Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 22 квітня 2019, 14:44
6545
2

12 миттєвостей чемпіонства. Як ПСЖ знову виграв Лігу 1

Sport.ua розповідає, як «Парі Сен-Жермен» виграв восьмий чемпіонський титул

| Оновлено 22 квітня 2019, 14:44
6545
2
12 миттєвостей чемпіонства. Як ПСЖ знову виграв Лігу 1
Твіттер ПСЖ

Вчора «ПСЖ» восьмий раз в історії гарантував собі чемпіонство. В епоху шейхів Париж всього двічі залишався без титулу, так що чергове золото Ліги 1 нікого не здивувало - більшість експертів і вболівальників були в ньому впевнені ще до початку сезону.

І хоча реальної боротьби за титул у Франції дійсно не вийшло, не можна сказати, що цей чемпіонат був зовсім вже прохідним для «ПСЖ». Крім легких перемог було й інше: нерви, червоні картки, незрозумілі промахи і навіть історична поразка.

1. Перший матч сезону: за «ПСЖ» забив син Веа

12.08.18. «ПСЖ» - «Кан» (3:0)

Перший матч в чемпіонаті вийшов для парижан максимально простим, і перипетії тієї гри ніхто б зараз і не згадав, якби не один факт: третій м'яч за парижан забив юний Тімоті Веа - син легенди «ПСЖ», «Мілана», а нині президента Ліберії Джорджа Веа.

М'яч вийшов курйозним, але кого це цікавило? Син забив через 26 років після батька - і це було дуже круто і символічно. Шкода тільки Веа-молодшому гол нітрохи не допоміг: він був майже відразу відправлений в оренду в «Селтік», де за весь сезон награв лише 350 хвилин в чемпіонаті Шотландії.

 

 

2. Більше не дитина. Мбаппе заробив перше вилучення в кар'єрі

01.09.18. «Ним» - «ПСЖ» (2:4)

Золотий хлопчик світового футболу протягом двох сезонів викликав тільки посмішки і захоплення, і ось нарешті проявив свою темну сторону. На 93-й хвилині гри з «Німом» Мбаппе розлютився після брудного підкату від Тежі Саваньє і розпустив руки. Підсумок - справедлива червона картка.

Заради справедливості, більше по ходу сезону Мбаппе собі такого не дозволяв, але тоді, у вересні, багатьом здалося, що хлопець зловив зірку після ЧС. На щастя, це виявилося не так.

 

 

3. Покер за 13 хвилин. Мбаппе знищив «Ліон»

07.10.18. «ПСЖ» - «Ліон» (5:0)

Зустріч двох головних фаворитів сезону закінчилася для «Ліона» катастрофою. «Ткачів» вистачило лише на перший тайм, по ходу якого обидві команди заробили по вилученню. Після перерви, опинившись в складах 10 на 10, «Ліон» зовсім розвалився в захисті, дозволивши Кіліану Мбаппе робити все, що заманеться біля своїх воріт. Підсумок - чотири м'ячі за 13 хвилин.

За великим рахунком, саме той матч на «Парк де Пренс» дав усім зрозуміти: «Ліон» не буде конкурентом ПСЖ і в цьому сезоні. Мсьє Ола в черговий раз виявився небезпечнішим біля мікрофона, ніж його команда на футбольному полі

 

4. Судді допомагають «ПСЖ» в Ле Класико. Скасований гол Стротмана

28.10.18. «Марсель» - «ПСЖ» (0:2)

«Марсель» проводить слабкий сезон, але Ле Класико, та ще й на «Велодромі» - це особлива історія, і провансальці, незважаючи на загальний скепсис, змогли дати бій фавориту.

За великим рахунком, гра була рівною всі 90 хвилин, але Париж забив першим завдяки вибуховій швидкості Мбаппе. «Марсель» відразу ж пішов в атаку, заробив кілька стандартів і в кінці трибуни заревіли - м'яч був у воротах «ПСЖ»! Але арбітри скасували гол через фолу на Маркіньосі. Повтор показав, що його і близько не було - бразилець симулював. Такий ось у Франції VAR ...

 

 

5. Виїзд в Бордо: перша втрата очок

02.12.18. «Бордо» - «ПСЖ» (2:2)

Першу втрату очок «ПСЖ» допустив тільки на початку грудня. Тоді здавалося, що Парижу під силу виграти всі 38 матчів - настільки серйозним було його перевага. Але «Бордо» довів, що це не так.

Жирондинці двічі відігравалися по ходу гри, а вирішальний гол забили за шість хвилин до закінчення основного часу матчу. До слова, його автор - Андреас Корнеліус - в цьому чемпіонаті забив лише три м’ячі, ставши одним з головних розчарувань сезону для «Бордо». Такий ось парадокс.

 

 

6. Неймар принижує «трактористів»: пас спиною і дев'ять голів

19.01.19. «ПСЖ» - «Генгам» (9:0)

Найкрупніша перемога «ПСЖ» в поточному сезоні. «Генгам», на той момент остання команда чемпіонату, виглядав абсолютно розваленим і нездатним до опору. Ну а «ПСЖ» продовжував йти вперед і забивав, забивав, забивав ...

В одному з епізодів Неймар на куражі навіть відпасував на партнера спиною. Це викликало гнів у соцмережах і серед журналістів - бразильця звинувачували у відсутності поваги до суперника. А вже через чотири дні після погрому «трактористів» «ПСЖ» грав з «Страсбуром» в Кубку, і там Неймар зламав ногу. Випадковість?

 

 

7. Реванш «Ліона». Перша поразка в чемпіонаті

03.02.19. «Ліон» - «ПСЖ» (2:1)

«Ліон» проводить неоднозначний сезон, але в січні-лютому команда Бруно Женезьо виглядала сильно, що й підтвердила, як в іграх з «Барселоною», так і вдома з «ПСЖ».

