Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 19 листопада 2019, 23:22
16990
6

Володимир БРИНЗАК: «Сестри Семеренко в порядку, я в них впевнений»

Відверте інтерв’ю президента федерації біатлону України

| Оновлено 19 листопада 2019, 23:22
16990
6
Володимир БРИНЗАК: «Сестри Семеренко в порядку, я в них впевнений»
Sport.ua. Володимир Бринзак

В ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua Володимир Бринзак розповів про олімпійські перспективи сестер Семеренко та Підгрушної, поділився очікуваннями від роботи з новим тренером жіночої збірної України, а також інформацією про будівництво в Буковелі траси для біатлону.

- Володимире Михайловичу, жіноча збірна відправилася на збір до Шушену. У якій формі команда, якщо оцінити загалом?
- Якраз на цьому зборі і побачимо їхню форму. Поки дані нормальні. Усі живі і здорові, це найголовніше. Функціональний стан  спортсменів побачимо по перших виступах. Звичайно, він ще не має бути оптимальним, це тільки перші гонки. Після усіх літніх навантажень ще треба прийти в змагальний стан  і поступово набирати тонус. Подивимося, що відбуватиметься на цьому зборі в Шушені.

- Перед кожним сезоном останніми роками у вболівальників виникають питання відносно ветеранів цієї команди: сестер Семеренко та Олени Підгрушної. На даний момент вони готові йти на ще один Олімпійський цикл або про це говорити ще передчасно?
- Принаймні, цей сезон покаже. Я впевнений в сестрах Семеренко. Вони готувалися зі своїм тренером, працювали індивідуально, і я бачив у них мотивацію. Та і хвороб у них влітку не було, а літній чемпіонат світу показав, що вони в порядку. Тому, я думаю, що у них буде все добре. По Олені більше запитань, тому що були хвороби влітку, потім вона пропустила половину збору, знову захворіла перед виїздом на перший сніг. Тут поки не знаю, як складатиметься ситуація, і яким для неї вийде цей сезон. У будь-якому разі, мотивація у неї є, бажання теж присутнє, а що вийде - побачимо пізніше.

Комусь пора на Кубок IBU: Блашко виступила краще за Підгрушну в Шушені

- За останні пару сезонів в жіночій збірній дуже часто спортсменки стикаються з якоюсь вірусною інфекцією або застудою. З чим це може бути пов'язано?
- По-перше, тут є і чинник віку. Як не крути, з роками з'являється більша схильність організму до вірусів, особливо на тлі великих фізичних навантажень. Імунітет знижується  і з'являється сприйнятливість до вірусів. Плюс, ми увесь час проводимо за кордоном, а це постійні переїзди, контакти, аеропорти, готелі. У нас не така ситуація, як у більшості наших суперників, що тренуються вдома, можуть дозволити собі робити необхідні процедури, працювати над захистом організму. Ми ж увесь час проводимо в готелях, серед людей, які можуть переносити всіляку інфекцію. Відповідно, ризик зараження для наших спортсменок, на жаль, є вищим. Це одна проблема, плюс, в нашій країні мало хороших фахівців у спорті, які могли б забезпечити  протекцію спортсменів від подібних проблем. Ми самі справляємося, як можемо, своїми силами .

Або інший приклад: прилітає Семеренко в Київ, а їй звідси треба ще на маршрутці доїхати до Сум. За ці 5-6 годин у маршрутці може статися все, що хочеш. І це в змагальний період.

- Минулого сезону жіноча команда недорахувалася Іри Варвинець, у неї була дуже серйозна травма. Чи можемо ми розраховувати на те, що побачимо її в новому сезоні?
- Це була не травма, а стара проблема з суглобами, ще з дитинства. Вона проявилася при великих навантаженнях, плюс, підсів імунітет, тому Іра вирішила підлікуватися. Тепер, на щастя, вона народжуватиме дитину, а потім, якщо все буде в порядку, хоче повернутися. Наскільки це вийде, подивимося трохи пізніше.

- Юля Джима знову передсезонну підготовку проходила не з командою. Як можна оцінити її кондиції?
- Про неї нічого не знаю, дивитимемося на гонках. Вона вже з командою, я з нею розмовляв. Юля запевняє, що все нормально. Вона зменшила навантаження, які минулого сезону були досить великими. Розраховує, що все вийде. Ми не маємо багато інформації щодо її методики підготовки, вона працює зі словенцями. Подивимося вже по факту.

biathlon.com.ua. Юлія Джима

- Цього сезону у жіночої команди змінився головний тренер: Андрій Прокунін покинув Україну, замість нього тепер відповідає за результат Валерій Лесников. Головний висновок із співпраці з Прокуніним?
- Прокуніну було складне в тому плані, що команда готувалася в різних місцях. Хтось індивідуально, хтось з папою, хтось ще десь. Зібрати це все воєдино виявилося досить складно. Друге - досвіду з великими командами, у складі 10-12 людей, у нього не було. Він працював більше індивідуально. Перший рік було взагалі важко, потрібно було пізнавати людей, розуміти, як вони сприймають його методику і навантаження. Не все вийшло. І коли він побачив, що цього сезону йому знову належить пройти підготовку без Семеренко, Меркушиної, Джими, а потім відповідати за результат, то він вирішив, що не готовий в таких умовах брати на себе відповідальність, а тому покинув команду.

