Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 березня 2023, 17:15
6633
3

У Греції є все, крім футболу. Цю істину не змінив навіть Протасов

Sport.ua - про подробиці скандального переходу одного з найкращих форвардів Союзу в «Олімпіакос»

| Оновлено 28 березня 2023, 17:15
6633
3
У Греції є все, крім футболу. Цю істину не змінив навіть Протасов
ФК Олімпіакос

Останній великий центрфорвард союзного футболу Олег Протасов заслуговував набагато більшого, ніж отримав. У київське «Динамо» він прийшов тоді, коли «покоління 1986» потихеньку почало здавати свої позиції, тому з точки зору командного результату він якщо і не прогадав, то, як мінімум, не виграв. Не зумів (чи не встиг) він і «вибити» собі серйозний зарубіжний контракт, тому пішов в непоказний чемпіонат Греції. Та й трансфер цей був обставлений не тільки скандалом, а й мав справжнє «подвійне дно». Давайте згадаємо, як все це відбувалося.

З «Дніпра» в «Динамо»

Корінний дніпропетровець, вихованець знаменитої місцевої футбольної школи «Дніпро-75», Олег Протасов вже в 18-річному віці дебютував у першій команді «Дніпра». Показово і по-своєму символічно, що перший поєдинок в чемпіонаті СРСР за «Дніпро» Олег провів проти київського «Динамо». Сталося це в 1982 році. А вже в наступному сезоні Протасов в складі «дніпрян» став чемпіоном країни. У цьому ж, 1983 році, юного форварда викликали до складу молодіжної збірної Радянського Союзу, і саме по матчах за «молодіжку» він привернув пильну увагу Валерія Лобановського, головного тренера першої союзної збірної. Тоді цей інтерес був суто «профільним»: Валерій Васильович розглядав Протасова як майбутнього гравця головної збірної країни. І не тільки розглядав, але і незабаром відправив виклик в «Дніпро» для Протасова в збірну Союзу. Знову-таки, примітно й символічно, що в дебютному матчі в складі першої збірної Союзу Протасов вийшов на заміну замість Олега Блохіна.

Коли Валерій Лобановський повернувся в «Динамо», його інтерес до Олега Протасова не випарувався. А тільки виріс. Але оскільки в складі київської команди в ту пору було відразу три кваліфікованих форварди - Блохін, Бєланов та Євтушенко, тренер не поспішав форсувати події із запрошенням дніпрянина, так як він при такому розкладі міг претендувати, хіба що, лише на роль нападника номер три.

Коли київське «Динамо» в середині вісімдесятих рвало на шматки футбольну Європу, Олег Протасов рвав на шматки союзний чемпіонат. Його бомбардирські подвиги стали притчею во язицех, а голеадорський графік випереджав «розклад» самого Блохіна. Напевно, той «Дніпро» був саме командою Протасова. Він там почувався легко і вільно, був в дошку своїм. Йому не потрібно було щось доводити партнерам і, разом з тим, не потрібно було з кимось ділитися м'ячем, адже саме він залишався першою і головною надією команди в атаці. Мені чомусь здається, що якби Протасов опинився в «Динамо» в 1984 або 1985 році, він би не зміг забивати за свою нову команду так багато. В силу різних причин. Хоча, з іншого боку, він би напевно став переможцем Кубка кубків. І що переважило б в результаті на вагах часу - міжнародний трофей в «Динамо» або результативна свобода дій в «Дніпрі» - сказати складно.

Але якщо історія не знає умовного способу, дискутувати з цього приводу марно. Гравцем київського «Динамо» Олег Протасов разом зі своїм нерозлучним другом і партнером по «Дніпру» Геннадієм Литовченком став на початку 1988 року.

Або в Київ, або в Хабаровськ з «гвинторізом»

Хоча цю «солодку парочку» настійно запрошували до Києва вже влітку 1987-го. Мовляв, прийшла пора служити в армії, так що або до нас, або...


Анатолій Дем’яненко, Геннадій Литовченко і Олег Протасов.