Парижани відкрили рахунок на переповненому «Люм'єрі», але потім «Ліон» перехопив ініціативу і взяв в облогу ворота гостей. Моменти йшли як з рогу достатку, але реалізація шкутильгала на обидві ноги. У підсумку забити «Ліон» зміг тільки двічі: спершу відзначився Дембеле після грубого ляпу Ареоля, а потім Набіль Фекір реалізував пенальті за фол на все тому ж Дембеле.

 

 

8. Пірровий пенальті. Кавані забив «Бордо», але потрапив до лікарні

09.02.19. ПСЖ - Бордо (1:0)

Едінсон Кавані проводить слабкий сезон через часті травми, але все ж один яскравий епізод він видав, нехай і зі знаком мінус. Подумати тільки: Ель Матадор примудрився вибути на три місяці, просто пробивши пенальті!

Як у нього вийшло - дивіться на відео. Ми ж можемо лише констатувати: той 11-метровий залишив «ПСЖ» без центрфорварда перед іграми з «Манчестер Юнайтед» в Лізі чемпіонів. Хто знає, як би там все повернулося, якби Кавані був в строю ...

 

 

9. Поява нового лідера. Мбаппе феєрить на «Жоффруа Гішарі»

17.02.19. «Сент-Етьєнн» - «ПСЖ» (0:1)

Залишившись без Неймара і Кавані, «ПСЖ», однак, не збавив обертів в чемпіонаті. І все завдяки чудовій грі Киліана Мбаппе, який за два останніх місяці забив 13 голів у всіх турнірах.

Гра проти «Сент-Етьєна» була максимально показова: «стефануа» тиснули на «ПСЖ» всю гру, а єдиноборства були настільки жорсткими, що в одному з епізодів правий бек Кевін Монне-Паке отримав розрив хрестів. Але ніякі підкати не злякали Мбаппе: у вирішальний момент він придумав шедевр, принісши «ПСЖ» важку перемогу.

 

 

 

10. Чупо-Мотінг і штанга. Найбезглуздіший момент сезону

07.04.19. «ПСЖ» - «Страсбург» (2:2)

У разі перемоги над «Страсбуром» «ПСЖ» достроково ставав чемпіоном, і «Парк де Пренс» завмер в очікуванні свята. Але ельзасці відчайдушно чинили опір, а в атаці Парижа був Ерік Чупо-Мотінг ...

Навіщо він виніс м'яч з порожніх воріт «Страсбур» - він, напевно, і сам не пояснить. У будь-якому випадку, виглядало це максимально дивно. Гості ж подарунком скористалися сповна, ставши єдиною командою у Франції, яка зуміла стримати «ПСЖ» і вдома, і на виїзді.

 

 

 

11. Ганьба замість трофея. Принизливий виїзд в Лілль

14.04.19. «Лілль» - «ПСЖ» (5:1)

Ще один шанс достроково гарантувати собі титул у «ПСЖ» був на полі «Лілля» - другої команди чемпіонату. «Доги», звичайно, далеко не «Страсбур» - з ними очікувався максимально непростий матч. Але те, що сталося, шокувало всіх без винятку.

Найбільша поразка «ПСЖ» в чемпіонаті за 19 років - це вам не жарти. «Лілль» був кращим у всьому: створив більше моментів, виграв майже всю верхову боротьбу, швидше йшов в контратаки і навіть в контролі м'яча виглядав не гірше. Загалом, замість святкування на полі конкурента «ПСЖ» чекав справжній кошмар, який деякі вболівальники порівняли з історичними 1:6 на «Камп Ноу».

 

 

12. Третя поспіль осічка. Сильніше «ПСЖ» навіть «Нант»

17.04.19. «Нант» - «ПСЖ» (3:2)

Після провалу в «Ліллі» Кіліан Мбаппе на емоціях заявив, що «ПСЖ» грав, наче команда любителів. Після цих слів Томас Тухель відсторонив юного бомбардира на одну гру, і це рішення укупі з переповненим лазаретом вилилося для парижан в ще одну ганьбу.

«Нант» проводить нікчемний сезон, і якби не загибель Еміліано Сали, про цей клуб ніхто б і не згадав за межами Франції. Але навіть такий суперник виявився не по зубах знекровленому «ПСЖ». «Канарки» всі 90 хвилин настирливо лізли вперед, билися за кожен м'яч, а переможний гол забили з допомогою самого Дані Алвеса!

 

 

Бонус. «ПСЖ» не може - «Лілль» допоможе

21.04. «Тулуза» - «Лілль» (0:0)

Мабуть, «догам» набридло дивитися, як мучаться парижани, і вони вирішили подарувати їм титул самі. Інакше пояснити гру в Тулузі просто не можна. Всі 90 хвилин зустрічі «фіалки» відчайдушно рубалися, це правда. Але все ж клас гравців «Лілля» вище, і моментів для перемоги вони створили достатньо. Але всі запороли.

Ключовим моментом зустрічі, який по суті і приніс чемпіонство «ПСЖ», став скасований гол Тіаго Мендеса. Бразильський хавбек "Лілля" відмінно пробив із середньої відстані, але арбітр звернувся до VAR і в підсумку відмінив взяття воріт через гру рукою у Жонатана Іконе. Навіть коментатор на beIN Sports не зовсім зрозумів рішення судді, але, знову-таки, VAR у Франції - це окрема тема для розмови.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
Слишком дорого обходится чемпионство в не самом сильном чемпионате!
Онищук Александр
не интересный чемпионат Франции, нету конкурентов у ПСЖ