Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 19 листопада 2019, 19:40
17219
15

Комусь пора на Кубок IBU: Блашко виступила краще за Підгрушну в Шушені

Денис Шаховець вважає, що капітан жіночої збірної України програла конкуренцію екс-білорусці

| Оновлено 19 листопада 2019, 19:40
17219
15
Комусь пора на Кубок IBU: Блашко виступила краще за Підгрушну в Шушені
biathlon.com.ua. Олена Підгрушна
16-17 листопада в норвезькому Шушені відбулося традиційне відкриття біатлонного сезону. Для жіночої збірної України Міжнародні передсезонні змагання стали відбором на Кубок світу, тому наша команда виступала найсильнішим складом.
 
Таке нововведення у відборі на Кубок світу пов'язано в першу чергу з тим, що вперше за довгі роки українки мають небувалу конкуренцію. Якщо ще кілька років тому у нас було чотири біатлоністки топ-рівня, а останні два місця квоти доводилося заповнювати далеко не завжди перспективними спортсменками рівня Кубка IBU, то зараз ситуація змінилася.
 
Пов'язано це, в першу чергу, з тим, що екс-білоруска Дар'я Блашко, яка в сезоні 2015/16 виграла загальний залік Юніорського кубка IBU, відбула дворічний карантин після зміни спортивного громадянства і постукала в основну команду. Крім того, з юніорського віку «виросла» Анна Кривонос та підтяглася до лідерів Катерина Бех. Остання, нагадаємо, була найкращою біатлоністкою минулого юніорського чемпіонату світу і заслужила право виступити в першій в історії Різдвяній гонці для молодих біатлоністів.
 
Всі олімпійські чемпіонки продовжують змагатися, і якщо Анастасія Меркушина в одному з інтерв'ю сказала, що не проти в разі чого побігати на Кубку IBU і поборотися за Великий кришталевий глобус, то сестри Семеренко, Підгрушна і Джима мають намір продовжувати виступати серед еліти.
 
 
Сестри Семеренко
 
За підсумками сезону 2018/19 українки забезпечили собі квоту в 5 біатлоністок (максимальна, нагадаємо, 6) на спринтерські і індивідуальні гонки. Тобто, на перші етапи Кубка світу, швидше за все, відправляться шість спортсменок (одна з них буде запасною, для ротації). Але претенденток на ці 6 місць аж 11. Можна сказати, що на одне місце в основній збірній відразу дві претендентки! У таких реаліях обходитися без відбору через контрольні старти вкрай складно, і щоб хоч трохи полегшити собі життя в майбутньому, потрібно постаратися вже в цьому сезоні повернути максимальну квоту.
 
Спочатку спринтерську гонку повинні були бігти 11 українок, але пізніше до них додалися ще дві екс-юніорки Анна Коваленко і Валерія Дмитренко. Остання, до речі, старша сестра Христини Дмитренко - чемпіонки юнацьких Олімпійських ігор 2016 року. На юніорському рівні Анна і Валерія зірок з неба не хапали, тому дівчата вели боротьбу за прописку на Кубку IBU.
 
Склад жіночої збірної на перший етап Кубка світу в шведському Естерсунді повинен визначитися з огляду на контрольні гонки в Шушені і перший спринт Кубка IBU, тому давайте в першу чергу ознайомимося з результатами стартів минулого уїк-енду, не беручи до уваги представниць інших збірних:
 
 
1.  Віта Семеренко  (0+0)  +37,4
2.  Юлія Джима  (1+0)  +1:17,8
3.  Надія Бєлкіна  (0+0)  +1:19,8
4.  Дар'я Блашко  (0+1)  +1:38,8
5.  Валя Семеренко  (0+2)  +1:46,0
6.  Анастасія Меркушина  (2+0)  +2:03,3
7.  Олена Підгрушна  (2+0)  +2:07,3
8.  Юлія Журавок  (0+1)  +2:35,3
9.  Ольга Абрамова  (0+1)  +2:46,2
10.  Валерія Дмитренко  (0+1)  +2:50,6
11.  Анна Кривонос  (0+2)  +2:55,5
12.  Катерина Бех  (2+1)  +3:11,1
13.  Анна Коваленко  (0+2)  +3:48,7
 
У жіночому спринті найкраще себе проявила Віта Семеренко. Аж до останнього кола 33-річна біатлоністка вела боротьбу за трійку найсильніших, проте на фініші багато програла суперницям на лижні. З чистою стрільбою Віта посіла четверте місце серед всіх, хто стартував, програвши переможцю гонки 37 секунд.
 
Другий результат серед українок показала Юлія Джима, яка навіть з одним промахом виявилася швидше Надії Бєлкіної. Але і Бєлкіна дуже порадувала, ставши третьою й показавши, що заслуговує поїхати в Естерсунд. Також в топ-5 потрапили Дар'я Блашко і Валя Семеренко, а ось Анастасія Меркушина та Олена Підгрушна стали шостою та сьомою відповідно, тому мас-старт для них мав особливе значення.
 
 
Юлія Джима
 
Кондиції Журавок і Абрамової трохи розчарували, хоча останнім часом великі надії на них мало хто покладає. Дмитренко, Кривонос, Бех та Коваленко показали, що про Кубок світу їм думати ще рано. Найближчим часом цим біатлоністкам необхідно набратися досвіду на Кубку IBU, і в разі прогресу їх можна буде не поспішаючи підключати до основи на КМ.
 
