Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 13 вересня 2020, 22:51
11044
18

«Кубок СНД» замість Кубка світу? Яким біатлон повернеться майбутньою зимою

Денис Шаховець в очікуванні кардинальних змін

| Оновлено 13 вересня 2020, 22:51
11044
18
«Кубок СНД» замість Кубка світу? Яким біатлон повернеться майбутньою зимою
Український біатлон. Білорус Сергій Бочарніков і українець Дмитро Підручний

Пандемія коронавірусу продовжує набирати обертів, але спорт поступово повертається після карантину. Практично кожен вид спорту встиг постраждати від наслідків, і довгий час здавалося, що біатлон стане одним з небагатьох, хто відбудеться легким переляком.

Спочатку скасували останні «півтора» етапи Кубка світу сезону-2019/20. Неприємно, звичайно, але жити можна. Потім вперше за всю історію літніх чемпіонатів світу, яка налічує чверть століття, вирішили не проводити головний старт міжсезоння. Теж нічого смертельного не відбулося, багато хто такий формат змагань не сприймає всерйоз.

Кубок IBU перенесений, кубок юніорів та чемпіонат Європи скасовані

По-справжньому тривожно стало 11 вересня (ні, трагічний інцидент 19-річної давнини тут ні до чого). Виконавчий комітет IBU, щоб захистити здоров'я спортсменів і всіх учасників, скасував юніорський Кубок IBU і чемпіонат Європи серед юніорів.

Крім того, в цьому році гонок дорослого Кубка IBU не буде, перші етапи відклали до січня. Та й не факт, що їх знову не перенесуть або не скасують зовсім. І тільки етапи Кубка світу скасовувати ніхто не збирається. Можуть хіба що зовсім трохи скорегувати програму.

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак в недавньому інтерв'ю xSport пояснив, чому Кубок світу повинен відбутися за будь-яких умов:

«IBU планує провести максимальну кількість етапів Кубка світу і чемпіонат світу, тому що підписані серйозні контракти з телебаченням. Ну а в якому форматі все буде проходити, це вже будуть вирішувати 23 вересня на засіданні Виконкому. У той же день будемо знати про формат проведення першого триместру. Можливо, змагання будуть без уболівальників, може, будуть спарені етапи. Наприклад, два в Хохфільцені замість Ансі, або в Естерсунді замість Контіолахті».

Як бачимо, у Міжнародного союзу біатлоністів є велика мотивація провести головні старти сезону. У той же час, з фінансових і логістичних міркувань, IBU не може гарантувати високі стандарти заходів захисту здоров'я щодо «другосортних» змагань. Що ж робити дублерам збірних і юніорам в такій ситуації?

Не факт, що збірна України зможе поїхати на змагання взимку

Але хоч Кубок світу і збираються проводити, поки немає визначеності з тим, хто зможе брати участь в гонках. Поки збірна України все міжсезоння проводить збори в Сянках Львівської області, оскільки виїхати на закордонний збір не вдається. І не факт, що вдасться поїхати на змагання взимку. Ось як цю ситуацію коментує Бринзак:

«Може навіть бути таке, що деякі країни з «червоної» зони не братимуть участі в змаганнях. Аж до того, що навіть якщо десять країн не зможе приїхати, все одно Кубок світу відбудеться.

Що стосується нас, якщо, не дай Бог, не зможемо виїхати на етапи Кубка світу, будемо проводити Всеукраїнські змагання, може навіть матчеві зустрічі з країнами-сусідами. Все залежить від того, яка буде ситуація з карантином і відкриттям кордонів».

Якщо хтось із сусідів і захоче до нас приїхати, то це будуть Білорусь і Росія

Відразу кидається в очі фраза про «матчеві зустрічі з країнами-сусідами». Зрозуміло, що якщо хтось із сусідів і захоче до нас приїхати, то це будуть Білорусь і Росія. Вийде такий собі «Кубок СНД» в альтернативу Кубку світу. У нашої федерації дружні відносини з колегами з сусідніх країн, тому такий варіант цілком може стати реальністю. Та й лідер збірної Росії Олександр Логінов одружений з екс-українкою Марією Кручовою, йому не вперше відвідувати нашу країну.

Але можуть виникнути і певні складнощі. Багато російських біатлоністів незаконно відвідували анексований Крим, і, згідно з українським законодавством, при спробі в'їхати на територію нашої країни повинні отримати заборону на кілька років, і з яскравим штампом-печаткою в закордонному паспорті відправитися на батьківщину. Втім, встежити за всіма дуже складно, маловідомий Антон Свотін минулого року якось знайшов лазівку і поза конкурсом виступив на літньому чемпіонаті України в Чернігові.

