Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 26 листопада 2019, 03:07
7270
1

Повернення Моуріньо та щирий футбол від Вальверде

Віталій Пасічний розповідає про головне, що включив в себе європейський уїк-енд

| Оновлено 26 листопада 2019, 03:07
7270
1
Повернення Моуріньо та щирий футбол від Вальверде
Твіттер Тоттенхема

Якщо в Україні настає час рахувати дні до величезної зимової перерви, топ-ліги в цей час тільки набирають темп. Останній уїк-енд в Європі включив масу всього цікавого: тут і 3:3 на будь-який смак, і римейк фіналу ЛЧ-1998/99, і, звичайно ж…

Повернення уїк-енду

Жозе Моуріньо вперше вивів «Тоттенхем» на офіційний матч. Цю людину можна любити, можна ненавидіти, але скучили за ним за рік простою, напевно, всi. Одіозний португалець і сам, мабуть, нудьгував, тому що показав на прес-конференціях клас рівня кращих своїх часів. До матчу він звинуватив ЗМІ в тому, що сучасні тренери не можуть працювати довго в одному клубі, а після нього пояснив, що не пішов святкувати перемогу з фанатами «Тоттенхема», тому що ще не вважає команду своєю.

Гра, втім, теж цілком собі відповідала стандартам Моуріньо. Видатна ефективність в атаці, проява себе кожним гравцем з фінальної третини, навіть разюча контратака один раз пройшла. Крістіан Еріксен продовжив переживати екзистенційну кризу на лавці запасних, але він і не потрібен, поки Аллі, Кейн і Сон настільки добре відчувають один одного.

Втім, і суперник зробив все, щоб ніяк не затьмарювати повернення Моуріньо в велику гру. Андрій Ярмоленко провалив матч за «Вест Хем», але він навіть до п'ятірки головних винуватців поразки не увійде. Жахлива гра захисників і воротаря, відсутність зв'язку між обороною і атакою – не дивно, що Мануеля Пеллегріні ЗМІ вже сватають у відставку. Підсумковий слизький рахунок не повинен вводити в оману: «молотобійці» не претендували на непрограш жодної секунди, й голи престижу швидше свідчать про те, що Моуріньо ще не встиг остаточно донести свої ідеї до підопічних.

Матч уїк-енду

Зустріч двох «Юнайтед», з Шеффілда і Манчестера, не несла заздалегiдь абсолютно нічого цікавого: на момент стартового свистка ці команди займали два останніх місця в рейтингу АПЛ за показником «кількість голів в матчах за участю команди». Що ж, пicля фінального свистка вони помітно злетіли в цій таблиці – нехай у таблиці звичайнiй і залишилися фактично при своїх.

Більше години «клинки» фактично принижували найдорожчий бренд світу. Шквалу атак не було, але грамотне перегравання виглядало навіть більш шокуючим – «Шеффілд» просто розбирався на класі. Але заміни і втома все ж зіграли свою роль: «МЮ» пішов з 0:2 на 3:2 і, здавалося б, був готовий записувати три очки в актив. Але нi: два випущених Крісом Уайлдером «джокера» взяли участь в класнiй атаці, за підсумками якої Олівер Макберні прошив де Хеа.

Вишкіл проти класу, воля проти грошей. Смішно розуміти, що зіркам з окладами по 200 і більше тисяч фунтів в тиждень протистояв 37-річний Філ Ягелка, який давно перестав тягнути рівень АПЛ і навіть в основу «клинків» пробився в основному через їх проблем зі складом. Гол плюс асист в свій актив записав Джон Флек – людина, про яку одноклубник після виходу в Чемпіоншип (!) говорив, що вiн «абсолютний монстр у вживанні алкоголю». Зібрані в межах острова бійці з нижчих ліг утримують нічию і продовжують випереджати в таблиці «червоних дияволів» – червоний Манчестер, що з тобою стало?

