Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 17 червня 2020, 08:28
15865
172

Як Металіст і Карпати покарали за договірний матч, зіграний у 2008 році

Sport.ua - про найскандальніший матч в історії українського футболу

| Оновлено 17 червня 2020, 08:28
15865
172
Як Металіст і Карпати покарали за договірний матч, зіграний у 2008 році
ФК Металіст

Якийсь злий рок переслідує «Карпати». У львівському клубі - епідемія коронавірусу, і поки команда пропустила три тури після відновлення чемпіонату. Що буде далі, які взагалі перспективи «Карпат», зараз одному Богу відомо. Поділяючи тривогу і переживання за долю львівського колективу, за здоров'я його гравців і співробітників, все ж слід зазначити, що в неприємні ситуації «Карпати» потрапляють регулярно. Вони в цьому мастаки.

Пам'ятайте, як в березні 2007 року через загадкову застуду, нібито виявлену у вісьмох гравців, львів'яни відмовилися грати матч чемпіонату проти «Металіста»? І так і не зіграли тоді, до речі: не вийшли на гру, а харків'янам була присуджена технічна перемога. А в 2006-му «Карпати» взагалі влипли в неприємну історію з «підозрілим» матчем проти сумського «Спартака». Але всі ті випадки - лише квіточки порівняно з горезвісною «справою» дванадцятирічної давнини, яка назавжди змінила наш клубний футбол.

Плівки Димінського

19 квітня 2008 року в Харкові було зіграно рядовий, здавалося, поєдинок чемпіонату країни між «Металістом» і «Карпатами». Господарі здобули більш ніж впевнену перемогу - 4:0, яка вкупі з поразкою в паралельному поєдинку «Дніпра» фактично дарувала бронзові медалі чемпіонату слобожанам. Той поєдинок так би і залишався в числі багатьох інших, якби не одна обставина: через місяць потихеньку почали спливати його шокуючі і неприємні подробиці. Правда, спливати в занадто «обмеженому просторі». Але шила в мішку не втаїш, і через рік-півтора ми всі були втягнуті в неприємні, брудні і довгограючі розбірки, які отримали підсумковий офіційний статус як перший в нашому чемпіонаті договірняк. У тій вже далекій історії було дуже багато нестиковок і пересудів, але ще більше - жадібності і дурості. Та й на «світ» вона з'явилася, взагалі-то, не через бажання викорінювати подібні явища, а скоріше тому, що хтось хотів «насолити» своєму ближньому.

Все почалося нібито з того, що під час розмови між тодішнім президентом ФФУ Григорієм Суркісом і тодішнім президентом «Карпат» Петром Димінським останній підколов першого, мовляв, не можеш навести порядок в підшефному господарстві. На що Григорій Михайлович, не моргнувши й оком, парирував: мовляв, спочатку розберися зі своїми підлеглими, які за твоєю спиною здають матчі. І розповів в загальних рисах про «цікавинки» гри «Металіст» - «Карпати», про те, хто з гравців львівської команди отримав хабара, і хто з харківського клубу їх дав. Швидше за все, якби ці два товариші не перетнулися випадково на одному заході, подвійне дно квітневого матчу 2008 року так би і залишилося за кадром. Але історії треба було розвиватися за іншими лекалами.

Петро Петрович, скороспішна і досить непередбачувана людина, на цей раз вирішив трохи почекати, користуючись старим і перевіреним століттями методом, згідно з яким помста - блюдо холодне. У своєму кабінеті Димінський через кілька тижнів «наїхав» на Лащенкова (саме на цього футболіста начебто вказав глава ФФУ, як на головного фігуранта договорняка), і загнаний в кут Сергій, немов школяр, який провинився, розповів босові, скільки грошей отримав, від кого, коли, і як вони були потім розподілені. Загалом, здав всі явки, паролі, секрети і всіх колежан.