Ось як описував той гучний перехід тодішній тренер «Дніпра» незабутній Євген Кучеревський: «Якщо говорити про хлопців, то вони вели себе нормально, надавши вирішувати це питання керівництву клубу. Їх хотіли забрати ще влітку 1987-го, але у них був захист диплома, а оскільки обидва гравці були ще на навчанні, їх не могли забрати в армію. Ми домовилися, що до кінця сезону вони дограють, після чого повернемося до цього питання. Надалі їх почали лякати: якщо не підете в «Динамо», будете в Хабаровську служити або в Сибір вишлемо, будете з «гвинторізом» ходити і футбол забудете. Я їм сказав, що якщо будуть напружувати, треба йти в «Динамо». Адже це Київ, Україна, своя республіка. До того ж Лобановський - головний тренер збірної, в якій ви будете грати. Сезон закінчився, подзвонили і сказали: збирайтеся, їдьте»...

Зібралися, поїхали. Що б там хто не говорив, але з важким серцем поїхали, не інакше... У глибині душі ні Олег, ні Геннадій не хотіли йти з насидженого місця, хоча і напевно розуміли, що в «Дніпрі» їм стає тісно. У Києві чекали нова реальність, нові вимоги і нові проблеми, повністю вирішити які ні Протасову, ні Литовченку так і не вдалося. Складно сказати, як довго «шкребли кішки» на душі у двох товаришів після переїзду до Києва. Хоча пізніше, вже після закінчення ігрової кар'єри, Протасов в одному зі своїх інтерв'ю і говорив, що його перехід в «Динамо» - правильне і своєчасне рішення: «У «Динамо» ми хотіли піти, тому що прийшла пора. Та й Лобановський весь час тиснув, стверджуючи, що для збірної краще, якщо ми опинимося у нього під боком і будемо тренуватися з ним не 10 днів на рік, а щодня. Я не бачу нічого поганого в нашому бажанні, як би нас не звинувачували в Дніпропетровську. Ми хотіли зробити крок вперед».

Але чи вдалося зробити такий крок? У «Динамо» результативність, та й роль Протасова-форварда різко пішли на спад. У київській команді потрібно було, окрім усього іншого, ще й відпрацьовувати в обороні. Виходило далеко не завжди. Якщо в «Дніпрі» він міг за сезон забити 35 м'ячів, то в «Динамо» найвище його гольове досягнення в чемпіонаті - 12 м'ячів. Одним словом, було непросто. І це Протасов визнавав навіть через десятиліття.

А тим часом «Дніпро» після відходу двох своїх лідерів в чемпіонаті Союзу грав краще, ніж «Динамо» з Протасовим і Литовченком. Як так вийшло? Ось рецепт Кучеревського: «Ми зібралися після Нового року, поговорили з футболістами, після чого я їм сказав: у нас було два лідери, тепер цю роль на себе може взяти будь хто з вас, виходьте з тіні. Вам пророкують боротьбу за виживання, так доведіть, що можете боротися за призове місце! Нікому не кричіть про плани, виходьте і грайте. Коли ми стали грати в більш комбінаційний футбол, народу сподобалося, і відчай минув швидко».

Відчай Протасова (чомусь здається, що він все-таки був) минув лише в останній рік перебування в київській команді. У 1990 році Олег зі своїми партнерами по «Динамо» став переможцем чемпіонату Союзу і володарем Кубка. Правда, той сезон він не зміг відіграти від дзвінка до дзвінка. Тому що у вересні 1990-го, після матчу 21-го туру чемпіонату (проти «Спартака») пішов з команди.

Взагалі-то не дозволено, але можна

Хоча зробити це виявилося не так і просто. Справа в тому, що тоді, в останні роки існування Союзу, спортсменів, зокрема футболістів, неохоче випускали за «бугор». Діяло негласне правило: відпускати лише в тому випадку, якщо гравець досяг 28 років. Так, були відомі винятки з правил, але стосовно Протасова справа застопорилася: союзна футбольна федерація в особі її керівника В'ячеслава Колоскова відмовлялася відпускати форварда за кордон.

Куди саме? В грецький «Олімпіакос», який очолив Олег Блохін. Нібито серед претендентів на Протасова значилася і італійська «Фіорентина», але інтерес пірейського клубу був більш предметним. Так чи інакше, Протасов не став чекати погоди з Тоскани, і твердо вирішив поїхати в Грецію. А щоб позиція Колоскова і компанії стала більш лояльною, Олег при кожному зручному випадку в своїх тодішніх інтерв'ю на всю країну розповідав, що не бажає бути «кріпаком» і не буде терпіти, поки «порушуються всі мислимі і немислимі закони і норми». І що «я вже дозрів, щоб спробувати себе в професійному футболі».

Час тоді був цікавим, все ще з елементами перебудови. І в Москві включили задню, дозволивши Протасову приєднатися в Греції до свого колишнього одноклубника по «Динамо»: Олег підписав контракт з командою Блохіна, перед відходом відвантаживши два м'ячі в принциповому поєдинку проти «спартачів».

Як вдалося дізнатися трохи пізніше, консультації між двома клубами - «Динамо» і «Олімпіакосом» з приводу переходу Протасова почалися трохи раніше - влітку 1990-го. Тоді ж і був підписаний тристоронній договір. І у вересні Протасова і тодішнього президента «Динамо» Віктора Безверхого по прильоту в Афіни зустрічала багатотисячна юрба уболівальників, а в офісі «Олі» - багатолюдна прес-конференція.

Приїзд зірок радянського футболу в чемпіонат Греції (разом з Протасовим в клуб з околиць Афін прибув і Юрій Савичев з московського «Торпедо», а трохи пізніше і Геннадій Литовченко) викликав там справжній ажіотаж. Олег співтовариші був там на дуже хорошому рахунку. Але незабаром вибухнув гучний скандал.

Три контракти замість одного

Виявилося, що у Протасова (як і у Савичева) з «Олімпіакосом» був підписаний не один, а відразу три контракти. За умовами першого договору між українським і грецьким клубами, Протасова купили за вісім мільйонів доларів на п'ять років. А ось у другому були прописані зовсім інші цифри: три мільйони двісті тисяч доларів і три роки. Був ще й третій контракт, який начебто прийнято вважати правильним: чотири з половиною мільйона доларів - ціна, термін дії - п'ять років.


Геннадій Литовченко і Олег Протасов

За подвійну, точніше потрійну бухгалтерію щодо контрактів Протасова і Савичева, та й з договором Литовченка теж виявилося не все чисто, тодішній президент «Олімпіакоса» Саляреліс опинився на лаві для підсудних. Його сенс зрозуміти нескладно: він банально хотів вказати менші цифри, щоб платити менший податок в казну держави, про що він і розповів на суді. Але ось зрозуміти сенс наших досі не вдалося. І вже навряд чи вдасться. Федерація футболу України в особі Віктора Баннікова відхрестилася від цього трансферу - мовляв, ми дали лише «добро», а фінансову сторону питання курирував виключно київський клуб. Президент «Динамо» Безверхий, який підписував контракт Протасова з боку «біло-синіх», ніколи не коментував цю угоду. Але дуже переживав за те, що гроші з Греції за Протасова (і Литовченка) дуже довго йшли до Києва.

Безверхий їх так і не дочекався. Валюта за ці два трансфери надійшла на рахунки «Динамо» вже тоді, коли у київського клубу було інше керівництво...

Але якщо «Динамо» дочекалося-таки хоч якихось грошей за двох своїх футболістів, самі ці футболісти досі не отримали повністю належне за контрактом. І, на жаль, вже не отримають - стільки води витекло...

Що ж стосується кар'єри Протасова в «Олімпіакосі», то він там був першим парубком, як було сказано вище. Тільки першим парубком на селі, на жаль. Його потенціал був би затребуваний і в Італії, куди його регулярно і наполегливо сватали чутки, але в підсумку він з «просвітницькою місією» колесив задвірками футбольної Європи, розмінявши таким ось нехитрим чином свої найкращі футбольні роки. Та й чемпіоном Греції він не став, тільки Кубок виграв. Та й після «Олімпіакоса» його ігрова кар'єра пішла на спад, все нижче і нижче.

Чого так? Та просто так сталося: хотілося, як краще, хотілося скоріше, думалося, що все ще попереду. У підсумку маємо те, що маємо. І ніхто ж не винен, і сам Протасов - в першу чергу. Він просто «вдома» все вже давно довів, хотів вирватися на свободу, спробувати на смак «професійний» футбол.

Оскома залишилася надовго.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Читайте також:

Якщо хлопець в горах не ах, або Чому Леон-кілер став просто Леоном

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 14
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DKTheBest2
А чого мінусуєте? Можливість поїхати грати за кордон з'явилася у футболістів тільки в останні роки існування Совка. Згадайте контракт Заварова, який навіть вже граючи за Юве, зарплатню (копійки, на які навіть не міг прожити) діставав через Совінтерспорт.
Самі гравці Юве йому допомогли вирішити питання з керівництвом Юве.
DKTheBest2
Просто народилися не в той час і не в тій країні. Совок це Совок.
Всім тоді заправляв Совінтерспорт.
zac1310
вспомнились те 35 голов за сезон, и крутившиеся слухи о том, как это было...