Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Теніс
| Оновлено 05 серпня 2024, 01:01
886
0

Прикрі поразки українок, битва Джоковича й Алькараса, дикий успіх Китаю

Огляд тенісного турніру на Олімпіаді в Парижі

| Оновлено 05 серпня 2024, 01:01
886
0
Прикрі поразки українок, битва Джоковича й Алькараса, дикий успіх Китаю
Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

З 27 липня по 4 серпня відбувся тенісний турнір на літніх Олімпійських іграх-2024 у Парижі. Змагання були зіграні на кортах Ролан Гаррос, хоча покриття і не було таким ідеальним, як на Відкритому чемпіонаті Франції. На ОІ були представлені тенісисти з 40 країн, а також розіграно п'ять комплектів медалей.

Перед початком не обійшлося без знять, багато спортсменів вирішили поберегти здоров'я перед особистими турнірами, хтось вибрав альтернативу у вигляді турніру ATP/WTA 500 у Вашингтоні, де можна було розжитися очками і призовими.

Чоловічий одиночний розряд

Фінал
Новак Джокович [1] – Карлос Алькарас [2] – 7:6(3), 7:6(2)

Матч за 3-тє місце
Лоренцо Музетті [11] – Фелікс Оже-Альяссім [13] – 6:4, 1:6, 6:3

У чоловічому одиночному розряді на ОІ відбувся найочікуваніший фінал для вболівальників і букмекерів, у битві за золоту медаль змагалися два перші номери посіву. Епічна двосетова битва тривала майже три години, Алькарас був переможений на тай-брейках.

Джокович з п'ятої спроби все ж таки виграв золоту медаль Олімпійських ігор, тепер він оформив кар'єрний Golden Slam. У чоловіків це вдавалося тільки Рафаелю Надалю та Андре Агассі. Що цікаво, серб виграв перший турнір у поточному сезоні і 99-й у кар'єрі. Також 37-річний Новак став найстаршим володарем тенісного «золота» на Олімпіадах в одиночному розряді з моменту повернення цього виду спорту на Ігри у 1988 році.

У матчі за третє місце Лоренцо Музетті виявився сильнішим за канадця Фелікса Оже-Альяссіма, тим самим вигравши для Італії другу в історії медаль на тенісному турнірі. 100 років тому в Парижі Умберто де Морпурго також взяв «бронзу». Спойлер: ця медаль стала для італійців не єдиною.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алькарас, Джокович, Музетті

Жіночий одиночний розряд

Фінал
Чжен Ціньвень [6] – Донна Векич [13] – 6:2, 6:3

Матч за 3-тє місце
Іга Свьонтек [1] – Анна-Кароліна Шмідлова – 6:2, 6:1

У жіночому «золотому» матчі зіграли не найбільші фаворитки, але й не зовсім випадкові люди. Чжен Ціньвень здобула першу в історію золоту нагороду для Китаю і взагалі всієї Азії в одиночному розряді олімпійського турніру. Головна фаворитка Іга Свьонтек задовольнилася лише «бронзою», здолавши несподівану півфіналістку Анну-Кароліну Шмідлову зі Словаччини.

Getty Images/Global Images Ukraine. Векич, Чжен, Свьонтек

Українки залишилися без медалей, уболівальники – без емоцій

Практично найсильнішим складом виступили на Іграх у Парижі й українські тенісистки. В одиночному розряді ми виставили чотирьох наших найкращих спортсменок, але на корт змогли вийти тільки три з них. Неприємність спіткала Ангеліну Калініну, яка захворіла вже в Парижі. Річ у тім, що вона мала грати першим запуском у суботу, а старт змагань кілька разів переносився через дощ. У результаті Ангеліна з 10:00 вісім годин очікувала свого старту, який так і не відбувся. Наступного дня Калініна прокинулася з температурою і відмовилася грати. Найбільша проблема виникла через невдалу комунікацію, коли в офіційному повідомленні було сказано, що українка знялася через «біль у горлі». Звичайно ж, це не на жарт розсердило більшість уболівальників, які вважали, що їх тримають за дурнів. Все ж потрібно врахувати, що матч у тенісі в середньому грають близько 1,5 години, а на ґрунті ще більше. Виходити на корт із температурою в першому колі – не найкраще рішення.

