Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
|
3122
17

Літо нездійснених надій Андрія Луніна

Українець хотів залишити «Реал», щоб стати основним кіпером в іншому топ-клубі, але…

Літо нездійснених надій Андрія Луніна
Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін

14 серпня «Реал» з рахунком 2:0 переграв «Аталанту», ставши володарем Суперкубка УЄФА-2024, а український голкіпер «бланкос» Андрій Лунін виграв у стані мадридської команди свій десятий трофей. За кількістю престижних титулів у кар'єрі 25-річний воротар вже зараз є одним з найуспішніших професійних футболістів в історії українського футболу як мінімум часів відновлення незалежності. Втім, варто розуміти, що переважну більшість із них Лунін отримав, а не завоював, адже за шість років перебування на контракті в «Реалі» Андрій зіграв за мадридців тільки 48 офіційних матчів, а це на 3 поєдинки менше, ніж провів Тібо Куртуа в рамках «бланкос» в одному лишень сезоні-2020/21.

Саме постать Тібо Куртуа, котрий прийшов до «Реала», як і Лунін, влітку 2018 року, є для українського воротаря головною перешкодою на шляху до статусу основного воротаря мадридської команди. Якщо за шість років на контракті в стані «бланкос» наш співвітчизник провів, як уже згадувалося вище, 48 матчів, то в активі бельгійця за аналогічний період часу накопичилося вже 236 офіційних поєдинків. Майже вп'ятеро більше…

Стати номінально основним у «Реалі» Луніну вдалося тільки в минулому сезоні, коли Куртуа спершу отримав тяжку травму хрестоподібних зв'язок коліна, яка вивела його з ладу на сім із половиною місяців, а потім ще й більше місяця заліковував ушкодження меніска. Втім, чотири матчі (усі – «сухі») основний конкурент Луніна в минулому розіграші Ла Ліги все ж таки провести встиг, а головне – саме Куртуа, а не Андрій, опинився у воротах «Реала» в фіналі Ліги чемпіонів-2023/24. Примітно, що той поєдинок проти дортмундської «Боруссії» (2:0) виявився єдиним для Тібо у минулому сезоні в рамках найпрестижнішого клубного турніру європейського континенту.

Останній фактор виявився дуже неприємним і з психологічної точки зору навіть болючим для Луніна. Українець дуже серйозно постарався у чвертьфіналі, щоб «Реал» пройшов головного фаворита турніру «Манчестер Сіті», і нехай у півфіналі не надто вразив проти «Баварії», зігравши із низкою нарікань, проте справедливо розраховував на поблажливість та підтримку від Карло Анчелотті. Однак італійський наставник вважав за краще не ризикувати – побачивши, що Куртуа готовий повернутися до ладу та повноцінно зіграти, головний тренер «Реала» довго не роздумував, залишивши Луніна «на банці»…

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін з черговим трофеєм – Суперкубком УЄФА

З цієї причини мало хто здивувався, коли після завершення клубного сезону-2023/24 у пресі почали мусуватися чутки про бажання Луніна покинути «Реал». Українець навіть став клієнтом агентства Gestifute, ключовою фігурою в якому є відомий на цьому ринку португалець Жорже Мендеш. Синергія цих двох людей змушувала повірити в те, що влітку 2024-го трансфер Луніна з «Реала» до якогось іншого європейського топ-клубу обов'язково відбудеться. До того ж, Андрій навідріз відмовився підписувати новий контракт із «бланкос», а поточна трудова угода українця, як відомо, спливає вже влітку наступного року, і президентові «Реала» Флорентіно Пересу дуже не хотілося б, аби Лунін поїхав з Мадрида вільним агентом, не залишивши в клубному бюджеті хоча б «приємного спогаду» у вигляді пристойної восьмизначної суми у євро.

Як тільки стало зрозуміло, що Лунін не проти змінити клуб, якщо не отримає у сезоні-2024/25 статусу основного воротаря в «Реалі», європейські ЗМІ буквально наввипередки почали повідомляти на своїх сторінках про те, хто ж зацікавлений у підписанні українця. Писали про варіанти із «Манчестер Юнайтед», «Ювентусом», «Атлетіко», «Арсеналом», «Челсі», «Марселем» та навіть «Аль-Насром», хоча ще на початку березня можливість від'їзду українця до Саудівської Аравії для багатьох постійних читачів Sport.ua виглядала лише плодом фантазій автора цих рядків.

Здавалося б, залишається тільки дочекатися закінчення фінальної частини Євро-2024, після чого трансфер Луніна до іншого топ-клубу буде завершений досить швидко. Проте виступ збірної України на континентальній першості, який вкрай розчарував, і особливо слабка гра Андрія в першому матчі проти Румунії (0:3), як виявилося, суттєво «охолодили» трансферний запал довкола українця.