Знову-таки, та травнева розмова-допит так би й залишилася надбанням лише відеотеки Петра Петровича, якби не чергова фатальна випадковість, яка трапилася якраз рівно через рік, у травні 2009-го. Тоді футболіст «Карпат» Володимир Федорів, який стомився «вибивати» зарплату у свого керівництва, пішов шукати правду в федерації: він звернувся з позовом в КДК ФФУ. «Караючий меч» федерації в цьому питанні прогнозовано став на бік «скривдженого» футболіста, і зажадав, щоб львівський клуб розрахувався з усіма боргами. Але оскільки Федорів брав безпосередню участь в здачі гри «Металісту», за що і отримав належні десять тисяч доларів (всього львівські «змовники» отримали від харків'ян 110 тисяч доларів, які були в підсумку розподілені між гравцями стартового складу), і у Димінського було на руках документальне зізнання Лащенкова, президент «Карпат» не збирався доплачувати Федоріву за «шкідливість».

Навпаки - львів'яни почали «на пальцях» доводити членам КДК, що у захисника команди рильце в пушку. У ФФУ на слово не повірили, заборонивши «Карпатам» займатися трансферами. Ті не заспокоїлися, почавши ходити інстанціями у пошуках своєї правди. Але слухати порожні слова львів'ян ФФУ все так же не хотіла. І вимагала доказів. Димінський був змушений поділитися копією відео допиту Лащенкова. Маховик грандіозних і непередбачуваних розбірок був запущений.

Злочин і кара

На початку 2010-го плівка з зізнанням Лащенкова в головному футбольному гріху стала надбанням не тільки вітчизняної футбольної громадськості, а й зарубіжної, бо в гонитві за справедливістю «Карпати» подали в суд Лозанни позов проти ФФУ з вимогою скасувати заборону на трансфери. І в якості доказів своєї правоти (або невинності) карпатівці «прикріпили» до справи відео-файл із зізнанням молдавського легіонера «Карпат». В УЄФА з приводу цієї ситуації спорудили «серйозну стурбованість», але перенаправили право розбиратися назад, до Києва, оскільки справа стосувалася внутрішнього чемпіонату. І почалося ... З огляду на небачений досі прецедент, віце-президент федерації Олександр Бандурко звернувся за допомогою до Генеральної Прокуратури України. Але там не особливо зраділи: мовляв, нікого ж не вбили, отже, розбирайтеся самі зі своїм футболом.

І почали розбиратися. За допомогою все того ж Контрольно-Дисциплінарного Комітету. Відомство, яке очолював тоді Стефан Решко, через кілька місяців розглядів винесло суворий вердикт, який тодішній перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко, котрий відкрито зайняв в «справі» сторону «Металіста», назвав «ганьбою для українського футболу». А ще Сергій Михайлович, який мав сильний сумнів, що йому робити - чи то йти з ФФУ, чи то залишатися всім ворогам на зло, зронив тоді знамениту фразу-мем про свою сорочку, яка виявилася ближче до тіла: «Чи зараз закрити двері і піти, перевернувши цю сторінку в своєму житті, то все ж залишитися? До слова, сорочку з шафи свого кабінету в федерації я забрав. Мене зупиняє одне: чи залишиться в ФФУ після мого відходу хоч одна людина, яка буде боротися зі свавіллям, і чи буде її голос почутий?».


ФК Карпати. Сергій Лащенков

А поки Стороженка рвало на частини, вердикт КДК ФФУ вийшов таким: «Карпати» і «Металіст» синхронно позбавлялися дев'яти очок, спортдира «Металіста» Євгена Краснікова, який, за словами Лащенкова, і запропонував хабар гравцям «Карпат», дискваліфікували довічно. Як, втім, і самого Лащенкова. Постраждав і Димінський, який наполегливо шукав вищої справедливості: один рік заборони на футбольну діяльність, тоді як гендир львівського клубу Ігор Дедишин здобув п'ять років «бану». Гравці львівської команди, які брали участь в договірному матчі, рішенням КДК були оштрафовані на різні суми (від п'яти до десяти тисяч доларів).

