Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 17 квітня 2019, 18:06
15834
25

Дикий молодняк із Амстердаму: неймовірна легкість буття

Sport.ua - про те, що на місці «Аяксу» теоретично могло бути наше «Динамо». Але лише теоретично

| Оновлено 17 квітня 2019, 18:06
15834
25
Дикий молодняк із Амстердаму: неймовірна легкість буття
Твіттер Аяксу

Недавно, напередодні чвертьфіналу Ліги чемпіонів, якийсь супер-пупер комп'ютер спрогнозував переможця турніру. На «думку» цієї залізяки, виграти турнір в нинішньому сезоні повинен був «Ювентус». Там Роналду, і таке інше. Після першого матчу цієї стадії «припущення» пекельної машинки лише підтверджувалися - туринці зіграли в Амстердамі в комфортну нічию, і в рідних стінах за усіма ознаками повинні були оформляти вихід в півфінал. Заради цього тренер «синьйори» Аллегрі навіть пожертвував матчем серії А проти СПАЛа. Але вийшло не так, як прогнозувалося: феноменальний «Аякс» обіграв «Ювентус» та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів.

Ні, збою в комп'ютері не сталося. Втім, як і в «Ювентусі». Просто ні в першому випадку, ні в другому не могли припускати, що «Аякс» виявиться настільки безшабашним, настільки тотальним і настільки красивим. Не знаю, як вам, але мені особисто до щему подобаються такі сценарії. Коли майже все йде не за сценарієм. 

***

У минулому сезоні Ліги чемпіонів, який теж був божевільним, порушником спокою була, в першу чергу, «Рома». Римляни дійшли до півфіналу, і запам'яталися, передусім, неймовірними камбеками. Хоча, якщо за великим рахунком, та команда провела усього лише один видатний матч - проти «Барселони» на «Стадіо Олімпіко». У сезоні нинішньому прапор порушника спокою з рук «Роми», що вже втратили упевненість, перехопив «Аякс». Але, на відміну від «Роми»-2018, «Аякс»-2019 зачаровує не стільки несподівано виниклим почуттям поваги, скільки красою. Футбольною красою в чистісінькому вигляді.

Нинішній «Аякс» - це подія з ряду геть. Скромний тренер, що молиться на портрет Гвардіоли; не менш скромний головний форвард, якому стукнуло тридцять, і який не приживався навіть в аутсайдерах АПЛ; 19-річний капітан; молоде «непорозуміння» у воротях, списаний з «МанЮнайтед» син свого знаменитого батька. Ось, в принципі, і все, адже на інших позиціях - схожі скромники. Але боже, як вони зараз схожі на «Аякс»-1995! І не лише тим, що і в тій, і в цій команді є свій Блінд. Схожі тим, як рвуть фаворитів, як позбавляють влади авторитетів. Їм все одно, де грати - удома або на виїзді, проти «Бенфіки» чи «Реалу». Вони по володінню м'ячем перевершили і «Мадрид», і «Юве». Вони перевершили цих монстрів і по ударах, і по обведеннях, і по виграних єдиноборствах. І особливо - по пресингу.

Вони, на відміну майже від усіх своїх суперників по нинішній ЛЧ, насолоджуються грою. Кожним її моментом. Тому що, на відміну від «Аякса»-1995, нинішній клуб з Амстердама в наступному сезоні вже не буде такий прекрасний. З тієї простої причини, що цю команду осоромлені і не дуже гранди розберуть по запчастинах, немов щедру яблуню при дорозі. Де Йонг вже пішов, услід обов'язково піде де Лігт. А за ними і інші. Дуже навіть може бути, що включно з тен Хагом. І в наступному сезоні це буде зовсім інший «Аякс». Історія якого може стати ще красивішою і повчальною, але може і не вийти. Ми про це можемо лише здогадуватися. Тому поки що нам просто треба встигнути насолодитися пахощами цієї квітки, яка розпускається зовсім не так часто, як того б хотілося.

***

Не жарт, проте «Аякс» не міг здолати бар'єр групового етапу Ліги чемпіонів три сезони підряд. Поки клуб не розщедрився майже на п'ятдесят мільйонів євро. І не придбав Тадича, Блінда й інших. І доки не відбулася розмова, що стала знаменитою, «із слайдами» у свята святих клубу - між ван дер Саром і Овермарсом і молодняком, який просто увірував. Увірував в те, що може вийти, якщо старатимешся.

