Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 сiчня 2020, 02:39
38249
162

Збірна УПЛ 2010-х: Срна, Тайсон і Шав'єр під керівництвом Реброва

Sport.ua представляє дрім-тім чемпіонату України останнього десятиліття

| Оновлено 03 сiчня 2020, 02:39
38249
162
Збірна УПЛ 2010-х: Срна, Тайсон і Шав'єр під керівництвом Реброва
ФК Динамо. Андрій Ярмоленко і Даріо Срна

Для української Прем'єр-ліги 2010-ті виявилися вельми різношерстим періодом в історії. Якщо на початку наш чемпіонат «обростав жирком», то нині він багато в чому існує на колишніх запасах і практично нічого не акумулює з точки зору доробку на майбутнє.

Розіграш УПЛ-2013/14 взагалі виявився найбільш цікавим та інтригуючим за весь час проведення національного чемпіонату у незалежній Україні. Четверте місце від першого на фініші відділили 12 очок, але четвертим стало «Динамо», а першим - «Шахтар». На другій же сходинці опинився «Дніпро», який програв «гірникам» лише 6 пунктів, а третім до фінішу прийшов «Металіст» з 2-очковим відставанням від «дніпрян». На жаль, нині в професійному футболі України вже немає ні «Дніпра», ні «Металіста», ні багатьох інших славних команд, але напередодні новорічних свят ми все-таки підіб'ємо своєрідний підсумок усього того, що відбувалося в еліті вітчизняного футболу в 2010-х , склавши символічну збірну цього періоду. Відзначимо відразу, що вибір стояв непростий і багатьох дуже гідних кандидатів довелося залишити «за бортом» через вельми банальну причину - до складу можуть потрапити тільки одинадцять кращих. Якщо ви в якихось моментах не згодні з авторською точкою зору - в коментарях завжди раді почути особисто вашу думку і, було б непогано, ще й аргументоване пояснення до неї.

Воротар - Андрій ПЯТОВ

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Шахтар»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 7 титулів чемпіона
Матчі в УПЛ: 326 матчів, 221 пропущений м’яч

2010-ті - це період розквіту кар'єри Андрія Пятова, якому вдалося гідно замінити в українському футболі колишню воротарську легенду в особі Олександра Шовковського. За цей період Пятову вдалося виграти конкуренцію в «Шахтарі» і в збірній України у багатьох талановитих й умілих воротарів. Лише Олександру Рибці вдалося на якийсь період всерйоз витіснити Андрія з рамки воріт «гірницької» команди, але в силу всім відомої історії залишити Пятова в резервістах цьому кіперу так і не вдалося.

Нині Пятов в свої 35 років продовжує впевнено займати пост № 1 не тільки в клубі, але і в національній збірній України. Він, як і практично будь-який воротар, не є безпомилковим, але вміє впевнено грати ногами і володіє приголомшливою стійкістю, що робить Пятова однозначно кращим воротарем розглянутого періоду в УПЛ.

Правий захисник - Даріо СРНА

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Шахтар»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 6 титулів чемпіона
Матчі в УПЛ: 339 матчів, 33 голи

Хорватський легіонер став не тільки символом «Шахтаря» останніх півтора десятиліть, але і своєрідним мірилом для всіх футболістів, які виступають в УПЛ на його позиції. Даріо Срна - це практично в кожному матчі генератор моментів для «гірників» на правому фланзі, який не втомлювався відпрацьовувати не тільки попереду, але і безпосередньо в обороні.

Важливо, що Срні вдалося стати тією фігурою в українському футболі, по відношенню до якої практично немає байдужих. Вболівальники «Шахтаря» його цінують та поважають, а шанувальники «Динамо» й деяких інших команд в більшості своїй категорично не сприймають в силу ряду факторів. Але, мабуть, таким і повинен бути капітан в сучасному футболі - або ви всерйоз вважаєте, що, наприклад, капітана «Ліверпуля» люблять і шанують вболівальники «Манчестер Юнайтед»? Футбол - це суперництво, де не можна догоджати обом сторонам.

