Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 02 квітня 2020, 16:17
6531
3

Кого підтримувати в Білорусі? Розповідаємо про найбільш знакових українців

Коли в Європі всі чемпіонати паралізовані через коронавірус, загальну увагу звернуто на Білорусь

| Оновлено 02 квітня 2020, 16:17
6531
3
Кого підтримувати в Білорусі? Розповідаємо про найбільш знакових українців
ФК Динамо-Брест

Хто б міг подумати, що на початку квітня 2020 року деякі спортивні та футбольні канали будуть в екстреному порядку купувати телевізійні права на показ в своїх країнах «Беларусбанк - чемпіонату Республіки Білорусь з футболу серед команд вищої ліги» - саме таку назву офіційно носить вищий дивізіон системи футбольних ліг Білорусі. Згідно з останньою інформацією, права на показ білоруської ліги придбали вже 12 країн світу, серед яких є і Україна.

Втім, далеко не всі в Європі в захваті від рішення білоруської влади продовжувати розіграш футбольного чемпіонату. Зокрема, журналісти популярного в Іспанії видання Marca в недавньому випуску відверто дивувалися, у що грає Білорусь...

Однак «футбольний голод» все одно змушує уболівальників по всьому світу звертати увагу на цю першість. Зокрема, в Австралії вже створили фан-клуб команди «Слуцьк», до лав якого за перші кілька днів вступило вже близько півтори тисячі осіб. Втім, там є своя цікава передісторія для такого явища, а ось що стосується України, то у нас є цілком собі футбольні причини для підвищеного інтересу (як мінімум на час карантину) до чемпіонату сусідньої країни - там, як свідчать дані порталу Transfermarkt, виступають 22 наших співвітчизника. Цікаво, що в сезоні-2019 таких було 27, про що ми детально розповідали в спеціальному матеріалі в кінці минулого року, проте з урахуванням того, що чемпіонат Білорусі тільки набирає свій хід, до його закінчення число українців, що перебралися в цю лігу, цілком здатне вирости.

Читайте також: Не Мілевським єдиним, або Як українці Білорусь підкорюють

Сьогодні ж ми поговоримо про найбільш знакових українців, з числа тих, що нині виступають в Білорусі. Для цього визначимо свого роду номінації, для кожної з яких і підшукаємо свого героя.

Найбільш дорогий - Олександр НОЙОК («Динамо-Брест»)

27-річний вихованець академії «Шахтаря» Олександр Нойок, який на дорослому рівні встиг пограти в Україні за «Говерлу», донецький «Металург» і «Металіст», нині виступає в стані чинного чемпіона Білорусі «Динамо-Брест». У цій команді Нойок є одним з лідерів, а тому не дивно, що за останніми оцінками Transfermarkt його вартість зросла до 1,5 мільйонів євро. Нині Нойок - не тільки найдорожчий серед українських легіонерів в Білорусі, але й один з найбільш дорогих гравців всього тамтешнього чемпіонату. Поряд з Олександром в трійку найдорожчих футболістів ліги входять також білоруси Михайло Гордійчук і Станіслав Драгун з «Динамо-Брест» та БАТЕ відповідно.

Найбільш досвідчений - Олександр ПАПУШ («Іслоч»)

Одну з найменших трансферних вартостей в чемпіонаті Білорусі і найменшу серед українців має правий захисник «Іслочі» Олександр Папуш. За оцінками все того ж Transfermarkt, вартість контракту бека становить всього 50 тисяч євро. Це цілком зрозуміло, тому що Папушу вже 35 років, та й виступає він в рядах аж ніяк не місцевого гранду - «Іслоч» за підсумками минулого сезону стала п'ятою, але в попередні два роки до цього була типовим середняком турнірної таблиці. Примітно, що в Україні Папуш пограв зовсім мало - в 2007 році він провів лише 2 матчі за «Іллічівець» (нинішній «Маріуполь»), вихованцем академії якого і є. У 2008 році Папуш перебрався в чемпіонат Білорусі, де і виступає до цього дня з невеликими перервами в 2013 і 2014 роках. До слова, нині серед українських легіонерів саме Папуш є свого роду «старійшиною» - гравцем, який раніше за інших дебютував і найдовше виступає в чемпіонаті Білорусі.

