Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 14 мая 2015, 21:44
2269
0

Володимир ТУРОВСЬКИЙ: «Треба, щоб працювали закони»

Президент ФВУ підбив підсумки сезону

| Обновлено 14 мая 2015, 21:44
2269
0
Володимир ТУРОВСЬКИЙ: «Треба, щоб працювали закони»

По завершенню сезону 2014-2015 років президент Федерації волейболу України Володимир Туровський дав інтерв’ю, в якому підбив поділився враженнями про стан справ у вітчизняному волейболі.

- Володимире Васильовичу, перше питання, від якого ми відштовхнемося. Ваші враження від сезону-2014/15, який проходив в дуже складний для країни час?
- Так, ситуація на сході країни відбилася на нашому чемпіонаті. Виникло чимало проблем на старті сезону. Жіночу вищу лігу, наприклад, ми так і не створили. Спочатку команди збиралися підтверджувати свою участь, але прорахувавши свої можливості, пішли в аматорську лігу. Суперлігу вдалося укомплектувати в повному обсязі. У чоловіків виникли проблеми в іншому ракурсі. Ми хотіли бачити серед учасників Суперліги «Дніпро», але цей клуб відмовився від елітного дивізіону, як втім це спочатку зробив і переможець вищої ліги – «Юракадемія». Але харків’яни після успішного виступу на попередньому етапі Кубку України, реально оцінивши свої сили, виразили бажання грати у Суперлізі. Ми допустили «юристів» до змагань, розуміючи, що вони за своїм потенціалом можуть і за медалі боротися, тому були раді бачити цей колектив у вищому ешелоні.
Ми прекрасно розуміли, що сезон-2014/15 – експериментальний та складний тому, що було важко спрогнозувати, які будуть можливості у клубів, зокрема фінансові. Треба було просто вижити.
Окрема тема – єврокубки. У змагання заявилися відразу п’ять українських клубів, але у зв’язку із ситуацією у країні їм заперечили грати на своїй території. Тому «Хімпром» та «Сєвєродончанка» відмовилися від участі в єрокубках. «Локомотиву» та «Орбіті» прийшлося грати всі матчі на виїзді, а ось «Хіміку» вдалося підтвердити своє резюме безпеки. Тут йшла тривала боротьба за те, щоб грати з італійським «Імоко Воллєй» в Южному. І ці перемовини завершилися успішно – «Хімік» зіграв все ж таки на своєму рідному майданчику. А наступні його суперники – дві швейцарські команди, норвезький «Стод Воллєй», вже, так би мовити, звіряли годинники за італійцями, котрі давали позитивні відклики про перебування в Южному. «Локомотив» не пощастило з жеребом – суперником став один з найсильніших клубів Бельгії «Ассе Лєннік». Грали б в Харкові, був би зовсім інший результат. Перспективи були непогані, адже бельгійці у підсумку програли в півфіналі лише майбутньому володарю трофея – московському «Динамо».
Що стосується підсумків чемпіонату, то відзначу прекрасний результат «Сєвєродончанки», яка не провела вдома жодного матчу, але посіла при цьому друге місце. Сєвєродонецька команда хотіла грати вдома. Але в даній ситуації посилати жінок в зону АТО через блокпости, де стоять люди зі зброєю, було дуже небезпечно. І ми не хотіли це робити, і самі команди. Ми зверталися з цим питанням в службу безпеки України, і нам відповіли: «Утримайтеся від таких поїздок».
В цілому ж кращі команди – «Локомотив» та «Хімік», доказали, що вони кращі, і на них треба рівнятися. І серед жінок і серед чоловіків ми маємо явних лідерів, які рекламують наш вид спорту, показують, як його треба правильно розвивати, будувати роботу, комплектувати, вони є прикладом для інших команд. Взагалі показують, що таке професіональна робота. Решті колективів треба підтягатися до них. Мріємо, щоб і в чоловічому, і в жіночому чемпіонаті було по п’ять-шість команд такого, чи приблизно такого, рівня. Тоді буде і конкуренція, і нормальний рівень чемпіонату.
Природно, що, бачачи таку несприятливу обстановку в країні, гравці та тренери спрямовують свої погляди за кордон. Тому треба шукати шляхи, щоб залучити їх в наш чемпіонат. І не тільки Федерації волейболу України, всім треба працювати в цьому плані.