З такою постановкою питання не погодилися ні в Харкові, ні у Львові. І «Металіст», і «Карпати» заявили, що оскаржуватимуть рішення КДК. І від слів перейшли до справи. А коли Апеляційний Комітет ФФУ залишив у силі рішення попередньої інстанції, обидва клуби заявили про похід в Лозанну. Не залишився осторонь і тодішній наставник збірної України Мирон Маркевич, який поєднував свою посаду з постом керманича «Металіста». У серпні 2010 року Мирон Богданович відправив до Києва депешу з повідомленням, мовляв, відмовляюся далі бути тренером першої команди країни «в зв'язку з неможливістю продовжувати роботу на цій посаді». З чим пов'язана така неможливість, Мирон Богданович тут же докладно пояснив (це потрібно прочитати): «ФФУ повністю дискредитувала себе. Я не маю морального права працювати в організації, яка цілеспрямовано знищує харківський футбол. Я був і залишаюся тренером «Металіста» і не можу зрадити рідний клуб. Моя совість перед українськими вболівальниками чиста. Протягом тих місяців, коли я очолював збірну, вона не зазнала жодної поразки. І це незважаючи на те, що ФФУ свідомо відверто ігнорує інтереси головної команди країни в питаннях складання адекватного ігрового графіка, селекції, фінансування та інфраструктурного забезпечення».

Довгоочікуваний вердикт Лозанни

Взимку 2011 року на авансцену вийшов Спортивний Арбітражний Суд. Його високим указом рішення АК ФФУ було призупинено. У Лозанні почали вивчати справу і готувати свій вердикт.

Тоді здавалося, що «найсправедливіший і найгуманніший» футбольний суд в світі оперативно впорається зі своїм завданням, і вже до літа 2011-го Україна дізнається його вердикт. Але не тут-то було. У справі почали з'являтися нові подробиці, а оприлюднення підсумкового «списку» постійно відкладалося. Весь 2011-й пішов на марне очікування. Була надія, що все вирішиться на початку наступного року, але теж мимо каси. А далі у УЄФА, ФФУ та всієї футбольної Європи почалися нові, більш важливі клопоти - як провести Євро-2012. Провели відмінно. Україна в бруд обличчям не вдарила. Швидше навіть навпаки: тодішній глава УЄФА Мішель Платіні заявив, що той чемпіонат континенту - кращий в історії проведення заходів. Харківський матч відійшов на другий план. І про нього почали потихеньку забувати.

А дарма. Тому що в 2013-му все повернулося на круги своя. І нарешті в серпні, через п'ять з хвостиком років після матчу на харківському стадіоні «Динамо», Лозанна надіслала свій вердикт. Але до цього ще потрібно було дожити. І переварити деякі резонансні слова і події.

На той момент «Металіст» отримав нового власника - Олександр Ярославський був змушений продати своє дітище Сергію Курченку. У травні того року «Металіст» вперше в своїй історії зайняв друге місце в чемпіонаті країни, що дає право стартувати в кваліфікації Ліги чемпіонів. І харків'яни таки стартували в бажаному турнірі - 30 липня проти грецького ПАОКа.


ФК Металіст

Через тиждень вони повинні були вже в рідних стінах приймати греків. Але не встигли. 2 серпня наспів для когось довгоочікуваний, а для когось і не дуже вердикт УЄФА, згідно з яким «Металіст» був відсторонений в тому сезоні від єврокубків. Після більш ніж п'ятирічного розгляду, торгів, звинувачень і апатії САС визначив, що матч «Металіст» - «Карпати», зіграний 19 квітня 2008 року, є договірним.

З клубів не знімали очки, деяким фігурантам справи пом'якшили покарання, а то і зовсім «відбілили», але те, що дві наші елітні команди скатали в банальний неприємний договірняк, офіційно визнали в Європі.

«Карпати» після того вердикту в результаті опинилися на задвірках УПЛ: команда в останні сезони регулярно бореться за виживання. І чи виживе - велике питання (в плані, чи збереже елітну прописку). «Металіст» і зовсім зник з футбольної карти країни. Вище правосуддя таки відбулося. А ось багато учасників того договірняка - непрямі або безпосередні - як ні в чому не бувало, продовжують мудрувати, повчати або займати високі посади. Вони дуже швидко про все забули. Чи роблять вигляд, що забули.

