Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 25 грудня 2019, 12:18
9592
16

Не Мілевським єдиним, або Як українці Білорусь підкорюють

Sport.ua розповідає про істотну «колонію» наших співвітчизників в чемпіонаті Білорусі

| Оновлено 25 грудня 2019, 12:18
9592
16
Не Мілевським єдиним, або Як українці Білорусь підкорюють
ФК Динамо-Брест. Олександр Нойок

Починаючи з кінця «дев'яностих» український футбол поступово рухався вгору, перш ніж до початку «десятих» років стати цілком собі самодостатнім явищем. І якщо для деяких уболівальників українська Прем'єр-ліга так і не стала найулюбленішим та найбільш цікавим футбольним турніром, то ось для абсолютної більшості вітчизняних футболістів це змагання точно виявилося тією самою «теплою ванною», вилазити з якої вони банально не бачили сенсу.

Але так тривало до 2014 року. Після анексії Криму та війни, що почалася на Донбасі, рівень УПЛ досить швидко почав падати. Один за одним зникали клуби, які раніше були вельми помітними гравцями в елітному дивізіоні вітчизняного футболу - одні втрати «Металіста» та «Дніпра» чого варті. Почали відчувати проблеми навіть наші гранди - «Шахтар» і «Динамо». Внаслідок цього, а також не найкращої економічної ситуації в країні, футбол в Україні також почав переживати непрості часи. Знизилися зарплати в більшості команд УПЛ, в деяких колективах почали накопичуватися мільйонні борги, десь урізали або перестали платити зовсім преміальні. Ефект «теплої ванни» розсіявся практично миттєво, внаслідок чого багато хто з українських футболістів, які звикли до взагалі-то більш ніж комфортного (на тлі інших мешканців країни) життя, змушені були почати пошук цікавих варіантів за межами батьківщини.

Не так давно ми провели досить велике дослідження, визначивши 10 найбільш популярних країн для українських футболістів. Серед них опинився і чемпіонат Білорусі - ліга, за якою в нашій країні, справедливості заради, мало хто стежив раніше. До 2014 року лише в одному сезоні (чемпіонат-2011) в еліті білоруського футболу виступало більше 25 українських футболістів. Але з 2014-го і по нинішній момент наших гравців-професіоналів в сусідній країні завжди більше цієї цифри. У 2014 році українців в чемпіонаті Білорусі було 30, в 2015-му - 29, в 2016-му - 33, в 2017-му - 39, в 2018-му - 31. І лише в минулому чемпіонаті (сезон-2019) українських футболістів в Білорусі виявилося менше, ніж за останні п'ять років - 27. Але у більшості з нас на слуху лише прізвища Артема Мілевського і, можливо, Олександра Нойока та Олексія Хобленка, які в складі «Динамо-Брест» стали чемпіонами Білорусі.

Однак українці представлені були в 11 з 16 команд-учасницях елітного дивізіону чемпіонату Білорусі-2019. Ми вирішили, що невеликий огляд виступів наших легіонерів здасться цікавим і пізнавальним для тих, хто по-справжньому цікавиться українським футболом. Відразу відзначимо, що мова піде про тих футболістів, хто не просто числився в заявці, а провів хоча б один матч в чемпіонаті.

***

ГОМЕЛЬ, 15-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 1959 році
Найвище досягнення: чемпіон Білорусі-2003
У сезоні-2019 за команду зіграли 3 українці

«Гомель» за підсумками чемпіонату вилетів з вищої ліги чемпіонату Білорусі, проте кращим гравцем команди в сезоні був визнаний саме українець Віталій Квашук, який в 27 поєдинках відзначився 14 голами і 5 результативними передачами. Квашуку 26 років і він є вихованцем академії «Динамо», щоправда за киян не зіграв жодного матчу. В УПЛ зіграв лише один матч за донецький «Металург» в сезоні-2012/13. В «Гомель» перейшов в січні нинішнього року, але вже відомо, що після вильоту команди українець кар'єру в клубі не продовжить.

