Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 18 червня 2024, 14:42
29027
345

Бог із нею, з грою, але де ж ваш характер?

Оглядач Sport.ua Валерій Василенко – про провал збірної України у стартовому матчі Євро-2024

| Оновлено 18 червня 2024, 14:42
29027
345
Бог із нею, з грою, але де ж ваш характер?
Getty Images/Global Images Ukraine

Хотілося якнайкраще, а за фактом вийшло навіть гірше, ніж завжди. Збірна України провалила старт на Євро-2024, розгромно програвши збірній Румунії.

Є величезне бажання збиткуватися практично з кожного гравця нашої національної команди за цей поєдинок. Не менше бажання розмазати й тренерський штаб нашої збірної. На чолі із Сергієм Ребровим.

Однак від тотального лінчування постараюся втриматись. Далі поясню чому. Хоча ні, не втримаюся. Таки накрию одного нашого товариша «незлим тихим» словом.

Ну, ви, мабуть, здогадалися, про кого я. Власне, тут не треба мати сім п'ядей на лобі, щоб здогадатися. Звичайно ж, про нашого голкіпера. Про воротаря мадридського «Реала», який по-дитячому ображається, що віддають перевагу не йому, а Куртуа. Мені здається, тепер і Андрію має бути зрозуміло, чому Анчелотті робить вибір на користь Тібо.

Лунін цей поєдинок провалив. Цілком і повністю. Так, я розумію, усвідомлюю, що команда і виграє, і програє разом. Однак у будь-якому випадку у команди є і герої, і антигерої. Справжнім, явним антигероєм у нашій збірній був саме Лунін. Той, хто за визначенням мав стати останньою надією, останнім бастіоном.

Перший гол – повністю на совісті нашого кіпера. Більше того, його можна сміливо записувати в асистенти Мана. Ну і, звичайно ж, комплімент Станчу: наші футболісти в цій грі так і близько не били по чужих воротах. Та й не близько теж.

Другий пропущений м'яч – також безумовна помилка воротаря. Пропустити під руками несильний удар майже з тридцяти метрів – це рівень, вибачте мені за мою жовч, голкіпера «Рефрижератора», а не гравця найкращої команди світу.

Був ще один момент, який майже завершився голом за повного потурання Луніна: це коли в першому таймі той-таки Станчу закручував у ворота прямим ударом від кутового прапорця. Дякуємо каркасу воріт, який не дозволив повністю облажатися нашому воротареві.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін

***

Ну тепер, здається, з жовчу все. Ну, чи майже все. На мій суб'єктивний погляд, в даному випадку, тобто після такого матчу, після такого результату, як мінімум недоцільно більше розбирати індивідуальні помилки тих, хто програв. Бо якщо винести за дужки проріхи Луніна, то їх, тобто помилок, було не так уже й багато. Просто вся наша національна команда цього мюнхенського полудня виглядала, як одна суцільна помилка. Як одне суцільне непорозуміння.

Не вдалося зовсім нічого. Враховуючи той факт, що порівняно з останнім товариським поєдинком – проти молдован – Ребров у стартовому поєдинку Євро зробив лише одну заміну, та й ту косметичного характеру: замість Яремчука на вістрі атаки вийшов Довбик (про рокірування Миколенко – Зінченко я не згадую, бо воно вийшло вимушеним, і вже було відтворене ще в кишинівській зустрічі), я можу судити лише про те, що Ребров виставив найкращий склад. Я в цьому не сумніваюсь. То Петраков міг дивувати з пошуком основи. І навіть Шевченко. А у Реброва з цього приводу око накидане. Принаймні мені так здається. Тобто претензій щодо стартового складу бути не може.

Претензії мають бути щодо гри. Тому що гри як такої у нашому виконанні й не було. Як виявилося, ми змогли протиставити опоненту – не тільки дисциплінованому, а й ще дуже рухливому опоненту, а те, як забивав Станчу, робить цього опонента і куди більш майстерним за нас, так от, ми йому зуміли протиставити лише володіння м'ячем. Стерильне володіння м'ячем. Кастроване володіння м'ячем.

Вибачте мені ще раз за мою різкість, але я так і не зрозумів, як це мало зіграти. У тому сенсі, як мала наша команда забивати голи, як вона мала, зрештою, перемагати. За рахунок чого? За рахунок кого? Довбика надійно перекрили. Та що там перекрили: його просто з'їв і не подавився Дрегушин. Наші крайні півзахисники Мудрик та Циганков просто випали з гри, а середня лінія (Степаненко, Шапаренко, Судаков) явно просіла. Ми навіть не билися зрештою лобом об стіну. Ми просто не билися.