А ось нам, футбольним уболівальникам, з цим жити.

Читайте також:

Від капітана до ізгоя. Київська історія Юрія Калитвинцева
Михайличенко був одним із найкращих гравців Европи. А міг стати і великим    
У Греції є все, крім футболу. Цю істину не змінив навіть Протасов
Якщо хлопець в горах не ах, або Чому Леон-кілер став просто Леоном            

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 18
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті
Футбол | 18 квітня 2024, 18:25 2
ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті

Український воротар допоміг «Реалу» вийти у півфінал Ліги чемпіонів

Коментарі 172
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
salenco
Через тиждень вони повинні були вже в рідних стінах приймати греків. Але не встигли. 2 серпня наспів для когось довгоочікуваний, а для когось і не дуже вердикт УЄФА, згідно з яким «Металіст» був відсторонений в тому сезоні від єврокубків.
Як це не встигли зіграти, Металалліст зіграв домашній матч з ПАОКом 7серпня у Харкові(1-1) перший матч виграли (0-2). І готувався до матчу плей-офф ЛЧ з Шальке, а потім надійшло рішення CAS.
JohnNeuman
Хотелось бы предложить Лозане еще посмотреть матч Ильичевец – Динамо 3:2 от 2010 года, когда Ильичевцу для того чтобы остаться в элите нужно было обыграть Динамо в матче 30 тура после первого тайма проигранного 0:2. Хотя и клуба такого нет и футбол уже настолько не нужен, что договорняки и не проводятся, а если и проводятся то это не то что договорняки а просто слив бесплатный. В принципе логично.
umnuy2
Жаль конечно.
Металл мог бы в лиге чемпионов нормально выступить.
GR-65
Греков как раз Металлист тогда прошел и вышел на немцев.
f-play
Интересно, а автор видел сам матч? Хотя бы в записи?
dedpixto
пусть Гриша Суркис, которого вчера Верховный суд Украины избавил от надежд относительно уже практически украденного миллиарда, утешится тем, что это ему частичное воздаяние за те усилия, которые он направил на уничтожение харьковского "Металлиста"; а Петя Дыминский, который прячется за границей от уголовной ответственности за убийство, пусть перед сном вспоминает не только убитую женщину, но и смрад, который остался после него.
Mr.Frost
Більш гнидотних постатей в українському футболі чим Суркіси та Димінський не було! І мабуть вже не буде1
rus
Как только Динамо потеряло ЛЧ место,началось!
sahka1981
Тему уже давно закрыли, как ни странно, в великом футболе это произошло, там где наиболее этому противились раньше.
Анатомия договорняка: вратарь Мартыщук рассказал, как "Карпаты" за 110 тысяч долларов сдавали матч "Металлисту"
Экс вратарь львовских "Карпат" Юрий Мартыщук рассказал о скандальном договорном матче с харьковским "Металлистом" (0:4), который состоялся 19 апреля 2008 года. Напомним, тот скандал повлек за собой вылет "Металлиста" из Лиги чемпионов, уход Мирона Маркевича с поста главного тренера сборной Украины и множество всевозможных дисквалификаций.
"Живу с этим 11 лет. Никто не знает, что я чувствую. Я тащу лишний груз. Душевный, не физический. Хочу избавиться от него, – рассказал в эфире программы "Великий футбол" 33-летний Юрий Мартыщук. – Хочу спать спокойно, поэтому расскажу о договорном матче "Металлист" – "Карпаты". Эта правда должна облегчить мне жизнь. Хочу снять с себя этот крест... Это была база "Карпат". Мы собирались на тренировку за два дня до матча. Я был в комнате, со мной тогда жил Игорь Худобяк. Пришел Николай Ищенко и сказал, что можно сдать матч за 110 000 долларов – каждому игроку по 10 000. Я сказал, что в такие игры не играю. Вопрос был закрыт. Худобяк тоже сказал, что сдавать не будет. Ищенко ответил, что если хоть один футболист не согласится сдать, то команда в целом сдавать не будет. И вышел".
