Головний тренер «Шахтаря» дав прес-конференцію після перемоги над «Реалом»

| Оновлено 22 жовтня 2020, 03:10
13854
11
Луїш КАШТРУ: «У Шахтаря немає резервного складу. І першого складу теж нема»
ФК Шахтар Донецьк. Луїш Каштру

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру дав прес-конференцію після перемоги в Мадриді над «Реалом» (3:2):

– Луїш, з перемогою! Ви зараз щасливі?

– Звичайно, щасливий! Я щасливий, перш за все, за свою команду. Місія тренера – робити інших щасливими. Так, також радіти, але перш за все – робити щасливими інших: уболівальників, адміністрацію, гравців. Це я зараз і відчуваю. Є почуття виконаного обов'язку. Протягом матчу ми дуже-дуже багато працювали, так і в останні дні, щоб бути в найкращих кондиціях. І працювали ми в дуже складній атмосфері. Щоб розуміли: в день вильоту вчора вранці ми залишилися без двох гравців, які в принципі були заявлені. Ось приблизно так ми і жили, реагуючи на те, що приносить нам кожен день через пандемію. І знати, що всі ті, хто відчував себе добре, були з цим переможним духом, – для мене це фантастика.

– Дуже не хотілося б, щоб українська преса назвала це перемогою резервного складу «Шахтаря» в Мадриді, але вона вже це робить. Тому вам питання спеціально для неї: ви можете назвати хоч одного запасного в цьому складі? Навіть у Дентіньо – третій матч в сезоні, у Майкона – четвертий. Неможливо знайти в нібито резервному складі, який сьогодні переміг, жодного запасного.

– У «Шахтаря» немає резервного складу. І першого складу теж немає. У нас є список футболістів, які працюють кожен день з величезними амбіціями, з великою віддачею, і готуються грати абсолютно всі. Не підготуйся всі, ми б сьогодні не змогли досягти цієї великої перемоги. Хлопці були дуже рішучі – це була дуже згуртована команда. У «Шахтарі» немає футболістів, які грають і не грають. До матчу завжди підходить команда! У минулому сезоні ми стали чемпіонами України з 23 очками відриву від другого місця і дійшли до півфіналу Ліги Європи. Ми змогли це зробити як команда. І сьогодні, також як команда, добилися гарної перемоги. Вітаю всіх, хто працює в «Шахтарі», всю сім'ю «Шахтаря», і дякую за всю підтримку, яку нам забезпечують, переживаючи цей складний момент для клубу!

– Корнієнко чудово діяв в епізоді з першим голом, обігравав зірок «Реала». Що ви можете сказати про футболістів, які сьогодні перший раз вийшли в матчі Ліги чемпіонів?

– Я хочу сказати наступне. Сьогодні, як і завжди в «Шахтарі», немає імен, які виходять грати, а є команда. Ми змогли перемогти «Реал» тільки будучи командою. Не через одного або іншого, не через те, що один був краще, а інший гірше. Ні, всі хлопці виконали ідеально стратегію на матч! Ми дуже добре закривали фланги і середину. Завдяки діям Дентіньо ми змогли також використовувати зони, які він відкривав, – туди проходили Тете і Соломон. І ось ця стратегія розвивалася саме завдяки команді. Це привело нас до перемоги. Корнієнко міг бути хороший протягом всього матчу, але, якби команда не так діяла, ми б не перемогли. Вітаю весь колектив з тим, як згуртовано ми сьогодні виглядали.

– У минулому сезоні «Шахтар» зробив велику сенсацію в матчі з «Манчестер Сіті» на виїзді, коли втратив велику кількість основних гравців. Сьогодні точно така ситуація, навіть набагато гірше, – і знову сенсація, дуже впевнена гра в обороні, результат завдяки командним діям. З чим ви можете пов'язати такі збіги?

– Команда змогла не тільки досягти з «Сіті» результату 1:1 і сьогодні з «Реалом» 3:2. З «Аталантою» ми також здобули перемогу. Команда, в принципі, в минулому сезоні досягла хороших результатів. Так і сьогодні. Або з тими хлопцями, хто грав більше, або з іншими – з усіма, всі трудяться щодня! І я не буду розділяти і вважати когось гравцями стартового складу, основи, а інших – запасними.

Я повторюся: ми в минулому сезоні досягли 23 очка відриву від другого місця і дійшли до півфіналу Ліги Європи. Вся команда працює дуже добре і вся готова грати. Пояснювати сьогоднішню перемогу – рівно говорити про уважність, суворість, дисциплінованість та амбіції наших футболістів в минулому матчі. Тільки так можна виграти у Мадрида. Інакше б не вийшло. «Реал» – це найсильніша, фантастична команда з суперкваліфікованими футболістами і тренером. Як я і сказав, пояснити нашу перемогу можу уважністю, дисципліною і амбіціями.

– Перед грою ми багато говорили про вашу прес-конференцію. Люди цікавляться: ваш цей настрій, ваш спіч, якась навіть злість, з якою ви намагалися викликати повагу у іспанських журналістів, щоб вони теж знали «Шахтар». Думаю, після цього матчу вони точно запам'ятають «Шахтар», а коли ви приїдете в наступний раз, про вас буде найбільше запитань. Ви спеціально дали таку емоційну прес-конференцію перед матчем? Ви хотіли завести свою команду?

