Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 27 сiчня 2020, 20:25
8786
0

Розгром в Турині, дербі в Римі, сенсація в Шрусбері

Віталій Пасічний розповідає про головне, що сталося в топ-лігах минулих вихідних

| Оновлено 27 сiчня 2020, 20:25
8786
0
Розгром в Турині, дербі в Римі, сенсація в Шрусбері
Твіттер Аталанти

Поки українські клуби лише втягуються в тренувальний ритм, у великій Європі чемпіонати виходять на вирішальну стадію. Вже всі топ-чемпіонати перевалили за екватор, і потроху стає ясно, які команди на що претендують. В Англії великих протистоянь не було через ранні стадії Кубку, але й там відбулося чимало цікавого.

Дербі вік-енду

Римське дербі – завжди щось, що виходить далеко за рамки турнірних розкладів. «Рома» й «Лаціо» зійшлися в черговий раз, коли «орли» випереджали «вовків» за втраченими на десять очок і мали за плечима рекордну 11-матчеву переможну серію. Проте, це зовсім не завадило «Ромі» провести матч з величезною перевагою й не виграти багато в чому через проблеми з реалізацією.

За ударами «вовки» перемогли 22:6, за створеними гольовими моментами цілком могли виграти всуху - «Лаціо» вряди-годи не зміг нічого створити біля воріт суперника. Але Пау Лопес впорався сам, після подачі кутового зігравши ніби в волейбол:

Можна тільки поспівчувати іспанцеві, тиск на якого в найближчі тижні зашкалить за всі розумні норми. Можна також дивуватися, навіщо «вовки» підписали колишнього третього воротаря «Тоттенхема», але у «Роми» взагалі дуже специфічні відносини з голкіперами. Після Антоніоллі, який грав в чемпіонський сезон, тільки Доні зміг затриматися в воротах «вовків» більш, ніж на два роки. Іван Пеліццолі, Джанлука Курчі, Карло Дзотті, Жуліо Сержіо, Мартен Стекеленбург, Мауро Гойкоечеа, Морган де Санктіс, Войцех Щенсни, Аліссон, Робін Ольсен, тепер ось Пау Лопес – всі ці голкiпери зiграли в основі «Роми» в сумі менше часу, ніж один Буффон в основі «Юве».

З нефутбольного відзначимо приголомшливий перформанс фанатів «Лаціо», надихнувшись роботою Мікеланджело:

Сенсація вік-енду

Шрусбері – до такої міри провінція Англії, що навіть місцевий футбольний клуб носить в імені слово «Таун», а не «Сіті». Він ніколи не грав у вищій лізі, навіть на піку «могутності» у вісімдесяті борознив глибини Чемпіоншипа, а прямо зараз йде в нижній частині Ліги 1. І ось, до такої команді в гості приїжджає «Ліверпуль» - який побив всі рекорди чемпіонату Англії, який забув про будь-яку конкуренцію навіть в найконкурентнішiй лізі світу.

В принципі, все спочатку і виглядало, наче гросмейстер приїхав дати урок гри скромним любителям. У «червоних» вийшов далеко не оптимальний склад, але і Педро Чірівелья зміг шикарним розрізним пасом вивести один на один Кертіса Джонса, який не схибив. На початку другого тайму гравець «Шрусбері» дивним чином вразив ворота своєї ж команди, і здавалося, що «Ліверпуль» отримає чергову перемогу, здобуту головним чином через те, що суперник програв ще до стартового свистка.

Але «Шрусбері», треба віддати клубу належне, зміг переламати хід гри і врятував нічию. Другий тайм показав, що Деян Ловрен не в змозі бути провідним захисником навіть в протистояннях з хлопцями з третьої ліги: Джейсон Каммінгс в епізоді з другим голом його просто декласував. Юніори «червоних» в лінії оборони виявилися неконкурентоспроможними, і навіть підсумкові 2:2 – результат багато в чому завдяки Адріану, який провів відмінний матч. Справедливості заради, відзначимо і шанси Салаха, який вийшов на заміну.

Привітаємо провінційну команду, привітаємо і тренера - того самого Сема Рікетса, якого фанати АПЛ можуть пам'ятати за виступами за «Халл» і «Болтон». Після гри він сказав: «Ми просто сказали хлопцям: «Ви могли виграти цей матч, але всi ж з вас хочуть на Енфілд, чи не так?»». У цих словах більше серйозності, ніж здається на перший погляд: за регламентом Кубка Англії, коли представник АПЛ приймає команду нижчої ліги, майже вся виручка від квитків йде саме гостю. По суті, «Шрусбері» виграв вартість п'ятдесяти тисяч квитків на «Енфілдi»!

