Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 21 червня 2024, 14:10
16982
8

Євро-2024. Група D: лайт-версія квартету смерті

Польща, Нідерланди, Австрія та Франція. На папері це звучить дуже грізно…

| Оновлено 21 червня 2024, 14:10
16982
8
Євро-2024. Група D: лайт-версія квартету смерті

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

Sport.ua продовжує знайомити читачів з учасниками Євро-2024. Сьогодні на черзі група D – квартет, який цілком можна було б називати «групою смерті», якби така вже не утворилася з Іспанії, Хорватії, Італії та Албанії у четвірці під літерою В, про яку ми вже розповідали трохи раніше.

Але Польща, Нідерланди, Австрія та Франція – це також більш ніж солідний склад учасників, через що придивитися до групи D – такої собі лайт-версії «групи смерті» – обов'язково варто якомога уважніше…

ПОЛЬЩА

Збірна Польщі вп'яте в історії зіграє у фінальній частині чемпіонату Європи. Вперше на Євро «біло-червоні» змогли кваліфікуватися у 2008 році, а до цього здійснили аж дванадцять невдалих спроб, щоразу залишаючись за бортом головного футбольного «свята життя» на континенті.

Найвищим досягненням для поляків на чемпіонатах Європи є чвертьфінал у 2016 році. Тоді «біло-червоні» посіли друге місце у групі С (тій, де абсолютно безвольно себе показала збірна України, чи то ще під керівництвом Михайла Фоменка, чи то вже під орудою Андрія Шевченка), потім у 1/8 фіналу в серії пенальті пройшли Швейцарію, а у 1/4 фіналу тепер вже самих поляків по пенальті переграла Португалія – майбутній тріумфатор турніру.

На Євро-2024 Польщі пощастило кваліфікуватись через Лігу націй. У самому відборі на континентальну першість «біло-червоні» зіграли вкрай невдало – посіли третє місце у групі з Албанією та Чехією (обидві команди кваліфікувалися на чемпіонат), а також Молдовою та Фарерськими островами. На щастя для поляків, їм випав шанс кваліфікуватися на Євро-2024 через стикові матчі шляхом А Ліги націй. Спочатку Польща без проблем у півфіналі стиків обіграла Естонію (5:1), а у вирішальному поєдинку не без нервів здолала Уельс (0:0, 5:4 – по пенальті).

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Міхал Пробеж

Очолює збірну Польщі місцевий 51-річний фахівець Міхал Пробеж. Він став головним тренером «червоно-білих» лише у вересні минулого року, а розпочинали свій кваліфікаційний шлях на Євро-2024 поляки під керівництвом маститого португальця Фернанду Сантуша, в якого, втім, абсолютно нічого не вийшло.

Під керівництвом Пробежа збірна Польщі закінчувала відбірковий цикл на Євро-2024, а навесні цього року зуміла вибороти путівку на континентальний чемпіонат через стикові матчі Ліги націй, про які ми писали трохи вище. Логічно, що після такого успіху Міхала залишили на посаді та дали можливість показати клас на Євро.

Сам по собі Міхал Пробеж не є відомим за межами Польщі фахівцем. Його наставницька кар'єра розпочалася ще у 2005 році, проте поза межами батьківщини Пробеж працював лише у грецькому «Арісі», та й то кілька місяців – на рубежі 2011 та 2012 років. Головними досягненнями цього фахівця є дві перемоги у Кубку Польщі (в 2010 році з «Ягеллонією» та у 2020-му – з «Краковією»), а також два тріумфи у Суперкубку Польщі (у тих же роках і з тими ж самими командами).

Свій шанс очолити головну команду країни Пробеж отримав не лише через провал Фернанду Сантуша, а й завдяки якісній роботі, виконаній із «молодіжкою». Саме звідти Міхал й зробив наступний крок у своєму професійному розвитку і тепер, по суті, опинився на самому піку. Питання тільки: чи вдасться Пробежу скористатися шансом та спробувати замахнутися на щось більш значуще, чи після Євро-2024 ми станемо свідками чергової «зміни варти» на тренерському містку «біло-червоних»…

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Левандовськи

Беззаперечним лідером цієї команди залишається 35-річний форвард Роберт Левандовськи, який також є капітаном збірної Польщі. Незважаючи на те, що ветеран у складі «Барселони» провів аж ніяк не визначний сезон на клубному рівні, Левандовськи все ще надзвичайно небезпечний біля чужих воріт та демонструє непогану результативність. Хоча фізичні кондиції і здатність відпрацьовувати на повну протягом усіх 90 хвилин – це те, що може стати «ахіллесовою п'ятою» Роберта на Євро-2024, ще й з огляду на необхідність проводити матчі із мінімальними паузами на відпочинок та відновлення.