Центральний захисник - Папа ГУЙЄ

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Металіст», «Дніпро», «Карпати», «Дніпро-1»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: віце-чемпіон (сезон-2012/13)
Матчі в УПЛ: 296 матчів, 5 голів

Сенегалець Папа Гуйє - особистість однозначно легендарна для української Прем'єр-ліги останніх 10-15 років. Розквіт кар'єри цього футболіста припав на часи в «Металісті», де Мирон Маркевич визначив Гуйє в центр оборони. Потужний і чіпкий на полі Папа в повсякденному житті завжди привітний та життєрадісний. Він шанобливо ставився до вболівальників, а тому дуже переживав, як сприймуть його перехід з «Металіста» в «Дніпро». Але це була не зрада, а реалії вітчизняного футболу, коли маститі команди одна за одною сходили з авансцени, а футболістам потрібно було продовжувати залишатися на топ-рівні.

Безумовно, багато хто може згадати Домагоя Віду або Александара Драговича з «Динамо». Хтось, можливо, замовить слово про Олександра Кучера або Ярослава Ракицького з «Шахтаря», але Папа Гуйє - це брила для УПЛ, на рахунку якої понад 270 матчів в цьому турнірі. Настільки приголомшлива лояльність до чемпіонату для легіонера - річ в сучасних реаліях не настільки все й поширена. Так, нині Папа Гуйє в «Дніпрі-1» вже не той, як колись, але навіть в свої 35 років він намагається бути максимально корисним, будучи, наприклад, кращим за якістю ведення верхових єдиноборств (81,8% успішних дій) гравцем УПЛ у сезоні-2019/20.

Центральний захисник - Євген ХАЧЕРІДІ

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Динамо»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 2 титули чемпіона
Матчі в УПЛ: 150 матчів, 6 голів

Вихованець мелітопольського футболу Євген Хачеріді у великий футбол потрапив багато в чому завдяки легендарному екс-тренеру «Волині» Віталію Кварцяному, але по-справжньому знаменитим став завдяки багаторічним виступам за «Динамо». У київській команді місце в основі Хачеріді практично завжди було беззаперечним, хоча Євген часом і не справлявся з психологічним навантаженням, що виливалося в абсолютно безглузді картки.

Але з точки зору здібностей та якості гри в кращі часи Хачеріді - один з кращих українських захисників останнього десятиліття. Багато в чому завдяки йому «Динамо» вдалося в середині «десятих» перервати п'ятирічну чемпіонську гегемонію «Шахтаря», але згодом чи то у захисника пропала мотивація, чи то тренерський штаб «біло-синіх» не зміг знайти правильний підхід до роботи з Хачеріді, але Євген пішов і поки поза «Динамо» абсолютно не вирізняється. Як би там не було, але збірна УПЛ 2010-х без Хачеріді навряд чи була б повноцінною.

Лівий захисник - ІСМАЇЛІ

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Шахтар»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 5 титулів чемпіона
Матчі в УПЛ: 130 матчів, 13 голів

У «Шахтар» Ісмаїлі прибув ще в 2013 році, але при Луческу заграти на топ-рівні йому не вдалося. Беззаперечним гравцем основи і одним з найцінніших футболістів команди цьому бразильцеві вдалося стати вже при Паулу Фонсеці. Ісмаїлі часом здається абсолютно двожильним в своїх постійних переміщеннях по флангу від оборони в атаку і навпаки.

Невипадково в сучасному «Шахтарі» саме Ісмаїлі є найціннішим активом клубу за версією Transfermarkt - 19 мільйонів євро. Від його гри багато в чому залежить небезпека, яку «гірники» можуть представляти суперникам з лівого флангу, який став чи не ключовою зоною «Шахтаря» після відходу з команди Даріо Срни. В УПЛ за значимістю і роллю нинішнього Ісмаїлі по амплуа можна порівняти з Андрієм Несмачним, який колись чудово «випалював» ліву «бровку» в «Динамо».

Опорний півзахисник - ФЕРНАНДІНЬО

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Шахтар»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 3 титули чемпіона
Матчі в УПЛ: 184 матчі, 31 гол

У цьому десятилітті Фернандіньо в УПЛ провів лише три сезони, кожен з яких став для нього особисто і «Шахтаря» в цілому «золотим». Роль цього гравця в команді Луческу неможливо недооцінити. Ймовірно, Ферна не завжди діяв помітно та яскраво, але від його активності на полі завжди залежала чи не вся гра «гірників». Бразилець чудово справлявся як з диспетчерськими якостями, так і виконував функцію класичного руйнівника.

