Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 18 жовтня 2024, 14:11
978
0

Крок до еліт-раунду. Що потрібно знати про збірну України U-17

Блогер Sport.ua розповідає про команду Юрія Мороза, яка вийшла до еліт-раунду відбору ЧЄ

| Оновлено 18 жовтня 2024, 14:11
978
0
Крок до еліт-раунду. Що потрібно знати про збірну України U-17
УАФ

Збірна України U-17 пройшла першу кваліфікацію на Євро, вийшовши до еліт-раунду відбору. Підопічні Юрія Мороза посіли друге місце у першій кваліфікації, де здобули перемоги над Косово – 4:2, Казахстаном – 3:0 та поступилися господарям кваліфікації бельгійцям – 1:2.

Підготовка до кваліфікації

Збірна України 2008 року розпочала підготовку до кваліфікації ще на початку 2024 року. Зіграли на товариських турнірах в Естонії та Японії, а у серпні провели збір в Україні.

У Таллінні українці виграли турнір розвитку. Спочатку команда Юрія Мороза поступилася в серії пенальті Північній Ірландії – 6:7 (основний час завершився внічию 2:2), а потім перемогла Естонію та Люксембург – двічі по 3:1.

Турнір Dream Cup в японській Фукуоці став провальним. Підопічні Мороза були розгромлені японцями (0:6), мінімально поступилися Сенегалу – 0:1 та програли Венесуелі - 1:4. Один гол у трьох матчах проти не найбільш сильних суперників – не найкращий результат.

У серпні збірна 2008 року збиралася у Львові. Збірна України програла юнацьким командам обох місцевих клубів. Спочатку поступилися «Руху» U-19 – 1:2, а потім «Карпатам» – 1:3.

Юрій Мороз мав можливість вивчити потенційних кандидатів до команди. Тренерський штаб мав усі можливості провести ґрунтовну селекцію, награти певний склад, бо зазвичай такої можливості інші збірні не мали. Збиралися у вересні, а у жовтні чи листопаді вже грали кваліфікацію.

Наприклад, той же Андрій Лисицький із «Фіорентини» не тягне рівень збірної. Це показав турнір у Японії.

Тренер

УАФ. Юрій Мороз

Збірну України 2008 року очолює Юрій Мороз. Він із 2009 по 2013 роки працював в системі юнацьких збірних України. Після чого перейшов до «Динамо»» У сезоні 2016/17 очолював юнацьку команду «Динамо», яка на груповій стадії Юнацької ліги УЕФА двічі перемогла «Наполі», «Бенфіку» та взяла 4 очки із «Бешикташем». Тоді в складі команди виступали Олександр Тимчик, Владислав Дубінчак, Віталій Миколенко, Денис Попов, Георгій Цітаїшвілі, Микола Шапаренко, Богдан Лєднєв, Сергій Булеца, Назарій Русин. Потім працював із молодіжною командою «Динамо» до її розформування. Першу частину сезону 2020/21 очолював «Чорноморець», який тоді складався з орендованих у «Динамо» гравців.



У систему юнацьких збірних України повернувся восени 2022 року. Спочатку працював із 2006 роком. Кістяк команди, який був складений із гравців «Динамо», дуже легко пройшов першу кваліфікацію, а потім провалив еліт-раунд на Кіпрі. Допомагав Олегу Кузнецову зі збірною 2005 року. У 2024 році одночасно очолив збірні 2007 та 2008 року. Потім ще додалася збірна 2009 року, з якою почав працювати восени.

Із 2007 роком виграв еліт-раунд у березні 2024 року, але у травні дуже слабко виступив на Євро. Хоча очікування від збірної були величезні.

Мороз – це тренер старої формації. Він грає за схемою 4-1-4-1, де в атаці акцент зроблений на фланги.

Склад команди

УАФ

Завдяки легіонерам збірна 2008 року зібрала доволі непогане покоління гравців.

Основним воротарем під час кваліфікації став Єгор Крапивін із іспанського «Еспаньола». До вторгнення Крапивін виступав в Академії «Шахтаря». Його дублером став Кирило Хадасевич із німецького «Вольфсбурга». До повномасштабної війни Хадасевич виступав за «Дніпро-1». Роль запасного третього воротаря мав «гірник» Ростислав Баглай.

Не забуваємо про воротаря «Бенфіки» Ігоря Костенка, який так і не поїхав у Бельгію. Під час останнього збору у Львові його не було в розташуванні збірної. Припускаю, що справа у травмі.

В центрі захисту грали три гравці – Єгор Оніщук, Ярослав Милокост та Олександр Ткаченко. При чому перший на рік молодший за партнерів по команді. Уродженця Вінниці вже запрошують до тренувань із «Шахтарем» U-19. Милокост – основний гравець «Шахтаря» 2008 року. В центрі захисту також грав Ткаченко із «Вердера». До повномасштабної війни він був у системі «Металіста», де зазвичай грав у опорній зоні. Його перехід у центр захисту – це вимушена міра через відсутність Єгора Костюка. Це ще один талант «Шахтаря», який після вторгнення певний час був у системі «Барселони». Під час львівських спарингів саме Костюк награвався в основному складі.