Найгірше стартове жеребкування було у нашої першої ракетки Марти Костюк, але перед початком турніру знялася представниця Казахстану Юлія Путінцева, яка останнім часом показувала чудові результати. У підсумку українці випало грати проти Лулу Сан із Нової Зеландії, яка до цього стала сенсацією Вімблдону-2024, опинившись серед восьми найсильніших. Але на глині Марта почувалася впевненіше і заслужено перемогла, хоча початок зустрічі не обіцяв нічого хорошого. Далі у Костюк відкривалася непогана сітка, і вона цим майже скористалася. Спочатку була перемога над француженкою Кларою Бюрель, після чого важкий матч із восьмою ракеткою світу Марією Саккарі. Дивитися на це було важко, особливо наприкінці, але Марта все ж пробилася до 1/4 фіналу. Після майже тригодинної битви з грекинею у Костюк не залишилося сил на парний розряд, це було очікувано.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Моментом істини мав стати поєдинок проти хорватки Донни Векич, яка також успішно відіграла нещодавно на Вімблдоні (1/2 фіналу). Костюк жахливо почала поєдинок, але навіть за негативного рахунку в першому сеті було помітно, що хорватка швидко почала втомлюватися. Костюк зрівняла рахунок у другій партії, порадувала вболівальників танцем і всім здавалося, що саме вона має виходити в півфінал на Шмідлову. У фінальній партії Векич картинно страждала, але знайшла додаткові сили і мотивацію. Вона була кращою в кінці і могла завершувати в 10-му або 12-му геймі. Марта вистояла і перевела на тай-брейк, де вела 4:0, 5:2 і першою дійшла до матчболу. На жаль, після рахунку 6:5 українка віддала обидві свої подачі і далі лише кілька разів відтермінувала свою поразку. Загалом, вийшов матч, після якого сталося емоційне виснаження і різко захотілося вистрибнути у вікно. З останнього щось схоже було після поєдинку Світоліної проти Соболенко в Римі, де в Еліни було 3 матчболи. З огляду на виліт Крейчикової і програш Свьонтек у півфіналі, Костюк після потенційної перемоги над Векич реально претендувала б навіть на золоту медаль. Через усвідомлення цього факту стає ще гірше.

Турнірний шлях Марти Костюк [12]
✅ 1/32 фіналу – Лулу Сан [Alt] (6:4, 6:3)
✅ 1/16 фіналу – Клара Бюрель (7:6, 6:2)
✅ 1/8 фіналу – Марія Саккарі [7] (4:6, 7:6, 6:4)
❌ 1/4 фіналу – Донна Векич [12] (4:6, 6:2, 6:7)

Що стосується Світоліної, то в неї вийшла розминка на старті в поєдинку проти японки Моюкі Утідзіми, а далі стало складно. У другому раунді Еліна вийшла на корт проти Джессіки Пегули. Здебільшого американки не дуже великі фанатки червоного ґрунту, тим паче такої якості, тому шанси на перемогу були хороші. У першій партії Еліна шукала свою гру, і з часом її знайшла. У другому сеті українка зіграла краще практично на всіх важливих м'ячах, і завдяки цьому переломила хід зустрічі. Шкода, що не вдалося виграти у двох сетах, адже наступного дня мала відбутися зустріч із чинною чемпіонкою Вімблдону Барборою Крейчиковою. На ґрунті це вже суперник зовсім іншого рівня, і тут потрібно було віддати себе всю задля перемоги й водночас сподіватися, що втома в Барбори перевищить певний поріг, після якого вона не зможе тримати свій високий рівень. На превеликий жаль, саме цей матч чешка ще змогла відіграти добре, хоч українка і виграла в сумі на 4 очки більше. У кінці зустрічі саме Еліні не вдалося знайти приховані резерви, а суперниця дуже грамотно використовувала різні тактичні хитрощі, щоб збити Еліну з ритму. Для Крейчикової цей матч став такою собі пірровою перемогою. В 1/4 фіналу вона несподівано легко віддала матч свіжішій Шмідловій, а в парному розряді не змогла захистити «золото» Токіо-2020, сенсаційно поступившись у дуеті з Синяковою «нейтралкам».