Продаж Фернандіньо в «Манчестер Сіті» за 40 мільйонів євро, так само як і здатність бразильця застовпити за собою на довгі сезони місце основного гравця в стані «городян», не викликають ніяких здивувань. Навіть Тарас Степаненко, який згодом фактично і змінив Ферну в складі «Шахтаря» і куди більше провів за «гірників» матчів в 2010-х, в одному з інтерв'ю зізнавався, що вважає найкращим легіонером в історії УПЛ саме Фернандіньо. А якщо так, то дозволимо собі включити до складу саме цього бразильця, а не Степаненка, чиї заслуги і досягнення за мірками УПЛ також виглядають фантастично.

Правий півзахисник - Андрій ЯРМОЛЕНКО

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Динамо»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 2 титули чемпіона
Матчі в УПЛ: 228 матчів, 99 голів

Андрій Ярмоленко - яскравий приклад футболіста, який зумів побудувати блискучу кар'єру в вітчизняному чемпіонаті. Так, можливо, за кордон він переїхав вже трохи запізно, зате в УПЛ він був по-справжньому геніальним. На жаль, період кар'єри Ярмоленка в «Динамо» потрапив на не найкращі часи в історії цього клубу, але два чемпіонські титули команди Сергія Реброва - це певною мірою серйозна частина заслуг Андрія. Скільки голів Ярмоленко виявлялися вирішальними в ті часи для біло-синьої команди зараз і не пригадати...

Важливо, що місце в нашій команді Ярмоленко виграв на тлі приголомшливої ​​конкуренції з боку Марлоса та Віктора Циганкова. Але на тлі першого Андрій виділяється тим, що був фактично одноосібним лідером і опорою своєї команди, що Марлосу ні в «Металісті», ні в «Шахтарі» все-таки повторити не вдалося, а Циганкова з Ярмоленком поки ще занадто рано порівнювати в силу молодості першого. Можливо, колись Віктор і зможе перевершити попередника, але тоді, ймовірно, мова буде йти вже про збірну УПЛ 2020-х...

Лівий півзахисник - ТАЙСОН

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Металіст», «Шахтар»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 5 титулів чемпіона
Матчі в УПЛ: 212 матчів, 45 голів

В Україну Тайсон перебрався якраз в середині 2010 року. Спершу з ним довелося як слід попрацювати в «Металісті» Мирону Маркевичу. Досвідчений український наставник не перестає ділитися спогадами про непрості перші роки роботи з бразильцем, який має досить специфічний характер. Але з часом робота Маркевича принесла свої плоди і Тайсон перетворився в одну з головних зірок харківської команди.

Перехід в «Шахтар» дозволив бразильцеві й зовсім стати свого роду діамантом для УПЛ. Невипадково головний тренер збірної України Андрій Шевченко на церемонії вручення Тайсону нагороди кращого футболіста за підсумками 2019 року в вітчизняному футболі буквально засипав хавбека компліментами . Можливо, нині Тайсона «Шахтарю» дійсно пора відпускати, але навряд чи хтось всерйоз буде сперечатися з тим, що бразильцеві вдалося провести приголомшливі 9,5 років в Україні.

Центральний атакуючий півзахисник - Генріх МХІТАРЯН

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Металург» Донецьк, «Шахтар»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 3 титули чемпіона
Матчі в УПЛ: 109 матчей, 50 голів

Складаючи символічну збірну УПЛ 2010-х просто неможливо не згадати про Генріха Мхітаряна. Цьому вірменину вдалося побудувати чудову кар'єру в нашій країні. Ще влітку 2009 року він перебрався в донецький «Металург» фактично нікому невідомим легіонером, яких в УПЛ за всю її історію було чимало. Однак через чотири сезони Мхітарян залишав Україну футболістом топ-калібру, який зумів переписати чимало рекордів турніру (досить згадати феноменальну результативність Генріха в своєму останньому сезоні в УПЛ).

Важливо, що Мхітарян кожен свій сезон в УПЛ прогресував. Генріх зумів також вчасно покинути нашу лігу, щоб зробити черговий крок вгору в кар'єрі, яким стала дортмундська «Боруссія». На жаль, після Німеччини вірменський хавбек ніяк не може знайти себе і знову почати демонструвати ту гру, за яку його багато хто полюбив в Україні. Втім, цей етап кар'єри Генріха вже жодним чином не пов'язаний з темою нашої сьогоднішньої розмови.

Центральний атакуючий півзахисник - Клейтон ШАВ'ЄР

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Металіст»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: віце-чемпіон (сезон-2012/13)
Матчі в УПЛ: 109 матчів, 46 голів

Якщо «Шахтар» вважав за краще привозити в Україну молодих бразильців, то в «Металісті» пішли іншим шляхом. Зокрема, Клейтон Шав'єр опинився в Харкові влітку 2010 року, коли йому було вже 27. Серйозний досвід, напрацьований в бразильських лігах, допоміг Шав'єру швидко проявити свої кращі якості і в УПЛ. Клейтон був, мабуть, самим тонким і творчим гравцем того блискучого «Металіста», який вдалося побудувати тріо в особі президента Ярославського, спортивного директора Краснікова і головного тренера Маркевича.

В Україні Шав'єру довелося зіткнутися з цілим рядом труднощів, в тому числі і особистого характеру, але він зумів з усім цим впоратися і залишатися лідером команди на полі. І нехай «першим після Бога» харківські вболівальники називали Марко Девича, але навряд чи хтось із них поставить під сумнів талант і здібності Клейтона Шав'єра, який був для «Металіста» таким собі геніальним чарівником - ні більше, ні менше.

Нападник - Жуніор МОРАЕС

Виступав в 2010-х в УПЛ за: «Металург» Донецьк, «Динамо», «Шахтар»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 2 титули чемпіона
Матчі в УПЛ: 160 матчів, 91 гол

Так, в 2010-х в УПЛ зіграло чимало дуже серйозних і якісних форвардів. На цей час припало закінчення кар'єри легендарного Андрія Шевченка, середина шляху Артема Мілевського, прекрасні роки в Харкові легенди сучасності для «Металіста» Марко Девича, хороша результативність за «Динамо» від Брауна Ідейє... Однак, якщо брати «десяті» в загальному, то немає сумнівів, що найкращим форвардом УПЛ за цей період є Жуніор Мораес.

Цей бразилець, який отримав згодом український паспорт і право виступів за «синьо-жовтих», домігся по-справжньому істотного прогресу саме в УПЛ. Починав свої виступи в лізі Мораес з донецького «Металурга», де демонстрував дуже пристойну результативність. Банкрутство та подальше зникнення клубу призвели до переходу Жуніора в «Динамо», де форвард зумів виграти конкуренцію і допомогти команді в сезоні-2015/16 вдруге поспіль стати чемпіоном України. Потім Мораес подався в «Шахтар», де також зміг виграти конкуренцію у Бланко-Лещука, Кайоде, Борячука й інших, ставши беззаперечно ключовим нападником команди. Можливо, Жуніор Мораес і не демонструє помітного та яскравого футболу, але в УПЛ завжди забезпечував своїм командам головне, що потрібно від форварда - забиті м'ячі. Хіба після цього ми маємо право вимагати всерйоз щось ще?

 

Головний тренер - Сергій РЕБРОВ

Працював в 2010-х в УПЛ з «Динамо»
Найвище досягнення в УПЛ в 2010-х: 2 титули чемпіона

Обрати головного тренера для такої команди - завдання не менш складне, ніж обґрунтовано підібрати кандидата на кожну позицію. Звичайно, не можна залишати без уваги якісну роботу Мирона Маркевича з «Металістом», Хуанде Рамоса з «Дніпром», не кажучи вже про феноменальні результати Мірчі Луческу з «Шахтарем». Однак ми коучем символічної команди 2010-х в УПЛ вибрали Сергія Реброва, який у непрості часи прийняв «Динамо» і зміг не тільки нав'язати гідну боротьбу «Шахтарю» за титули, а й двічі поспіль обходив «гірників» в такій боротьбі. Складно сказати, чи призвели ці дві невдачі до того, що в донецькому клубі прийшли до рішення не продовжувати контракт з Луческу, але в якості одного з факторів, ймовірно, виступили як мінімум.