Основного правого захисника не було. У всіх трьох матчах виходили різні гравці – футболісти із «Руха» Арсеній Залипка, Дмитро Соломон та представник італійського клубу «Імолезе» Микита Мельник. На лівому фланзі між собою конкурували вищезгадані Мельник та Залипка. Плюс представник «Шахтаря» Микита Калюжний.

Основним опорником став Павло Люсін із «Динамо». Він вже другий сезон грає за «Динамо» U-19. Люсін також має досвід міжнародних матчів за збірну, бо стабільно викликався та грав за 2007 рік. В тому числі, на Євро. Люсін – не опорний півзахисник. У клубі він більше грає інсайда. Руйнівних якостей бракує, що було видно у матчі проти Бельгії. Розуміння гри і футбольний інтелект на дуже високому рівні.

Під час матчів проти «Руха» та «Карпат» в опорній зоні грав представник «Шахтаря» Іван Вергун. Він має дуже хороші якості у плані руйнування. Я так розумію, що через проблеми зі здоров'ям він не поїхав у збірну.

Інсайдів було четверо – Дмитро Кутія, Данило Слива, Микола Петровський та Мухамед Джурабаєв. Кутія виступає зараз за «Хайдук». До вторгнення був в Академії «Шахтаря». Петровський грає у Німеччині за «Штутгарт» U-17 . Він також може грати лівого захисника та опорника. Саме на позицію опорника виходив на другий тайм у матчі проти Бельгії. До повномасштабної війни був у системі київського «Динамо». Джурабаєв та Слива виступають за «Рух». Мухамед - вже повноцінний гравець U-19, а Данило десь близький до цього. Свого часу його брат Роман грав за «Карпати».

УАФ. Іван Андрейко

На флангах атаки – діаманти академії «Динамо» та «Шахтаря» – Іван Андрейко та Артем Зубрій. Перший вже грає та забиває за юнацьку команду киян. Зубрій став відомим минулої весни, коли Даріо Срна його розхвалював та Артем тренувався із першою командою. На рівні клубу Зубрій поки робить перші кроки в юнацькій команді. Запасним вінгером був Арсеній Шушкевич. Він до повномасштабної війни був в ДЮСШ Краматорськ. Зараз виступає в Португалії за «Ріу Аве».

Два нападники – Ілля Зудін та Ілля Меньшиков. Перший грає за «Хайдук», а до повномасштабної війни був у «Шахтарі». Меньшиков виступає за юнацькі команди «Аустрії». До вторгнення був у системі «Динамо» Київ.

Склад трохи незбалансований. Якщо на флангах півзахисту Андрейко та Зубрій яскраво виділяються, в середині є вибір інсайдів, непогані центральні захисники, то фланги захисту ненадійні. Немає опорного півзахисника. Це не позиція для Люсіна, бо у нього немає якостей руйнівника. Є проблеми із форвардом. Зудіну явно бракує антропометрії та фізичної сили.

УАФ. Артем Зубрій

Суперники

У нас був багато в чому прохідний турнір. Я б не сказав, щоб збірна Бельгії якось особливо виділялися. Кістяк команди – гравці із «Генка». Є представники інших Академій Бельгії. Легіонерів майже немає. Головна зірочка - Гассімоу Сулла. Два легіонери – Вут Гілен із «Ювентуса» та Брент Джонкес із ПСВ. Очний матч, коли бельгійці забили тільки наприкінці гри, показав, що нічого особливого у цій команді немає.

Казахстан ніколи не був сильною командою у футболі на будь-яких рівнях. Це команда до першого пропущеного м'яча. У позиційний футбол вони грати не вміють. Вміють тільки заважати іншим грати. Українці забили їм перший гол лише в середині другого тайму. Потім за декілька хвилин довели справу до розгрому.

Косово – збірна, яка формується із кожним роком. На рівні U-16-17 вони дуже слабкі, бо команда формується із гравців, які представляють місцевий чемпіонат. Там є футболісти без клубів взагалі. Потім вже, ближче до U-19 та молодіжної збірної шукають посилення серед гравців косоварського походження у Європі. При цьому, що на старті поєдинку ми «горіли» косоварам 0:2, а потім змогли забити 4 голи.

УАФ

У збірної України були доволі серйозні проблеми на рівні відверто слабких команд. Нинішнього рівня достатньо для проходу першої кваліфікації. Але для еліт-раунду цього вже буде мало. Там рівень суперників набагато вищий. Тим паче, що ми посіли друге місце у групі і, відповідно, матимемо складніший жереб. Потрібно посилювати командну гру. Дуже важливо, щоб команда зібралася ще хоч раз до еліт-раунду навесні наступного року. Плюс продовжувати селекцію. Дуже потрібні форвард, опорний півзахисник.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тайсон Ф'ЮРІ: «Я нокаутую Усика за п'ять-шість раундів»
Бокс | 18 жовтня 2024, 11:27 7
Тайсон Ф'ЮРІ: «Я нокаутую Усика за п'ять-шість раундів»

Британський боксер впевнений, що зможе перемогти у реванші

Маркевич розповів, які гравці покращать гру збірної України в листопаді
Футбол | 17 жовтня 2024, 22:42 12
Маркевич розповів, які гравці покращать гру збірної України в листопаді

Відомий тренер очікує повернення Циганкова та Зінченка

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.