Турнірний шлях Еліни Світоліної
✅ 1/32 фіналу – Моюка Утідзіма (6:2, 6:1)
✅ 1/16 фіналу – Джессіка Пегула [5] (4:6, 6:1, 6:3)
❌ 1/8 фіналу – Барбора Крейчикова [9] (6:7, 6:2, 4:6)

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Третьою українкою в одиночному розряді була Даяна Ястремська. Сітка в неї була не найвдаліша, бо потрібно було починати з двома ґрунтовими спеціалістками. І якщо з Лаурою Пігоссі з Бразилії вдалося впоратися після нервів у першій партії, то Каміла Осоріо з Колумбії вже виявилася сильнішою. Насправді, нічого дивного в цій перемозі Осоріо немає, у першому колі вона зупинила латвійку Альону Остапенко. А якщо тенісистка знайшла, чим обіграти Остапенко, то будьте впевнені на 100%, що вона знає, як обігрувати і Ястремську. Найбільше шкода, що знову не вдалося використати потенціал дуету Костюк/Ястремська, але якось змінити цю ситуацію було складно. Хіба що розвести сестер Кіченок по дуетах із Даяною та Мартою. Але так ми могли мати відразу два зняття з парного розряду, якби у Ястремської трохи краще пішло в одиночці.

Турнірний шлях Даяни Ястремської
✅ 1/32 фіналу – Лаура Пігоссі (3:6, 7:5, 6:0)
❌ 1/16 фіналу – Каміла Осоріо (6:7, 4:6)

Турнірний шлях пари Марта Костюк / Даяна Ястремська [7]
✅ 1/16 фіналу – Магда Лінетт / Алісія Росольска (6:4, 6:1)
❌ 1/8 фіналу – Се Шувей / Цао Цзяї (технічна поразка)

Сестри Кіченок приїхали на третю Олімпіаду й отримали непогану сітку зі складним матчем проти американської пари Коллінс / Кравчик у другому раунді. На старті вдалося переграти китайський дует Ван Сіньюй / Чжен Сайсай, а в зустрічі з американками пощастило з тим, що Коллінс була травмованою після одиночного матчу і не змогла відіграти на 100%. В 1/4 фіналу перспективи проти восьмих сіяних іспанок Букші та Сорррібес Тормо також були непогані. Ба більше, українки вели на чемпіонському тай-брейку 7:3, вигравши ШІСТЬ очок поспіль, але зуміли розгубити цю перевагу, зробивши при цьому дві подвійні помилки. Це складно прийняти, особливо після програшу Костюк. Далі іспанки без шансів відлетіли від «нейтральної» пари Андрєєва/Шнайдер, але все ж взяли медаль.

Турнірний шлях пари Людмила Кіченок / Надія Кіченок
✅ 1/16 фіналу – Ван Сіньюй / Чжен Сайсай (6:1, 6:4)
✅ 1/8 фіналу – Даніель Коллінс / Дезіре Кравчик (3:6, 6:4, 10-7)
❌ 1/4 фіналу – Крістіна Букша / Сара Соррібес Тормо (3:6, 6:2, 10-12)

Getty Images/Global Images Ukraine. Людмила і Надія Кіченок

Скандали з американками

Одразу три американські тенісистки відзначилися в скандальних ситуаціях під час Олімпіади. Коко Гофф, яка тримала прапор США під час церемонії відкриття, у третьому раунді тенісного турніру поступилася майбутній медалістці Донні Векич. У другому сеті в Коко виник конфлікт із суддею. В одному з розіграшів лінійний крикнув аут на удар Векич, і Гофф відбила м'яч у сітку. Суддя на вишці скоригував рішення лінійного, вважаючи, що крик лінійного не був перешкодою для американки. У підсумку дійшло до сліз, подібна ситуація трапилася з Коко не вперше. Під час Ролан Гаррос 2024 було щось схоже в півфіналі проти Іги Свьонтек. Що цікаво, глядачі підтримали американку й освистали Векич на подачі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коко Гофф