Так, третій титул поспіль Реброву з «Динамо» не дав взяти вже Паулу Фонсека, але в цілому робота цього фахівця з «біло-синіми» гідна поваги. Навіть через кілька років після відходу Сергія Станіславовича з посади наставника киян, не залишає відчуття, що керівництво «Динамо» не дало тренеру реалізувати і двох третин того, що здатен був би дати колективу Ребров. Банально, але цьому наставнику не вистачило повноти влади в клубі, щоб вивести його з крутого піке і, можливо, спробувати повернути на колишні вершини. Що ж, тепер боси «Динамо», поглядаючи на результати роботи Реброва в Угорщині з «Ференцварошем» можуть тільки шкодувати про свою ж недалекоглядність, а вболівальники київської команди з сумом у душі згадувати ті кілька років настільки солодкого для них домінування над «Шахтарем»...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(88)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 162
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sv_2000
Виллиана вместо Тайсона или Мхитаряна и, пожалуй, Милю вместо Мораеса... Слишком уж Мораес серый для символической сборной десятилетия... В остальном, согласен
axylinam
Довольно приличная сборная получилась-Мораес слабое звено
Сергей Шепеленко
Девич намного сильнее Мораеса! И конечно Луческу. ( я не болельщик Шахтёра) Просто он вырастил плеяду звёздных игроков
Surkisfuilo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
футфан
Без Степаненко??? Доволі дивно, що Тарас не потрапив у цей символічний склад
tima fialko
Звичайно,Реброву там нічого робити.Це скоріше натяк Суркісу-забрати Сергія з Ференцвароша в Динамо.
Mr.Budd
Тренер однозначно Луческу. Його працею до сих пір користуються в Шахтарі
HAMmerTIME
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
rugby1970
Это - не дрим-тим, а вязанка дров!!!
avk2307
Исмаили и Мораес лишние здесь.И Миля и Девич, которого купили в Шахтер только для того чтобы он не развивался далее ,я считаю больше достойны.
Петро
Что он курит?Какой нахер Ребров.
Женя Гирич
Девич, Виллиан и Луческу тренер
Лео Леон
Тренер десятилетия всё-таки Луческу. Вратарь - Шовковский и куда ж без Гусева
Василий Бакановский
Такой срач развели. Не знаю, что там в математике, считаю по другому. Ребенок, когда родился, ему 0 лет, но живет-то он первый год. Когда ему стукнет годик, он прожил 1 год и начал жить второй до тех пор, пока ему не стукнет 2. Как только он отпразднует 10 день рождения, он прожил уже 10 лет. Свое десятилетие он прожил, как это ни странно, с 0 до 9 включительно.
mony65
wipe your feet on,то есть,но боюсь БОМЖ_228,это не осилит,ему бы "москвашвея" осилить бы)))- Я тебе покажу, твою мать!(https://www.youtube.com/watch?v=4BSPDnd98i4)
mony65
на сегодня хватит ноги вытирать об БОМЖа_228,постами животное заработала себе на сухари, да не оскудеет рука дающего,то есть меня, пускай порадуется животина))
FunnyCOFE
Господи, сколько тут недоматематиков и тд... 0 - это точка отсчёта всегда. Вы же не родились в возрасте 1 года сразу? Вам 1 год наступил спустя пройденный промежуток времени. Абсолютно тоже самое и тут, у вас были годы до нашей эры. Потом наступил 0 год нашей эры. А дальше начинаем считать. 0-1, 1-2, 2-3, 3-4, 4-5, 5-6, 6-7, 7-8, 8-9, 9-10. При наступлении 1 января 10 года закончился отсчет десятилетия и начался новый. Уже новое десятилетие идёт. Те кто отправляют в школу, сами идите и повторно пройдите.
Саша Петрик
Короче сборная шахтера
JulikoB
ДИНАМО – МАНЧЕСТЕР СИТИ – 2:0 (1:0)
«Динамо»: 1.Шовковский – кап, 2.Данило Силва, 5.Вукоевич, 6.Попов, 7.Шевченко (36.Нинкович, 88), 9.Ярмоленко, 10.Милевский, 20.Гусев, 23.Еременко, 34.Хачериди, 37.Юссуф.
Фулхем - Шахтер - 2:1
Шахтер: 30. Пятов, 33. Срна, 5. Кучер, 26. Рац, 44. Ракицкий, 3. Хюбшман ( до 78') , 11. Илсиньо, 7. Фернандиньо, 8. Жадсон ( до 75') , 22. Виллиан, 17. Адриано
Замены: 20. Коста (c 75') , 23. Кравченко (c 78')
---------------------------------------------------
Оба матча состоялись приблизительно в одно время, оба на стадии плей-офф.