Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 19 червня 2024, 10:27
13160
16

Вбивча заміна. Португалія вирвала вольову перемогу у Чехії

Португальці забили переможний гол у компенсований час

| Оновлено 19 червня 2024, 10:27
13160
16
Вбивча заміна. Португалія вирвала вольову перемогу у Чехії
Getty Images/Global Images Ukraine

Група F теж дочекалася свої черги стартувати на Євро. Спершу Туреччина та Грузія визначили сильнішого (турки перемогли 3:1 з красивим голом Гюлера), а ввечері настала черга грати Португалії та Чехії.

Для мене особисто Євро-2004 був першим чемпіонатом Європи, який я осмислено дивився, тому перипетії того чемпіонату досить сильно врізалися в пам'ять. Тоді сходила зірка молодого Кріштіану Роналду, а на цьому чемпіонаті, який став для нього шостим, він ще мав довести, що ця зірка якщо й заходитиме, то красиво. Взагалі в складі Португалії звично кожне прізвище виглядало дуже гучно, тому подивитися, як гратиме один з фаворитів чемпіонату, було цікаво.

Чехія за іменами набагато менш гучна, але команда звично міцна й бойова. На тому ж вищезгаданому Євро-2004 саме Чехія за грою виглядала найяскравіше, але, була (як і Португалія в фіналі), з'їдена пам'ятною надзахисною збірною Греції в півфіналі. На цьому чемпіонаті навряд чи земляки Бароша і Чеха повторять щось подібне, але й хлопчиками для биття точно не будуть.

Як і належить фавориту, м'яч осів у ногах португальців з самого початку гри, але моменти, що виникали, навряд чи були справді варті уваги. Для їхнього опису підходили б словесні конструкції «трохи невлучно», «неточно», «не надто гостро», «дальній удар вище»... Чехи натомість пробували пресингувати.

Так тривало до середини тайму, далі виникли таки справді моменти. То Леау не зміг замкнути простріл, то Роналду головою пробив неточно, то той же Кріштіану не реалізував вихід на воротаря, то в кінці тайму з розвороту не переграв воротаря.

Старання Роналду підтримував Леау, але найбільшим моментом, який запам'ятався з його участю, стала симуляція при вході в штрафний, яка справедливо була оцінена жовтою карткою.

А що чехи в першому таймі? Та нічого особливого біля чужих воріт. Цоуфал красиво кілька разів подавав, але атака мовчала, пробити не вдавалося.

Другий тайм розпочався з того ж, що і перший. Пам'ятаєте про «трохи невлучно», «зависоко» і так далі? Все повторилося. Роналду запам'ятався ударом зі штрафного метрів з 25, воротар забрав.

А Чехія неочікувано забила. Спершу був черговий непоганий навіс Цоуфала, потім і навіс з протилежного лівого флангу. Ці навіси вдалося винести, але другим темпом Цоуфал отримав м'яч, відпасував трохи назад і Провод метрів з 18 красивим ударом від воротаря поклав м'яч у лівий кут. Гол став схожий на перший пропущений Україною від Румунії, але летів не по такій високій траєкторії. Сталося це на 62 хвилині.

Португальці почали робити заміни, нервуватися, трохи сваритися, але дуже швидко зрівняли – Вітінья навісив, Мендеш скинув і воротар чехів Станек вирішив не фіксувати, а в падінні вибивати. Виходило на ногу Роналду, але того випередив захисник Гранач, від якого м'яч і влетів у сітку.

Далі Португалія спробувала перейти на навіси. І довго вдавалося чехам виносити їх, але врешті-решт пройшов навіс справа на Роналду, який високо вистрибнув і пробив у праву штангу. Жота відскок добив у ворота, взяв м'яч і вже встиг м'ячем під футболкою відсвяткувати вагітність своєї партнерки, але помічник арбітра передивився повтор, побачив офсайд у КріРо і відмінив гол.

Проте вдалося забити фаворитам. Після прострілу Нету той же Гранач невдало зупинив м'яч, той зупинився перед воротарем, Станек виходив і послизнувся, а Франсішку Консейсау, який буквально перед тим вийшов на заміну, розстріляв ворота і побіг шалено святкувати, оскільки цей м'яч приніс перемогу «європейським бразильцям».

В наступному турі гратимуть пари Португалія – Туреччина та Чехія – Грузія.

Фото – УЄФА

Чемпіонат Європи. Група F. 1-й тур.

