Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 03 жовтня 2024, 15:46
1060
0

Сусід Нагельсманна. Хоффенхайм очолює математик Матараццо зі США

Sport.ua розповідає про головного тренера найближчого суперника «Динамо» у Лізі Європи…

| Оновлено 03 жовтня 2024, 15:46
1060
0
Сусід Нагельсманна. Хоффенхайм очолює математик Матараццо зі США
Getty Images/Global Images Ukraine

Сьогодні в рамках другого туру загального етапу Ліги Європи віце-чемпіон України «Динамо» на виїзді зіграє проти «Хоффенхайма» – команди, яка стала сьомою за результатами розіграшу минулого сезону у німецькій Бундеслізі. Новий чемпіонат «синьо-білі» розпочали невдало: після п'яти турів у їхньому активі лише одна перемога при чотирьох поразках, через що в пресі вже почали поширюватися чутки про можливі зміни на тренерському містку першої команди.

Але поки що ніяких рокіровок там не сталося, й на «Динамо» «Хоффенхайм» точно виведе 46-річний американський фахівець Пеллегріно Матараццо, котрий очолює німецьку команду з лютого минулого року.

Очевидно, що Матараццо не є добре відомою фігурою для українських уболівальників, але низка цікавих фактів у його біографії присутня, і тому це гарна нагода поговорити про персону Пеллегріно трохи докладніше…

Пеллегріно Матараццо народився 28 листопада 1977 року в місті Вейн штату Нью-Джерсі (США) у родині іммігрантів з Італії. Батьки хлопчика перебралися за океан з південноіталійського регіону Кампанія, адміністративним центром якого є Неаполь. Недивно, що із дитинства Пеллегріно, як і три його молодші брати Леопольдо, Франк та Антоніо, пристрасно вболівали за «Наполі» та стежили за результатами команди, навіть перебуваючи по інший бік Атлантики.

Відомо, що батько Матараццо працював автомеханіком, а мати виконувала обов'язки секретаря у юридичній фірмі.

Спочатку футбол захоплював Пеллегріно лишень на рівні спільної забави із молодшими братами. Однак у 12 років він приєднався до команди старшої школи Фер-Лона, а після її закінчення пішов навчатися до Колумбійського університету за спеціальністю «Прикладна математика». Там Матараццо із 1995 по 1999 роки паралельно з освоюванням інтегралів, похідних та інших математичних премудростей виступав за університетську команду «Колумбія Лайонс», діючи на позиції захисника та опорного півзахисника.

Здобувши вищу технічну освіту, Пеллегріно Матараццо несподівано для батьків вирішив стати професійним футболістом. Він перебрався до Європи, де спочатку розраховував повернутися на історичну батьківщину. В Італії молодий захисник домовився про перегляд у «Салернітані», проте він успішним для Пеллегріно не виявився. Потім Матараццо спробував сили ще у низці команд нижчих італійських дивізіонів, намагаючись переконати їхнє керівництво у власній спроможності бути корисним, але знову не досяг успіху.

Повернувшись до США, Матараццо продовжив займатися футболом і у 2000 році потрапив на очі одному з німецьких скаутів, котрий побачив дії Пеллегріно прямо на території одного із громадських американських парків. Це була можливість, за яку не можна було не вхопитися, нехай навіть йшлося про виступи за «Айнтрахт» (Бад-Кройцнах), який грав на той момент у четвертому за силою дивізіоні німецького футболу.

Маючи шикарну антропометрію (зріст Матараццо – 198 сантиметрів) американський легіонер швидко досяг успіху в іграх за скромний клуб і вже через рік пішов на підвищення – у третьоліговий «Веен», де провів два сезони, а потім пішов у «Пройссен» з Мюнстера. Однак стрибнути вище третього дивізіону професійного футболу Німеччини у Матараццо-гравця не вийшло. Надалі він виступав за «Ваттеншайд» та дубль «Нюрнберга», а у 2010-му у віці 32 років ухвалив рішення повісити бутси на цвях.