- Які очікування від роботи Валерія Лесникова?
- Він прийшов з лижних перегонів, у минулому сезоні приглядався. Валерій Миколайович раніше не був у біатлоні, а тут, все-таки, своя специфіка є. Це короткі дистанції між стрільбою, а в лижних перегонах дистанції довші і об'єм бігової роботи, відповідно, виконується більше. Валерій Миколайович такий тренер, який займається наукою, вникає в усі нюанси індивідуальної підготовки, спілкується зі спортсменами. Сподіваюся, у нього все вийде.

- А є якісь конкретні завдання, які ви перед ним ставите?
- Ні. Ми готуємося до Олімпійських Ігор, потрібно підводити молодь до основи, щоб вони покращували результати і були конкурентоздатнішими в дорослому біатлоні. І треба дивитися на можливості наших ветеранів, щоб зрозуміти, чи можемо ми на них розраховувати на Олімпіаді, або це буде вже повністю нова команда.

- Його досвід в лижних перегонах знаходить відображення в тренувальному процесі?
- Ще минулого року мені говорили, що у спортсменів мало силової роботи, а Лесников вважає, що цього компонента повинно бути більше. Зараз вони впровадили цей елемент, і тепер цікаво подивитися, чи принесе ця методика результат, чи підходить вона нашим спортсменкам. Але за обстеженнями та показниками, багато хто додав. Сподіватимемося, що цей оптимізм підтвердиться.

- Днями визначилися представники України в Різдвяній гонці: Меркушина/Підручний і Бех/Цимбал. Наскільки участь в цьому змаганні відволікає спортсменів від сезону і впливає на їхню форму? Чи є в цьому якийсь особливий сенс?
- Іноді ми навіть відчували на собі певний дискомфорт. Якщо пам'ятаєте, Олена Підгрушна захворіла після приїзду. Переліт туди і назад, один день там, багато людей. І це в той період, коли треба відпочити і відкататися після трьох грудневих етапів Кубку світу. Дві таких швидкісних гонки дають пристойне навантаження. Але я вважаю, що це престижно для них і для країни, прийняти участь в такій гонці, якусь копійку заробити. Ми дозволяємо, і тренерський штаб розробляє план підготовки, враховуючи чинник участі спортсменів ще і в цій гонці. Ну як не дати Димі Підручному виступити? Він чемпіон світу, 55-60 тисяч уболівальників прийдуть на нього подивитися. І  це стимулює спортсменів.

- Цього року, після перемоги на чемпіонаті світу, Підручний став більш медійною фігурою. Це принесло якісь іміджеві дивіденди для федерації і біатлону в Україні?
- У нас і до цього були гідні виступи. І олімпійські чемпіонки, і чемпіони світу були. Ми завжди на видноті: 380 медалей за останні 20 років у зимових змаганнях говорять про те, що у нас стабільна система, і зміна поколінь проходить вдало. Ми серед лідерів світового біатлону, робимо все, щоб утриматися в цьому статусі. Хоча у нас не було таких умов для тренувань і проведення змагань усередині країни. Обмежена кількість спортсменів займається біатлоном. А зараз дуже великий наплив молоді, дітей в різних областях і територіальних громадах. Зараз в розвитку біатлону особливо зацікавилися в різних регіонах України, школи відкривають, дітей набирають. У Харкові вже почали робити пневматику для дітей, роблять свою, українську зброю. Тому, ми якось рухаємося в правильному напрямку, крок за кроком.

- Де дивитися біатлон у новому сезоні?
- UA:Перший, тут нічого не змінилося. Спорт-1 поки транслювати навряд чи зможе. Минулого року правами на трансляції володіла Федерація, і ми віддали їх цим двом телеканалам. Але практика показала, що це дуже клопітно, і було багато проблем. Ми навіть пішли в мінус після цього, оскільки нам не усе виплатили. В результаті вирішено, що UA:Перший підпише контракт і отримає права трансляцій гонок безпосередньо.

biathlon.com.ua. Володимир Бринзак

- Чи зазнав змін склад спонсорів Федерації біатлону України?
- Ні, це в основному, наші друзі, які підтримують сам вид спорту. Для них це важливіше, ніж рекламні прояви. Вони вболівають за наших спортсменів, підтримують нас в тому, як ми усе робимо, і упевнені в тому, що їхні гроші використовуються правильно. І вони ж самі приїжджають на змагання, тому в цьому плані у нас все нормально.