Левандовськи дебютував у складі збірної Польщі ще у вересні 2008 року і відтоді зіграв 150 матчів, в яких забив 82 м'ячі. Роберт вже є абсолютним рекордсменом своєї національної команди як за кількістю проведених за неї поєдинків, так і за кількістю забитих у її футболці м'ячів. Жива легенда – нічого додати!

Зі збірною Польщі Левандовськи вже зіграв на трьох чемпіонатах Європи – у 2012, 2016 та 2020 роках. Особисто для нього найуспішнішим виявився останній, на якому Роберт відзначився 3 забитими м'ячами у 3 поєдинках, проте це не допомогло «біло-червоним» вийти у плей-офф. Важко сказати, чи зуміє форвард «Барселони» видати ударний Євро-2024, проте на 99% для нього цей турнір стане «лебединою піснею» у збірній Польщі.

Заявка

Воротарі: Лукаш Скорупськи («Болонья»), Войцех Щенсни («Ювентус»), Марцин Булка («Ніцца»).

Захисники: Ян Беднарек («Саутгемптон»), Бартош Берешинськи («Емполі»), Павел Давидович («Верона»), Якуб Ківіор («Арсенал»), Бартош Саламон («Лех» Познань), Тімотеуш Пухач («Кайзерслаутерн»), Себастьян Валукевич («Емполі»).

Півзахисники: Пшемислав Франковськи («Ланс»), Якуб Модер («Брайтон»), Якуб Петровськи («Лудогорець»), Бартош Сліш («Атланта Юнайтед»), Даміан Шиманьски (АЕК Афіни), Себастьян Шиманьски («Фенербахче»), Нікола Залевськи («Рома»), Пьотр Зеліньськи («Наполі»), Каміль Гросіцьки («Погонь» Щецин), Тарас Романчук («Ягеллонія»), Кацпер Урбаньски («Болонья»), Міхал Скураш («Брюгге»).

Нападники: Роберт Левандовськи («Барселона»), Кароль Свідерськи («Верона»), Кшиштоф Пентек («Істанбул Башакшехір»), Адам Букса («Антальяспор»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

16 червня
Польща – Нідерланди (16:00 за київським часом, «Фолькспаркштадіон», Гамбург)

21 червня
Польща – Австрія (19:00 за київським часом, «Олімпіаштадіон», Берлін)

25 червня
Франція – Польща (19:00 за київським часом, «BVB-Штадіон», Дортмунд)

Прогноз на груповий етап: четверте місце

НІДЕРЛАНДИ

Для збірної Нідерландів старт на Євро-2024 стане одинадцятим в історії континентальних першостей. Примітно, що останнім часом досягати успіхів на турнірі для «помаранчевих» стає все важче та важче: на Євро-2016 вони й зовсім не змогли кваліфікуватися, а на Євро-2020 дісталися лишень до 1/8 фіналу, де несподівано програли Чехії (0:2).

Найвищим досягненням для Нідерландів на чемпіонатах Європи є перемога у турнірі 1988 року. Тоді, нагадаємо, чудова команда із Марко ван Бастеном попереду у фіналі впоралася зі збірною СРСР (2:0), хоча на груповій стадії того ж розіграшу «совєти» виявилися сильнішими за «помаранчевих» – 1:0.

Також варто відзначати, що Нідерланди тричі зупинялися на стадії півфіналів, а у 1976 році ставали «бронзовим» призером – на той момент на чемпіонатах Європи проводився матч за третє місце.

Кваліфікуватись на Євро-2024 Нідерланди змогли безпосередньо через відбірковий турнір. Цікаво, що «помаранчеві» також грали в одній групі з Францією, з якою жереб звів їх тепер й у фінальній частині турніру. У відборі Нідерланди посіли друге місце слідом за «триколірними», але випередивши Грецію, Ірландію та Гібралтар. Втім, французам обидва поєдинки «помаранчеві» програли – 0:4 (на виїзді) та 1:2 (вдома).

