Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 14 листопада 2019, 01:00
18087
25

Козацькому роду нема переводу. Топ-10 країн з українськими футболістами

Sport.ua виділяє держави, в яких грає велика частина наших легіонерів

| Оновлено 14 листопада 2019, 01:00
18087
25
Козацькому роду нема переводу. Топ-10 країн з українськими футболістами
ФК Динамо-Брест. Олексій Хобленко і Олександр Нойок

Вітчизняний футбол по ряду факторів складно порівнювати, наприклад, з бразильським або яким-небудь, що представляє топ-ліги Європи. Довгий час в нашій країні існувало «тихе болото», в якому українські футболісти віддавали перевагу спокійно «варитися», отримуючи досить пристойні гроші і не скаржачись на життя. Те, що їхня кар'єра не отримувала належного розвитку, хвилювало, насправді, мало кого.

Втрата територій, війна на Сході та крах економіки, що пішов за всім цим, не могли не відбитися і на ситуації в футболі. Грошей тут стало значно менше, багато команд просто припинили своє існування, через що перед деякими вітчизняними футболістами гостро постало питання - що ж робити далі? Хтось змирився зі зменшенням фінансових умов і залишився в Україні в клубах, які виявилися здатні триматися на плаву, але багато хто вирішив так – все, що відбувається, є хорошим шансом для більш кардинальних змін. З тих пір кількість українських легіонерів в різних лігах інших країн світу повільно, але вірно приростає. Ми ж в рамках даного матеріалу виділимо 10 країн, де в даний момент грає найбільша кількість наших з вами співвітчизників.

10. ЕСТОНІЯ – 21 українець

Не так давно в Естонії завершився сезон-2019, за підсумками якого чемпіоном країни стала «Флора». Ця команда практично повністю складається з місцевих футболістів і на кінець сезону в ній був тільки один легіонер, який представляє Фінляндію. Але українці в Естонії є - всього на поточний момент там виступає 21 наш футболіст. Що правда, їх загальна вартість, згідно з даними Transfermarkt, дуже невисока - лише 950 тисяч євро (справа в тому, що лише 6 гравців взагалі скільки-небудь оцінені з точки зору футбольної економіки, а всі інші банально мають прочерк у графі «вартість») .

Найдорожчими українськими легіонерами в Естонії на поточний момент є 24-річний Андрій Маркович («Нимме Калью»; 200 тисяч євро; вихованець «Карпат», який пограв в Україні за «зелено-білих» та «Рух»), 23-річний Іван Лобай («Нимме Калью»; 250 тисяч євро; вихованець «Львова» і «Карпат», який пограв за «зелено-білих» та «Рух»), а також 24-річний Юрій Ткачук («Левадія»; 250 тисяч євро; вихованець «Металіста», який пограв за харків'ян, «Карпати» і «Рух»).

9. УГОРЩИНА – 25 українців

Мода, якщо так можна висловитися, на українців в чемпіонаті Угорщини пішла не так давно. У цій країні і раніше виступало чимало наших співвітчизників, але переважно тих, про чиї спортивні досягнення мало хто знав навіть на просторах рідної України. Зараз же в Угорщині грають дуже відомі та яскраві за мірками вітчизняного і тамтешнього чемпіонатів виконавці, деякі з яких є визначальними гравцями в складі грандів OTP Банк Ліги. Сумарна вартість всіх українських легіонерів, які грають в Угорщині, за оцінками Transfermarkt, складає 8,55 мільйонів євро.


ФК Ференцварош Олександр Зубков і Даніїл Ігнатенко

Трійку найдорожчих українців в Угорщині представляють прекрасно відомі широкій футбольній громадськості нашої країни Олександр Зубков («Ференцварош»; 1,2 мільйона євро; вихованець «Шахтаря», який в Угорщині виступає на правах оренди), Ігор Харатін («Ференцварош»; 1,5 мільйона євро; вихованець «Динамо», який трохи пограв в Україні за «біло-синіх» і «Металіст», але зробив собі ім'я в «Зорі») та Іван Петряк («Фехервар»; 1,6 мільйона євро; вихованець «Зорі», який пограв за цю команду, а також «Шахтар»).

8. БІЛОРУСЬ – 30 українців

Багато українських футболістів зараз знаходяться на хорошому рахунку в командах з Білорусі. Зокрема, в стані лідера чемпіонату-2019 «Динамо» з Бреста грають відразу три наших співвітчизника, два з яких входять до трійки найбільш дорогих українських легіонерів цієї країни. Загальна вартість наших гравців, які виступають в Білорусі, оцінюється порталом Transfermarkt в 7,3 мільйона євро.


