Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 22 червня 2024, 10:07
14286
6

П'ять помічників Реброва. Хто входить у тренерський штаб збірної України?

Поговоримо трохи детальніше про тих, хто залишається в тіні персони головного тренера…

| Оновлено 22 червня 2024, 10:07
14286
6
П'ять помічників Реброва. Хто входить у тренерський штаб збірної України?
Getty Images/Global Images Ukraine

Із 7 червня 2023 року головним тренером збірної України є Сергій Ребров. Цього 50-річного фахівця чудово знають усі, хто цікавиться футболом в нашій країні, проте далеко не усі здатні із легкістю назвати повний склад тренерського штабу «синьо-жовтих». При цьому від кваліфікації та якості роботи асистентів залежить дуже багато, що свого часу підтверджувала й більшість топових наставників – від Валерія Лобановського до Алекса Фергюсона.

Що ж, давайте виправимо цю прогалину і сьогодні трохи детальніше поговоримо про тих, хто зазвичай залишається у тіні персони головного тренера збірної України – асистентів Сергія Реброва. Їх, якщо спиратися на дані з офіційних джерел, тільки п'ятеро...

Вісенте Гомес

Вік: 52 роки
Громадянство: Іспанія

Getty Images/Global Images Ukraine

Наскільки відомо, Вісенте Гомес ніколи не грав у футбол на професійному рівні. Натомість з 2000 року він перебував у структурі «Атлетіка» Більбао, де був відповідальним за роботу із юнацьким та молодіжним сектором клубу.

У 2014 році в кар'єрі Вісенте Гомеса стався серйозний поворот, коли він залишив рідну Іспанію та прийняв запрошення від «Динамо». До Києва іспанець переїхав не один – також до столиці України прибув його співвітчизник Рауль Ріанчо. Власне, саме з Ріанчо у Реброва виникли гарні робочі стосунки, які й призвели до «іспанізації» столичного клубу. Їхнє знайомство відбулося ще у російському «Рубіні», де Сергій догравав, а Рауль відповідав за фізичну підготовку футболістів.

За Вісенте Гомесом у «Динамо» з ходу був закріплений звичний йому молодіжний сектор. Впроваджені іспанцем зміни у підготовку молодих футболістів, як подейкували, дозволили багатьом талановитим вихованцям академії «біло-синіх» зробити якісний стрибок у розвитку та навіть заграти у першій команді. Зазвичай у пресі прийнято виділяти прізвища Циганкова та Миколенка, хоча це лише ті, хто справді «вистрілив», а були ще й Бурда, Шепелєв, Харатін, Чумак, Яремчук, котрому, зрештою, в рідному клубі так і не надали належного рівня довіри й розкритися йому поталанило вже далеко за межами Києва.

У 2016 році Гомес доріс до статусу асистента Сергія Реброва у першій команді «Динамо». Головний тренер дуже компліментарно відгукувався про здібності свого помічника, особливо наголошуючи на його неймовірній працездатності.

«Мені подобається робота іспанських тренерів. Вони люблять працювати, можуть 24 години працювати. Вісенте Гомес жив на базі. Той обсяг роботи, який він робив, жоден український тренер виконати не може», – розповідав Ребров.

Не дивно, що коли Ребров залишив «Динамо», то Вісенте Гомеса він забрав із собою до «Аль-Ахлі». Проте далі доля на певний час розділила цих фахівців. Ребров кілька місяців був без роботи, перш ніж очолив «Ференцварош», а Гомес отримав запрошення від Рауля Ріанчо та поїхав до московського «Спартака», де працював із червня по листопад 2018-го в атмосфері тотального хаосу.

Влітку 2019 року Вісенте Гомес повернувся до українського футболу, ставши асистентом Олександра Хацкевича у «Динамо», але через півтора місяці увесь штаб білоруса був відправлений у відставку. Іспанець цього разу недовго залишався без роботи й вперше у кар'єрі став повноправним головним тренером основної команди – цю посаду йому запропонували в «Олімпіку», де загалом Вісенте зарекомендував себе досить непогано.

Потім Гомес трохи менше року провів у Азербайджані, де тренував «Сабах», а із літа 2021-го знову об'єднався з Ребровим, увійшовши до штабу Сергія в еміратському «Аль-Айні». Коли українець завершив роботу в азіатському клубі та повернувся на батьківщину, прийнявши запрошення стати коучем головної команди країни, Вісенте Гомес пішов за своїм босом, із яким він має взаємну та цілковиту довіру, що дуже важливо, причому далеко не тільки у футболі.

У збірній України Вісенте Гомес здебільшого відповідає за фізичну та тактичну підготовку гравців.