У цій Лізі чемпіонів «Аякс» вже заробив майже сто мільйонів євро. Це в два рази більше, ніж клуб витратив в нинішнє міжсезоння на придбання нових гравців. І це істотно більше, ніж річний бюджет «червоно-білих». Від продажу гравців «Аякс» отримає ще мільйонів триста, які, можна не сумніватися, підуть на благу справу. Не лише на зарплати футболістам першої команди, але і на Академію, на пошук нових де Лігтів і де Йонгів. Тому і така велика вірогідність появи ще одного такого божевільного «Аяксу» вже найближчим часом. Часом, в якому, здавалося, зобов'язані володарювати «МанСіті» і «ПСЖ». Або, у найгіршому разі, «Реал» з «Барселоною».

***

У вирішальному матчі за вихід в групову стадію Ліги чемпіонів «Аякс» зустрівся з київським «Динамо». Зайвий раз не наступатиму на мозоль нашого віце-чемпіона, який виявився на голову нижче в тому протистоянні. Цікаво, що «Динамо» залишається єдиною командою з нинішньої ЛЧ, якій амстердамці не забивали в гостях. Але зараз трохи про інше. «Аякс» і «Динамо» ментально дуже схожі. Навіть більше, ніж ми можемо собі уявляти. Попередні досягнення (не зовсім порівнянні, але проте), легендарні вихованці, унікальний своєю неунікальністю ігровий стиль, і волаюча обмеженість клубного бюджету. Волаюча - за мірками домагань і особливо минулих часів. Це тільки минулого літа «Аякс» дозволив собі розщедритися і пошуміти на трансферному ринку. До цього команда жила строго відповідно до достатків. 

«Динамо» останнім часом теж не може багато що собі дозволити. І з гранда середньої руки вимушено перетворитися на звичайну посередність. Порятунком в цій ситуації є Академія. Вона, звичайно, не така щедра на таланти, але теж продовжує продукувати своїх Де Лігтів і де Йонгів. При правильній організації, при правильній побудові усього процесу - від відбору в Академію до гри першої команди – «Динамо» цілком здатне раз в три-п'ять років вистрілювати за прикладом «Аякса». У нас теж є і юні самородки, і «ікони» в динамівському музеї, один вигляд яких повинен вселяти трепет в хлопчаків, що уперше переступають поріг клубу, і навіть є  власні ван дер Сари і Овермарси, здатні мотивувати.

Але чому у них виходить, а у нас ні? Та все просто, як мені здається. «Аякс» живе майбутнім, для цього цілком використовуючи своє минуле. «Динамо» ж, на жаль, продовжує залишатися ще там, де Олег Володимирович з Леонідом Йосиповичем збирали повний Республіканський. У цьому не було б нічого поганого, якби він збирався і зараз. Але зараз Леонід Йосипович може запропонувати своєму клубу лише Де Пену, а клуб може запропонувати натомість лише квиток у ВІП-ложу. І тренерське місце фахівцеві, у якого в іконостасі зовсім не лик Гвардіоли. І навіть не Лобановського.

Щоб змінити усе це, багато що не треба. Потрібна воля і уміння вчитися на помилках. Хоч би власних. Здавалося б, крихта, але якщо немає царя в голові, без цієї видимої крихти нічого не вийде. Ми і далі будемо на місці «Аякса» лише теоретично.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

НБА. Денвер знову обіграв Лейкерс, Нью-Йорк програв Філадельфії
Баскетбол | 26 квітня 2024, 08:36 0
НБА. Денвер знову обіграв Лейкерс, Нью-Йорк програв Філадельфії

«Орландо» взяв перше очко в протистоянні з «Клівлендом» у плей-оф

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 11
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