Так, чутки продовжили циркулювати в ЗМІ, проте далеко не з тією ж інтенсивністю, що й раніше. Більше того, в певний момент стало зрозуміло, що цього літа Лунін, швидше за все, «Реал» не залишить, а його агент Жорже Мендеш нібито повідомив босам «бланкос», що українець планує провести у Мадриді ще один сезон, що також зовсім не виключає можливості підписання й нової трудової угоди.

Продовжити кар'єру в «Реалі» – це, відверто кажучи, чудова кар'єрна нагода для 99% футбольних голкіперів планети. Для Луніна вона також бачилася такою шість, п'ять, чотири та навіть два роки тому. Але зараз, коли Андрій всерйоз спробував себе на топовому рівні у «рамці» одного з європейських грандів, й усвідомив, що може бути корисним та ефективним там (нехай і з огріхами, нехай і з застереженнями, але як для воротаря Андрій все ж таки ще досить молодий і час на виправлення помилок у нього ще точно є), йти за спину Куртуа та продовжувати задовольнятися статусом другого номера в «Реалі» буде, м'яко кажучи, складним рішенням. Насамперед, з моральної точки зору.

Втім, давайте будемо об'єктивними. Спершу невпевнена гра у півфіналах Ліги чемпіонів-2023/24 проти «Баварії», а потім і абсолютно провальний поєдинок проти Румунії на Євро-2024 показали потенційним покупцям, що Лунін – вочевидь, ще досить «сирий» для того, аби робити ставку на нього як на № 1 у клубах-грандах. Тому інтерес до українця впав, а якщо й продовжує існувати, то йдеться швидше про переїзд до іншого клубу також на позицію другого голкіпера, а це, вибачте, буде розміном із розряду «шило на мило» і ніяк інакше.

Звичайно, за два із «хвостиком» тижні, які залишаються до закриття літнього трансферного вікна на європейському континенті, може відбутися багато чого, в тому числі й довгоочікуваний переїзд Луніна до іншого клубу, але… Знову ж таки, будемо реалістами та визнаємо: коли на футболіста в новій команді розраховують й хочуть його підписати дуже-дуже сильно, то на останній день такі переходи, як правило, не відкладаються. Крім того, новачкові банально потрібно дати максимум часу в період передсезонної підготовки, щоб той міг звикнути до нових партнерів та встигнути награти хоча б мінімальні командні зв'язки. Цього Лунін, навіть якщо його трансфер до іншого клубу все ж таки відбудеться, вже буде позбавлений і виявиться змушений вливатися до складу вже під час офіційних матчів.

З цієї причини літо-2024 стало періодом нездійснених надій для Андрія Луніна та всіх персональних вболівальників українського голкіпера. Але в цьому, перш за все, винен сам футболіст, якому не поталанило скористатися наданими можливостями. Саме тому в пресі періодично звучать не дуже приємні для Луніна коментарі від низки його екс-колег по амплуа – наприклад, Касільяса. Однак якщо Ікеру свого часу вдалося скористатися своїм шансом й витіснити зіркових опонентів з «рамки» воріт мадридців, залишившись там господарем на довгі роки, то Андрію не пощастило навіть використати можливість на вигідний та перспективний трансфер у інший топ-клуб. І скільки б трофеїв зрештою Лунін не завоював у Мадриді, він все одно ризикує бути забутим одразу після того, як покине цей клуб. Тому що вболівальницька пам'ять організована таким чином, що в ній є місце лише для № 1, але не для резервістів…

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вилучення – відмовка? Легенда Рейнджерс пояснив причини поразки від Динамо
Футбол | 14 серпня 2024, 18:55 3
Вилучення – відмовка? Легенда Рейнджерс пояснив причини поразки від Динамо

Кріс Бойд дав зрозуміти, що «Рейнджерс» не заслужив на прохід далі в Лізі чемпіонів

Джерело: Ван Леувен повертається в Україну. Усе вирішено
Футбол | 15 серпня 2024, 15:02 10
Джерело: Ван Леувен повертається в Україну. Усе вирішено

Екстренер «Шахтаря» і «Зорі» очолить «Металіст 1925»