***

І зараз я хочу сказати слова, які сподобаються не всім. А може, й нікому не сподобаються. Але я все одно маю їх сказати. Так ось, перед стартом ЧЄ майже всі наші гравці вголос говорили про важливість турніру для наших людей. Насамперед – для тих, хто тримає фронт. Хто тримає нашу країну. Хто, зрештою, є головним «акціонером» поїздки національної збірної України на Євро-2024. І ось для тих, хто там, на фронті, хто тримає оборону, удар і країну в цілому, товариші у футболках національної збірної України не зробили зовсім нічого. Таке враження, що це румуни зараз воюють з агресором, а в Україні сухо і комфортно.

Прикро до сліз.

Прикро ще й тому, що гра не змінилася після перерви. Відомий своїм умінням мотивувати, знаходити потрібні слова у важкій ситуації ці слова не знайшов. Це я про Реброва.

Getty Images/Global Images Ukraine. Cергій Ребров

Хоча заміни зробив доречні. І можна сказати, вчасні. Просто все виявилося безглуздо якось. Я ж кажу, що хто б не вийшов у синій футболці цього разу на полі, всі опинилися у штучному положенні поза грою.

Насамперед – через круту, натхненну й інтенсивну гру суперника. Того самого, якого ми всі побоювалися найменше. А в усі інші черги ми програли через свою дурість. Через свої помилки, через свою боязкість, через свою недооцінку.

Власне, і всі ми, по цей бік екрану, внесли свій посильний внесок у те, що зробили нашу збірну практично недоторканною та майже унікальною. Очевидно, деякі її члени дуже багато про себе уявили.

***

І ще ось про що хотів би сказати. Після завершення поєдинку довелося почути (та й прочитати) про те, що, мовляв, на старті ЧС-2006 ми теж на рідкість облажалися, але в підсумку вийшли до чвертьфіналу.

Мені подобається перебіг думок авторів подібної оптичної ілюзії. Але біда наша зараз у тому, що тоді ми влетіли однозначно найкращій команді групи. А вже потім впоралися з відвертими слабаками.

Нині ситуація кардинально інша. Бо за фактом ми влетіли головному слабаку квартету. Я навіть боюся уявити, що може бути далі.

Особисто мені у зв'язку з цим більше малюються паралелі з ЧЄ-2016.

Але не хочу їх малювати більше, ніж контурними лініями. Я все-таки сподіваюся, що люди, які приїхали до Німеччини захищати честь країни, зрозуміють, яку саме країну вони представляють. І кого саме.