Альберто Босх

Вік: 37 років
Громадянство: Іспанія

Getty Images/Global Images Ukraine

Альберто Босх – молодий іспанський фахівець, який має вже солідний досвід роботи. Відомо, що з 2004 по 2012 роки він співпрацював з академією «Еспаньола», де допомагав розвиватися футболістам різного віку – від U-12 до U-16.

Але на початку 2013-го у кар'єрі Босха все почало стрімко змінюватися. Його запросили до України, причому не до «Шахтаря» чи «Динамо», а у «Дніпро», який в ті роки був неймовірно амбітним та буквально існувати не міг без мрії про чемпіонством. У дніпровському клубі Босх став біля керма команди U-17, і протекцію йому в цьому склав, як подейкували, співвітчизник Хуанде Рамос, котрий на той момент був головним тренером першої команди «Дніпра».

У лютому 2015 року Босх перейшов працювати у «Динамо», де до сфери його відповідальності також входили юнацькі команди. За нього в київському клубі багато що змінилося, а сам Альберто розповідав, що йому вдалося уніфікувати напрямок навчального процесу у дитячій школі «Динамо» із тим, що на той момент існував у першій та молодіжній командах клубу. Про іспанця також відгукувалися, як про людину, яка віддана своїй справі і є неймовірним трудоголіком.

Тоді ж, під час роботи в академії «Динамо», Босх встановив гарні робочі стосунки із Ребровим. Він постійно був на зв'язку та прислухався до побажань наставника першої команди, прагнучи в юнацьких командах максимально реалізовувати ті ідеї та задуми Реброва, які застосовувалися у головній команді «біло-синіх».

Після відходу Реброва з «Динамо» залишив київський клуб і Босх. Однак він не подався із Сергієм до Саудівської Аравії, а вирішив прийняти запрошення Олега Кононова, увійшовши до його тренерського штабу в російському «Тереку». Втім, там Альберто не затримався й через рік знову виявився безробітним, після чого його до себе в «Ференцварош» покликав Ребров. Фактично, тоді Босх уперше став безпосереднім помічником нинішнього головного тренера збірної України.

Згодом разом із Ребровим Босх також працював у «Аль-Айні», а з літа минулого року є членом тренерського штабу збірної України, де в основному виконує функції головного аналітика, відповідаючи за збір інформації щодо гравців збірної та її суперників, а також безпосередньо за аналіз матчів «синьо-жовтих» та її суперників.

Рустам Худжамов

Вік: 41 рік
Громадянство: Україна

Getty Images/Global Images Ukraine

Рустам Худжамов добре відомий усім шанувальникам українського клубного футболу, оскільки він встиг пограти за декілька вітчизняних команд. Зокрема, голкіпер захищав ворота «Харкова», «Шахтаря», «Маріуполя», трохи пограв за «Зорю», «Металіст» та «Закарпаття», а також провів один поєдинок у воротах збірної України – це був гостьовий для «синьо-жовтих» спаринг у лютому 2009 року проти Сербії (1:0).

Кар'єру футболіста Худжамов завершив у 2020 році. Після того працював експертом на телебаченні, а буквально за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення російської армії на суверенну територію України отримав посаду у тренерському штабі «Полісся», де мав відповідати за роботу із воротарями. На жаль, свої функції за контрактом Худжамову пощастило виконувати зовсім недовго, й влітку 2022-го він попрощався з клубом із Житомира.

Худжамов активно висловлював та висловлює свою громадянську позицію, підтримує ЗСУ, насміхаючись з російських пропагандистів. У 2022 році в ЗМІ була інформація, що Худжамов замислювався над висуванням своєї кандидатури на виборах президента УАФ, проте до цього справа так і не дійшла, хоча Руслан мав підтримку серед деяких колег, а також його ідеї загалом добре сприймалися вболівальниками.

Влітку 2023 року Худжамов увійшов до тренерського штабу Сергія Реброва у збірній України, ставши відповідальним за підготовку голкіперів. Згодом один із підопічних – Анатолій Трубін – так відгукувався про свого наставника: «Дуже цікаво працювати [з Худжамовим], бо це молодий тренер, який нещодавно завершив кар'єру. Пригадую, як він ще грав за «Шахтар», «Харків», ці його пенальті. Це дуже запам'яталося ще змалечку. Кожен тренер дає щось нове. Бачу, що цей тренер не просто тренує, а й грає, розуміє нюанси. Це цікаво. Мені подобається».

Гліб Платов

Вік: 32 роки
Громадянство: Україна

Гліб Платов – це ще один фахівець у штабі Реброва, за плечима якого немає досвіду професійної гри у футбол. Про Платова футбольна спільнота дізналася у 2015 році, коли він став аналітиком в «Динамо» U-19. Як згодом розповідав сам Гліб, йому через журналіста поталанило потрапити на співбесіду до київського клубу, причому особисто до Сергія Реброва. Бачення та хватка молодого хлопця, вочевидь, сподобалися тодішньому наставнику першої команди «біло-синіх», і той рекомендував Платова в аналітики до юніорської команди, за підготовку якої відповідав Вісенте Гомес.