Португалія – Чехія – 2:1

Голи: Гранач (69, автогол), Консейсау (92) – Провод (62)

Попередження: Леау (39), Консейсау (93) – Шик (57)

Португалія: Діогу Кошта, Рубен Діаш, Пепе, Далот (Інасіу, 63), Мендеш (Нету, 90), Вітінья (Консейсау, 90), Фернандеш, Бернарду Сілва, Канселу (Семеду, 90), Леау (Жота, 63), Роналду

Запас: Руй Патрісіу, Са, Семеду, Пальїнья, Рамуш, Фелікс, Данілу, Ж.Невеш, Нунес, Р.Невеш, Антоніу Сілва, Нету, Консейсау

Чехія: Станек, Крейчи, Гранач, Голеш (Хори, 93), Доудера, Провод (Барак, 79), Соучек, Шулц (Шевчик, 79), Цоуфал, Шик (Хітіл, 61), Кухта (Лінгр, 60)

Запас: Коварж, Ярош, Зіма, Вітік, Гложек, Д. Юрасек, Черни, Хори, Черв, Влчек, М.Юрасек

Арбітр: Марко Гуїда (Італія)

Стадіон «Лейпциг Штадіум» (Лейпциг, Німеччина)

ПОРТУГАЛІЯ – ЧЕХІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

90’ +2
ГОЛ ! М'яч забив Шику Консейсау (Португалія).
69’
ГОЛ ! Автогол забив Робін Гранач (Чехія).
62’
ГОЛ ! М'яч забив Лукаш Провод (Чехія).
Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Криза у Шахтарі: Матвієнко на колінах, Пушич читає мантри про якість гри
Футбол | 27 вересня 2024, 22:45 24
Криза у Шахтарі: Матвієнко на колінах, Пушич читає мантри про якість гри

Олексій Сливченко наполягає, що з таким підходом до справи шансів на чемпіонство «гірники» не мають

Верес – Шахтар – 1:1. Доленосна обрізка Бондаря. Відео голів та огляд матчу
Футбол | 27 вересня 2024, 21:25 10
Верес – Шахтар – 1:1. Доленосна обрізка Бондаря. Відео голів та огляд матчу

Дивіться відеоогляд матчу 8-го туру УПЛ 2024/25

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kovaleff
Вот так нужно добиваться результата. Проигрывая - сражаться.
Паша Мех
С ПОБЕДОЙ Португалия!!!
Вытянули все таки матч!!!
Заслужили !!!
Archie1991
Обидва голи на совісті 4 номера чехів Гранача, але це не применшує заслужену перемогу Португалії. 
Сергей Седьмой
Як на мене,це третя збірна,яка дійсно грає в футбол (Німеччина, Іспанія)
Всі інші фаворити або на утримання грають,або мучаються у грі!А деякі взагалі програють!
А тут і яскравий футбол,і завжди в атаці,і тотальне домінування!
Як на мене,після першого туру, ці 3 збірних заслуговують на місця в ТОП 4!
Play Games
А Роналдо ще не погано виглядає на фоні всіх цих топ гравців! Йому тільки б змиритися з роллю що він вже не молодий і пік його пройшов. Щоб спокійно виходив на заміни і помагав команді! Але він цього не хоче. Він хоче бути номером 1. Тому грає в Аравії. Як в тій пісні. Аставайся малчік с намі , будеш нашим каральом
Віталій Ткачук
Так, тоді Євро 2004 мали вигравати португальці: вони домінували, в них був космічний склад, але видно греки молилися якимсь богам на Олімпі). Не люблю я греків, пам'ятаєте, вони нас в такому самому стилі вибили з плей-оф, Михайличенко тоді тренував збірну.
pol-55
Той випадок *коли кількість переходить в якість*
Nba37
Ну сегодня надо топить, чтобы Хорваты сыграли вничью против Албании, Немцы уверенно обыграли венгров и Швейцария выиграли у скоттов 
Сseresznye
Для  Česko это не смертельно.   И лучше так проиграть,  чем 0:3.
Nba37
Помню в таком стиле Украина обыграла Чехию в лиге наций 
Ковтун Виктор
СУДЬЯ УБИЛ ЧЕХОВ, ТАМ ФОЛ БЫЛ НА ЧЕХЕ СО СТОРОНЫ СЕМЕДУ,  МЕНДЕШ ДВЕ ЖЕЛТИХ НЕ ПОЛУЧИЛ.