Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 13 жовтня 2019, 19:08
8163
1

Дербі Італії, нокаут для Почеттіно та пригоди Дженоа на Рейні

Sport.ua розповідає про головне, що відбувалося в топ-чемпіонатах минулого уїк-енду

| Оновлено 13 жовтня 2019, 19:08
8163
1
Дербі Італії, нокаут для Почеттіно та пригоди Дженоа на Рейні
ФК Мілан. Пепе Рейна

Перед перервою на матчі збірних європейські чемпіонати розстаралися на славу: було дуже багато й яскравого, й курйозного, й просто видатного. Ми розповімо про найпомітніше.

Матч уїк-енду

Поза всяким сумнівом, це дербі Італії. «Ювентус» і «Інтер» подарували глядачам справжнє футбольне шоу, топ-матч виправдав найвищі очікування.

Коли таке відбувається, в цьому «винні» обидві сторони, в тому числі і та, що програла. Антоніо Конте заслуговує навіть не оплесків, а овацій за те, як він в найкоротші терміни змiнив «Інтер». Команда, яка ще в минулому сезон всерйоз мучилася з «Удінезе» і «Емполі», зараз просто не помічає італійський пелотон і приймала переможця восьми попередніх чемпіонатів в якості лідера.

При цьому матч чітко показав, яка з команд нашпигована багаторазовими чемпіонами (в тому числі і не в складі «Ювентуса»), а яка тільки до цього йде. Пауло Дiбала, який розпочинав в запасі, наприклад, матч з «Наполі», отримав місце в основі на новий топ-матч – і реалізував перший же гольовий момент. А в ендшпілі, коли пішли чемпіонські хвилини, позначилася незрівнянно різна довжина лав запасних у претендентів.

Щаслива та команда, яка може випускати на заміну форвардів рівня Ігуаїна. Аргентинський нападник вийшов проти втомленої оборони «Інтера» і допоміг зробити різницю. Разом з ним вийшли Бентанкур і Джан, досвідчені і дуже класні півзахисники, а взагалі жодної хвилини в матчі Саррi не надав таким майстрам, як Ремсі і Рабіо. Хто виходив посилювати гру у їх суперника? Весіно, Бастоні, Полiтано – це просто несерйозно на фоні глибини складу головного конкурента «нерадзуррі».

Велика спокуса після такої поразки просто взяти і списати «Інтер», вручити черговий титул «Ювентусу» на початку жовтня. На мій погляд, не все так просто: «бьянконері» швидше виграли можливість не дихати суперникові в спину, як мінімум, до кінця осені. Команди Конте дійсно віртуозні в плані того, щоб збирати очки із середніми суперниками, і для «нерадзуррі» зараз головне не розсипатися психологічно. Все-таки в збірні вони роз'їжджаються після двох матчів, чудово проведених проти грандів першої величини, але при цьому програних 1:2… Хоча, звичайно, коротка лава на дистанції грає навіть більшу роль, ніж в конкретному топ-матчі.

А «Юве» заслуговує найвищих оцінок. Зрозуміло, що в стані вічного чемпіона будь-який прогрес не такий помітний (він же не втрачав очки в минулому сезоні з кожним другим суперником), але тренерська рука Саррi теж чітко простежується. Роналду став по-справжньому командним гравцем: його ключові передачі і обведення надають атаці «бьянконері» видатну міць. Подумати тільки: Кріштіану може обгрунтовано претендувати на звання найкращого гравця топ-матчу, в якому він не забив!

Немає сумнівів, що «Ювентус» і «Інтер» займуть два перших місця за підсумками сезону.

Провал уїк-енду

«Баварія» і «Ман Сіті», звичайно, складають дуже серйозну конкуренцію, але головним провалом уїк-енду я б назвав те, що сталося з «Тоттенхемом». Бідолашний «Брайтон», який до цього в чемпіонаті обіграв тільки «Вотфорд», а в попередніх матчах виглядав просто вбого, не залишив «шпорами» ані шансу.

Списувати все на травму Льоріса на початку гри щонайменше дивно: Газзаніга, який замінив француза, провів хорошу гру і пропустив лише в тих випадках, де навряд чи врятував би й Уго. Не грає команда як така: вона дуже, дуже погана в обороні, посередня в середній лінії… Ось в завершенні все ще непогана: «Брайтон» не пропустив тільки дивом. Але з таким захистом неможливо розраховувати на збір очок навіть з суперниками рівня «чайок», не кажучи про топ-матчi й Лігу чемпіонів.

У чемпіонаті це було помітно ще в березні-квітні, коли «шпори» буквально заповзли в зону ЛЧ, майже не перемагаючи. Маурісіо Почеттіно – один з моїх улюблених тренерів, але дуже схоже, що він уже дав команді все, що міг. Ну і Даніель Леві, звичайно, «допоміг» як міг: ніякого пiдсилення в минулі роки, що призвело до того, що суперники просто вивчили цей «Тоттенхем», навчилися йому протистояти.

Несподіваний лідер уїк-енду

На вихідних менхенгладбаська «Боруссія» не просто розгромила «Аугсбург» - вона зробила перевагу великою вже до 13-й хвилині. Атака з досвідченого Патріка Херрманна, сина Ліліана Тюрама - Марксуса й екс-бомбардира «Ніцци» Алассана Плеа розносить одного суперника за іншим і міцніє від тижня до тижня. Завдяки ній «жеребці» набрали максимум в останніх чотирьох турах – єдині в лізі.