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Рональд Куман

Усю кваліфікацію на Євро-2024 збірна Нідерландів пройшла під керівництвом 61-річного Рональда Кумана. Це досить відомий фахівець, наставницька кар'єра якого розпочалася ще у 1997 році. Згодом Куман працював з «Аяксом», «Бенфікою», «Валенсією», «Саутгемптоном», «Евертоном» та «Барселоною». Збірну Нідерландів Куман вже очолював – із лютого 2018-го до серпня 2020-го. Цікаво, що тоді Рональд залишив свою посаду у національній команді, так і не зігравши з нею у фінальній частині Євро-2020, перенесеного на 2021 через пандемію коронавірусу. Виною тому стало запрошення від «Барселони».

На чолі «блаугранас» Куман провів один сезон, зумівши виграти лишень Кубок Іспанії, а вже на початку наступного був відправлений у відставку. Після цього Рональд кілька місяців посів без роботи, а вже навесні 2022-го домовився про повернення на посаду коуча збірної Нідерландів. Щоправда, сталося це вже після того, як «помаранчеві» на чолі із досвідченим Луї ван Галом з'їздили на ЧС-2022, де зупинилися на стадії 1/4 фіналу.

Як футболіст Рональд Куман ставав чемпіоном Європи у 1988 році. Також він вигравав Кубок європейських чемпіонів з ПСВ та «Барселоною», причому із «блаугранас» ще й чотири рази брав «золото» іспанської Ла Ліги. А от як тренер Куман не брав жоден топовий трофей: на батьківщині він тричі вигравав чемпіонство (два рази з «Аяксом» і один – з ПСВ), але ані в Англії, ані в Іспанії, ані на міжнародній арені досягти того, що підкорялося йому під час гравецької кар'єри Рональду так і не поталанило. Поки що?

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Вірджил ван Дейк

У складі збірної Нідерландів традиційно чимало молодих і талановитих гравців, деякі з яких вже не перший сезон проводять у топових клубах Європи, проте лідером нинішніх «помаранчевих» сміливо можна називати 32-річного центрального захисника Вірджила ван Дейка. Ветеран на клубному рівні з початку 2018 року грає за «Ліверпуль», де також користується беззаперечним авторитетом та повагою не лише з боку партнерів по команді, а й в уболівальницькому середовищі.

Ван Дейк виступає за збірну Нідерландів із жовтня 2015 року. З того часу захисник, який зараз є капітаном «помаранчевих», зіграв 67 поєдинків, у яких відзначився 8 забитими м'ячами. Цікаво, що для Вірджила нинішній чемпіонат Європи стане першим у кар'єрі, на якому він отримає змогу зіграти. У 2016 році «помаранчеві», нагадаємо, не кваліфікувалися на турнір, а на Євро-2020 ван Дейк не грав, оскільки заліковував ушкодження хрестоподібних зв'язок коліна.

З високою ймовірністю чемпіонат Європи в Німеччині стане першою та останньою континентальною першістю для ван Дейка, тому що йому на початку липня йому «стукне» вже 33. Та й на клубному рівні Вірджилу цього літа, мабуть, доведеться непросто – у пресі подейкують, що нідерландець може залишити «Ліверпуль» услід за багаторічним наставником «червоних» Юргеном Клоппом. Ван Дейк навіть має конкретні варіанти, але чи піде ветеран на зміну обстановки?

Заявка

Воротарі: Барт Вербрюгген («Брайтон»), Джастін Бейло («Феєнорд»), Марк Флеккен («Брентфорд»).

Захисники: Лютсарел Гертрейда («Феєнорд»), Маттейс де Лігт («Баварія»), Вірджіл ван Дейк («Ліверпуль»), Натан Аке («Манчестер Сіті»), Стефан де Врей («Інтер»), Міккі ван де Вен («Тоттенхем»), Дейлі Блінд («Жирона»), Дензел Думфріс («Інтер»).

Півзахисники: Джеремі Фрімпонг («Баєр»), Хаві Сімонс («РБ Лейпциг»), Джорджиньо Вейналдум («Аль-Іттіфак»), Тіджані Рейндерс («Мілан»), Джої Верман, Ерді Схаутен (обидва – ПСВ), Тен Копмейнерс («Аталанта»), Френкі де Йонг («Барселона»), Раян Гравенберх («Ліверпуль»).