ФК Динамо Брест. Артем Мілевський

Найціннішим українцем в Білорусі є 27-річний хавбек брестського «Динамо» Олександр Нойок (1,2 мільйона євро; вихованець «Шахтаря», який пограв за «Металіст», «Говерлу» і донецький «Металург»). Він входить в топ-10 найдорожчих футболістів тамтешнього чемпіонату, займаючи шосте місце. Також в топ-3 серед українців потрапили 25-річний Олексій Хобленко («Динамо» Брест; 650 тисяч євро; вихованець «Динамо», який пограв за «Говерлу», «Полтаву» і «Чорноморець») і 24-річний Дмитро Білоног («Динамо» Мінськ; 500 тисяч євро; вихованець «Шахтаря», який пограв за «Зірку» і «Олімпік»). А ось найбільш відомий український футболіст в чемпіонаті Білорусі - Артем Мілевський перебуває лише на 19-й позиції за вартістю (100 тисяч євро). Багато в чому виною цьому є вік - в січні Артему виповниться вже 35 років.

7. ВІРМЕНІЯ – 34 українця

Традиційно один з найпопулярніших чемпіонатів серед українців-легіонерів. Нині в Вірменії притулок собі знайшли відразу 34 наших співвітчизника, які займаються футболом. Найбільш українською командою Вірменії в даний момент є «Локомотив» з Єревану, в складі якого грають 12 наших земляків. Крім того, у команди український головний тренер - 40-річний Сергій Литовченко, відомий на батьківщині по роботі з «Арсеналом-Київ». Втім, потрібно відзначити, що єреванський «Локомотив» грає не в елітній Прем'єр-лізі, а в Першій лізі Вірменії, де на поточний момент йде третім. Багато в чому з цієї причини сумарна вартість українських легіонерів в Вірменії невисока - Transfermarkt дає лише 2,4 мільйона євро.

Найдорожчими українцями в Вірменії є 34-річний Сергій Шевчук («Пюнік»; 200 тисяч євро; вихованець київського «Арсеналу», який пограв за «Шахтар», «Маріуполь» і «Зорю»), 32-річний Денис Дедечко («Арарат»; 300 тисяч євро; вихованець «Динамо», який зіграв 1 матч за «біло-синіх», а також виступав в «Кривбасі», «Нафтовику», «Маріуполі», «Олександрії» і «Ворсклі») і 29-річний Євген Будник («Урарту»; 300 тисяч євро; вихованець «Арсеналу-Київ» і «Металіста», який пограв за харків'ян, а також за «Сталь» з Кам'янського та «Ворсклу»).

6. КАНАДА – 37 українців

А ось це, погодьтеся, дуже несподівано! Втім, футбол в Канаді - явище вельми екстравагантне, тому як ставка в країні традиційно робиться на хокей. Переважна більшість українців, які виступають в Канаді, грають за клуб під назвою «Воркута», що представляє Торонто. Його керівництво робить ставку на вихідців з СНД, і в даний момент в складі «Воркути» грають 28 наших земляків. Клуб має напівпрофесійний статус, але з 2017 року виступає в Канадській футбольній лізі (нагадаємо, елітою для команд з США і Канади є першість MLS). Всі українці, які грають в Канаді, за підрахунками аналітиків Transfermarkt, коштують лише 1,5 мільйона євро (знову-таки більшість з якихось факторів просто не мають сформованої фахівцями ринкової вартості).

Топ-3 дорогих українця з Канади: 32-річний Олександр Семенюк («Атомік Селектс»; 175 тисяч євро; вихованець «Буковини» і «Шахтаря», який пограв в Україні за «Буковину», «Ниву» Тернопіль, «Енергетик» Бурштин і «Оболонь»), 32-річний Олександр Мусієнко («Воркута»; 200 тисяч євро; вихованець «Борисфена», який пограв за цю команду, а також «Сталь» Кам'янське, «Львів», «Прикарпаття», «Чорноморець», «Буковину», «Металург» Донецьк, «Оболонь-Бровар», «Ниву» Тернопіль і «Полтаву») і 31-річний Сергій Мельник («Воркута»; 200 тисяч євро; вихованець «Чорноморця», який пограв за одеситів, а також за «Дністер», «Одесу», «Ниву» Вінниця та «Суми»).

5. ЧЕХІЯ – 39 українців

У Чехію більш-менш масштабно українці також почали перебиратися відносно недавно. Велика частина відомих в нашій країні футболістів почала переїжджати в команди з Чехії в зв'язку з тим, що там банально регулярно і стабільно виплачують заробітну плату, розміри якої нехай і не космічні, як колись в Україні, але все ж таки. Нині в чеських клубах грають 39 українських футболістів, сумарну вартість яких Transfermarkt оцінює в 2,85 мільйона євро.

