Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 07 листопада 2021, 16:53
11888
9

134 мільйони на вітер? Чи піде Астон Вілла шляхом Фулхема

Sport.ua розбирається в трансферних рішеннях новачка англійської Прем'єр-ліги

| Оновлено 07 листопада 2021, 16:53
11888
9
134 мільйони на вітер? Чи піде Астон Вілла шляхом Фулхема
Твіттер Астон Вілли

Після двох турів у активі «Астон Вілли» поки немає очок. Сьогодні ввечері бірмінгемці можуть виправити цю ситуацію в домашньому поєдинку з «Евертоном».

Останні три сезони «Вілла» змушена була боротися на задвірках еліти англійського футболу - в Чемпіоншипі, звідки змогла здобути рятівний квиток наверх з великими труднощами й багато в чому завдяки збігу обставин. Взагалі повернення в АПЛ далося «Астон Віллі» дуже непросто. Відразу після вильоту з елітного дивізіону бірмінгемський клуб перейшов в руки китайського бізнесмена Тоні Ся Цзяньтуна, який викупив його у ненависного для фанатів «Вілли» американця Ренді Лернера. Незважаючи на істотні вкладення, влітку минулого року бірмінгемці виявилися на межі економічного краху, врятувати від якого допоміг тільки прихід в клуб нових інвесторів в особі єгиптянина Нассефа Савіріса та його бізнес-партнера з США Уеса Еденса. Вони дозволили «Астон Віллі» залишитися на плаву, а потім, вирішивши завдання по виходу в АПЛ, провести агресивну і щедру літню трансферну кампанію. До слова, за останніми даними, китаєць Тоні Ся не так давно остаточно покинув клуб, поступившись залишками своїх акцій Еденсу та Савірісу. Єгиптянин, крім того, з літа минулого року є ще й президентом клубу. 

Втім, гроші грошима, а в АПЛ «Астон Вілла» вийшла ще і завдяки спортивним успіхам. Вони безпосередньо пов'язані з ім'ям Діна Сміта. Цей 48-річний фахівець прийшов на пост головного тренера улюблених для нього бірмінгемців 10 жовтня 2018 року. На той момент «Вілла» займала лише 14-е місце в Чемпіоншипі і, здавалося б, що ніяких серйозних шансів на підвищення в класі у цього колективу в сезоні-2018/19 вже не буде. Але Сміт відразу ж зміг оживити й розворушити футболістів, завдяки чому в перших 9 матчах було здобуто 5 перемог при 2 нічиїх та 2 поразках. Ігровий спад у «Астон Вілли» почався тоді, коли травму отримав ключовий півзахисник команди Джек Гріліш, що вибув зі строю на три місяці через пошкодження гомілки. Без Гріліша бірмінгемці провели 14 поєдинків в Чемпіоншипі, в яких здобули лише 2 перемоги при 7 нічиїх та 5 поразках. 2 березня Джек повернувся на поле і «Вілла» видала 10-матчеву виграшну серію (завдяки цьому команда побила власний клубний рекорд по довжині переможної серії в чемпіонаті, що тримався на протязі 109 років), яка дозволила команді вибратися в зону плей-оф. Там бірмінгемці спершу здолали «Вест Бромвіч», а в фіналі виявилися сильнішими й більш вдалими за «Дербі» (2:1).

ФК Астон Вилла. Дін Сміт

Вихід в Прем'єр-лігу став можливий ще і завдяки досить продуманій кадровій політиці клубу. Перш за все, «Віллі» дуже допомогли орендовані захисники Аксель Туанзебе та Тайрон Мінгз, вінгер Анвар Ель-Газі і форвард Теммі Абрахам. Останній став кращим бомбардиром бірмінгемців, відзначившись 26 голами в 40 поєдинках Чемпіоншипа. На жаль, зберегти Абрахама і Туанзебе в своїх рядах «Віллі» не вдалося - вони повернулися в «Челсі» та «Манчестер Юнайтед» відповідно, яким і належать їх контракти. А ось Мінгза і Ель-Газі клуб з Бірмінгема зумів викупити за 20 та 8 мільйонів фунтів відповідно. Багатьох англійських експертів особливо здивувала сума, яку «Віллі» довелося віддати за Мінгза, проте клуб не став шкодувати коштів на те, щоб залишити в своїх рядах одного з лідерів.