"Как приносили деньги и кто, я не знаю. Не видел. Ищенко собрал костяк команды, в том числе Худобяка, и договорился сдать. Единственный кому вообще не сказали о сдаче – Тарас Петривский".
"Мы уже приехали в Харьков, а я не знал, сдаем мы или нет. Ищенко подошел и сказал, что никто не сдает. Но Сергей Лащенков забил в свои ворота и получил красную карточку – отработал свою десятку. Ищенко и Лащенков улыбались друг другу на поле, а у меня слезы накатывались".
"Приехал Петр Дыминский (президент "Карпат") и вызвал к себе. Включил аудиозапись со словами Лащенкова про сдачу. Дальше сказал написать объяснительные. Команда опять собралась, уже без руководства. Парни отказались писать. Я поднял бучу, сказал, что не сдавал матч и деньги не брал, что они должны это сказать Дыминскому. Они сказали, меня больше никто не трогал в клубе. Но у меня оставался контракт на полтора года. Дыминскому не понравилось, что я не сдал матч, когда все были на удочке".
- Игорь Кочетов (экс-глава комитета ФФУ по этике и честной игре) предлагал сдать всех?
- Предлагал. Но если бы я рассказал, то это было бы фатально для них. Я их прикрыл. Эта позиция была проигрышной для меня. Сожалею, что не рассказал правду. 1 000 раз пожалел.
"Когда пришло решение ФФУ о штрафе в 10 000 долларов, я уже год не получал зарплату. ФФУ запрещала мне играть, но потом пошла навстречу и разрешила рассчитаться в рассрочку. Тогда я обратился к тем футболистам, которых прикрыл, с просьбой о помощи. Помогли два игрока: Кобин сразу попросил назвать нужную сумму и дал 2 000 долларов. Еще тысячу дал Худобяк. Ищенко сказал: "Иди на***".
"У меня был принцип – я деньги не брал, поэтому не буду возвращать. Если вернуть время назад, то я бы раньше рассказал об этом матче", – заключил Мартыщук.
Владимир Копяк
Из сотен договорняков, только одной ПЛ, выдернули один... А остальные? Да никому это не нужно... Пока в этом замешано ОПГ под названием УФУ, мошенники типа павелки, костюченко и еже с ними - все это будет продолжаться из года в год... Это бизнес, в котором крутятся громадные деньги, а ведь конечным исполнителям достаются копейки, но они и этому рады...
dd dent
Жутко на самом деле, развиваться и дойди. За 1 шаг до лч и получить такой щелчок по носу ... а нашо они тот товарняк вообще сыграли?
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
8number
А ветка клёвая на самом деле, ребят. Тут столько всего можно рассказать, что уши повянут даже у самого меланхоличного кулича.
Когда папка отдаёт на секцию бокса своего сына, он надеется, что его чадо будет лучшим или, как минимум, набьёт морду всем пацанам на районе. В нашем футболе вот так же.
У американцев вон разрешено людей было убивать за вознаграждение больше 2х-сот лет, и они этого совсем не стыдятся.
Давайте же и мы забудем это, вот всё.
Mr.Frost
Та то ти любиш свої фотки викладать у "цікавих " позах! Розраховуєш на увагу, то тобі не сюди, а ЛГБТ-спільноту!
sahka1981
Анатомия договорняка: вратарь Мартыщук рассказал, как "Карпаты" за 110 тысяч долларов сдавали матч "Металлисту"
Экс вратарь львовских "Карпат" Юрий Мартыщук рассказал о скандальном договорном матче с харьковским "Металлистом" (0:4), который состоялся 19 апреля 2008 года. Напомним, тот скандал повлек за собой вылет "Металлиста" из Лиги чемпионов, уход Мирона Маркевича с поста главного тренера сборной Украины и множество всевозможных дисквалификаций.