Коментарі 25
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
joystick2018
Аякс и Динамо ментально диаметрально противоположны! Игроки, приходящие в Аякс, мечтают играть в европейских грандах. Игроки, оказывающиеся в Динамо, считают, что они уже в нем играют и их футбольная жизнь удалась! Почувствуйте разницу.
roman_kros
що тут сказати: справа не в тому, що Аякс висадив Реал і Ювентус, а в тому як команда це зробила. У всіх чотирьох матчах саме Аякс грав свій футбол. Команда не плила після пропущених голів, не відходила в глухий захист, не пробувала тримати рахунок який в принципі влаштовував, цим пацанам було по барабану де грати, вдома чи на виїзді. Так, минулі роки в ЛЧ бували сенсації, коли слабші команди за рахунок фарту проходили сильніших суперників, але тут зовсім інше. Аякс пройшов не за разунок фарту, а просто тому, що команда була кращою. Це просто космос, коли команда, яка тобі як вболівальнику була байдужою, змушує тебе вболівати за себе. Просто бравісімо!
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Silverland88
Думаю не могло й теоретично Динамо бути навіть якби був інший президент та тренер - Зідан. Справа в тому, що для цього потрібно мати багато талантів в команді. У Динамо ж лише 2 талановиті гравці, та й те питання чи дотягують вони до рівня молоді Аяксу, адже якби дотягували то ними також би цікавилися і запрошували Барса чи Юве, але цього нема. І провина в цьому не тренер, не президент. Вони самі винні у тому, що ними не цікавляться такі клуби. Нестача класу також грає свою роль, але гравець повинен окрім того, що мати талант та фізичні здібності від народження, ще працювати над собою щодня, залишатися після тренувань, практикувати удари тощо, так як робив це молодий Шева.
Антон Пашко
Автор, ты это серьезно?! "О том, что на месте «Аякса» теоретически могло быть наше «Динамо». Но лишь теоретически"
Я думал, что последний оптимист снял свои розовые очки... Про какой теоретический шанс тут говорится?! Тут даже и сравнивать нельзя талантливую голландскую молодежь с нашими ребятами. Голландия была, есть и будет кузницей кадров. Мы все бы очень хотели, чтобы вместо этих голландцев были наши парни из Украины. И не важно, кто это будет - Динамо, Шахтер, Заря, Ворскла. Но, к сожалению, реалии футбола таковы, что наши пасут задних сейчас в Европе, а середнячки из Голландии показывают зрелищный, атакующий футбол.
P.S. Хватитуже летать в облаках, проигрывать Аяксам, Барселонам, Реалам, а потом кричать, что мы проиграли будущим чемпионам. Нет такого понятия проиграть будущим чемпионам и самим стать чемпионами!
pike1
кстати в подтверждения слов автора предлагаю сравнить как выступают юношеские и молодежные составы Динамо и Аякса
bzzzzz
"Но почему у них получается, а у нас нет?"
потому что уровень страны такой и Динамо тут не причем.
У нас никогда не появятся Де Йонги и Де Лигты пока не подымется уровнь государства и соответственно не подымется и не поменяется система развития детского футбола. Тут влияет целая куча факторов, на которые даже сами клубы никак не могут повлиять.
DKTheBest2
Я как-то даже и не сомневался в победе Аякса. Аякс периодически ярко выстреливает и сейчас снова наступило его время, потом распродадут всех и снова будут строить мододую звездную команду.
Не знаю хватит ли их до финала, но хотелось бы их там увидеть. Удачи.
Да, лучше академии Аякса в мире не существует.
DK1961
Если бы не физрук... Представляю (к примеру) ТАКУЮ команду Динамо: Нещерет - Алибеков, Попов, Бурда, Миколенко - Цитаишвили, Шапаренко, Цыганков, Смирный - Исаенко.
Не знаю стоит ли сравнивать с Аяксом, но уже СЕЙЧАС ЭТА команда была бы лучше Шахты.
В свое время Виктор Маслов рискнул и в1966 году динамовские дублеры полностью опрокинули на ТРИ ГОДА и на многие годы вперед любые притязания московских клубов на чемпионство - в советском футболе наступила эра киевского "Динамо"
pike1
автору респект за статью, а комментаторам пожелал бы читать внимательнее и между строк загядывать
Геннадій Бистрий
Справа в іншому. Покажу на іншому прикладі. Горбатий "Запорожець" треба було удосконалювати.модернізувати покращувати одну й ту марку, а завод як і багато чого іншого в Україні шарахався: то прямий , то таврія, то ланос, тобто пориваючи напрацювання, традиції починали багато разів з нуля. Так само і в Динамі: усі напрацювання Маслова, Лобановського, усі традиції срукіси за допомогою московитських так званих фахівців, з яких Лобановський тільки глузував, (сьомін, газзаєв) поховали навічно і тепер інший варяг завершує оформлення статусу Динами як посереднього вітчизняного клубу рівня Олександрії
DK1961
Минусующим еще раз предлагаю привести список игроков копанки - УКРАИНЦЕВ (и/или) граждан Украины, играющих сегодня за рубежом. И сравнить с играющими в зарубежных клубах динамовцами. Ни по количеству таких футболистов, ни по рейтингу клубов Шахта даже 10% не имеет по сравнению с киевским Динамо.
Silverland88
Тимощука ещё забыл я.