– Що я найменше припускаю в житті, так це брак поваги. Її повинно бути набагато більше. На жаль, як я і сказав, навіть коронавірус не навчив людей того, наскільки крихким все є. У цьому світі на даний момент є постійна спроба людей з владою передавлювати, наступати і переїжджати слабших. А повага – це те, що повинно керувати людьми. Коли є матч Ліги чемпіонів між «Реалом» і «Шахтарем», а найбільш обговорювана гра – це «Кадіс» – «Реал»... Напевно, це цілком говорить про ту повагу до «Шахтаря», якої не вистачило. Моя відповідь ніяк не була пов'язаною з «Реалом».

«Реал» – це могутня команда, одна з найкращих в світі, яку ми поважаємо. Він завжди буде прикладом щодо організації та функціонування клубу. Вчора я відчув брак поваги через те, що Зідана не запитали жодного разу ні про «Шахтар», ні навіть про стратегію на майбутню гру з «Шахтарем»! Набагато важливіше слів – дії. Хтось може подумати, що я так кажу, бо ми перемогли. Ні, вчора все ще було відкрито, а «Реал» сьогодні міг нас розчавити в три, чотири, п'ять м'ячів. Але я повторю те, що говорив: повага має керувати людьми в цьому світі, і більше нічого.

– Що ви сказали футболістам перед грою? Як ви їх зарядили? Можливо, ви показували фільм про Мохаммеда Алі? Сьогодні «Шахтар» літав, як метелик і жалив, як бджола.

– Трубін – гравець збірної. Бондар – гравець збірної. Додо – гравець збірної. Хочолава – гравець збірної. Корнієнко, Майкон, Марлос, Маркос Антоніо, Тете і Соломон – гравці збірних. Багато хто, напевно, були неуважні, не оцінили «Шахтар» так, як потрібно було оцінити. Це дуже кваліфіковані гравці, це хлопці, які працювали протягом усього тижня, і вони амбітні. Ми виграли сьогодні. Їх не потрібно було дуже налаштовувати. «Реал» домінував у триманні м'яча, але завдяки якості наших футболістів ми сформували дуже хорошу команду, яка змогла добитися позитивного результату.

– Це історична перемога! Вчора ви перепитали мене: що за ситуація в «Реалі»? Тепер мадридці програли вже два матчі, а не один. Ви і зараз думаєте, що «Реал» не відчуває ніяких проблем?

– Я думаю, що команди програють, коли вони не найкращим чином виконали свою місію на полі, або коли суперник виконав свою місію краще. Дивлячись матч, ви можете сказати, що «Шахтар» виграв, а можете сказати, що у «Реала» були проблеми. Якщо ви хочете сказати добре про «Шахтар», то можете сказати, що «Шахтар» – хороша команда, яка, ймовірно, знайшла слабкі сторони в грі «Реала». Я дивився цей матч і хочу сказати, що у моїх футболістів сьогодні була хороша стратегія, що ми були хороші при обороні і що ми абсолютно точно знали, що робити, коли м'яч у нас.

Окей, футбол приваблює мільйони людей, тому що ніхто не знає, що в цій грі може статися. Але, думаю, ви бачили більше матчів «Реала» ніж я, і це ви можете сказати, були у нього проблеми чи ні. Коли ми показували відео поєдинків «Реала» своїм футболістам, ми бачили суперсильну, фантастичну команду, яка робить на полі неймовірні речі. Так що ми повинні були підійти дуже і дуже готовими до гри, оскільки будь-який момент був небезпечним. Так ми готуємося. Є у «Реала» проблеми чи ні? Це не до мене, а до аналітиків. Я не аналітик, я – тренер моєї команди. І я можу говорити про свою команду.

 
Оцініть матеріал
(99)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Поручик Ржевский
Молодец, Каштру, грамотно расставил игроков, что имел.
И, самое главное, рассказал, что ключ к успеху - это выход из-под прессинга.
Первое, что делает Реал - это впятером после потери набрасывается на группу игроков, что завладела мячом. И если вовремя разрезным пасом выбить мяч, то в обороне Реала будет уже мало игроков - только те, кто успеет добежать.
Одна проблемка - конечно, надо было во втором тайме что-то ещё закинуть, ведь выходы один-на-один были. Концовка была бы более спокойная.
И голом незасчитанный, который забил Марлос, в концовке обраткой вернулся - всё по честному.
Браво - команде и тренеру.
BaZia
Після перечитаного вью особиста повага до Каштру, без зверхнього популістичного єства, але зачіпає глибоким мисленням до простих речей. Дуже мудра людина
tima fialko
Каштру-Уважение,это то что должно руководить людьми.В этом мире,есть постоянная попытка людей с властью,давить,переезжать слабых.
Он не только прекрасный тренер,но и порядочный человек.И он тренер моей команды!
Vitalik_Medvid
Важко оцінювати людину, не знаючи її особисто, але судячи з прес-конференцій Каштру - дуже класний чувак цей дядько. Розумний інтелігент, з правильними поглядами на життя - це викликає величезну симпатію. Бажаю йому, і його команді навести шороху в цій групі смерті - схоже на те, що тут усім учасникам буде ой як непросто.
cucumber
Молодец! Заслуженная победа! Такие победы впишут фамилию Каштру в историю "Шахтера"! Победить Реал - это топ!
onco-clown
Он всегда разумен и интеллигентен в своих интервью. Это не исключение.
Саша Яковенко
Браво!
Sonnenaufgang
Болезнь Шахтёра против Топ команд - играть совершенно разные таймы: в одном забивать, в другом пропускать. Неужели из этого до сих пор нельзя сделать какие-то выводы. Ведь так могла быть и ничья. И уже никто бы не радовался. Играйте на атаку все 90 минут и не забывайте про защиту, иначе зачем играть в Лиге Чемпионов. Вам нечего терять. Именно так выигрывают Лигу Чемпионов.