Завершення ігрової кар'єри не стало для Матараццо спонтанним рішенням. Пеллегріно отримав пропозицію від відомого екс-голкіпера збірної НДР Рене Мюллера увійти до його тренерського штабу у «Нюрнберзі II». Цей фахівець був в авторитеті у Матараццо, оскільки під його керівництвом американський легіонер відіграв три сезони за резервістів 9-разового чемпіона Німеччини. Проте попрацювати разом їм вдалося трохи менше сезону. Навесні 2011-го Мюллера відправили у відставку, а Матараццо у статусі виконувача обов'язків головного тренера довів сезон до завершення, після чого відпрацював ще один рік у дублі «Нюрнберга», входячи до штабу Міхаеля Візінгера.

У 2012 році Матараццо став головним тренером «Нюрнберга» U-17, а за рік отримав аналогічну посаду вже у команді U-19 цього ж клубу, якою керував аж до літа 2017-го. На подальший розвиток подій та кар'єри американського наставника дуже вплинуло його рішення у 2015 році піти на тренерські курси в академії Ханнеса Вайсвайлера. Там Пеллегріно навчався разом із Юліаном Нагельсманном та навіть жив у одній кімнаті з майбутнім молодим генієм тренерського цеху німецького футболу, який наразі є головним тренером національної збірної країни.

Влітку 2017 року Матараццо покликали очолити «Хоффенхайм» U-17, де він відпрацював лишень півроку, а потім увійшов до тренерського штабу Юліана Нагельсманна в першій команді «синьо-білих». Попрацювати разом американцеві та німцеві вдалося тільки півтора роки, після чого Нагельсманн перебрався до «Лейпцига», а Матараццо провів ще кілька місяців у «Хоффенхаймі», перш ніж наприкінці 2019 року очолив «Штутгарт», що стало для американця першим самостійним досвідом роботи головним тренером дорослої команди.

si.com. Пеллегріно Матараццо на чолі Штутгарта

«Штутгарт» із самого початку підписав півторарічну трудову угоду з Матараццо, але лише через кілька місяців продовжив її ще на 12 місяців. Цьому посприяло те, що під керівництвом американця «шваби» з ходу вирішили завдання щодо повернення до Бундесліги, фінішувавши другими у сезоні-2019/20 Другої Бундесліги.

Перший сезон в елітарному дивізіоні німецького футболу Матараццо провів досить успішно: «Штутгарт» фінішував дев'ятим, здобувши 12 перемог при 9 нічиїх та 13 поразках. Серед іншого «шваби» запам'яталися вболівальникам тим, що на своєму полі з рахунком 5:1 знищили «Шальке», а потім з таким же рахунком, але вже на виїзді каменю на камені не залишили від дортмундської «Боруссії», зробивши серйозну сенсацію.

Але розвинути успіх команді Матараццо не вдалося. У сезоні-2021/22 «Штутгарт» фінішував 15-м, ледь-ледь уникнувши пониження у класі (від зони перехідних матчів, в якій опинилася в результаті «Герта», «швабів» врятувала лише краща різниця забитих та пропущених м'ячів: «-18» проти «-34» у берлінців), а ось Бундеслігу-2022/23 команда все ж таки завершила 16-ю, але вже без американського тренера. Пеллегріно був відправлений у відставку ще після дев'яти турів, коли його підопічні не здобули жодної перемоги на старті сезону (5 нічиїх при 4 поразках).

Без роботи Матараццо залишався усього чотири місяці, а потім отримав запрошення повернутися до «Хоффенхайма» вже у статусі головного тренера першої команди. У першому сезоні, який не виявився повноцінним для Пеллегріно, оскільки той прийшов у команду в лютому, «синьо-білі» фінішували дванадцятими, а ось після цього посіли те саме сьоме місце, яке й дозволило їм кваліфікуватися в єврокубки, завдяки чому «Хоффенхайм» тепер й зіграє проти «Динамо».

