Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 23 грудня 2019, 19:58
18703
5

Малиновський декласує Мілан, Вілліан вражає Тоттенхем

Віталій Пасічний розповідає про головне, що сталося в європейських лігах на вихідних

| Оновлено 23 грудня 2019, 19:58
18703
5
Малиновський декласує Мілан, Вілліан вражає Тоттенхем
Твіттер Аталанти

Без перерви не може грати в футбол навіть більшість європейців, і після цих вихідних наша рубрика йде на різдвяні канікули. При цьому в останньому в 2019-му році турі європейці блиснули на повну – і приємно усвідомлювати, що це сталося не в останню чергу завдяки екс-представникам УПЛ.

Виїзд вікенду

Ми пишемо про футбол великої Європи, і на минулому тижні один з найяскравіших її представників відстоював честь конфедерації на клубному чемпіонаті світу. Що сказати: в сьомий раз поспіль трофей пішов представнику УЄФА, але перемогу «Ліверпуля» ні в якому разі не варто недооцінювати.

«Фламенго» виявився одним iз небагатьох за ці сім років суперником європейців по фіналу, який був реально готовий до великої гри. Треба починати з того, що в рідній зоні КОМНЕБОЛ після призначення Жезуша «Менго» став командою супертоп-рівня: відрив від другої команди Бразилії за підсумками сезону склав 16 очок, Копа Лібертадорес теж виграний, стартовий склад майже повністю складається із зірок першої величини. Ну і, звичайно, треба враховувати, що весь час після 23 листопада, коли був виграний Копа Лібертадорес, підопічні Жезуша могли просто готуватися до ЧС в послабленому темпі, проводячи матчі як тренування з підвищеною відповідальністю.

Цього вистачило для ідеально рівної гри з «Ліверпулем», по ходу якої ініціативою по черзі володіли то «червоні», то «червоно-чорні». Дієго Алвес відбив кілька складних ударів, Рафінья і Філіпе Луїс відмінно пов'язували оборону з атакою, Бруну Енріке краще за багатьох європейських зiрок протистояв хваленiй обороні команди Клоппа… Бразильці були дуже непогані, і щастя «Ліверпуля», що свої бразильці знайшлися й у нього.

На мій погляд, різниця, що зумовила результат фіналу, полягає в принципах гри дев'яток команд. Габріель Барбоза – той самий Габігол, що провалився в «Інтері» – навіть з далекого штрафного намагався відправити м'яч у сітку, не дивлячись на набагато більш перспективну можливість подачі. Фірміно ж у реалізації був дуже поганий, він запоров два моменти, які Габігол, швидше за все, реалізував би – але в підіграванні партнерам він був просто еталоном. Дуже справедливо, що вирішальний гол, після космічного далекого пасу Хендерсона і виведення на ударну позицію від Мане, провів саме Роберто.

ФК Ліверпуль

Другий бразилець «Ліверпуля» теж провів відмінний матч: Аліссон відзначився класним сейвом у вирішальний момент і протягом всієї гри бездоганно справлявся з чорновою роботою. Як наслідок, «Ліверпуль» бере третій трофей за рік і стає першим англійським клубом в історії, який виграв в одному році Лігу чемпіонів, клубний чемпіонат світу і Суперкубок УЄФА. За межами Англії «червоні» були найсильнішими на всіх фронтах! А ось в межах острова всі трофеї зібрав «Ман Сіті»…

Число вікенду

«РБ Лейпциг» на вихідних забив «Ауґсбурґу» три м'ячі. Це не може бути і не є абсолютно нічим дивним, оскільки це восьма гра поспіль, в якій «червоні бики» забивають не менш трьох голів. Всього підопічні Нагельсманна наколотили суперникам 31 м'яч – майже чотири в середньому за гру!

Що сказати – вже, напевно, можна говорити про Юліана Нагельсманна як не про перспективного, а про по-справжньому великого тренера. Німецький вундеркінд поставив команді інопланетно класний пресинг, домігся постійного створення безлічі гольових моментів і вже цілком предметно претендує на чемпіонство. Дортмундська «Боруссія» відстає від «биків» Нагельсманна вже на сім очок, «Баварія» - на чотири, а за шукані вісім турів клуб з Лейпцига втратив всього два (якраз в Дортмунді).

ФК Лейпциг. Юліан Нагельсманн

Ляп вікенду

«МЮ», який, здавалося б, набрав хід, дуже гідно зігравши з «Тоттенхемом» і «Ман Сіті», приїхав в гості до «Вотфорда». Ніщо не віщувало біди: улюблений клуб Елтона Джона йде на впевненому останньому місці, вигнав вже двох тренерів і жахливо грає в атаці. Але, незважаючи на все це, «Вотфорд» зміг здобути другу перемогу в сезоні – і не в останню чергу завдяки Давиду де Хеа, який на початку другого тайму фактично закинув м'яч у власні ворота.

Між іншим, за помилками, які безпосередньо призвели до голу, де Хеа – перший гравець Прем'єр-ліги, якщо рахувати з початку минулого сезону. Зрозуміло, що іспанець багато й виручає, ще зрозуміліше, що в матчах «МЮ» Давид дуже (занадто) часто виявляється в центрі уваги, але все одно неможливо позбутися відчуття, що останнім часом де Хеа далекий від максимуму. І його можна зрозуміти: після того, як за нього билися найсильніші і найбагатші клуби світу, Давид залишився в команді з межею мрій у вигляді місця в топ-4. Як після такого не знизити до себе вимоги?