Менхенгладбахці, звичайно, молодці, але лідерство таких команд завжди пов'язано і з грандами ліги. «Баварія» втрачає очки занадто часто як для команди такого класу і бюджету, на вихідних вона програла «Хоффенхайму», який завдяки цим очкам піднявся всього лише на12-е місце… Але подивіться на її одвічного конкурента! Дортмундська «Боруссія», яка так потужно посилилася в літнє міжсезоння і отримала стільки авансів, не може виграти вже три тури поспіль та опустилася на восьме місце.

Люсьєн Фавр – безсумнівно, великий тренер, який домігся величезних успіхів з тією ж «Боруссією» М і дуже добре працював в минулому сезоні з «Боруссією» Д. Але ні в одного тренера з європейського топа команди не мають звички так раптово і безславно розвалюватися. З Менхенгладбаха його звільняли, коли Фавр зазнав п'ять поразок поспіль на старті чемпіонату (це тоді «Динамо» обіграло «жеребців» в кваліфікації ЛЧ); з «Ніцци» він йшов після важкого сезону, що закінчився відносно благополучним восьмим місцем, але умiстив в себе безліч болючих поразок.

Зараз при Фаврi хворiє вже друга «Боруссія». Виправдання втомою (тренер не виступив Санчо через виснаження), невдачею (на вихідних команда не перемогла в дечому через автогол) та іншими факторами не приймаються: команда з такими класними основою та резервом просто зобов'язана перемагати суперників рівня «Фрайбурга». Сподіватимемося, що в Дортмунді Люсьєн все-таки виправить ситуацію: ще одна сильна команда Бундеслізі, м'яко кажучи, не завадить.

Веселощі уїк-енду

До «Мілану» в контексті інтересу клубу до Андрія Шевченка зараз в принципі підвищена увага, і в суботу «россонері», що називається, не підвели.

По-перше, Джанлуїджі Доннарумма пропустив матч з «Дженоа» через біль у животі (в «Мілані» за останнє десятиліття навіть їдальня деградувала?), й його в рамці воріт замінив старий добрий Пепе Рейна. Іспанець під кінець першого тайму просто подарував Генуї гол, не зафіксувавши м'яч в руках, і генуезці отримали легку перемогу в першому таймі. Потім Тео Ернандес чудовим виконанням і Кессі ударом з пенальті вивели «россонері» вперед, потім «Дженоа» залишилася в меншості, після цього Калабрія перевів гру в площину «10 на 10» – й, нарешті, Рейна на останніх хвилинах відбив 11-метровий, врятувавши для команди перемогу!

Як тут не згадати, що в молодості у нього було прізвисько «Король пенальті» (в «Вільярреалі» він їх відбивав більше половини), і саме Пепе є єдиним воротарем, якому не забив 11-метровий Маріо Балотеллі… Чутки про відставку Джампаоло все одно йдуть, але дуже ймовірно, що Рейна своїми руками врятував нинішньому алленаторе його роботу.

Протест уїк-енду

Ми любимо хвалити фанатів за кордоном і ставити їх вітчизняним ультрас в приклад, але, наприклад, в Голландії фанатам «Ден Хааг» з 2006-го року просто заборонено приїжджати на матчі з «Аяксом» через вкрай ворожi відносини ультрас-угруповань.

Як наслідок, в домашньому матчі проти «Аякса» фани гаагців до 12-ї хвилини не заходили на трибуни, вивісивши на місці себе банери «Гості – теж частина футболу», «Не можна дозволити страху нами керувати» і тому подібним змістом.

Перфоманс уїк-енду

Дербі на минулих вихідних пройшло не тільки в Італії: так, у Франції «Сент-Етьєн» прийняв «Ліон». Заради одного з найгарячіших дербі країни фанати «зелених» постаралися, прикрасивши відразу дві трибуни барвистою хореографією.

«Так багато причин ненавидіти заклятого ворога»

Допомогло: «Сент-Етьєн» виграв дербі 1:0.

Гол уїк-енду

Бразильський форвард Веслі забив «Норвічу» шикарним обвідним ударом у дальню дев'ятку:

Ювілей уїк-енду

Для тренера «Фортуни» Фрідхельма Функеля матч останнього туру став п'ятисотим на рівні Бундесліги! Раніше він тренував «Байєр 05 Юрдінген», «Ганзу», «Кельн», «Айнтрахт» (Франкфурт) і «Герту».

А ще 50 років виповнилося легендарнiй фанатськiй групi Curva Nord, яка регулярно радує просто приголомшливими перфомансами. «Інтером» ми почали текст, «Інтером» і завершимо – цей клуб заслужив визнання хоча б таким чином:

Віталій ПАСІЧНИЙ

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
"Мы любим хвалить фанатов за рубежом и ставить их отечественным ультрас в пример"
Вы не любите. У вас это просто в методичке редакционной политики записано - хвалить все западное и ставить нашим в пример для подражания. Обычная колониальная промывка мозгов, чтобы "индейцы" восторгались положением дел в метрополии.