Якщо все піде за найгіршим сценарієм і Кубок світу пройде без участі збірної України, як бути з квотами на наступні сезони? Все втратити через форс-мажор, а потім делегувати на гонки по одному спортсмену буде вкрай неприємно.

Підручний та Валя Семеренко зможуть вибратися за кордон. І залишаться там

Втім, ймовірно, кілька українських біатлоністів все ж зможуть виступати на Кубку світу. Справа в тому, що Юлія Джима отримала якусь спеціальну словенську візу і готується до сезону разом з особистим тренером Урошем Велепцем, який очолює команду Словенії. Також зараз за кордоном Сергій Семенов, він тренується разом зі своєю нареченою, швейцаркою Аїтою Гаспарін.

Юлія Джима і Урош Велепец

Крім того, в кінці вересня Дмитро Підручний та Валя Семеренко повинні відправитися в німецький Вісбаден для виступу в щорічній шоу-гонці. Підручний точно візьме участь у виставковому старті, а Валя, завдяки вищезгаданому Володимиру Бринзаку, запрошена в якості запасної і буде змагатися тільки в тому випадку, якщо хтось в останній момент через певні причини не зможе пробігти. Президент ФБУ зміг домовитися з німецькою стороною про невеликий привілей.

Після завершення шоу-гонки Підручний та Валя залишаться в Європі і поїдуть в Рамзау на висоту. По-перше, там вони зможуть краще підготуватися до сезону, а по-друге, не виключено, що після повернення в Україну не закриють кордони. Так що вони, а також Джима і Семенов, швидше за все, зможуть представляти нашу країну на Кубку світу. Але цього може бути недостатньо для того, щоб потрапити у топ-10 Кубка націй і зберегти нинішні квоти.

Втім, до старту нового сезону ще більше двох місяців. Зараз федерації біатлону України і Німеччини ведуть перемовини про те, щоб українські спортсмени в жовтні приїхали на збір в Рупольдинг і Рамзау. Будемо сподіватися, що біатлон взимку повернеться в більш-менш звичному вигляді, і ми зможемо побачити на лижні не тільки нашу головну команду в повному складі, а й інші збірні. Головне, щоб всі були здорові.

Оцініть матеріал
(50)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Таке повторитися не повинно». Пушич оцінив перемогу Шахтаря у матчі УПЛ
Футбол | 19 квітня 2024, 18:28 92
«Таке повторитися не повинно». Пушич оцінив перемогу Шахтаря у матчі УПЛ

Наставник незадоволений тим, що команда пропустила у більшості

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mishka_Tayson
Сподіваюсь, що це лише авторські домисли та банальний перестрах.
Petro_ua
яке снд? до чого це?
Україна давно вийшла з цієї непотрібної організації...
чи, це тупе копіювання статті з рос. ресурсів...?!
Орест Копиця
Ну лізуть ці бидлючі кацапські таргани в усі шпарини, хоч плач...
Александр Шевченко
Большего бреда, про то, что украинцы не будут выступать на кубке мира я еще не читал. Как такое Володьке совку головного мозга могло прийти? Он че не в курсе, что спортсменам делают исключение и да даже на коммерчиские старты наши умудряются ездить. Удивительно, как же в разгар пандемии наши футбольные клубы играют в Европе и к нам приезжают немцы с голландцами, а Володя? Удивительно, как Бех-Романчук, Магучих и Левченко смогли выступать в брильянтовой лиге, чудеса да и только
Vit18
Хіба є проблемою щоденне обстеження біатлоністів та персоналу перед етапами кубку світу?
Макс Руденко
Кубок антлантиди бл з атлантами, а не з мокшами кубок запаарєбрика.
Serhiy (Миколаїв)
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Василий Будник
Биатлон, как и снег, становятся роскошью..
Микола Унгурян
це Бринзак свої рожеві мрії озвучує?
та зрозуміло, діду вже з косою в чорному стукає, а все ніяк не проведе "чемпіонта" екс-срср
euro2012_za_2012euro
"Только Юлия Джима на днях получила специальную словенскую визу..."
Да она на полных парах мчит к словенскому паспорту !
Turnok
Какие-то стрёмные ситуации. Джима тренируется со сборной Словении, а потом может случится так бац и официально: Джима приняла гражданство Словении. Мне кажется всё к тому идёт. Велепец может её уговорить.
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил