Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 27 сiчня 2024, 13:02
14454
23

Юрген Клопп. Володар сердець

Валерій Василенко сподівається, що Юрген ще повернеться

| Оновлено 27 сiчня 2024, 13:02
14454
23
Юрген Клопп. Володар сердець
Getty Images/Global Images Ukraine

Юрген збирався йти ще раніше. 2019-го агент німецького тренера Марк Косіцке просив «Ліверпуль» не поспішати з продовженням контракту, бо Клопп ще не вирішив, чи хоче він працювати в клубі надалі.

Той же Косіцке сказав тоді, що головна проблема, через яку Клоппу не дуже комфортно в Англії – погода: «Улла (дружина Клоппа) та Юрген встають уранці, і вже темно. Коли вони знову зустрічаються ввечері, то вже знову темно чи сіро, і мрячить».

Фрау Улла дуже любить сонце.

Сонце любить і герр Юрген. Але, водночас, він полюбив Британію по-справжньому. Причому не зараз, коли був головним тренером однієї з найпопулярніших команд світу, а значно раніше. Коли Юрген Клопп не мав за душею нічого, окрім молодості та бажання мандрувати.

Тоді він дуже любив їздити Англією на залізничному транспорті. Ночував у дешевих хостелах. Щоб не платити за ночівлю – платити толком і не було чим, майбутній апологет «гегенпресингу» допомагав прислугі прибирати номери. А на заощаджені гроші – близько десяти фунтів – снідав.

Клоппу подобалося таке життя – веселе, легке, товариське. Він просто сходився з людьми. Для нього абсолютно неважливо, з ким говорити – прибиральником, продавцем чи поліцейським.

Ця дивовижна якість знадобиться йому трохи пізніше. Коли він стане іконою сучасного тренера. Сучасною такою іконою – без ретуші, без ділового смокінгу, без гладко виголених вилиць, у смішних окулярах, із ще смішнішими вставними зубами, у незмінному спортивному костюмі. Наче його щойно напівсонного виштовхали з поїзда десь на околицях Кентербері. Але такого близького, пізнаваного. Нашого.

І вже тоді, три десятки років тому, Клопп зізнався собі, що дуже хотів би попрацювати в Англії. І що навіть хотів би там осісти. Хоча англійська погода йому ніколи не подобалася – це правда.

Не подолав він цей дощовий бар'єр і в зрілості, коли як бос приїхав на «Енфілд».

Тим не менш, наприкінці 2019-го «Ліверпуль» зумів домовитися з Клоппом про продовження контракту, що закінчувався в 2022 році, на ще чотири сезони.

Проте відпрацювати контракт із «Ліверпулем» до кінця Клопп таки не зміг. І цього разу кліматичні нюанси Туманного Альбіону відійшли на задній план. А може, й ще далі.

***

Принаймні ні Косіцке, ні клуб, ні сам Юрген про погоду зараз нічого не говорили. Клопп зізнався, що він вичерпався. Вигорів. Він більше не тягне. У нього «закінчуються сили». І по закінченні нинішнього сезону він залишить «Ліверпуль».

Getty Images/Global Images Ukraine. Юрген Клопп

Клуб уже в курсі – Юрген попередив про це ще у листопаді. Щоб у червні не застати зненацька клуб, який став для нього рідним.

Коли вісім років тому Клопп очолив «червоних», про «Ліверпуль» він відгукувався, як про «сплячого гіганта». Нині «Ліверпуль» – справжній гігант. І його зробив таким саме Клопп.

Він змінив у команді все – систему, тактику, схему, роль окремих гравців. Вже у своєму першому поєдинку на чолі «Ліверпуля» – проти «Тоттенхема» – команда Клоппа здивувала контрпресингом, який згодом назвали «гегенпресингом». Або «хеві-метал».

Юрген швидко розібрався у причинах, чому «гігант» усе ще спить. Фірміно він поставив у центр нападу, схему 4-2-3-1 змінив на 4-3-3 (коли прийшли Мане та Вейналдум).

Коли прийшли Салах та Аліссон, а трохи згодом і ван Дейк, «Ліверпуль» став просто ідеальним. Навіть з урахуванням відходу Коутіньйо.

Для мене особисто апофеоз Юргена на «Енфілді» – розгром «Барси» 4:0. Після виїзної поразки 0:3. Пам'ятаю, за кілька днів до початку того матчу Жозе Моурінью сказав пророчі слова: якщо хтось і здатний відіграти фору у три м'ячі з «Барсою», то це лише Клопп.

Я вболівав тоді за Мессі. Але, Боже мій, який тоді був «Ліверпуль»! Не зачаруватися ним було зовсім неможливо. І річ не тільки у правильних тренерських рішеннях – такими на чолі «червоних» може похвалитися і Рафа Бенітес. На «Енфілді» його теж шанують. І завжди поважатимуть, хоч він і приїжджав туди згодом із чужими командами.

Але по-справжньому любити його фани «Лівера» навряд чи будуть: замкнутий, нетовариський, застебнутий на всі ґудзики, тримає всіх на дистанції. Він, безперечно, професіонал своєї справи. Але, скоріше, як високооплачуваний найманець.

А Клопп – яскрава протилежність Бенітесу. Та й Моурінью теж. Та й Гвардіолі.

Я навіть не знаю, з ким ще із нинішніх топ-тренерів можна порівняти Юргена. Та ні з ким, мабуть. Відчуття свого хлопця, старшого брата, рідної людини, батька, який усе знає, усім допоможе, переконає всіх. І всіх переможе.

Причому не об коліно зламає, а зробить це красиво, інтелігентно й щиро. По-справжньому. Я не знаю, хто ще так здатен зробити. Хто ще здатний так залізти в душу, залишивши там незабутній слід.

Я не сумніваюся, що Шенклі, Пейслі і Далгліш в історії «Ліверпуля» на даний момент залишили помітніші сліди. Саме вони зробили цей клуб знаковим. Але саме Клопп повернув належну «червоним» велич.

Я дуже сумуватиму за «Ліверпулем» Клоппа. Як сумую за «Арсеналом» Арсена. Або за «МЮ» сера Алекса. Або за «Динамо» Валерія Васильовича.

І я дуже хочу, щоб у свій останній сезон на «Енфілді» Юрген виграв єдину ланку, що бракує в його багатій мерсисайдській кар'єрі – Лігу Європи. І щоб він виграв АПЛ. Нехай зірки так складуться. Нехай усе скінчиться так, як закінчуються казки зі щасливим кінцем.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юрген Клопп

Я дуже сумуватиму за Клоппом. Я дуже сподіватимусь, що після того, як він знову відновить свої сили, як він перезарядить свої батарейки, як він і його Улла насолодяться сонцем, - я хочу знову його побачити в «Ліверпулі». У всякому разі, він залишив для всіх нас, а може, й для себе також, шлях назад. Може, й не шлях, але маленьку лазівку – точно.

«Якщо ви у мене запитаєте – чи буду я ще колись працювати тренером, то зараз я б сказав – ні. Але я точно знаю, що ніколи не керуватиму будь-яким іншим клубом в Англії, крім «Ліверпуля». Це сто відсотків».

Будь, будь ласка, будь, герр Юрген. Без вашої присутності «Гра мільйонів» – лише «гра Мільйонів». Ви віддавали повністю свою душу нашій грі. І гра вам платила взаємністю. Вам ще є що дати цій грі. Як і грі – дати вам.

Тому повертайтеся обов'язково. 57 років – аж ніяк не привід, щоб назавжди залишити Середзем'я і вирушити з ельфами за Море.

Повертайтеся до «Ліверпуля».

А ще краще (для мене) – до «Барселони». Там більше сонця.

Фрау Улла точно буде задоволена.

Оцініть матеріал
(79)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
abc.ua
Араб Салам буде граючим тренером,ще й зекономить Лівєр
GloryUkraine
Дуже шкода, що йде з Ліверпуля. Хотілося би вірити, що змінить свою позицію, та ще хоч на декілька сезонів залишиться. 
nick07
та напевно повернеться ще до тренерської роботи, а емоційне вигорання - так то річ індивідуальна. 
Oss
не розумію хайпу і манії навколо Клоппа у Ліверпулі.
Виграв лише 1 чемпіонат і то сезон був специфічний через ковід.
Так, брав ЛЧ, і ше двічі був у фіналі. Це такий крутий результат щоб співати такі оди і диферамби?
ortomir
Клопп знакова постать для Ліверпуля. Як свого часу сер Алекс для МЮ та Венгер для Арсенала. Без них клуби надовго пригальмували. Чи не відбудеться подібне з Ліверпулем?
Иван Качура
Замінить Анчелотті в Реал Мадрид. 
Octopus
"57 років – аж ніяк не привід, щоб назавжди залишити Середзем'я і вирушити з ельфами за Море."
Фродо забрали в Валинор не из-за старости, а из-за того что он слишком часто надевал кольцо, пользуясь его суперсилой. Кольцо изменило его, он уже не был прежним хоббитом.
Ливерпуль изменил Клоппа. Его путешествие длиной в 9 лет закончилось. Но скоро начнется новая история немца. Долго он просидеть без дела не сможет.
locator-x
То все, канєшно, сентиментально.
Але не варто плутати Зідана з Клоппом. Зідан міг повернутися в Реал, і його дружина катастрофічно не хотіла в Англію, і зараз не хоче, при тому, що багато хто з АПЛ його прагнув. Зідан алжірець, і ніколи не грав північніше Турина.
Клопп виріс як гравець в Майнці, а як класний тренер в Дортмунді, Це не надто сонячні місця. Питання, скорше, в емоційному вигорянні, і це індивідуальна річ. Його Ліверпуль більш енергозатратний, ніж МанСіті Гвардіоли чи Барселони Хаві. у нього  менше тактики і більше вогню.
В будь-якому випадку треба дати відпочити. І бажано на прощання щось таки виграти. А роки через два багато чого може змінитися.