Провал вікенду

«Мілан» потроху стає постійним учасником даної рубрики, але що вже з цим вдіяти, якщо «россонері» самі надають нові і нові приводи для критики. Поразка в Бергамо стала для семиразового переможця Кубка чемпіонів найбільшою в XXI столітті, та й у столітті минулому прецедентів було не дуже багато.

Єдина поразка, більша, ніж у п'ять м'ячів, вийшла легендарною: 0:6 від великого «Аякса» сімдесятих у матчі за Суперкубок УЄФА. Ще два розриви рівно в п'ять голів відбулися в епоху лихоліття кінця дев'яностих: одного разу розбив «Ювентус» Марчелло Ліппі, ще раз – «Рома» Зденека Земана. У воєнний час «россонері» в Кубку з тим же рахунком 5:0 знищив легендарний «Торіно», який виграє п'ять чемпіонських титулів поспіль і загине в авiакатастрофі.

Але в цей раз «Мілан» розніс не європейський гранд, а команда, яка «Шахтар» ледве-ледве обіграла! Можна довго лаяти конкретних гравців, але ось що цікаво: одним iз футболістів, які безславно зганьбилися в Бергамо, був Андреа Конті, який два роки тому за 25 мільйонів євро перейшов до «Мілана» з… «Аталанти». І йшов «на підвищення» Андреа в якості одного з найяскравіших і класних гравців команди.

«Мілан» чим далі, тим більше нагадує українську версію «Динамо»: космічна різниця між потенціалом і реалізованим, постійний регрес гравців, перманентна зміна вектору і т.д. і т.п. Коли клуб підписував скажений контракт з Доннаруммою, половина Мілана раділа – а зараз дуже схоже, що Джанлуїджі повис на зарплатній відомості клубу мертвим вантажем. Надія на Ібрагімовича дуже в стилі цієї команди – запросити бомбардира, який, по ідеї, повинен забити чималу кількість голів незалежно від обставин – але, швидше за все, Златан навіть «Евертону» готовий віддати перевагу перед цим «Міланом».

«Наш хлопець» вікенду

Руслан Малiновський був одним з тих, хто в пух і прах розніс команду Піолi – і цьому пора перестати дивуватися. Українцю знову знайшлося місце в атаці «Аталанти», він знову був звільнений від чорнової роботи – та допоміг Гомесу з Ілічичем декласувати легендарного суперника. Так, Руслан не був у числі головних героїв матчу й навіть красиву передачу видав тільки на п'ятий гол, але з такою успішністю командної гри точно немає сенсу ділити лаври тріумфаторів. Хто-хто, а Гасперіні цінує командну синергію набагато більше, ніж індивідуальну яскравість.

Юніори вікенду

Коротка лава «Інтера» призводить не тільки до періодичних осічок, а й до приємних хайлайтiв. На останню гру, проти «Дженоа», в стартовому складі вийшов 17-річний форвард Себастьяно Еспозіто, який перший же матч у стартовому складі на професійному рівні відзначив голом. Відзначив – і побіг святкувати взяття воріт з мамою:

ФК Інтер. Себастьяно Еспозіто і його мама

Даний гол став другим за ступенем молодості в історії Серії А. Рекорд «зеленого» гола ось уже понад 60 років належить Маріо Корсо, який також забив за «Інтер». Треба сказати, Еспозіто є на кого рівнятися: Корсо зіграв за «нерадзуррі» більше 500 матчів, виграв чотири чемпіонати та два Кубки чемпіонів. Також відзначу шляхетнiсть Лукаку: він віддав пенальті молодому хлопцю, за підсумком позбавивши себе хет-трику.

Але, при всій повазі до Себастьяно, один хлопець допоміг своєму гранду набагато більше. «Баварія» могла б відставати від «Лейпцига» на ще більшу кількість очок, якби не своєчасні включення Джошуа Зіркзе. У нападника немає й двадцяти хвилин в Бундеслізі, але вже є два переможних (!) голи: слідом за «Фрайбургом» мюнхенці й «Вольфсбург» дотиснули в кінцівці саме завдяки його результативним дотикам. Особливо вдячний Джошуа повинен бути Ханс-Дітер Флік: «Баварія» вже оголосила про рішення довіритися в.о. тренера до кінця сезону.

Гол вікенду

«Челсі» в неділю обіграв «Тоттенхем» завдяки дублю Вілліана, і перший гол бразильця був диво яким класним:

Футболісти якого ж рівня грали в УПЛ.

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Lucky Lucky
Еле-еле обыграла шахтер? что курил автор этой статьи?)) победа без вариантов для великого и могучего и счёт вполне отображал происходящее на поле не меньше, чем вчерашний.
Lua-Lua
автор лизнул кротам так лизнул
Lucky Lucky
Да и по-поводу вчерашнего - Малина был на поле, каши не портил, конечно, но это было сложно сделать - учитывая то, что происходило, но в тоже время он не выделялся абсолютно ничем, в отличии от практически всей линии полузащиты, которая разрывала поле.