Крім Квашука за «Гомель» зіграли також екс-футболіст «Чорноморця» Євген Смирнов (7 матчів) і вихованець «Динамо», який пограв за «Геліос» та «Суми», Бадрі Акубардія (22 матчі, 2 голи). Обидва, як і Квашук, покинуть «Гомель» вже з 1 січня 2020 року.

ДНЯПРО, 14-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 1960 році
Найвище досягнення: чемпіон Білорусі-1998
У сезоні-2019 за команду зіграло 2 українця

Команда з Могильова зайняла 14-е місце, але в стикових матчах за право зберегти прописку у Вищій лізі поступилася «Руху» з Бреста. У складі «Дняпро» в сезоні-2019 виявилося два українця, але серйозно можна говорити тільки про 28-річного хавбека Олександра Батищева. Він є вихованцем академії донецького «Шахтаря». В Україні пограв за «Зорю», «Суми» та алчевську «Сталь». У 2014 році перебрався до Білорусі, де встиг за цей час змінити вже п'ять клубів. За «Дняпро» виступав з літа нинішнього року і встиг провести 13 матчів. До слова, контракт Батищева закінчується в кінці року, а тому, швидше за все, що в «Дняпро» Олександр не затримається.

Другим нашим легіонером в «Дняпро» є 25-річний захисник Михайло Калугін (вихованець «Металіста»), який прийшов в команду в серпні і встиг до кінця чемпіонату зіграти лише в 3 матчах. Калугін до 2014 року також виступав в Україні, а потім подався за кордон, встигнувши пограти в Словаччині, Вірменії та чотирьох командах Білорусі.

ВІТЕБСЬК, 13-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 1960 році
Найвище досягнення: срібний призер 1993 і 1995 років
У сезоні-2019 за команду зіграли 3 українці

«Вітебську» вдалося відстояти прописку в еліті за підсумками чемпіонату-2019. У цьому команді допомогли вельми досвідчені українські легіонери Артем Старгородський та Олег Карамушка. 37-річний Старгородський, який прийшов в «Вітебськ» влітку минулого року з київського «Арсеналу», провів 27 матчів, відзначившись 2 голами і 3 асистами. У січні Артем покине «Вітебськ», про що стало відомо буквально кілька тижнів тому. Що стосується 35-річного Карамушки, то на його рахунку 19 матчів і 1 гол. На початку грудня Олег продовжив контракт з «Вітебськом» до кінця наступного сезону.

Грав за «Вітебськ» в сезоні-2019 ще й також прекрасно знайомий українським уболівальникам Максим Фещук (11 матчів, 1 гол), але в середині сезону він потрапив у дубль і на початку наступного року після закінчення контракту покине клуб.

СЛУЦЬК, 11-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 1998 році
Найвище досягнення: чемпіон Першої ліги-2013
У сезоні-2019 за команду зіграли 2 українці

Два українських легіонера допомогли «Слуцьку» за підсумками сезону зберегти прописку у Вищій лізі. 22-річний вінгер Артем Дудік провів 27 матчів, записавши на свій рахунок 4 голи і 1 результативну передачу. В кінці цього року у хавбека закінчується термін дії орендної угоди і він повинен буде повернутися в клуб, якому належить - донецький «Шахтар». До слова, пам'ятати Дудіка любителі УПЛ повинні зовсім не по іграх за «гірників», яких поки в активі Артема немає, а за виступами за «Волинь», де він в юному віці дуже яскраво зумів себе проявити.

Ще один вихованець «Волині» 22-річний хавбек Юрій Тетеренко провів за «Слуцьк» 22 матчі. Він прийшов в команду в лютому з литовського «Атлантаса», але 31 грудня термін дії його контракту закінчиться і поки незрозуміло, де Тетеренко продовжить кар'єру.

МІНСЬК, 9-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 2006 році
Найвище досягнення: бронзовий призер 2010 року
У сезоні-2019 за команду зіграли 4 українці

Футбольний клуб «Мінськ» в чемпіонаті-2019 був однією з найбільш «українських» команд Вищої ліги Білорусі. 25-річний півзахисник Олександр Васильєв (вихованець «Динамо», що трохи пограв за «Дніпро» та «Арсенал-Київ») став не тільки кращим бомбардиром команди (10 голів в 26 поєдинках), але й був визнаний уболівальниками «Мінська» автором найкрасивішого забитого м'яча в сезоні. За команду Васильєв виступає з початку минулого року і має контракт до 31 грудня року нинішнього.