Найбільш дорогими українськими легіонерами в Чехії вважаються 25-річний Олександр Азацький (грає в оренді за «Злін» з «Баніка»; 350 тисяч євро; вихованець «Металіста», який зіграв в Україні 1 матч за харків'ян, а також 34 поєдинки за «Чорноморець»), 24-річний Тарас Качараба («Слован»; 700 тисяч євро; вихованець «Шахтаря», який пограв за «Говерлу» і «Зірку») і 27-річний Андрій Цуріков («Яблонець»; 750 тисяч євро; вихованець запорізького «Металурга», пограв за цю команду, а також за «Динамо», «Говерлу» і «Олександрію»).

4. РОСІЯ – 50 українців

Колись найпопулярніша країна для українських футболістів зараз знаходиться лише на четвертому рядку рейтинга. Виною всьому відносини між Україною і Росією, вірніше, їх практично повна відсутність. Через анексію Криму та війну на Донбасі футболісти, які грають в Росії, перестали викликатися в збірну України. Хоча це не визнається представниками тренерського штабу «синьо-жовтих» безпосередньо, але тенденцію і факт усвідомили вже всі українські вболівальники. Втім, півсотні українських футболістів (сумарна вартість яких за оцінками Transfermarkt становить 19,15 мільйонів євро) все це не заважає спокійно виступати за російські команди.


ФК Динамо Москва. Іван Ордець

Топ-3 дорогих українців в Росії: Іван Ордець («Динамо» Москва; 1,5 мільйона євро; вихованець «Шахтаря», який пограв в Україні за «гірників» і «Маріуполь»), Олег Данченко («Рубін»; 3 мільйона євро; вихованець «Чорноморця», який пограв в УПЛ за одеситів і «Шахтар») та Ярослав Ракицький («Зеніт»; 10 мільйонів євро; вихованець «Шахтаря», який зіграв 325 матчів за «гірників»).

3. СЛОВАЧЧИНА – 67 українців

Більшість наших співвітчизників з числа футболістів у Словаччині виступають у нижчих лігах. У клубах елітної Fortuna ліги грають лише четверо, тому сумарна вартість всіх українських футболістів у Словаччині також вкрай невелика - Transfermarkt дає за них лише 1,68 мільйона євро.

ФК Слован. Артем Сухоцький

Найдорожчими і найвідомішими українськими футболістами в Словаччині є молодий захисник Данило Безкоровайний («ДАК 1904»; 250 тисяч євро; вихованець «Волині», пограв в Україні тільки за луцьку команду), який влітку нинішнього року став зі збірною України чемпіоном світу U-20, а також 26-річний Артем Сухоцький («Слован» Братислава; 550 тисяч євро; вихованець «Динамо», відомий в Україні, перш за все, по іграх за «Олександрію» і «Зорю»).

2. НІМЕЧЧИНА – 78 українців

Ще одна серйозна несподіванка цього рейтингу. Так, в Німеччині виступає чимало українських футболістів. Втім, особливо радіти цьому факту не варто - в національну команду в якості потенційного посилення навряд чи можна викликати хоча б одного з них. Що й казати, якщо навіть на рівні Другої Бундесліги з 78 гравців виступають тільки двоє, а решта - представники команд нижчих і регіональних ліг. Не виключено, що істотна частина наших співвітчизників банально побачила в цьому можливість якось зачепитися за отримання в майбутньому дозволу на проживання в Німеччині...


ФК Дармштадт. Борис Тащі

Найдорожчим та самим відомим українцем в Німеччині є 26-річний Борис Тащі. Зараз він виступає за «Санкт-Паулі» і, не будучи гравцем основного складу, оцінюється в 600 тисяч євро. Тащі свого часу вважався дуже яскравим представником молодого покоління українських футболістів, але час минув, а Борис так і не зміг зробити потрібні кроки вперед у професійному розвитку. Також з наших повпредів в Німеччині можна виділити 29-річного голкіпера Ігоря Березовського, який колись був одним з трьох українців в «Дармштадті» в Бундеслізі (поряд з Федецьким та Олійником), а нині числиться в рядах цієї команди, що грає вже у Другій Бундеслізі. Не можна обійти увагою і 32-річного екс-форварда «Шахтаря» і збірної України Антона Шиндера. Ветеран, не з чуток знайомий з німецьким футболом, нині є гравцем клубу 6-ї ліги «Шваба». В силу цього Transfermarkt навіть не оцінює вартість контракту Шиндера, а всі українці в Німеччині, за даними порталу, мають ціну в 925 тисяч євро.