Оцініть матеріал
(291)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 345
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
an52
Як так виходить, що у нас воротар Реалу лажає? Найкращій бомбардир Ла Ліги жодного удару в створ воріт на завдає? Гравці з клубів АПЛ виглядають наче з команди перших ліги УПЛ? Якась синергія зі знаком мінус
Phantom
Хрін з тими 0:3 якби хоча б гра була, емоції, характер,  моменти...І так і країні настрій поганий,  думав що ці порадують,  але вийшли безхребетні позориська і обісрались
fedd1979
Лунін зіграв паскудно, нема питань. Але всі бачили нашу гру. 90 хвилин перекидувати мяч без загострень, майже всі паси на загострення - неточні... Лунін своє пропустив. Але хто мав забивати при такій грі?
fedd1979
Зважаючи на те, що зараз виробляє Словаччина, стає ще образливіше... Чому команда з серйознішими іменами того з Бельгією точно не зробить? Де взагалі тренерські ідеї, де стратегія на гру? Як Ребров міг їм дозволити всю гру займатися позиційними атаками по 30 пасів на кожну? Самі тягнули гру на користь румунів. Тренерського малюнку НУЛЬ. Стадо баранів - від Євро до Євро. За що в нього таказ зарплата - одна з найвищих у тренерів?
Alex Komnin
Після Реброва треба вже іноземця звати. Бо знов візьмуть Ротаня, Григорчука, Скрипника, Максимова...
uhim7
В мене одне питання особисто до Реброва, якщо Ви розглядаєте Луніна, як основного голкіпера, чому не ставити його на гру з Німеччиною, ок він там щось святкує( напевно це головніше), з Польшою ставите Бущана на розстріл,а потім ставите на Молдову де роботи для вороторя взагалі і не передбачалося, у Лунініа гарні агенти?
Олег Сокоринський
Перший гол на Матвієнку, як не крути і він це робить зі стабільністю. У мене кожен матч коли Матвієнко на полі відчуття трагедії
uhim7
Підписуюсь під кожним словом. Тільки про Матвієнко не згадали.  А так, відчувається така біль і сором. Дякую за статтю!
billy_bons15
За перший гол не згоден, що вина Луніна 100%! Матвієнко, ось хто герой цього епізода, що він робив коли просто чекав поки набадник Румунів не добежить, а потім піхнув Луніну! Взагалі не розумію, що Матвієнко робить у збірній, ще й в основі! Кожен матч, майже кожен - по два-три ляпа, і дуже часто результативні!!!
melberg23
Минуло декілька годин думав заспокоюся...уй там.Дуже шкода шо неможна зайти до вас в роздягальню і сказати все у вічі!такого сорому ніколи не відчував,НІКОЛИ!Навіть у найгіршомі часи збірної!Ви не заслуговуєте носити жовто синій прапор на грудях,прокидайтеся гірше вже нікуди!можна по різному програти,але не так!
igorek
Одинадцять безхрибетних чмошників бігало по полю. Зато як коментатори гарно перділи ротом що такі великі зіркі і це найкраща команда за всю незалежність України. Я наступні матчи не хочу бачити цей сором. Всіх треба на передову подавати снаряди.
Boodya
Матвієнка на.уй зі збірної
Boodya
Програти в боротьбі 1:0 та хер би з ним, а то перший прорустили і посипались, завдяки Матвієнку.
Навіть діти знають що в ворота м'яч не пасують голкіперу, тим більше в пресингу
Alex Wolf
Перший гол почався не з Луніна,а з Матвієнка,подивіться правді в очі!!!
Mac_Gyver
Команди на полі не було. Або Ребров виснажив гравців на тренуваннях, або у неї проблема з мотивацією та психологією. Тут можна і не називати окремі персоналії. Немає ніякого значення хто саме припустився помилок. Мотор в принципі не завівся. Не було здорової агресії, не було взаємопорозуміння, навіть паси не виходили. 
bolela11111
Еще не покидает  також ощущение что многие лишены самоанализа и возможности учиться и думать в целом напрочь… Одни и те же проходы Мудрика с ударом в никуда, тот же Зинченко с пасом назад, тот же Матвиенко дождался пресса что отдать на кипера рядом.. они хоть там что-то анализируют что-бы улучшить свою игру? Мудрик пытается работать над пасом на партнера после прохода? Зинченко понял что розыграши мяча в своей штрафной мелким пасом это зло, и он уже не в Сити и уже не в Арсенале и пора уже играть в обостряющий пас а не мелкий пас мяча лишь бы сдыхаться как от стенки в бок-назад.Он его полчаса с умным видом держит типа ща штота такоеорганизую что вы все закачаетесь.. и  так подержит и потом назад.. и бл так полтора года.. его Артета уже попер но блин видимо это слишком много чтобы осилить
StrikeX
Не погоджуся, що заміни були вчасними і доречними. З початку другого тайму, коли ми вже програвали 0:1 і не мали ніякого креаттву в атаці, потрібно було випускати Малиновського. Він би точно міг додати в атаці. І можна було ще Бражка замість Стьопи.
Sergei Aalst
Почему опять никто не доносит до ногомячистов ,что ихние пасы друг на друга на своей половине уже достали!!! Ссыкуну ,бояться вперёд идти ,ударить ,обострить!!!? Друг на друга перекладывают ответственность!!! Поэтому и ударов нет ,что в пасы играют ( в итоге теряем мяч)! 
Saar
100 % про Луніна ! Коли медіа (особливо спорт юей!) розкручувати, типу: "що сказав Анчелотті Луніну після матчу"',"..до матчу", "що сказав президент Реалу","Лунін захотів зарплату, як у Куртуа" і т.д. А при цьому Анчелотті прямо сказав, що чекає повернення Куртуа, Лунін у фіналі ЛЧ не гратиме! А недавно от форварда Вільяреалу 4 банки отримав. Я завжди казав, що Лунін -посередній воротар, це прекрасно бачить і Анчелотті і керівництво Реалі, інакше б навіщо зараз підшукувати нового дублерів Куртуа. Або якби Лунін такий крутий, навіщо віковий Куртуа, якому за 30!???
З Луніним Реал, як Челсі з Мудриком, тільки на порядок дешевше... 
pas2012
Автор змішав всіх з г..ом, крім тренера.Так Лунін підвів,так але ми перший удар у ствір воріт зробили в 2 таймі),що створила команда заголом?!!!Чому не було внесено коректив після першого тайму тренером?!!!!В товариських іграх замість награвання основного складу були експеременти,для кого взагалі не потрібні.Тому програє не тільки команда але й тренер,а так видно була команда автору не сильно критикувати тренерський склад.