ФК Мінськ. Євген Зубейко

Непогано проявили себе хавбек Владислав Насібулін (24 матчі, 1 гол і 2 асисти) і захисник Євген Зубейко (21 матч, 2 голи). І якщо контракт першого, який є вихованцем «Шахтаря», закінчується 31 грудня і про його майбутнє поки нічого невідомо, то другий, відомий в Україні по чималій кількості ігор за «Чорноморець», вже точно покине «Мінськ» з 1 січня. Найменше з українських легіонерів за «Мінськ» матчів в чемпіонаті-2019 провів 21-річний центральний захисник Євген Чаловець (12 поєдинків, 2 голи), який перейшов в команду лише влітку на правах вільного агента з донецького «Шахтаря». Втім, контракт Чаловця також закінчується 31 грудня, а тому є варіант, при якому в наступному сезоні в цій команді українців не залишиться зовсім.

СЛАВІЯ-МОЗИР, 8-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 1987 році
Найвище досягнення: чемпіон Білорусі-1996, 2000
У сезоні-2019 за команду зіграли 5 українців

Ще одна команда, де по ходу сезону виступало чимало українців. Найбільше матчів за «Славію-Мозир» провів 22-річний вихованець «Зорі» Максим Слюсар (28 матчів, 4 голи і 3 асисти). 29-річний лівий фулбек Юрій Пантя провів 25 матчів (3 асисти), 38-річний Ігор Воронков - 21 матч, 26-річний Редван Мемешев - 8 матчів, а 28-річний Андрій Сорокін - тільки 2.

У всіх українських легіонерів «Славії-Мозир» в кінці року закінчуються контракти з клубом, крім Редвана Мемешева, який покинув Білорусь ще влітку і перебрався грати в Крим. Хто залишиться в «Славії-Мозир» з наших, поки незрозуміло, хоча досвідчений Ігор Воронков вже покинув клуб і, можливо, завершить кар'єру.

ТОРПЕДО-БЕЛАЗ, 6-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 1961 році
Найвище досягнення: чемпіон Першої ліги-2001
У сезоні-2019 за команду зіграли 2 українці

Лідером команди за підсумками минулого сезону був 24-річний український хавбек Богдан Мишенко, який трохи пограв на батьківщині за донецький «Металург» та «Десну». За «Торпело-БелАЗ» Мишенко виступає з минулого року, а в сезоні-2019 провів 28 матчів, відзначившись 7 голами і 3 асистами. 31 грудня у Богдана закінчується контракт з клубом і на поточний момент в білоруській пресі мусуються чутки про відхід українця.

26-річний вихованець запорізького «Металурга» Дмитро Юсов провів за «Торпедо-БелАЗ» 18 матчів (7 голів і 1 асист). Він, як і Мишенко, провів в команді два сезони, а нині має контракт, який закінчується 31 грудня.

ІСЛОЧ, 5-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 2007 році
Найвище досягнення: чемпіон Першої ліги-2015
У сезоні-2019 за команду зіграв 1 українець

В успішному виступі «Іслочі» також є український слід, хоча і вкрай невеликий. 34-річний правий фулбек Олександр Папуш провів за команду 9 матчів в чемпіонаті, відзначившись 2 результативними передачами. Примітно, що в Україні цей вихованець «Маріуполя» практично не грав. Папуш провів більше сотні поєдинків за дубль маріупольців, зігравши лише 2 матчі в першій команді. Україну покинув ще в 2008 році (в 2014-му повернувся, щоб ненадовго пограти у анексованому Криму за «Жемчужину» з Ялти), після чого грав в Білорусі та Казахстані.

ДИНАМО МІНСЬК, 4-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 1927 році
Найвище досягнення: чемпіон Білорусі-1992, 1992/93, 1993/94, 1994/95, 1995, 1997, 2004
У сезоні-2019 за команду зіграв 1 українець

У стані семиразового чемпіона незалежної Білорусі також знайшлося місце для одного українця - 24-річного вінгера Дмитра Білонога, який перейшов в мінський клуб в квітні з «Зірки», що втратила професійний статус. На рахунку Білонога 24 матчі, 7 голів і 3 асисти, що є одним з кращих показників в складі цієї команди. 


