Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 03 грудня 2019, 16:12
6667
1

Повернення Клінсманна і два перфоманси на Золотий М'яч

Sport.ua розповідає про найцікавіше, що вмістив у себе останній тур європейських чемпіонатів

| Оновлено 03 грудня 2019, 16:12
6667
1
Повернення Клінсманна і два перфоманси на Золотий М'яч
Твіттер Герти. Юрген Клінсманн

Вчора в різних кінцях Європи вручалися найрізноманітніші премії, а сьогодні саме час поговорити безпосередньо про футбол: тим бiльше останні матчі топ-ліг продемонстрували й шикарний камбек, й справжні подвиги окремих гравців, і одне ностальгічне повернення.

Герой туру

Як же здорово, що лауреат чергового Золотого М'яча провів не непомітний і тим більше не провальний матч проти якогось середняка, а видатну гру проти одного з головних конкурентів у чемпіонській гонці. Гол Мессі у ворота «Атлетiко» позбавив необхідності навіть підбирати до чергового рішення France Football хайлайти: Лео блискучий прямо зараз, він не змушує відновлювати в пам'яті минулі місяці.

Матч на «Ванда Метрополітано» вийшов для «Барселони» просто не по-людськи важким. «Атлетіко» дуже хотів забити, перші 20 хвилин він виграв за ударами 7:0, а по виносам зі штрафної «програв» 1:16, причому тер Штегену двічі довелося видавати сейви на межі людських можливостей. Потім Піке пробив в поперечину, а під кінець стало здаватися, що команди погодилися на гросмейстерську нічию… Але Лео у видатному рейді зробив переможний гол фактично самотужки:

Нам всім пощастило жити в епоху Мессі.

Віце-герой туру

А Вірджілу ван Дейку не пощастило в епоху Мессі грати? Ох, про скількох же футболістів доводилося це раніше писати, іноді замінюючи аргентинця на зрозуміло кого. Рібері, Хаві, Іньєста, Снейдер – всі ці беззастережно великі футболісти по черзі схиляли голову перед кимось із найбільших бомбардирів сучасності, найчастіше перед двома відразу.

Саме перехід ван Дейка в «Ліверпуль» став тим самим ходом, який вивів результати «червоних» на інший рівень і змусив чекати від «червоних» перемоги в кожному матчі. Його останній матч перед церемонією імені France Football вийшов символічним і дуже красивим.

У партнерів Вірджіла в матчі з «Брайтоном» абсолютно не пішла гра. Аліссон отримав червону за гру рукою поза карним майданчиком, Салах, Фірміно й Мане запороли безліч моментів, Адріан, який вийшов на заміну, не відразу увійшов в гру і дав забити собі безглуздий гол ... Але ван Дейк двома чудовими підключеннями до атак приніс «Ліверпулю» два голи, а в кінцівці чудово командував захистом проти граючого в більшості суперника.

«Ніколи не думав, що ввійду в число номінантів на Золотий м'яч. Мрія завжди може здійснитися, потрібно просто працювати і рухатися вперед. Дуже пишаюся тим, що я тут. Це змусить мене працювати ще більше» - сказав у понеділок сам Вірджіл. Що сказати: з таким гравцем у складі в «Ліверпуля» хороші шанси виграти ще дуже багато титулів, з таким Лео Мессі у «Барселони» є хороші шанси побачити на «Камп Ноу» й сьомий Золотий М'яч.

Повернення туру

Юрген Клінсманн повернувся у Бундеслігу після десятирічної перерви! Чесно сказати, з урахуванням деталей його роботи в «Баварії» і того, як любить смакувати і роздувати подробиці німецька преса, десь такий термін Юргену і був потрібний, щоб його перестали згадувати зі сміхом і зневагою.

Про iншого Юргена прийнято говорити «Який же він крутий!», а про Клiнсi цілком можна сказати: «Який же він ледар». Весь час найкращий Бундеслиги-1994 и -1998 йде по шляху найменшого опору: спочатку працював у збірній Німеччини, не заважаючи займатися тактикою Льову, потім вибрав роботу в збірній США, тому що, як він сам зізнавався, найбільше любить жити в Америці – а тепер, коли запахло достроковим завершенням тренерської кар'єри, приїхав працювати в Берлін. Чесне слово, він би і на Канари поїхав, якби «Лас-Пальмасу» був потрібний наставник.