Восени 2023 року, коли Матараццо в ефірі одного з американських спортивних ток-шоу запитали, за що він міг би сам себе похвалити, Пеллегріно відповів: «Я похвалю себе за те, що досяг того, чого зумів, йдучи своїм власним шляхом та на власних умовах».

За останнє, а також за прихильність Матараццо до інтенсивного футболу із високим пресингом й швидкими контратаками, американця в Німеччині нерідко порівнюють із Юліаном Нагельсманном.

Насправді Матараццо – тактично гнучкий тренер, однак він часто використовує систему із трьома центральними захисниками з кількома варіаціями на вибір. Як учень, колишній помічник та послідовник ідей Юліана Нагельсманна, недивно, що американець любить застосовувати ту саму базову систему, й ту саму тактичну універсальність, якою славиться нинішній головний тренер збірної Німеччини.

У «Штутгарті» Матараццо найчастіше використовував схему 3-5-2, яка ґрунтувалася на двох півзахисниках бокс-ту-бокс, котрі багато переміщалися полем й мали значні обов'язки із м'ячем та без нього на власній половині поля. Американський наставник також дуже любить будувати гру на м'ячі за допомогою системи 4+1 «чаша», яка включає центральних захисників та півзахисника, що опускається глибоко для прийому. Коли команди Матараццо заходять у фінальну третину, фахівець вважає за краще, аби його підопічні використовували вертикальні передачі як по землі, так і по повітрю, щоб «розблокувати» задню лінію команди-суперника.

Щодо пресингу, то заради справедливості варто зазначати, що все-таки у командах Матараццо він нехай і високий, але не такий агресивний, як в популярному у німецьких тактичних колах гегенпресингу. Скоріш, Пеллегріно полюбляє, аби його футболісти енергійно контрпресингували суперника для швидкого повернення м'яча після його втрати у високих зонах.

Зараз, як вже згадувалося на початку матеріалу, «Хоффенхайм» не демонструє успішних результатів, і в цілому майбутнє Матараццо у клубі знаходиться під великим питанням. Втім, піти зі стану «синьо-білих» американець міг ще влітку, коли його розглядали як одного з пріоритетних кандидатів на посаду наставника збірної США. Але тоді Пеллегріно відмовився, давши зрозуміти, що вважає для себе пріоритетною роботу клубного тренера: «Я думаю, що це правильне місце для мене – бути в «Хоффенхаймі». Вважаю, що клубний футбол для мене зараз у пріоритеті. Я хочу бути на полі щодня, працювати з гравцями щодня, де крива навчання найінтенсивніша».

Що ж, побачимо, чи вдасться скористатися проблемами «Хоффенхайма» футболістам «Динамо» та тренерському штабу Олександра Шовковського. А поки що нагадаємо, що у першому турі загального етапу Ліги Європи німецька команда лишень наприкінці поєдинку змогла вирвати нічию (1:1) у гостях в данського «Мідтьюлланда». Тоді одне очко «синьо-білим» приніс феноменальний удар 18-річного Макса Мерштедта…

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Пушич пояснив, чому Шахтар розгромно програв Аталанті у Лізі чемпіонів
Футбол | 03 жовтня 2024, 02:39 26
Пушич пояснив, чому Шахтар розгромно програв Аталанті у Лізі чемпіонів

Маріно провів прес-конференцію після поразки у 2-му турі єврокубку

Скільки пропустить Тарас? Спортлікар дав прогноз щодо травми Степаненка
Футбол | 03 жовтня 2024, 14:44 4
Скільки пропустить Тарас? Спортлікар дав прогноз щодо травми Степаненка

Дмитро Бабелюк вважає, що Тарас Степаненко пропустить 3-4 тижні

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.