"Живу с этим 11 лет. Никто не знает, что я чувствую. Я тащу лишний груз. Душевный, не физический. Хочу избавиться от него, – рассказал в эфире программы "Великий футбол" 33-летний Юрий Мартыщук. – Хочу спать спокойно, поэтому расскажу о договорном матче "Металлист" – "Карпаты". Эта правда должна облегчить мне жизнь. Хочу снять с себя этот крест... Это была база "Карпат". Мы собирались на тренировку за два дня до матча. Я был в комнате, со мной тогда жил Игорь Худобяк. Пришел Николай Ищенко и сказал, что можно сдать матч за 110 000 долларов – каждому игроку по 10 000. Я сказал, что в такие игры не играю. Вопрос был закрыт. Худобяк тоже сказал, что сдавать не будет. Ищенко ответил, что если хоть один футболист не согласится сдать, то команда в целом сдавать не будет. И вышел".
"Как приносили деньги и кто, я не знаю. Не видел. Ищенко собрал костяк команды, в том числе Худобяка, и договорился сдать. Единственный кому вообще не сказали о сдаче – Тарас Петривский".
"Мы уже приехали в Харьков, а я не знал, сдаем мы или нет. Ищенко подошел и сказал, что никто не сдает. Но Сергей Лащенков забил в свои ворота и получил красную карточку – отработал свою десятку. Ищенко и Лащенков улыбались друг другу на поле, а у меня слезы накатывались".
"Приехал Петр Дыминский (президент "Карпат") и вызвал к себе. Включил аудиозапись со словами Лащенкова про сдачу. Дальше сказал написать объяснительные. Команда опять собралась, уже без руководства. Парни отказались писать. Я поднял бучу, сказал, что не сдавал матч и деньги не брал, что они должны это сказать Дыминскому. Они сказали, меня больше никто не трогал в клубе. Но у меня оставался контракт на полтора года. Дыминскому не понравилось, что я не сдал матч, когда все были на удочке".
- Игорь Кочетов (экс-глава комитета ФФУ по этике и честной игре) предлагал сдать всех?
- Предлагал. Но если бы я рассказал, то это было бы фатально для них. Я их прикрыл. Эта позиция была проигрышной для меня. Сожалею, что не рассказал правду. 1 000 раз пожалел.
"Когда пришло решение ФФУ о штрафе в 10 000 долларов, я уже год не получал зарплату. ФФУ запрещала мне играть, но потом пошла навстречу и разрешила рассчитаться в рассрочку. Тогда я обратился к тем футболистам, которых прикрыл, с просьбой о помощи. Помогли два игрока: Кобин сразу попросил назвать нужную сумму и дал 2 000 долларов. Еще тысячу дал Худобяк. Ищенко сказал: "Иди на***".
"У меня был принцип – я деньги не брал, поэтому не буду возвращать. Если вернуть время назад, то я бы раньше рассказал об этом матче", – заключил Мартыщук."
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kivals_grozny
А я вновь напишу свое мнение, которое здесь писал уже не единожды:
все началось с матча в Добромиле Львов-Металлист, в аккурат перед первой игрой Динамо-Металлист в Кубке УЕФА
Металлист тогда не хотел играть в том болоте, и если вспомните - предлагал даже перенсти и сыграть эту игру на стадионе в Днепропетровске
Игру не перенсли,
После этой игры обиженный и/или рассерженный Ярославский сказал фразу:
"Гриша бай-бай!!
ну а далее...
Вопрос к автору:
почему в Вашей статье не упоминается о действиях мистера "Комфортная уверенность" и о том, что Лощанков в последствии отказался от своих слов
И да, как это не приятно осознавать, но факт "договорняка" был признан Лозаной
sahka1981
попытка № 2)))
rus, 16.06.2020 22:17
Стесняюсь даже спросить, а исповедь вратаря Мартыщука про состоявшийся договорняк была тоже проплачена Суркисом? И денисова который предоставил для этого свою передачку тоже Суркис купил?
Каждого по отдельности он купил, или обеих сразу?
sahka1981
"Пришел Николай Ищенко и сказал, что можно сдать матч за 110 000 долларов – каждому игроку по 10 000".
а виноват все равно Суркис
8number
Как же тут некоторым -больно-