Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 01 червня 2019, 12:08
2515
0

Леся ЦУРЕНКО: «Незадоволена рівнем свого тенісу»

Українка - про перемогу над Александрою Круніч

| Оновлено 01 червня 2019, 12:08
2515
0
Леся ЦУРЕНКО: «Незадоволена рівнем свого тенісу»
Jimmie48 Photography. Леся Цуренко

Леся Цуренко прокоментувала свою перемогу над Александрою Круніч в другому раунді Ролан Гаррос:

- Леся, минула година після закінчення матчу. Які відчуття від виконаної роботи?
- Занадто велика напруга. Але я виплакалась, і стало легше.

- Ваші сльози - рідкість.
- Дійсно, я рідко плачу. Однак всередині стільки всього накопичилося за останній час, що поплакати - найбільш ефективний спосіб звільнитися від накопиченого стресу.

- Здається, це ваш перший з семи зіграних Ролан Гаррос, на якому ви найменше схожі на саму себе.
- Погоджуся, що поки все складається якось незвичайно. Дивовижний матч проти Круніч приніс багато вражень і складних поворотів: мій камбек, її камбек, наступ темряви, незрозумілі рішення суддів, коли я двічі, на мій погляд, потрапила в корт, але рефері зарахували аут. Перша розбита ракетка ...

- Як ви відреагували на перенесення матчу через темряву супервайзером при рахунку 6:6?
- Я поставила питання, чому цього не зробили за рахунку 5:5? М'яч яскравого кольору виглядав сірою плямою останні два гейми.

- Після цього розіграшу і нетипової для вас емоційної реакції - від поразки відділяло два очка. За рахунок чого ви зберегли холоднокровність і не програли важливе наступне очко?
- Залишила включеними морально-вольові якості. Причому вони працювали на мене в найпотрібніші моменти. Рішення арбітра, безумовно, засмутило, але моя впертість позбавила змоги просто так віддавати очки. Взагалі, ми обидві були в такій ситуації, що для кожного виграного розіграшу ми прикладали немало зусиль.

- Як ви поясните відрізок третього сету, коли ви вигравали 4:1, але віддали чотири гейми поспіль?
- Стандартна ситуація для жіночого тенісу. Суперниця повністю відпустила ситуацію, почала діяти активніше. За рахунку 4:4 у неї пройшли три-чотири божевільних укорочених. При цьому в наступному геймі укорочені в більш підходящих моментах не пройшли. Вона зловила кураж, віддам належне - класно відіграла ці чотири гейми. Я ж, в свою чергу, боялася забивати. Варіантів для атаки - маса, а я не б'ю.

- Чому?
- Проблема всього матчу - я була сильно затиснута. Емоційний фон був далекий від ідеального.

- Але це не завадило вам відіграти матчбол.
- Я особливо нічого і не планувала в цьому розіграші - просто перебивала м'яч, втім, як і весь поєдинок в цілому. Вже потім намагалася хоч якось загострити. У деяких випадках навіть непогано виходило. Відкидала свічку потім входила в корт і пробивала.

- В який момент ви відчули, що сьогодні покинете корт переможцем?
- У самій кінцівці на останніх розіграшах. На 10:9 я вже виходила очевидно впевненіше. Фізично стало легше: я добре пропотіла, пішов нормальний обмін речовин. Це мене розслабило в правильному напрямку, я зіграла активно. Відчула нарешті що я не тільки перекидаю м'яч, а активно його обертаю. Повівши 40:0 на її подачі, розуміла, що свого не втрачу.

- До якого компоненту у вас сьогодні немає претензій?
- До всіх є питання.

- Головний ключ до успіху сьогодні?
- Дисципліна. Я технічно правильно виконувала всі елементи, це і стало запорукою перемоги.

- Рівень тенісу залишав бажати кращого. Чи згодні?
- Згодна. Я ним вкрай незадоволена. Як і своїм ментальним станом. Начебто вже володію деяким досвідом, але так і не розумію, що робити, коли тебе настільки накриває паніка? Руки трусяться - зуби зводить! Ні, ну дуже стрьомно. Я перебувала в такому стані вперше.

- Коли настав приступ?
- Руки почали труситися в другому сеті. Погано навіть пам'ятаю, що я там собі говорила. Звідки черпала резерви - не знаю. Я перевершила саму себе по загону на повне дно. На щастя, сама звідти благополучно і вибралася.

- Згадайте більш складний матч на мейджорі?
- Проти Маркети Вондроушової на торішньому US Open. Стан був схожим. На мене потім відро критики вилили, мовляв, я симулювала. А насправді - не симулювала, у мене був тепловий удар. Я не раз по ходу матчу хотіла просто здатися.

- Як ви ставитеся до того, що після матчу з Круніч ви отримали приблизно такий же тон в коментарях, як і після трилера з Вондроушовою?
- Я добре себе знаю, і моя совість чиста. Люди можуть говорити все, що вони думають. Однак вони поняття не мають про моє життя, про те, як я себе відчувала на корті, про те, що мені довелося в своєму житті подолати, щоб перебувати тут. Перед екраном телевізора я теж можу собі дозволити «експертну» думку і сказати «куди ж ти б'єш?», «Так хто так грає!». Це не так важко, повірте. Розумію, моє побажання важко втілити в життя - але для критики потрібно бути самому залученим в цей спорт, розуміти внутрішню кухню. Критиканство - це інше.

- Ви колись грали матч тривалістю в два дня?
- Ні, це вперше.

- Які відчуття, коли розумієш, що доля матчу може вирішитися в двох геймах?
- Жахливі. Спати - неможливо. Всі думки тільки про матч. Судорожно засинаєш і різко прокидаєшся фактично всю ніч. Але це теж частина гри. В голові крутиться все, що сталося. Не знаю, як інші справляються в подібних ситуаціях, але для мене минула ніч - суцільний кошмар. Хочу забути вчорашній день як страшний сон.

- Не дивлячись на те, що ви відзначали свій день народження?
- Навіть не дивлячись на це. Я ігнорувала своє свято, намагалася зосередитися на матчі. З цієї причини не відповідала на повідомлення, нічого не постила. Цей день народження мені явно не сподобався.

Сьогодні Цуренко в третьому раунді зіграє з Сімоною Халеп.

Олег Дідух Джерело: XSport
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.