Всього за літнє трансферне вікно «Астон Вілла» витратила близько 134 мільйонів фунтів, ставши четвертим клубом в АПЛ за відданими грошима на посилення складу після «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед» та «Арсенала». Ці гроші були віддані в обмін на підписання 12 новачків, що викликало ряд критичних зауважень і порівнянь з «Фулхемом», який після підвищення в класі влітку минулого року також витратив понад 100 мільйонів фунтів на новобранців, але в підсумку спікірував назад в Чемпіоншип.

«Занадто багато нових гравців прийшли в «Астон Віллу». Ви можете подивитися на схожі ситуації в інших клубах, а також наслідки, до чого це все призводило. Я відразу згадую «Евертон», коли вони після продажу Ромелу Лукаку підписали сім або вісім новачків, а потім скотилися до боротьби за виживання. «Фулхем» витратив близько 100 мільйонів фунтів на 11 нових футболістів (насправді, лондонці підписали за гроші 8 новачків - прим. авт.), і це безумство. Я б вважав за краще, маючи на руках 100 мільйонів на трансфери, купити трьох футболістів за ці гроші, а не вісім чи дев'ять. Інтеграція в команду такої кількості нових гравців з різних культур, середовищ існування та релігій - надзвичайно складна робота для тренера, якому, до того ж, повинні старанно допомагати інші працівники клубу, щоб всі новобранці якнайшвидше повноцінно адаптувалися», - критично зауважив досвідчений ветеран англійського тренерського цеху Сем Еллардайс, характеризуючи трансферну кампанію «Вілли».

Подібної думки дотримується велика кількість експертів та вболівальників, що стежать за англійською Прем'єр-лігою. Однак «Астон Вілла», на відміну від «Фулхема» зразка минулого року, продемонструвала досить чіткий і структурований вектор роботи на трансферному ринку. Бірмінгемці не затарювалися «пачками» заради самого процесу - вони намагалися працювати максимально виважено і логічно.

Перш за все, «Астон Вілла» спробувала зробити все для того, щоб утримати в команді лідерів минулого сезону, які грали в Бірмінгемі на правах оренди. З Абрахамом і Туанзебе прогнозовано це зробити не вийшло, а ось викуп Мінгза та Ель-Газі можна віднести до безумовних досягнень менеджменту клубу. Витрачаючи чималі кошти на цих футболістів, керівництво «Астон Вілли» якраз і знижувало до мінімуму той самий процес адаптації новачків, про який говорив Еллардайс. Мінгз та Ель-Газі прекрасно вписалися в гру «Вілли» в минулому сезоні, а тому звикати до чогось нового їм точно не буде потрібно. Навпаки, навколо них і деяких інших футболістів основи, що залишилися в команді, Дін Сміт і зможе вибудовувати кістяк колективу для вирішення завдань в Прем'єр-лізі.

Всі інші угоди «Астон Вілла» зробила для того, щоб замінити тих, хто був змушений піти, або ж тих, чиї кращі часи об'єктивно залишаються позаду. Так, замість Абрахама за рекордні для клубу 22,5 мільйона фунтів був куплений бомбардир «Брюгге» Уеслі Мораес, який вже на зборах показав себе досить пристойно, хоча поле для прогресу перед ним неоране. Замінити Акселя Туанзебе покликаний Езрі Конса з «Брентфорда» (12 млн фунтів), Альберта Адому - Жота з «Бірмінгема» (4 млн фунтів), Томмі Елфіка - Бьорн Енгелс з «Реймса» (7,2 млн фунтів), Марка Банна - Том Хітон з «Бернлі» (8 млн фунтів), Мілі Єдинака ​​- Марвелус Накамба з «Брюгге» (10,8 млн фунтів). Абсолютно точно не буде зайвим і Махмуд Хассан, відомий також як Трезеге, й підписаний у «Касимпаші» за 9 мільйонів фунтів.