- Влітку повідомлялося про будівництво першої черги біатлонного комплексу у Буковелі. Пару днів назад була озвучена цифра в 100 мільйонів гривень, які виділені на будівництво другої черги. А що зроблене у рамках цього об'єкту вже тут і зараз?
- Місце там складне. Все-таки, Буковель - це приватний курорт. Місце, яке нам виділили, воно в самому центрі цього курорту, там треба багато землі понавозити, щоб спланувати стрільбище. Восени рівняли землю, зробили опорні стінки, щоб не було зрушень, зробили трасу -  вже є 6 метрів ширини і 2.5 км довжини. Все зроблено за міжнародними стандартами. Забетонували стінку-уловлювач, щоб кулі не розліталися після стрільби по мішенях. Зроблений тунель для проїзду транспорту з нашими уболівальниками прямо на стоянку до стадіону. Окремо буде заїзд для спортсменів, і окремо - для уболівальників. Роботи йдуть 24 години на добу. З тих 50 мільйонів, що були виділені цього року, освоєні вже більше 40.

Далі  замовлятимемо установки для стрільби, вже заброньовано снігові гармати, по усій трасі буде освітлення. Хочемо подивитися за зиму, як поводиться ґрунт під час дощів і снігу, щоб не відбувалося ніяких зрушень землі або ще якихось проблем. Потім буде покладений асфальт для лижеролерів. Я думаю, що все буде добре. Господарник там хороший, усе роблять швидко, ми це знаємо по розвитку Буковелю. Своя техніка, свій асфальтовий завод, там нічого не крадеться. Ми спостерігаємо за ходом робіт, плюс державні органи усе контролюють, тендери проведено. Цей проект, в першу чергу, про престиж. Це не комерційний бізнес-проект, це візитна картка країни і Буковеля. І вболівальники приїжджатимуть. Ми хочемо провести там літній чемпіонат світу, і чемпіонат Європи, і юніорські змагання. Олександр Шевченко взагалі добре відноситься до лижного спорту, допомагає розвитку гірських лиж і фристайлу. Підставив нам дружнє плече, передали селищу Паляниця в оренду землю на 49 років. Зараз будуємо цей об’єкт.

- Наскільки складно було отримати саме такий бюджет наступного року?
- Це було досить складно, тому що спочатку нікому нічого не виділяли. Кабмін виділив гроші, завдяки Голові суспільства «Динамо» Авакову Арсену Борисовичу, голові профільного комітету Андрію Кожем'якіну і його першому заступникові Беленюку Жану, депутатам бюджетного комітету, Івану Крулько, НОК України. Є багато уболівальників біатлону і в Кабміні, і в адміністрації Президента. Я знаю, що і Президент України також має відношення до того, що нам виділили 100 мільйонів на будівництво цього комплексу, тому хотів би подякувати всім за цю допомогу, щоб наші спортсмени могли тренуватися вдома, а вболівальники могли підтримувати їх в Україні.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Жаирс
Многие миллионы вкладывают в развитие биатлона,а найти средства,чтоб олимпийские чемпионы и чемпионы мира не ездили на маршрутках не могут. Если вы уж такие экономные на здоровье спортсменов обратитесь к звезде тенниса Элине Свитолиной- она много делает для развития спорта в Украине,найдёт,думаю,и средства на такси для звёзд биатлона.
Владимир БРЫНЗАК,вам не стыдно?
Олександр Заєць
Пора на пенсію Бринзаку! Крім одного проекту,для піару Буковеля Коломойського, нічого абсолютно не робиться, для розвитку біатлону в регіонах. Бринзак робить ставку не на виховання своєї молоді, а на натуралізованих росіян. А мишебрацтво від Бринзака дуже бісить
alekos59
Все здоровы, только у белкиной опять проблемы со здоровьем. А так все в шоколаде. Так рискует, бедный, в отелях и разных странах. Удержался таки, "заслуженная" пенсия подождет пока.
Микола Унгурян
а не пора ще Бринзаку на пенсію?
Які успіхи в українського біатлону? скіьки років може тривати натуралізація росіян?
На яких підставах він перетворив збірн уна "слівкі" - все що непотрібне РФ зливають сюди
Vbolivalnyk-Peter
Прийшов тренером Лижник, а все одно наших дівчат на останньму колі обходять як стоячих...
scout1202
гнати його потрібно було разом із Прокуніним...