Перший матч на чолі «старої дами» Клінсманн програв, але це цілком можна пробачити: суперником була дортмундська «Боруссія», яку вдалося дуже активно поганяти у другому таймі. Звичайно, допомогло вилучення Хуммельса в кінці першого тайму, але летячий на ворота Бюркі натовп гравців «Герти» вже виглядав веселіше, ніж бездарна команда зразка пізньої осені. Поки можна відзначити, що кращий футболіст АПЛ-1995 зробив команду своїх помічників більш впізнаваною, ніж безпосередньо виходять на поле людей. Клінсі вже допомагає Арне Фрідріх, а найближчим часом повинен приєднатися й Андрес Кепке. 249 матчів за бундестім на всіх!

А ще дуже шкода, що Клінсманна призначили тільки по ходу сезону. Прийди він влітку, в складі «старої дами» одну династію змінила б інша: Паль Дардаї навіть проти «Зорі» випускав свого сина, Палко Дардаї, а воротарем дубля берлінців був Джонатан Клінсманн. На жаль, влітку син Клінсі пішов в «Санкт-Галлен».

Матч туру

Скажу чесно: з черговим випуском «Європейського уїк-енду» ми тягнули до вівторка головним чином через вечiр премій. Але яке ж шоу видали під кінець вечора «Кальярі» та «Сампдорія»!

Вечір премій включив в себе вручення нагороди кращому гравцеві сезону ще і в Серії А, яка стала втішним призом для Кріштіану Роналду. На мій погляд, Фабіо Квальярелла своїми подвигами в складі «Сампдорії» заслужив більше – і ветеран здорово нагадав про себе, оформивши на Сардинії стильний дубль. Клаудіо Раньєрі явно має намір завершити кар'єру на мажорній ноті, йому вже вдалося розштовхати команду і витягнути її з зони вильоту… Але в цей вечір старань двох «динозаврів» виявилося недостатньо.

Очевидно, що посилення Раджею Наінгголаном принесло «Кальярі» велику міць в опорній зоні. Ще воно принесло чотири голи, два з яких були просто феноменальними, та п'ять гольових передач, одну з яких бельгієць віддав в звітній грі – але також сарди придбали дещо ще. Наінгголан неймовірно характерний, пристрасний футболіст, він просто звик боротися за високі місця – і не дивно, що з ним навіть скромний острівної клуб перетворив 1:3 на 4:3 і йде в зоні Ліги чемпіонів.

В епоху xG, xP, PPDA й інших розумних абревіатур над метафорами на кшталт палаючих очей прийнято сміятися. Але послухайте: після того, як від Раджі послідовно відмовилися збірна й «Інтер», він через онкологічне захворювання дружини прийняв рішення повернутися на її батьківщину, в Кальярі. І теперь, отримавши повну довіру від клубу і тренера, він реально готовий перевернути гори.

Гол туру

Джонджо Шелві сказав: «Можливо, я зараз герой для Ліверпуля». І не посперечаєшся: його гарматний удар після розіграшу штрафного дав «Ньюкаслу» можливість врятувати, здавалося б, безнадійно програний матч і збільшити відрив «Лверпуля» (за який колись грав Шелві) від «Ман Сіті» до 11 очок.

Віталій ПАСІЧНИЙ

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ман Сіті – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунін виграв серію пенальті. Відеоогляд
Футбол | 18 квітня 2024, 01:40 5
Ман Сіті – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунін виграв серію пенальті. Відеоогляд

Дивіться найцікавіші моменти матчу-відповіді головного єврокубка

Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті
Футбол | 18 квітня 2024, 02:56 1
Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті

Карло прокоментував перемогу «Реала» у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
Нам всем повезло жить в эпоху Месси? Потому что сотни миллионов могут наблюдать по телевизору за тем, как Месси феерит на поле? Знаете, если вы всерьез считаете, что главная радость в жизни, это феерическое зрелище, то это симптом, свидетельствующий, что реальная жизнь довольно хреновая в том случае, если ее приходится сдабривать зрелищными пряностями.
Зрелище не может ни подменить собой жизнь, ни сделать ее ярче. Зрелище - это иллюзия жизни. Это все равно, что прочитать книжку или посмотреть кино о морских приключениях и самого себя представить среди вымышленных персонажей, выписанных нарочито яркими и привлекательными. Представить-то можно, но от этой иллюзии, которую вы сами создали себе в голове, ваша реальная жизнь вообще никак не наполнится.
Правда в том, что зрелище это обманка. Если вы сами лично не участвуете в процессе, а только наблюдаете за ним со стороны, значит вы и не живете, а всего лишь пребываете в мире сказок и иллюзий.