Другою у «скандальному» списку стала Емма Наварро. У третьому раунді вона програла ще одній майбутній володарці медалі Чжен Ціньвень, не реалізувавши матчбол і не подавши на матч за рахунку 5:4 у другій партії. Після поєдинку Емма висловила опонентці біля сітки все, що вона про неї думає, а також заявила журналістам, що важко грати з суперницею, яку вона не поважає. Китаянку попросили відреагувати на цей епізод, на що вона сказала таке: «Усе, що я знаю, це те, що я у чвертьфіналі Олімпіади. А де вона, я не знаю».

Даніель Коллінс залишилася дуже незадоволеною після матчу з Ігою Свьонтек. Під час поєдинку американка скаржилася на маніпуляції з боку польки, а також на те, що Іга затягувала час. Після зняття Даніель у третьому сеті Свьонтек спробувала підтримати її, але Коллінс це не оцінила. Пізніше американка зізналася, що сказала суперниці, що не потрібно прикидатися і нещиро реагувати на її травму.

Прощання Маррея, остання Олімпіада Надаля і Кербер

Енді Маррей уже досить давно заявив, що цей сезон стане для нього останнім. Питання було в тому, скільки турнірів він ще зможе відіграти. Після травми на турнірі в Лондоні і подальшої операції на спині з видалення кісти хребта Енді не грав одиночних матчів, але виступив у парному розряді на Вімблдоні. У Парижі в дуеті з Деном Евансом вдалося дійти до 1/4 фіналу. На цьому успішна 19-річна кар'єра дворазового чемпіона Олімпійських ігор завершилася.

Getty Images/Global Images Ukraine. Енді Маррей

Рафаель Надаль пропустив Вімблдон, щоб зіграти на Олімпіаді на ґрунтових кортах Парижа. До останнього дня не було впевненості, чи зможе він взагалі виступити. Але Рафа все ж вийшов на корт в обох розрядах. В одиночному зумів вийти до другого кола, де його зупинив Новак Джокович. Напевно, це був найбільш нерівний матч в історії протистоянь цих двох легенд. Чесно кажучи, хотілося б, що цього поєдинку взагалі не було. У парному розряді Надаль збирав повні стадіони в дуеті з Карлосом Алькарасом, цей тандем дійшов до 1/4 фіналу, де поступився майбутнім срібним призерам.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Надаль

Анжелік Кербер також зіграла свій останній турнір, видавши шикарний виступ у Парижі. Німкеня почала з перемоги над експершою ракеткою світу Наомі Осакою, після чого вибила румунку Жаклін Крістіан і Лейлу Фернандес із Канади. Зупинила переможну ходу Кербер на тай-брейку третього тільки майбутня чемпіонка.

Getty Images/Global Images Ukraine. Анжелік Кербер

Чоловічий парний розряд

Фінал
Меттью Ебден / Джон Пірc – Остін Крайчек / Раджив Рам [4] – 6:7(6), 7:6(1), 10-8

Матч за 3-тє місце
Тейлор Фритц / Томмі Пол [3] – Томаш Махач / Адам Павлашек – 6:3, 6:4

Для Меттью Ебдена Олімпіада почалася з розгромної поразки в одиночному розряді, він зумів взяти лише один гейм у поєдинку з Джоковичем. У цьому немає нічого дивного, адже австралієць не грав одиночки з 2022 року. Але в парному розряді це третя ракетка світу, тому успіх у дуеті з Джоном Пірсом не випадковий, тим паче, що Пірс брав «бронзу» в міксті на Іграх у Токіо.