Найбільш віковий - Олег КАРАМУШКА («Вітебськ»)

Про Карамушку досить рано заговорили в Україні, коли він у 2005 році у віці 21 року, перебрався з «Борисфена» в «Шахтар». Подейкували, що на молодого центрбека в стані «гірників» покладалися серйозні надії, але виправдати він їх не зміг, хоча один повний поєдинок за «Шахтар» в чемпіонаті України все-таки провів. Після донецького гранду Карамушка пограв ще за кілька українських команд, перш ніж в 2011 році опинився в Білорусі. З тих пір з невеликою перервою в 2012 році (трохи пограв за «Кримтеплицю») виступає виключно в сусідній для нашої держави країні. Пограв за «Дніпро» з Могильова, «Мінськ», «Белшину», а з 2016 року виступає в рядах «Вітебська», з яким на початку грудня минулого року продовжив контракт на сезон-2020. В кінці квітня Карамушці виповниться вже 36 років, завдяки чому він є найстаршим українцем в Білорусі і одним з найбільш досвідчених гравців тамтешньої елітної першості в цілому.

Найбільш молодий - Євген ЧАГОВЕЦЬ («Мінськ»)

Наймолодшим нашим співвітчизником в чемпіонаті Білорусі є 22-річний центральний захисник «Мінська» Євген Чаговець. Про нього вітчизняні любителі футболу могли чути за виступами за «Шахтар» U-19 в Юнацькій лізі УЄФА, де Чаговець в сезоні-2017/18 провів 2 поєдинки з 6. В академії «гірників» цей центрбек провів чотири роки - з 2015 по 2019. Влітку минулого року Чаговець на правах вільного агента перебрався до Білорусі, де інтерес до нього проявив «Мінськ». У цій молодій команді (клуб «Мінськ» заснований в 2006 році) Чаговець вже знаходиться на хорошому рахунку, провівши 12 матчів у минулому розіграші чемпіонату і відігравши в обох поєдинках поточного сезону. До слова, 28 березня Чаговець відзначився першим забитим м'ячем в нинішньому розіграші чемпіонату, що допомогло «Мінську» виграти в дербі у столичного «Динамо» (3:2).

Найбільш неоднозначний - Євген ХАЧЕРІДІ («Динамо-Брест»)

Хачеріді і в Україні був фігурою досить неоднозначною - захисник з прекрасними даними і вміннями, який нерідко видавав абсолютно приголомшливі матчі, в інших поєдинках вмів ставати абсолютно некерованим і непередбачуваним, що призводило не тільки до прикрих помилок, але й до нерозумних вилучень... Після відходу з «Динамо» неоднозначність у футбольній кар'єрі Хачеріді продовжилася в Греції, де він за цілий сезон провів лише 3 поєдинки в тамтешньому чемпіонаті. Влітку 2019-го Євген розірвав контракт з ПАОКом, після чого кілька місяців перебував в пошуках нового місця роботи, перш ніж домовився з «Динамо-Брест». Втім, в Білорусі фігура Хачеріді не перестала бути неоднозначною - потенційно один з найсильніших центрбеків чемпіонату поки так і не дебютував за «Динамо-Брест». Ще в кінці минулого року в пресі з'явилися чутки, що Хачеріді може розірвати свій контракт з клубом, який навіть не встиг до того моменту почати свою дію. Згодом ця інформація була спростована, а Хачеріді залишився, але чому він поки не грає - загадка... Хоча, якщо вірити головному тренеру «Динамо-Брест» Сергію Ковальчуку (комусь же вірити потрібно!), то Євген не з'являється на полі через травму пальця.