- Як змінився рівень волейболу у порівнянні із сезоном-2013/14?
- Я бачив матчі фінальних турів і серед жінок, і серед чоловіків, і можу констатувати, що він понизився, адже ряд спортсменів з високим рівнем майстерності залишили країну. Це яскраво виражено по усім нашім командам, за виключенням лідерів, яким вдалося зберегти загальний рівень. Решта команд стала слабше. З іншого боку, відтік майстрів дав можливість проявити себе молодим гравцям. Можна сказати, це був сезон омолоджених чемпіонатів, як серед жінок, так і серед чоловіків.
В першу чергу, треба, щоб працювали закони, які б сприяли розвитку спорту. Це «Закон про фізичну культуру та спорт», який повинен бути прийнятий в тому формулюванні, яке задала комісія. Також важливо, щоб Верховна Рада затвердила «Закон про меценатство та спонсорство», щоб ми мали можливість витрачати позабюджетні кошти. Без нього спорту дуже складно буде вижити, особливо ігровим видам. Коштів у держави немає, ми це прекрасно розуміємо. Ми можемо розраховувати лише на часткову допомогу, решта – це неформальні можливості, які кожен вид спорту має біля себе.
Якщо працюватимуть ці закони, кошти будуть заходити – на певні програми, на збірні, на розвиток виду спорту. Люди розумітимуть, що і спорту допомогли, і державі сплатили податок. Це рівнозначні позиції. Тому, кому подобається якійсь певний вид спорту, той йому і допомагатиме. Тож Федерації бачитимуть свої можливості та вибудовуватимуть політику розвитку виду спорту.

- Кілька слів про «Закон про фізкультури та спорт» та «Закон про меценатство»?
- Перший з цих законів все ніяк не можуть прийняти. Начебто в першому читанні він пройшов. Потім в нього вносилися зміни. З прийняттям цього закону фізична культура та спорт посяде достойне місце у нашому сучасному суспільстві.
«Закон України про меценатство та спонсорство» відкриє можливості для бізнес-структур, які мають бажання підтримувати спорт. Певний відсоток з податку може бути на це витрачений. А ось вже задача керівництва Федерації активно працювати з бізнес-структурами, які симпатизують волейболу, з тим щоб вони допомагали розвитку нашого виду спорту.
Як на мене, доходи від спортивних лотерей також треба направляти на спорт. Вони повинні працювати на нашу галузь, як це було в радянські часи. Якщо ці складові запрацюють, це буде великий плюс. А вже потім за досягнутими результатами можна буде оцінити ефективність використанні цих коштів та роботи того чи іншого виду спорту.

- Багато копій було зламано стосовно другого етапу жіночого чемпіонату. Змагання завершилися. Чи виправдано було проведення чотирьох турів за такий короткий проміжок часу?
- Два тури, як на мене, було б недостатньо ігор. Взагалі я прибічник того, щоб на другому етапі грати плей-офф. Пам’ятаю, як в 1996 році у плей-офф чоловічого чемпіонату грали вісім команд – тренери ще говорили: «Ми з тобою інфаркт отримаємо». Тоді діючий чемпіон – київський «Локомотив» вилетів вже в першому раунді і посів аж сьоме місце. Багато країн – Італія, Польща, Росія, Туреччина, та й не тільки вони, грають саме за схемою плей-офф, і це себе виправдовує. При такій схемі у тих, хто програв, претензії можуть бути тільки до себе. Тому що будь-яка команда в такому випадку буде максимально відмобілізована і мотивована.
Трохи відійшов від теми, а що стосується напруженого графіку, то це, як на мене, було і в інтересах збірної – гравці знаходитимуться у бойовому стані напередодні відбіркових матчів чемпіонату Європи. Адже проводити спаринги збірній в цей період нерозумно, та й ми не знайдемо їх, адже всіх календарі ігор сплановані. Було вирішено дати гравцям збірної відпочити з 30 квітня по 10 травня, щоб вони оговталися, а то вони могли зненавидіти волейбол. Напередодні цих доленосних матчів з Білоруссю важливо відновитися перед усім морально-вольові та психологічні якості гравців, щоб вони їх провели з бажанням. Машини й ті ламаються, а це люди.

- Виходячи з ваших слів, можна очікувати, що в наступному сезоні команди гратимуть на другому етапі за схемою плей-офф?
- Це все ще обговорюватиметься. І на Конгресі, де підбиватимуться підсумки сезону, і на першому виконкомі після нього. При визначенні регламенту наступних чемпіонатів враховуватимемо всі пропозиції, які поступлять від учасників змагань.

- Поговоримо про збірні команди. На останніх змаганнях Ігор Зябліцев очолював чоловічу збірну як «в.о.». Чи є зараз ясність з тренером?
- Враховуючи те, що найближчим чоловіки не матимуть матчів, до цього питання ми повернемося восени, коли відбудеться жеребкування чемпіонату Європи-2017. Збереться тренерська рада та визначиться з кандидатурою головного тренера, після чого ії повинен затвердити виконком. Тоді вже готуватимемо план підготовки чоловічої збірної до відбіркових матчів Євро-2017.