Getty Images/Global Images Ukraine

Жіночий парний розряд

Фінал
Сара Еррані / Жасмін Паоліні [3] – Мірра Андрєєва / Діана Шнайдер – 2:6, 6:1, 10-7

Матч за 3-тє місце
Крістіна Букша / Сара Соррібес Тормо [8] – Кароліна Мухова / Лінда Носкова – 6:2, 6:2

Паоліні та Еррані принесли Італії першу золоту медаль Олімпійських ігор і врятували теніс, хоча в ідеалі грати вони повинні були проти Крейчикової і Синякової. Еррані, як і Джокович, оформила кар'єрний Grand Slam, але в парному розряді. Вона виграла Ролан Гаррос 2012, US Open 2012, Australian Open 2013 і 2014, а також Вімблдон-2014 у дуеті з Робертою Вінчі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еррані і Паоліні

Змішаний парний розряд

Фінал
Томаш Махач / Катерина Синякова – Чжан Чжичжень / Ван Сіньюй – 6:2, 5:7, 10-8

Матч за 3-тє місце
Габріела Дабровскі / Фелікс Оже-Альяссім – Демі Схюрс / Веслі Колхоф – 6:3, 7:6(2)

Синякова не змогла зійти на п'єдестал із Крейчиковою, але взяла нагороду разом із Томашем Махачем. Історія трохи заплутана, адже вони зустрічалися з 2020-го, але кілька тижнів тому розбіглися. Проте після завоювання золотої медалі Катерина і Томаш обійнялися і поцілувалися. Журналісти так і не отримали прямої відповіді на пресконференції, чи возз'єдналася пара. Спортсмени вирішили зберегти інтригу в цьому питанні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Синякова і Махач

Фелікс Оже-Альяссім мав дві спроби виграти бронзу і першу успішно реалізував у дуеті з Габріелою Дабровскі. Це була друга олімпійська медаль в історії Канади. У 2020-му канадці виграли змагання в парному чоловічому розряді.

Медалісти

Дисципліна Золото Срібло Бронза
Чоловічий одиночний розряд Новак Джокович Карлос Алькарас Лоренцо Музетті
Жіночий одиночний розряд Чжен Ціньвень Донна Векич Іга Свьонтек
Чоловічий парний розряд Австралія
Метью Ебден
Джон Пірс
США
Остін Крайчек
Раджив Рам
США
Тейлор Фрітц
Томмі Пол
Жіночий парний розряд Італія
Сара Еррані
Жасмін Паоліні
Мірра Андрєєва
Діана Шнайдер
Іспанія
Крістіна Букша
Сара Соррібес Тормо
Змішаний парний розряд Чехія
Катерина Синякова
Томаш Махач
Китай
Ван Сіньюй
Чжан Чжичжень
Канада
Фелікс Оже-Альяссім
Габріела Дабровскі

Медальний залік

Місце Країна Золото Срібло Бронза Разом
1 Китай 1 1 0 2
2 Італія 1 0 1 2
3 Австралія 1 0 0 1
Чехія 1 0 0 1
Сербія 1 0 0 1
6 Іспанія 0 1 1 2
США 0 1 1 2
8 Хорватія 0 1 0 1
9 Канада 0 0 1 1
Польща 0 0 1 1
Разом 5 4* 5 14

* ще одна медаль у індивідуальних нейтральних спортсменів

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мартін Баколе зізнався, хто його більше вразив у спарингах: Усик чи Ф'юрі
Бокс | 04 серпня 2024, 07:11 5
Мартін Баколе зізнався, хто його більше вразив у спарингах: Усик чи Ф'юрі

Відомий хевівейтер відзначив Тайсона

ГЕРАЩЕНКО: Невисокий результат. Зірки зійшлися, все склалося на мою користь
Олімпійські ігри | 04 серпня 2024, 23:42 4
ГЕРАЩЕНКО: Невисокий результат. Зірки зійшлися, все склалося на мою користь

Перші слова Ірини після завоювання бронзової медалі на Олімпійських іграх 2024

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.