Провал вік-енду

Зрозуміло, що в цій рубриці конкуренція дуже висока – «Інтер» зiграв внічию з «Кальярі», «Юве» програв «Наполі», «Лейпциг» поступився у Франкфурті – але мені хочеться акцентувати увагу на непримітних нулях. Мадридський «Атлетіко» зіграв удома внічию з «Леганесом» – однією з команд, що пропускають найбільше. Зіграв, вже маючи в списку провалів за січень виліт з Кубку від команди третього дивізіону та поразку від «Ейбара». Зіграв, маючи на полi протягом усього матчу Феліша, Морату, Сауля та безліч інших зірок. Нарешті, зіграв, незважаючи на вилучення воротаря суперника на останніх хвилинах, через яке матч у воротах довелося догравати номінальному захиснику.

Пора визнати, що в командному механізмі «індіанців» щось зламалося. Ставка на Феліша категорично себе не виправдовує: португалець, який був куплений за неймовірні 126 мільйонів євро, поки набрав «2+1» за системою «гол плюс пас» і не може замінити Грізманна. Але справа навіть не в постатях на полі: на жаль, користь від Дієго Сімеоне для «Атлетіко» все сумнівніша й сумнівніша. Суперники пристосувалися до стилю гри «Атлетіко», а нічого нового Ель Чоло запропонувати вже котрий рік не може.

Команда уїк-енду

Ханс-Дітер Флік провів з «Баварією» збори, і команда знову почала нагадувати машину. Два матчі після зимової перерви принесли дві перемоги із загальним рахунком 9:0, причому суперниками були не якісь там аутсайдери, а така амбітна «Герта» і дуже міцний в поточному сезоні «Шальке». При цьому рахунок відповідає грі: Зірка Півдня дійсно перемелює одного суперника за іншим, не залишаючи ні шансу, ні надії на успіх.

Багато писати тут, в принципі, нема про що: «Баварія» й повинна грати матчі Бундесліги з такою перевагою. Просто відзначимо, що плани «Ред Буллу», «Боруссії» та iнших на чемпіонство, мабуть, відкладаються на невизначений термін. Відставання команди Фліка від лідера вже зараз складає всього одне очко, хоча в момент зміни тренера ситуація для мюнхенців була просто-таки плачевною.

Розгром вік-енду

Але навіть «Баварія» не дотягнулася до стандартів команди, за яку грає Руслан Малiновський. «Аталанта» забила «Торіно», який взагалі-то в півтора рази перевершує бергамаскiв по зарплатній відомості, сім м'ячів, причому п'ять влетіли у ворота Сальваторе Сірігу вже до початку другого тайму. Луїс Мюріель вийшов на останній десяток хвилин і встиг оформити дубль, «бики» під кінець матчу виявилися настільки загнаними, що догравали вдев'ятьох.

Тепер «Аталанта» у всіх чемпіонатах «великої п'ятірки» поступається за результативністю тільки «Ман Сіті» - а вже в тому, що вона стане найрезультативнішою командою Італії, немає майже ніяких сумнівів. Малiновський вийшов за рахунку 5:0, замінивши Йосипа Ілічiча, який оформив хет-трик – і, звичайно, доводиться визнати, що в основі команди, яка грає настільки неймовірно, місця йому немає.

Гол вік-енду

Відразу два гравці на минулих вихідних забили з центру поля, але Ілічiча ми вже згадали в попередньому пункті, так що тут відзначимо гол Флоріана Нойхауса. Півзахисник менхенгладбахської «Боруссії» допоміг команді добити «Майнц», вразивши ворота Центнера практично з центрального кола:

Святкування вік-енду

Кобi Брайант попрощався з цим світом вже під кінець неділі, але деякі спортсмени все одно встигли вшанувати його пам'ять. Неймар вiдзначив подолання рубежу в 100 очок за системою «гол плюс пас» за «ПСЖ» зображенням номера, під яким символ «Лейкерс» став легендою:

 

 

Спочивай з миром, Кобi, нам всім тебе не вистачатиме.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Дуже поганий відбір». Левандовськи оцінив вихід Польщі на Євро-2024
Футбол | 27 березня 2024, 18:10 0
«Дуже поганий відбір». Левандовськи оцінив вихід Польщі на Євро-2024

Зірка збірної Польщі незадоволений грою

Названий ініціатор «травм» Ракіцького перед спарингами збірної України
Футбол | 28 березня 2024, 09:32 6
Названий ініціатор «травм» Ракіцького перед спарингами збірної України

Журналіст Віктор Вацко згадав кейс з кар’єри захисника «Шахтаря»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.