ФК Динамо Мінськ. Дмитро Білоног

Переконлива гра Білонога змусила клубне керівництво пролонгувати контракт з українцем, про що «Динамо» Мінськ офіційно оголосило 4 грудня, не розголошуючи терміни нової угоди.

ШАХТАР СОЛІГОРСЬК, 3-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 1961 році
Найвище досягнення: чемпіон Білорусі-2005
У сезоні-2019 за команду зіграв 1 українець

У лютому нинішнього року в «Шахтар» з Солігорська перебрався центрбек Василь Прийма. В результаті 28-річний український легіонер не зміг стати ключовим гравцем команди, провівши за неї лише 6 матчів у Вищій лізі.


ФК Шахтар Солігорск. Василь Прийма

Як відомо, в кінці сезону «Шахтар» очолив Юрій Вернидуб, але поки незрозуміло - чи отримає Прийма шанс заграти при співвітчизнику, тим більше, що при цьому ж тренері в «Зорі» у Василя ігрової практики було вкрай небагато.

ДИНАМО-БРЕСТ, 1-е місце за підсумками чемпіонату

Клуб заснований в 1960 році
Найвище досягнення: чемпіон Білорусі-2019
У сезоні-2019 за команду зіграли 3 українці

Нарешті, в складі чемпіона країни брестського «Динамо» відмінно себе проявили відразу три наших співвітчизника. Найбільш відомим з них, звичайно ж, є багаторічний форвард «Динамо» Київ та збірної України Артем Мілевський. На рахунку 34-річного ветерана 26 матчів, 4 голи і 7 результативних передач. Цікаво, що Мілевський у складі «Динамо-Брест», за оцінками Transfermarkt, є одним з найменш дорогих футболістів - 100 тисяч євро.


ФК Динамо-Брест

25-річний український форвард Олексій Хобленко оцінюється в 800 тисяч євро. Він провів 25 матчів в чемпіонаті, записавши в актив 9 голів і 2 асисти. А найдорожчим гравцем нинішнього «Динамо-Брест» і взагалі найціннішим українцем Вищої ліги білоруського футболу є 27-річний опорник Олександр Нойок. Його вартість становить 1,5 мільйона євро. На рахунку Нойока 26 матчів, 4 голи і 1 асист. Найімовірніше, Нойок та Мілевський будуть грати за «Динамо-Брест» і в наступному сезоні, а ось контракт Хобленка закінчується в кінці року, і до форварда є предметний інтерес від клубів з України, тому незабаром Олексій може повернутися на батьківщину.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кепа спокійно прийняв статус Луніна в Реалі. Воротар не створює проблеми
Футбол | 28 березня 2024, 23:50 2
Кепа спокійно прийняв статус Луніна в Реалі. Воротар не створює проблеми

Воротар повернеться до Челсі після завершення сезону

У матчі відбору до Євро-2024 Україна – Ісландія зіграв великий коефіцієнт
Футбол | 29 березня 2024, 05:29 0
У матчі відбору до Євро-2024 Україна – Ісландія зіграв великий коефіцієнт

Підопічні Сергія Реброва обіграли ісландців з рахунком 2:1 та вийшли на чемпіонат Європи

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Evgene Boykinyuk
на удивление много знакомых украинских футболистов
GeloN83
Прізвища футболістів взагалі не відомі... Хоча... який чемпіонат - такі і прізвища...
Володимир Олійник
Дняпро,Шахтар,а у нас-Шахтьор,Заря,Алєксандрія
brothers_skill_found
Цей сайт теж долучається до воз‘єднання радянського союзу
comentraktor
С Милевского такой себе украинец, да и гимн Белоруссии любитель попеть. Поэтому в случае конфликта Украина-Белорусь я сомневаюсь в его патриотизме.
Dirkochelo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
axylinam
Беларусь скоро превратится в Эверест для украинских легионеров