- Виходить, що в цьому році чоловіча збірна взагалі не збиратиметься?
- Нажаль, так. Фінансових можливостей обкатувати чоловічу збірну на турнірах зараз немає, офіційних матчів – теж. Та й проблеми з викликом гравців з клубів при відсутності змагань, впевнений, виникли би. Коли є офіційні змагання, таких питань не виникає. На сьогодні ситуація така, що фінансування підготовки та участі жіночої збірної України у третьому раунді відбору на Євро-2015 повністю лягло на Федерацію. І це немаленькі гроші. Не можу сказати, як буде в подальшому. Скажу одне: з травня минулого року коштів на класичний волейбол від Міністерства ми не бачили. Пляжний волейбол – більш-менш фінансується.
Тож наша задача на сьогодні максимально використати наші можливості, щоб підняти рейтинг жіночої збірної.
Повторюся, коли запрацюють відповідні закони, реформа спорту, коли ми знатимемо, яке фінансування нам дає держава, тоді ми бачитимемо повну картину і зможемо вибудовувати чіткий план-календар, де би враховувалися і інтереси клубів, і збірних.

- Яким вам бачаться шанси збірної України у суперництві зі збірної Білорусі?
- Головний мінус – те, що ми обидва матчі граємо на майданчику суперника. Нам запропонували два варіанти: перший – один матч на нейтральному майданчику, а матч-відповідь – на полі суперника, другий – дві гри в Білорусі. Перший варіант ми відкинули відразу, адже в будь-якому разі питання виходу у фінал Євро-2015 треба буде вирішувати в Білорусі, тож немає сенсу у цьому спектаклі: грати в європейській країні – це купа організаційних питань, причому там допомоги чекати немає звідки, не говорячи вже про фінансові затрати та відсутність своїх вболівальників. У підсумку – обидва матчі граємо в Бресті, а білоруська сторона взяла витрати по харчуванню та проживанню на себе. Тому у фінансовому плані нам стало полегше.
Що стосується шансів на прохід далі, то я би оцінив їх як 50/50. Білоруська команда завжди була для нас серйозним противником, вона не один раз грала у фінальній частині чемпіонату Європи, зокрема на останньому чемпіонаті. Просто так цього суперник не обіграєш, треба грати, треба боротися. В білоруському волейболі завжди були достатньо поважні клубні команди та волейболістки. Але в цілому я розраховую на оптимістичний результат збірної. Це і нам потрібно, і нашім спортсменам, адже це рейтинг – і Федерації, і гравців. Кожен гравець, який досягає певного рівня майстерності, мріє зіграти у фінальній частині чемпіонату Європи.
Дай Бог, щоб ми потрапили у фінал, а там вже треба сідати, обговорювати цю тему, треба буде і простимулювати команду, щоб гравці та тренери відчували, що є розуміння та турбота збоку Федерації. Але спочатку треба здати обов’язковий екзамен, а потім вже розмовляти про довільну програму.

- Вже після відбіркових матчів відбудеться черговий Конгрес…
- Це буде звичайний звітній Конгрес. Звітуватимуть комісії, асоціації, керівництво. Але основна тема – 90-річчя українського волейболу. Друга частина Конгресу буде присвячена святкуванню цієї визначної дати, тож намагатимемося зробити святкову обстановку. Всіх наших ветеранів, людей, які внесли значний вклад в розвиток українського волейболу ми відзначимо. Для цього готуються відомчі нагороди ФВУ – золоті та срібні ордени. Повинні зробити людям свято, а виясняти стосунки вже будемо на звітно-виборчому Конгресі за рік (посміхається). Там вже обговоримо роботу Федерації за чотири року. Тож цей Конгрес буде напівділовий-напівсвятковий.

- Чи можна говорити зараз про якійсь контури майбутнього сезону?
- Ще зарано, адже дуже складно спрогнозувати, які розвиватиметься ситуація на сході. Більш-менш конкретно ми поговоримо про нього на Конгресі. А вже на виконкомі вже побачимо контури сезону.
Ми зараз активно працюємо з Міністерством освіти, який очолює наш відомий арбітр, суддя міжнародної категорії Михайло Мельник. Основна тема – жіноча вища ліга. Можливо, вона стане студентською. Та й раніше вища ліга більшою мірою і формувалася за рахунок студентів. Додам, що влітку обидві наші збірні стартуватимуть на Всесвітній Універсіаді, де якраз матимуть змогу проявити себе наші студенти. Цю ношу ми візьмемо на два плеча: плече Федерації та плече Міносвіти, та намагатимемось допомогти збірним достойно представити країну на цьому всесвітньому форумі.

За метеріалами прес-служба ФВУ

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Сборная Украины U-18 выступит в финальной части чемпионата Европы
Волейбол | 14 апреля 2024, 22:38 2
Сборная Украины U-18 выступит в финальной части чемпионата Европы

Несмотря на поражение от Испании, украинцы смогли попасть в число лучших со 2 места

Стали известны еще два клуба, которые вышли в Лигу чемпионов 2024/25
Футбол | 16 апреля 2024, 08:01 4
Стали известны еще два клуба, которые вышли в Лигу чемпионов 2024/25

Реал и ПСВ гарантировали себе участие в главном клубном еврокубке в следующем сезоне

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.