1. ПОЛЬЩА – 79 українців

Польща нині - найпопулярніший напрям для українських футболістів. При цьому, любителів і напівпрофесіоналів тут не переважна більшість, як в тій таки Німеччині. За польські команди грають досить відомі в нашій країні особистості, яким стало тісно або погано в УПЛ, у зв'язку з чим вони вирішили податися за кордон. Transfermarkt дає сумарну оцінку 79 українцям, що грають в Польщі, в 4,65 мільйона євро. Як і завжди, серйозна частина наших співвітчизників тут банально ніяк не оцінена аналітиками порталу.


ФК Краковія. Олексій Дитятьєв (№ 34)

Найбільш дорогі українські легіонери в Польщі - це 31-річний Олексій Дитятьєв («Краковія»; 350 тисяч євро; вихованець «Енергії» з Нової Каховки, який пограв за цю команду, а також за «Кримтеплицю», «Буковину», «Олімпік», «Ворсклу» і «Карпати»), 27-річний Руслан Бабенко («Ракув»; 600 тисяч євро; вихованець «Дніпра», який пограв за цю команду, а також «Волинь», «Сталь» з Кам'янського, «Зорю» і «Чорноморець») і 27-річний Володимир Костевич («Лех»; 1,5 мільйона євро; вихованець «Карпат», який зіграв 93 матчі за «зелено-білих»).

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 25
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zhyr
Прям поїхали в Білорусь, Армєнію, Венгрію косити нереальне бабло. Чи в 6 дівізіоні Німеччини по ляму в рік платять? А може просто УПЛ не гумова і на всіх місця не вистачає? В кожній команді ну нехай футболістів з 30 в середньому, а школи в рік випускають по стільки. От і їдуть хоч куди, аби не на завод йти працювати.
Віталій Макаренко
Топ-10 чемпіонатів за вартістю УКРАЇНСЬКИХ легаонерів. Будь-ласка.
UKRAINE FAN
Название статьи явно не в тему . Если учесть в какой жопе они выступают то козацкий род очень сильно перевелся!
Макс Руденко
4. РОСІЯ – 50 українців
____________________________
То вже такі українці, як з мого собаки Шарика оперний співак, тільки гавкати може.
tima fialko
Як інформація,це цікаво і потрібно,а як привід пишатися нашим футболістами...подивіться "досягнення" 80% мігрантів-або лавки гріють,або у графі результативності,нулі та одинички.Це такі ж самі будівельники,водіі,збирачі клубники.Ті краіни просто підтримують футбол як один з компонентів розваг населення.
Саша Зардунов
Топ-страны; Эстония, Беларусь, Армения... это конечно круто.
Srukis
Воркута Торонто)))) сразу понятно, что за человек владеет клубом
zac1310
Ну уж, казацкому.. В данном случае, это заробитчане... Дорогие игроки из этой 10-ки есть только в Рашке, Белоруссии и Венгрии
vizuals
Козацькому роду нема переводу відносно футболу - це образа. На думку автора, найкрутіші козаки у світі - бразильці та іспанці))))
Бокс - ось козацтво
Саша Зардунов
Там чувак сказал, что что это бегут из бедной страны. А сколько иностранцев играют в Украине, которые вообще играют в топ сборных мира. Взять хотя бы бразильцев или хорватов
d4ng3r
Козацкому роду нет переводу. це що за коверкання????????????????мокшани
Bobyk
Нойок уже вроде белорус
Tasha19
Ну такое)))
brothers_skill_found
"Некогда самая популярная страна для украинских футболистов в настоящий момент находится лишь на четвертой строчке рейтинга. Виной всему отношения между Украиной и Россией, вернее, их практически полное отсутствие. Из-за аннексии Крыма и войны на Донбассе футболисты, играющие в России, перестали вызываться в сборную Украины. Хотя это не признается представителями тренерского штаба «сине-желтых» напрямую, но тенденцию и факт осознали уже все украинские болельщики."
Запитання до автора статті :
яку саме тенденцію і факт чого було усвідомлено усіма українськими вболівальниками ?
кого Ви вважає або берете як за основу українськими вболівальниками ?
симон петлюра
Тупейший материал на тупом сайте как-то даже не удивляет сливченко помойный метериал расскажи о Ярмоленко Зинченко Малинлвском Яремчуке а не о любительских лигах наносит
симон петлюра
Где официальные подтверждение или сливченко сам придумал и почему 10 стран а не все страны где есть украинские игроки или автор не знает если не знает то как и сайт отработал деньги рыжика
Evgene Boykinyuk
4. РОССИЯ – 50 украинцев
--
50 предателей родины, расстрелять!!!