Схема уїк-енду

Ернесто Вальверде виставив проти «Леганесу» схему в найкращих традиціях щирого футболу. На поле Леганесу з перших хвилин вийшли Мессі, Суарес, Грізманн і Дембеле – чотири форварди, кожен з яких був би суперзіркою в 99% інших клубів і кожен з яких не звик, та й не повинен був відпрацьовувати в обороні.

Все б нічого, але «Барса» майже сорок хвилин поступалася в рахунку останній команді ліги і виграти змогла тільки після того, коли тренер замінив Грізманна на Відаля. В «блаугранас» взагалі в атаці давно сформувався перекіс, що нагадує «галактичні» часи їх одвічного суперника: тримати на лавці будь-яку з зірок складно, а випустити в основі дорiвнює зламу командного балансу. Поки Дембеле був травмованим, проблема вирішувалася сама собою, але після його відновлення Вальверде змушений пробувати 4-2-4.

Провал уїк-енду

«Барса», звичайно, в цю рубрику могла попасти, але місце в ній просто-таки забронювала дортмундська «Боруссія». Домашній матч з останньою командою ліги, яка в останніх матчах поступилася «Ауґсбурґу» й «Хоффенхайму» - здавалося б, хіба може щось піти не так? Виявилося, що може – більш того, до перерви дортмундці горіли 0:3 і ледве-ледве врятували нічию.

У Люсьєна Фавра є одна дивна особливість: його командам властиво в певний момент «вимикатися», незалежно від сили складу починаючи грати так, щоб не витримувати жодної критики. Зараз в лізі лідирує зовсім інша «Борусія», в якій Фавр виконав видатну роботу в сезоні-14/15, закінчивши на третьому місці. Ось тільки вже на початку наступного сезону клуб з Менхенгладбаху програв у кваліфікації ЛЧ київському «Динамо», програвав матч за матчем у чемпіонаті, і Фавр був звільнений. Ще раніше він домагався історичних успіхів з «Гертою», яку, з Андрієм Вороніним в складі, ледь не зробив чемпіоном – але на старті наступного сезону «стара дама» зазнала шість поразок поспіль, і тренера знову-таки попросили на вихід.

Зараз ситуація не така критична, і навіть від першого місця «Боруссія» Фавра відстає всього на п'ять очок. Але в поточному сезоні в дортмундців непристойно багато таких ось нічиїх, кожна з яких рівносильна програшу. «Баварія» в очній зустрічі не залишила від одвічного суперника каменя на камені, і вже зараз деякі джерела повідомляють про можливу відставку Люсьєна в разі програшу ще й найближчого матчу ЛЧ проти «Барси». Босові «Боруссії» Ватцке в будь-якому випадку має бути важкий вибір, і він вже зараз близький до явно програшної ситуації…

Гол уїк-енду

Деян Кулушевськи прекрасно розібрався в епізоді в матчі його «Парми» з «Болоньєю»:

«Поза конкурсом» уїк-енду

Хоча в рамках рубрики ми пишемо про головне, що відбувалося в Європі, повз одного події за межами Старого Світу пройти ми просто не маємо права. В Перу на вихідних був зіграний фінал Копа Лібертадорес – головного клубного турніру Латинської Америки. Грати проти чинного володаря трофея «Рівер Плейта» випало «Фламенго», й для більшої удачі в кольори клубу перед матчем розцвітили навіть знамениту статую Христа-Спасителя в Ріо:

Найцікавіше, що це спрацювало. «Рівер» більшу частину матчу вів у рахунку, більше атакував, володів ініціативою – але отримав в кінцівці два голи й програв. Той самий Габігол, який абсолютно нічого не показав у «Інтері», на 89-й хвилині зрівняв рахунок, а на третій компенсованій провів переможний м'яч. Вийшов такий собі римейк фіналу Ліги чемпіонів-1998/99 – і на наступний день Ріо потонув в червоно-чорних кольорах:

Віталій ПАСІЧНИЙ

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RoNIkyo
Кулушевски там весь матч феєрив. Там ще був точно такий же удар, але в штангу.