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Octopus
Вратарь должен обладать харизмой, ну в топ-клубе так точно, а у Лунина ее нет. Это просто парнишка с великолепными данными, поэтому он не будет первым номером Реала, которому надо рубить бабки на продаже своих кумиров в массы, ни в других топ-клубах. Футбол давно шоу и финансовые показатели, а не просто спорт. Про Куртуа снимали кино для Нетфликса, как он боролся со своей травмой. Можете представить такое про Лунина? Нет, конечно. Он от прессы и камер прячется, какая там актерская игра на публику.
Это основная причина, а не игра на Евро. Ляпы бывают у всех вратарей, за один обычно никого не списывают.
GloryUkraine
В минулому сезоні Лунін був основним в Реалі і не забувайте, що виграв конкуренцію у Кепи. Не тримав би Реал аби кого на воротах. 
Наступного року Лунін піде з Реалу вільним агентом і клуб відразу знайдеться. Все буде гаразд.
Tka4enko_855
Але вирішив не вийо і грітиме лавку
anacreon
Лунін чекав до останнього,  що топ-клуби прийдуть, але ніхто не прийшов. Тому для нього краще залишатися в Реалі і сподіватися на нові травми Куртуа. І вигравати трофеї.
Хтось би всю кар'єру віддав лише аби один раз зіграти за Реал. А Лунін там стільки років.
Насправді Лунін не такий топовий воротар, як ми та він сподіваємося. Всі бачать ці незрозумілі пропуски м'ячів. Раптові 4 голи від Серлота сильно підпортили його шанси.
Професія воротаря невдячна. Воротарів багато - топ клубів мало.
Ну грає собі он Трубін в Бенфіці. Нічого не виграє з нею. А Лунін виграє трофеії. А може собі грати десь в Овьєдо основного і теж нічого не виграти.
Можливо він і є другий воротар. І не тягне на першого в топ-клубі.
Archie1991
Лунін - мямля, яка не вміє приймати рішень і боїться виходити із зони комфорту, ніякої рішучості, жодних лідерських якостей на полі. Буде довго гріти банку на хорошому контракті. 
Burevestnik
            на жаль авт0р ніби то   свої думки висвітлює як аксіому.
мабуть знов "пролистав" сторінки деяких зарубіжних сайтів в інтернеті, почитав несхвальні щодо Луніна коменти користувачів на цьому сайті і все видане ніби це його бачення. 
    також від авт0ра жодного натяку про те, що Лунін можливо задоволений в Реалі.
мабуть йому слабО зв'язатись з Луніним і взяти інтерв'ю. 
Vovan78
Лунін став заручником ситуації. З одного боку він гравець одного з найвідоміших і найтитулованіших клубів світу, з іншого - він не гравець основного складу і мусить задовольнятися періодичними появами в основному складі. Тому можливо з огляду на минулий сезон у нього є всі шанси стати основним голкіпером Реала, адже Куртуа вже віковий воротар і схильний до травмувань. А отже Андрієві потрібно працювати і доводити своєю грою, що він стане наступним основними голкіпером королівського клубу. А перехід до нового клубу може навіть повністю зламати кар‘єру. Є добре відомі приклади Онана, Донаруми!
Saar
В іншому!??? Назвіть мені топ-клуб, в якому немає основого голкіпера?!!!
Скрізь є! А воно захотіло бути основним в топі! Ти спочатку стань хоть де-небудь основним , для початку!
Ukraine
Особисто мені вже набридли новини про "перспективного" Луніна, особливо після Євро.
Не цікаво, скучно, безрезультативно і так далі.
Потрібно рухатись в пріоритетах карєри, бити в набат, піаритись, показувати клас, стабільність, доводити всім що ти №1. Та вміти вчасно та чітко приймати потрібні рішення.
А не сидіти як студент на банці в надії що на тебе зверне хтось увагу.
Жувати соплі місяцями, ні конкретики, ні рішень, ні стабільності, ні результату.
Фу
Умник
"Тому що вболівальницька пам'ять організована таким чином,що в ній є місце лише для номера 1".
Олексій наведіть будь ласка приклади клубів які мають 2 сильних киперів і таку конкуренцію?
І звідки ви знаєте що вболівальники Реалу пісяються тільки від Куртуа?
Читаючи ресурс мені здається якщо він залишиться то таке відчуття що він перейшов в Альмерію)))).
Олексію ви в курсі що Андрій найпопулярніший футболіст України?
Андрій Шевченко
Багато часу буде на банці, нехай вчить історію, політику...а не веде себе, як дурачок макіївський в завжди обіссяних штанах.
DK1961
Лунтик мне сильно напоминает старика из сказки о его общении с золотой рыбкой - слишком много хотел, но очутился у разбитого корыта. И ещё я заметил очень любопытный тренд - кого сильно раскручивает и пиарит спорт уа (догадайтесь сами, по чьему запросу), тот рушится вдрызг в своей футбольной карьере и становится просто посмешищем - немудрик, лунтик и теперь будет мудаков?
contr
Вчора в матчі за Суперкубок Куртуа своєю грою вчергове обісцяв Луніна ! Так цьому дауну і треба! Буде знати своє місце!