На гонку з масового старту не заявили Віту Семеренко та Юлію Джиму. Швидше за все, тренерський штаб вирішив, що вони довели свою профпридатність. Грубо кажучи, після першої гонки в боротьбі за інші 3-4 путівки на перший етап Кубка світу залишилося 5 біатлоністок, зазначених у протоколі вище жовтим кольором.
 
 
1.  Валя Семеренко (0+0+0+0)  +47,9
2.  Дар'я Блашко (0+0+0+0)  +59,8
3.  Анастасія Меркушина (0+1+0+1)  +2:36,0
4.  Олена Підгрушна (0+0+1+1)  +3:13,5
5.  Юлія Журавок (1+0+0+1)  +3:22,8
6.  Ольга Абрамова (1+1+0+0)  +3:36,7
7.  Катерина Бех (0+1+0+0)  +3:37,3
8.  Анна Кривонос (0+0+0+1)  +3:38,7
9.  Валерія Дмитренко (0+1+0+0)  +4:43,1
10.  Анна Коваленко (2+0+2+0)  +6:01,5
DNF  Надія Бєлкіна (0+1)
 
Валя Семеренко, Анастасія Меркушина та Олена Підгрушна після спринту програвали боротьбу Надії Бєлкіній і Дарії Блашко, тому в мас-старті вони повинні були виступити краще за конкуренток. Валі це вдалося: вона бездоганно відпрацювала на всіх вогневих рубежах і фінішувала сьомою серед всіх, хто стартував. Блашко також довела, що її немає сенсу маринувати у «другій лізі». Дар'я зуміла пройти чотири стрільби без промахів і завершила гонку лише на 12 секунд пізніше за Семеренко.
 
Надія Бєлкіна з невідомих причин зійшла з дистанції на третьому колі. Списувати її з рахунків рано, але Анастасія Меркушина скористалася цим і стала третьою, завдяки чому, швидше за все, виступить в Естерсунді.
 
А ось Олена Підгрушна знову розчарувала. З двома промахами вона програла 37 секунд Меркушиній, у якої аналогічна точність стрільби в мас-старті. Очевидно, що Підгрушна за підсумками минулих гонок програла конкуренцію сестрам Семеренко, Джимі, Блашко і Меркушиній.
 
 
Олена Підгрушна
 
Чи поїде Підгрушна після цього на Кубок IBU? Не факт. Все-таки з великою ймовірністю в Естерсунд відправляться 6 спортсменок, і цілком можливо, що запасною буде Підгрушна, яка зможе пробігти якусь гонку в разі форс-мажору (або якщо комусь нададуть відпочинок). Але було б логічним місце запасної розіграти між Підгрушною і Бєлкіною в першому спринті Кубка IBU, який відбудеться 28 листопада в Шушені. Можливо, Юлія Журавок приємно здивує і додасть тренерському штабу головного болю.
 
Можна дати пробігти спринт в Шушені комусь із п'ятірки кращих, але, на відміну від контрольної гонки, заявити туди можна буде не більше шести біатлоністок. Тобто, всі пробігти не зможуть.
 
В цілому, нова система відбору показала, що в даний момент спортсменки команди Б слабші за тих, хто в минулому сезоні стабільно виступав на Кубку світу. Блашко стала винятком, але в останні роки Дар'я не мала достатньо змагальної практики, тому її слабкий дебют за Україну в кінці минулого сезону не розкрив всього потенціалу спортсменки. Цілком можливо, що в недалекому майбутньому саме Блашко стане лідером нашої збірної.

 

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kevko
Журналистам, как всегда, нужно писать с "интригой". Но на данном этапе ее практически нет: 6 человек определяются достаточно точно, в т.ч. и претенденты на роль запасной. Гораздо большее значение имеет вопрос о том, на что может рассчитывать эта шестерка в Кубке.
OKs100
Надежда Белкина заболела. И даже прошлый спринт бежала приболевшей не показав свой максимум.
dudigo78
Здорова Підгрушна - найсильніша біатлоністка збірної. І це факт, з яким не посперечаєшся
Николай Ханенко
Підгрушна перехворіла нещодавно і наразі не в формі. Починати вона буде запасною або з IBU, але велика верогідність. що вона таки приєднається до оновної збірної. Підгрушну списувати ще рано. Бєлкіна ще молода і не стабільна, а абрамова вище не підніметься. Сестри Семеренки, Джима, Блашко, Меркушина - робоча пятірка + Журавок і Підгрушна на заміни та ротацію.
vizuals
Меркушина форму ще набере. Це зрозуміло. А ось місс Зійшла з траси - наврядче
Василий Будник
Дали бы на разных этапах всем девченкам выступить..
Антон Корзун
Новий кістяк збірної на олімпійські ігри в КНР, це Меркушина , Журавок, Блашко та Джима і хтось із сестер Семеренків або Підгрушна.
scout1202
Вибір доволі великий, проте вибрати стабільну і конкурентноспроможу четвірку на естафету - завдання практично нереальне
ampl7
Поедет ли Пидгрушная после этого на Кубок IBU? Не факт.
__________________________________________________
Согласен! Увядающая Пидгрушная займет свое законное место спортсмено-туристо в сборной, как и три предыдущих года. Брынзак будет продолжать насиловать сборную явным балластом.