Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 10 березня 2020, 13:18
13648
7

Скасування турніру в Індіан-Веллс лякає. Ми напередодні грандіозного шухеру

Коронавірус дістався вже й до тенісу

| Оновлено 10 березня 2020, 13:18
13648
7
Скасування турніру в Індіан-Веллс лякає. Ми напередодні грандіозного шухеру
BNPPARIBASOPEN

Вранці в понеділок, 9 березня, весь тенісний світ здригнувся. Причиною стала шокуюча новина про скасування одного з найбільших турнірів АТР і WTA в Індіан-Веллсі  (США).

Причиною стала, звичайно ж, епідемія коронавірусу (COVID-19), яка вже дісталася і до Каліфорнії. Організатори, взявши до уваги рекомендації органів охорони здоров'я, вирішили поки що не проводити змагання, який повинні були пройти з 9 по 22 березня.

«Ми дуже розчаровані тим, що турнір не відбудеться, але здоров'я і безпека місцевої громади, уболівальників, гравців, волонтерів, спонсорів, співробітників, постачальників і всіх, хто пов'язаний з цією подією, мають першорядне значення. Ми готові перенести турнір на іншу дату і вивчимо варіанти», - повідомив директор турніру Томмі Хаас.

Ініціатива логічна, але не зовсім зрозуміла причина повного скасування. Провести турнір в іншу дату буде якщо не неможливо, то, як мінімум, вкрай важко. Доведеться або вклинюватися в час проведення інших великих змагань, або їх скасовувати. Але найголовніше, що ситуація з поширенням коронавірусу настільки нестабільна, що скасування «BNP Paribas Open» може стати далеко не останнім у цьому чорному списку. Великі турніри можуть постраждати першими.

Найкраща українська тенісистка Еліна Світоліна підтримала це рішення, хоча їй точно хотілося б виступити в Індіан-Веллсі після свіжої перемоги в Монтерреї.

«Напевно, це правильне рішення. Ми бачимо, як у всьому світі люди хворіють і вмирають. Якщо вони так вирішили, значить це правильно. Потрібно з чогось починати. Найбільше питання - це турніри в Китаї, турніри в Азії, тому що там проходить так багато змагань. Я б сказала, що це дуже хвилююча тема».

Саша Баїн, тренер Даяни Ястремської, не розуміє, чому було прийнято таке радикальне рішення перед самим початком.

«Невже не було ніякої можливості провести змагання без глядачів, показавши їх по телебаченню?

По-моєму, можна було трохи більше врахувати думку гравців і тримати їх у курсі наявних можливостей», - поділився Баїн думками в твіттері.

Тенісисти, як і всі нормальні люди, також мають почуття гумору і не змогли пройти повз цю подію, не знайшовши приводу хоч якось підняти собі настрій. Чвертьфіналіст Australian Open-2020 Теніс Сандгрен пропонує свій варіант, як зайняти спортсменів, які вже прибули до Каліфорнії.

«Пропоную нові змагання
Місце: бар
Завдання: пити по черзі
Правила: виграє останній, хто встояв на ногах
Нагорода: все на світі».

Інші тенісисти пропонують виплатити призові хоча б за перше коло, все-таки це не тільки спорт, але і робота. Вона повинна оплачуватися, незалежно від різних форс-мажорних ситуацій.

В цілому, практично ніхто не знає подробиць, багато хто дізналися про скасування з твіттеру, хоча ATP і WTA повинні були поінформувати всіх по електронній пошті.


 
Чи було щось подібне раніше?

У 1980-му році в Індіан-Веллсі чоловічий турнір був припинений після чвертьфінальної стадії через дощ. Більше подібних випадків, починаючи з першого розіграшу в 1974 році, не було. Жіночі змагання вперше стартували у 1989 році і проходили без подібних проблем.

Якщо згадати недавні реалії і всю іншу географію тенісу, то минулого року турнір міжнародної серії в Гонконзі скасували через масові демонстрації та акції протесту в регіоні. А всього місяць тому стало відомо, що змагання все тієї ж міжнародної серії Hungarian Ladies Open, які були перенесені з Будапешта в Дебрецен, скасовані через проблеми з орендою місця проведення. Найцікавіше, що WTA знала про це, але все одно внесла турнір до календаря.

Якщо уявити найгірше, то варто згадати, що турніри Великого Шолома (крім US Open) не проводилися тільки під час Першої та Другої Світової війни.

Кого з українців це торкнеться?

В основній сітці у жінок повинні були зіграти Еліна Світоліна і Даяна Ястремська. Наша перша ракетка вже напевно втратить 390 очок за минулорічний півфінал проти Бьянки Андреєску. Подібна доля торкнеться й інших лідерів світової класифікації, тому Еліна збереже свою п'яту позицію.

Також у кваліфікації повинні були зіграти Катерина Козлова, Катарина Завацька і Леся Цуренко. У парній сітці очікувався виступ як мінімум сестер Кіченок. Олександр Долгополов, який раніше планував грати цей турнір по захищеному рейтингу, відклав старт у цьому сезоні через операцію на нозі.

Кому це може бути вигідно?

У короткостроковій перспективі, можливо, хтось і зможе отримати якісь дивіденди. Наприклад, Катарина Завацька може дебютувати в першій сотні через втрату очок конкурентками. Роджер Федерер, котрий переніс операцію на коліні, також далеко не відпустить своїх головних конкурентів у світовій класифікації.

Але в довгостроковій перспективі це великий удар для всього професійного тенісу: величезні збитки як фінансові, так і іміджеві, відсутність роботи не тільки для тенісистів, а й для всього обслуговуючого персоналу, страх і невизначеність.

На черзі турнір в Маямі (Флорида), де кількість хворих вища, ніж у Каліфорнії. Є величезні шанси, що як мінімум до грунтового сезону великий теніс ми більше не побачимо.

Розвинений світ вже давно звик жити з упевненістю в завтрашньому дні, але коронавірус прагне позбавити всіх такої можливості.

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
OKs100
Еще и летние ОИ отменят, как во время Второй мировой.
vital
Я підтримую думку Саши Баїна про проведення турніру без глядачів: є телетрансляції, а збитки через не продаж квитків були б меншими, ніж не проводити турнір взагалі. Навіть складно уявити, де і як можна в календарі знайти іншу дату для цього 2-тижневого мандаторі. Якщо в Маямі ситуація з короновірусом ще гірша, то це жесть, шанси на проведення турніру без глядачів будуть мінімальними, про повноцінний турнір із глядачами навряд чи йдеться.
П.с. А як же матч у дівчат Японія - Україна? До матчу залишився 1 місяць, а інформації про його перенесення чи в інше місце, чи зміщення по часу проведення, взагалі відсутня.
Michael Savchyn
ідіотське рішення, як і вся ця паніка
o-nik
нехай проводять, я вимагаю зомбі-апокаліпсис!
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Кирилл Бондаренко
Отмена пятого шлема,это очень плохо для тенниса и спорта в целом(((
сергей богданов
Настоящий шухер бы был если бы сейчас был апрель, грунтовые мастерсы в Европе и Гарос, а так пока ещё терпимо, будем посмотреть