У 2016 році Платов зріс до рівня аналітика першої команди «Динамо», працюючи вже безпосередньо у штабі Реброва, однак після відходу останнього зі стану «біло-синіх», який стався влітку 2017-го, Гліб також залишив київський клуб. Наступні три роки Платов провів у Катарі, де на той момент активно взялися за розвиток футболу, прагнучи гідно показати себе на ЧС-2022, фінальна частина якого пройшла у цій країні. Молодий українець відповідав за аналітику та скаутинг у тамтешній ASPIRE Academy, а також збірній Катару U-23.

Сезон-2020/21 Платов провів в Азербайджані, куди його покликав до себе у помічники в «Сабах» Вісенте Гомес. А після цього Гліб працевлаштувався у «Дніпрі-1», де одночасно замикав на собі виконання одразу кількох функцій: спортивного директора, шеф-скаута та координатора молодіжної академії.

Влітку 2023 року Платов увійшов до штабу Реброва у збірній України, де до його сфери відповідальності входить аналітика та скаутинг. Крім того, 32-річний фахівець з жовтня минулого року, попередньо залишивши «Дніпро-1», є спортивним директором словацького клубу ДАК 1904 з міста Дунайська Стреда, який за підсумками сезону-2023/24 фінішував на другому місці у тамтешній Суперлізі, отримавши можливість зіграти в наступному сезоні у Лізі Європи.

Хав'єр Луруенья Лобо

Вік: 33 роки
Громадянство: Іспанія

Хав'єр Лобо є, мабуть, найменш відомим фахівцем із когорти тих, що входять до штабу Сергія Реброва, принаймні, для широкого загалу українських вболівальників. Очевидно, все через те, що цей коуч повністю фокусується на фізичній підготовці та апріорі не є медійною фігурою.

33-річний Лобо вперше опинився в Україні у 2019 році, коли увійшов до тренерського штабу Вісенте Гомеса в «Олімпіку», де також відповідав за фізпідготовку. Після того працював у «Хошиміні» (В'єтнам), «Хетафе» (Іспанія) та «Урарту» (Вірменія).

На початку 2023 року Хав'єр повернувся в український футбол, ставши одним з асистентів Ігоря Йовічевіча у «Шахтарі», де також відповідав суто за фізичну підготовку футболістів. Після відходу хорватського тренера з посади коуча «гірників» свою співпрацю із цим клубом завершив і Лобо.

З червня минулого року Хав'єр Лобо має контракт з УАФ, будучи асистентом Сергія Реброва у збірній України, де виконує функції коуча з фізпідготовки. Також відомо, що донедавна іспанець продовжував допомагати Йовічевічу – цього разу у саудівському «Аль-Раеді», де також відповідав за фізичну підготовку гравців. Контракт із цим клубом у Хав'єра був розрахований до кінця червня нинішнього року і, вочевидь, у цьому питанні все залежатиме від того, чи залишиться на своїй посаді в «Аль-Раеді» Ігор Йовічевіч.

P.S. Також відомо, що з гравцями збірної України працюють й інші фахівці, зокрема, які допомагають із фізичною підготовкою (до прикладу, Віталій Кулиба з «Динамо»), проте офіційно сайт УАФ підтверджує, що до штабу Сергія Реброва входять лише п'ятеро наставників, про яких ми трохи детальніше розповіли вище.

Оцініть матеріал
(69)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Кан
Завжди було цікаво, навіщо в збірній тренер воротарів? Той же Лунін тренується у кращих тренерів. Що йому може порадити Худжамов? Проти Рустама нічого не маю. Але все ж.. Так само при Шевченку був тренером Шовковський. Що він міг порадити вже більш досвідченому, на той час, П'ятову?
mini.f
Явно мало помошников. Я бы добавил еще тренера по фитнесу, тренеров по выполнению угловых, штрафных и пенальти. Надо еще добавить администраторов по приему пищи, отхода ко сну и ответственного за бодрый подъем по утрам.  Может тогда наша сборная заиграет яркими красками на международной арене....
antt
А я то думв що це за помічник біля Реброва постійно. А це Вісенте якийсь. І то не один іспанець. Хоча кілька днів тому сказали про команду Реброва і ще якогось "фахівця". Але там було ніби неіспанське прізвище. І не Худжамова.
Микола Унгурян
Надіюсь що після 26 вся ця молода команда піде на йух 
Игорь Украинский
А я то думку гадаю..а тут усе на по верхні..шапаренко і тимчик це Динамо Київ,також цікаво де засвітився таловеров і чим він кращий за Матвієнко і Ракицького,як можно грати одним довбиком бля ????одні питання)