Найбільш бойовитий - Олександр ВАСИЛЬЄВ («Мінськ»)

25-річний Олександр Васильєв виступає на позиції опорного півзахисника і є вихованцем академії київського «Динамо». Втім, за «біло-синіх» в офіційних матчах хавбеку зіграти не вдалося, а в 2012 році він спершу на правах оренди, а потім і на постійній основі приєднався до «Дніпра». У лавах цієї команди провів 2 поєдинки в УПЛ сезону-2014/15 проти «Шахтаря» (3:2) та «Говерли» (0:0), а потім випав з числа претендентів на місце в складі, поки влітку 2017 року вільним агентом не переїхав у «Арсенал-Київ». За «канонірів» провів півроку, але відіграв в УПЛ лише в 9 матчах, причому в 8 виходив на поле з лави запасних. У лютому 2018-го переїхав до «Мінська», де вже встиг себе чудово зарекомендувати. Зокрема, вартість Васильєва, за оцінками Transfermarkt, зросла за цей період з 75 до 500 тисяч євро. Цікаво, що в нинішньому розіграші чемпіонату Білорусі Олександр Васильєв є лідером першості за кількістю єдиноборств в обороні, яких на рахунку хавбека 38 (74% - успішні). Очевидно, бойовитість і непоступливість Васильєва в своїй зоні допомогли «Мінську» в перших двох турах здолати «Белшину» (3:1) та земляків з «Динамо» (3:2), і нині лідирувати в турнірній таблиці.

Найбільш старанний - Артем СУХОЦЬКИЙ («Динамо» Мінськ)

Цей вихованець академії київського «Динамо», що так і не отримав можливості проявити себе в першій команді, добре знайомий вітчизняним любителям футболу по іграх за «Олександрію» та «Зорю». У січні 2018 року Сухоцький на правах вільного агента перебрався в «Слован» з Братислави, але вже в березні нинішнього року словацький клуб погодився відпустити українця в короткострокову оренду (до 15 липня) в мінське «Динамо». У Білорусі Сухоцький почав досить завзято і старанно. Зокрема, за даними Wyscout, нині Артем є беззаперечним лідером тамтешнього чемпіонату за кількістю виконаних передач в останню третину поля. Таких на рахунку Сухоцького статистики нарахували 32, що правда, за їх точністю (59%) Артем не потрапляє навіть в топ-20 рейтингу, займаючи 22-е місце.

Найбільш відомий - Артем МІЛЕВСЬКИЙ («Динамо-Брест»)

Можна скільки завгодно говорити про всіх інших, але найяскравішою і найвідомішою фігурою в нинішньому чемпіонаті Білорусі є, мабуть, саме екс-форвард київського «Динамо» Артем Мілевський. На етнічну батьківщину цей футболіст повернувся в січні минулого року, і відразу ж втілив мрію, ставши з «Динамо-Брест» чемпіоном Білорусі. В результативності Мілевський до своїх 35 років неабияк розгубив. Зокрема, в минулому сезоні на його рахунку тільки 4 забитих м'ячі в 26 поєдинках, однак нині Артем бере іншим - прекрасним розумінням гри. Це дозволило Мілевському стати лідером чемпіонату Білорусі в минулому сезоні за ключовими і розумними передачами (28 і 62 відповідно). Та й в поточному розіграші Артем поки за ключовими (5) йде на першому рядку, що підкреслює його важливість в командній грі «Динамо-Брест», а також неабиякий, як мінімум за мірками білоруського футболу, талант.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 15
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Чи розглядає Лунін відхід з Реалу після гри з Ман Сіті? Відомі деталі
Футбол | 18 квітня 2024, 13:54 2
Чи розглядає Лунін відхід з Реалу після гри з Ман Сіті? Відомі деталі

Український воротар думає лише про «королівський клуб»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ярослав Игоревич
SLUTSK
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил