Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 квітня 2020, 21:12
27366
10

Топ-10 найгірших легіонерів в історії Металіста

Екс-зірка «Шахтаря», віце-чемпіон Олімпіади, чемпіон Південної Америки

| Оновлено 22 квітня 2020, 21:12
27366
10
Топ-10 найгірших легіонерів в історії Металіста
ФК Металіст. Вальтер Асеведо

До зникнення з радарів вітчизняного футболу «Металіст» радував українських уболівальників красивою атакуючою грою. Особливо в період харківського «тріумвірату»: Ярославський - Красніков - Маркевич. Не в останню чергу краса того «Металіста» грунтувалася на яскравій грі легіонерів. Деякі з них досі запалюють в інших відомих клубах. Однак в історії харківської команди були і такі футболісти із зарубіжжя, які сліду не залишили, а лише наслідили. Сьогодні згадаємо про них.

10. Ален Сільвен Амугу

Камерун
Роки кар'єри: 2002-2003

Приїзд цього потужного нападника до Харкова викликав справжній ажіотаж. Ще б пак - перший легіонер з далекого зарубіжжя в першій столиці України, та і в національній збірній Камеруну він відіграв кілька поєдинків. Амугу, окрім камерунського, мав і французьке громадянство. Виступав у французьких клубах, а перед переходом в «Металіст» - в чемпіонаті ПАР. У 2002 році він їздив Європою, намагаючись працевлаштуватися. На перегляді в «Металісті» камерунський форвард сподобався наставнику харківської команди Михайлу Фоменку, і з Амугу був підписаний дворічний контракт. Сума угоди не називалася. Але заграти в «Металісті» камерунцю не вдалося. В його активі - лише п'ять поєдинків за слобожанську команду і нуль забитих м'ячів.

9. Айїла Юссуф

Нігерія
Роки кар'єри: 2014

Жорсткий, непоступливий, швидкий, з добре поставленим сильним ударом - таким запам'ятався Юссуф уболівальникам київського «Динамо». У складі «біло-синіх» нігерійський опорник довгий час був гравцем основного складу. На його рахунку - три чемпіонські титули і три виграних Кубка України. Але в 2013-му Айїла втратив місце в основі «Динамо». І в лютому 2014-го підписав орендну угоду з «Металістом» (до кінця року). Його контракт все так же належав київському клубу - до кінця 2014-го. Планувалося, що після закінчення терміну орендної угоди Юссуф підпише з «жовто-синіми» повноцінний контракт. Але не склалося. Якраз в цей час в «Металісті» почалися фінансові проблеми, клуб почав валитися, місяцями не виплачувалася зарплата. Сам Юссуф в одному з матчів отримав серйозну травму, довго відновлювався. Незважаючи на обіцянки, «Металіст» не запропонував нігерійцю повноцінного контракту. В результаті харківський період в кар'єрі Юссуфа обмежився лише 11 поєдинками.

8. Флавіус Стойкан

Румунія
Роки кар'єри: 2007

Румунського захисника в чемпіонат України привів наставник «Шахтаря» Мірча Луческу. У складі «гірників» Стойкан проявив себе досить непогано: був чемпіоном України, володарем Кубка країни. До приходу в команду Срни саме Флавіус був основним правим захисником донецької команди. Але, програвши конкуренцію хорвату, відгукнувся на пропозицію «Металіста». До Харкова Стойкан приходив в якості зірки. Але підтвердити свій статус не зумів. На його рахунку - лише один матч у футболці харківського колективу.

7. Сані Кейта

Нігерія
Роки кар'єри: 2010

В «Металіст» Кейта переходив в статусі зірки якщо і не першої величини, то як мінімум в ролі зірочки. На рівні збірних Сані був віце-чемпіоном світу серед молодіжок, срібним призером Олімпіади, бронзовим призером чемпіонату Африки. Його контракт належав «Монако», але закріпитися в складі княжого клубу йому не вдалося. Почалися поневіряння по орендах. Спочатку в Росії, після чого отримав запрошення до Харкова. Навіщо він знадобився «Металісту» - досі питання без відповіді. За «жовто-синіх» Кейта провів лише шість матчів і покинув команду. Трохи пізніше Сані пограв і за «Таврію», але з тим же успіхом - сім матчів і ніякого толку.

6. Лукаш Штетина

Словаччина
Роки кар'єри: 2011-2013

На молодіжному рівні Штетина котирувався досить високо: зіграв багато матчів за молодіжну збірну Словаччини, вважався перспективним і надійним захисником. У себе на Батьківщині Лукаш захищав кольори «Нітри». З цим клубом він дебютував і в Лізі Європи. Саме по іграх за «Нітру» цього центрбека і запримітили селекціонери «Металіста». У 2011 році словак підписав контракт з харківським клубом. За його трансфер «жовто-сині» заплатили 400 тисяч євро. Потужний, непоступливий, непогано грає головою - такий центральний захисник був потрібен «Металісту». Але в команді Маркевича Штетина провів лише два поєдинки, після чого був відправлений спочатку на півроку в дубль, а потім на всі чотири сторони.

5. Ернан Фредес

Аргентина
Роки кар'єри: 2009

На Батьківщині вважався дуже перспективним півзахисником. Рано потрапив до основного складу «Індепенденте», рано почав отримувати пропозиції від європейських клубів. За двадцятирічного Фредеса загребське «Динамо» давало п'ять мільйонів євро, але аргентинський клуб не відпустив свого ключового гравця. Але через два роки Ернан перейшов в «Металіст». Універсальний вінгер (міг зіграти і на лівому, і на правому фланзі) розглядався в харківському клубі в якості гравця основи на довгі роки. Але не зрослося. Фредес провів за «Металіст» лише сім поєдинків, і як тільки з'явилася можливість, повернувся на Батьківщину.

4. Олексій Єременко

Фінляндія
Роки кар'єри: 2009-2011

Один з представників футбольної династії Єременків. До приходу в «Металіст» Єременко-молодший встиг пограти і у Франції, і в Фінляндії, і в Італії, і в Росії. В команду Маркевича прийшов з раменського «Сатурна». У липні 2009 року Олексій підписав трирічну угоду з українським клубом. Його дебют на новому місці - краще не придумаєш: на другий день після підписання угоди Єременко забив гол за «Металіст» в матчі Ліги Європи проти «Рієки». І в матчі-відповіді проти хорватського клубу Олексій був на висоті: дві гольові передачі. А ось далі - як відрізало. У чемпіонаті України Єременко провів за харків'ян десять матчів, результативними діями не відзначився. І вже в наступному році пішов по закордонних орендах. Але у фінансовому плані Єременко нічого не втратив, так як саме харківський клуб продовжував платити йому чималу зарплату.

3. Марцин Буркхардт

Польща
Роки кар'єри: 2009-2011

В кінці серпня 2009-го польський атакуючий півзахисник Марцин Буркхардт перейшов в «Металіст». За його трансфер харківський клуб заплатив шведському «Норчеппінгу» 600 тисяч євро. Щорічна зарплата поляка за умовами трирічної угоди зі слобожанським клубом склала 300 тисяч євро. За словами наставника «Металіста» Мирона Маркевича, польський півзахисник посилить його команду: «Дуже важливо, що ми встигли підписати Марцина. Це перспективний гравець, який органічно віллється до складу «Металіста». На жаль, але органічно влитися не вийшло. У сезоні 2009/2010 Буркхардт провів за «Металіст» сім матчів, але нічим особливим не запам'ятався. І вже в лютому наступного року його відправили в оренду в польську «Ягеллонію». До Харкова він уже не повернувся.

2. Маркос Алвес

Бразилія
Роки кар'єри: 2005

У 2005 році «Металіст» не міг похвалитися зірками рівня Алвеса. Цей бразильський захисник переходив в український клуб в статусі чемпіона Латинської Америки, володаря Кубка Лібертадорес. А ще за його спиною - досвід виступів не тільки в чемпіонаті Бразилії, але і Італії, Португалії, Ізраїлю. Одним словом, цей 28-річний футболіст, який підписав дворічний контракт з «Металістом», повинен був стати залізобетонним гравцем основи харків'ян. Але не став. Маркос всім своїм видом показував, що помилився з вибором. І що при першій же можливості драпане назад. Загалом, так і сталося. За «Металіст» Алвес провів тільки один матч.

1. Вальтер Асеведо

Аргентина
Роки кар'єри 2009-2010

В «Металіст» прийшов на початку 2009 року. Спочатку на правах оренди, але потім в кінці року харківський клуб викупив його контракт у аргентинського «Сан-Лоренсо» за півтора мільйона доларів. З харків'янами Асеведо підписав п'ятирічну угоду. Маркевич розраховував на цього невисокого універсала, але Вальтер не розраховував так довго залишатися в Україні. На його рахунку - лише 12 поєдинків в чемпіонаті України. Акліматизуватися до нашого життя і нашого футболу цього аргентинцеві так і не вдалося. Через рік Асеведо відправився на Батьківщину - в «Індепедьєнте», в обмін на оренду Ернана Фредеса, який теж не прижився в Харкові.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Читайте також:

Топ-10 найгірших легіонерів в історії Динамо
Топ-10 найгірших легіонерів в історії Шахтаря
Топ-10 найгірших легіонерів в історії Дніпра

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(121)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барселона та ПСЖ. Визначено півфінальні пари жіночої Ліги чемпіонів
Футбол | 28 березня 2024, 23:59 0
Барселона та ПСЖ. Визначено півфінальні пари жіночої Ліги чемпіонів

У півфінальних матчах зустрінуться: Барселона – Челсі, Ліон – ПСЖ

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алексей Столетов
Круто мой пост, собравший десяток плюсов, потерли по поводу Стойкана)))))))))))))
Еще раз!!! Луческу Стойкана не приводил в Шахтер! Автор статьи, убейся.
DSH88
Вот это и была третья сила в УПЛ а не лугандоны .
ua-goahead
Рейтинг вийшов трохи кращий за попередні. Тільки, що це за брєдні про "першу столицю". Раджу авторам більш ретельно готувати матеріали і не вестися на регіональні вигадки
Пётр Лисковский
"Первая столица Украины", "слобожанская команда" - да это малороссией попахивает.