Замінила «Астон Вілла» і Гленна Вілана, що пішов влітку. Саме він в якійсь мірі став ключовою фігурою, яка дозволила бірмінгемцям в підсумку опинитися в АПЛ. Хавбек провів 36 матчів, відзначившись 1 голом та 3 асистами, але його вирішальний внесок виявився зовсім не в цьому. 2 жовтня 2018 року «Астон Вілла» на своєму полі приймала «Престон». Бірмінгемців на той момент очолював Стів Брюс, і перший тайм його команда завершила на свою користь з комфортною перевагою в два м'ячі (2:0). Однак після перерви з 56-ї по 86-у хвилини «Престон» забив тричі, перевернувши хід матчу з ніг на голову. «Астон Вілла» відігралася на першій компенсованій хвилині, а на шостій отримала право на пенальті, виконувати який узявся саме Вілан. Досвідчений ветеран не зміг переграти кіпера суперника, що призвело до нічиєї 3:3, після якої керівництво «Вілли» й прийняло рішення відправити Брюса у відставку. Через тиждень на тренерському містку бірмінгемської команди з'явився Дін Сміт, який став ключовою фігурою в просуванні «Астон Вілли» в АПЛ.

Повертаючись до кадрів, відзначимо, що 35-річного Вілана покликаний замінити талановитий бразилець Дуглас Луїс, куплений у «Манчестер Сіті» за 15,12 мільйонів фунтів. Як мінімум за потенціалом 21-річний хавбек бачиться гравцем вищого рівня, ніж Вілан, тому «на папері» і тут рішення керівництва «Астон Вілли» виглядає цілком логічним.

Втім, реальне футбольне життя - це не Football Manager, де досягти успіху набагато простіше, та й в будь-який момент, коли щось пішло не так, можна завантажити сейв і спробувати все переграти. Влітку на зборах «Вілла» показувала себе досить успішно і яскраво, вигравши всі п'ять поєдинків з сумарним рахунком 16:3, в тому числі впевнено обігравши міцний «Лейпциг» (3:1). Але в АПЛ Діну Сміту доведеться несолодко, що він і його команда вже випробували на собі, зазнавши двох поразок у стартових двох турах (1:3 - від «Тоттенхема» та 1:2 - від «Борнмута»). Немає сумнівів, що певний потенціал у бірмінгемців є, а ось чи зможуть вони його реалізувати і осоромити скептиків - покаже тільки час. У будь-якому випадку, оцінюючи симпатичну роботу та сміливість рішень Діна Сміта, хочеться, щоб обрана ним дорога не опинилася тупиковою.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
VVV
Ні,впевнений що прописку збереже
MaxUa
Новичок АПЛ потратил за лето почти 150 млн. евро. Класс. Мне нравится как по АПЛ рассказывают, закатив глазки от восхищения, что у них там профессионализм, менеджмент, современное коммуницирование, ответственность и прочие инновации.
А все проще - они буквально купаются в бабле. Вот уберите все это бабло и от АПЛ ничего не останется. Все поразбегаются как тараканы туда, где больше платят.
russol30
І сьогодні має виграти)
Fan_GOOD_FootBall
https://sport.ua/news/455277-everton-ustupil-aston-ville Вот уже пару лямов отбила. 😁😁. 👏👏👏 Аплодисменты тренеру и мэнэджмэнту
Fan_GOOD_FootBall
https://sport.ua/news/455277-everton-ustupil-aston-ville Вот уже пару лямов отбила. 😁😁. 👏👏👏 Аплодисменты тренеру и мэнэджмэнту
Fan_GOOD_FootBall
Астон Вилла клуб который является одним из 12 клубов основавших в Английскую футбольную лигу все 1888 г. Которая в 1992 перетрансформировалась в АПЛ. В клуба много фанатов. Они эти деньги на футболках отобьют. Неговоря уже о продаже трансляции минимум 100 лямов. А если хотя б половина из этих играков нормально отыграет сезон. Так еще напарит лямов на 200-300 с нынешнимы ценами на футболистов.
UKRAINE FAN
Тут проблема не в потраченной сума а на кого они их потратили. Скупили средненьких игроков за не малые деньги . особенно Мингс за 22млн