Нападники: Ваут Вегхорст («Хоффенхайм»), Мемфіс Депай («Атлетіко»), Коді Гакпо («Ліверпуль»), Доніел Мален («Боруссія» Д), Стівен Бергвейн («Аякс»), Джошуа Зіркзе («Болонья»)

Орієнтовний склад

Розклад матчів

16 червня
Польща – Нідерланди (16:00 за київським часом, «Фолькспаркштадіон», Гамбург)

21 червня
Нідерланди – Франція (22:00 за київським часом, «Лейпциг Штадіум», Лейпциг)

25 червня
Нідерланди – Австрія (19:00 за київським часом, «Олімпіаштадіон», Берлін)

Прогноз на груповий етап: друге місце

📌 Експерти GGBET оцінюють шанси Нідерландів на перемогу в турнірі коефіцієнтом 19.

АВСТРІЯ

З 1960 по 2004 рік збірна Австрії жодного разу не змогла кваліфікуватися на чемпіонат Європи. Дванадцять спроб поспіль закінчувалися провалом, перш ніж австрійцям поталанило у 2008-му, коли вони кваліфікувалися на Євро, проте трапилося це завдяки статусу команди-господарки (як і у випадку зі Швейцарією, бо турнір проходив у двох країнах). На Євро-2012 Австрія знову пробитися не змогла, проте два останні чемпіонати Європи вже не пропускала, й наразі їде вже на третій для себе континентальний турнір поспіль.

Найвище досягнення в історії виступів на чемпіонатах Європи австрійці встановили на минулій першості, яка проходила у 2021 році. Тоді Австрія змогла вийти з групи, в якій також виступала збірна України. Перше місце у квартеті С посіли Нідерланди, другим виявились австрійці, яким команда Шевченка у третьому турі програла в лобовій дуелі (0:1), а ось третіми фінішували «синьо-жовті». Втім, вже у 1/8 фіналу Австрія потрапила на майбутнього тріумфатора першості Італію (1:2), а ось Україні пощастило більше, і вона змогла пройти на цій стадії шведів (2:1).

Щодо безпосередньо кваліфікації на Євро-2024, то її «Команда» (прізвисько австрійців) пройшла через відбірковий цикл до самого турніру, без усіляких стикових матчів Ліги націй. Австрія потрапила до групи F із Бельгією, Швецією, Азербайджаном та Естонією. І змогла в ній фінішувати другою, слідом за бельгійцями, проте попереду шведів. Причому Бельгії «Команда» на фініші програла лишень одне очко, а ось скандинавів обійшла аж на 9.

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Ральф Рангнік

Очолює збірну Австрії добре відомий німецький фахівець Ральф Рангнік. 65-річний коуч працює із «Командою» з літа 2022 року і в цілому досяг достатньо хороших результатів та визнання. Це було вкрай важливо для кар'єри Рангніка, оскільки після невдачі у «Манчестер Юнайтед» багато хто вважав, що фахівець поступово відійде від активної роботи і, можливо, повернеться на посаду функціонера або допомагатиме одному з клубів у молодіжному секторі.

Рангнік розпочинав тренерську кар'єру в далекому вже 1983 році. Тоді він був граючим тренером, а визнання досяг вже ближче до кінця 90-х, коли на батьківщині попрацював зі «Штутгартом», «Ганновером», «Шальке», «Хоффенхаймом». Втім, на топовий рівень Ральф не вийшов і незабаром прийняв запрошення від амбітного проекту, який почала вибудовувати австрійська компанія «Ред Булл». Рангнік був одночасно спортивним директором і для «Зальцбурга», і для «Лейпцига», куруючи трансферну політику, молодіжний вектор, селекцію та багато чого ще.

Потім Рангнік повернувся на тренерську лавку, попрацювавши кілька сезонів із «Лейпцигом». Однак функціонерська робота Ральфа все ж таки не відпускала, і він у 2019-2020 роках активно допомагав розвивати футбольні проекти компанії «Ред Булл» у Бразилії та США. Після завершення співпраці з «Ред Буллом» Рангнік подався за грошима до росії, куди його закликав московський «Локомотив». Однак там німець провів лише кілька місяців, а згодом отримав запрошення очолити «Манчестер Юнайтед». В Англії також не затримався, і лише через півроку пішов коучем до збірної Австрії. Виступ із «Командою» у фінальній частині Євро-2024 буде, вочевидь, однією з ключових вершин у тренерській кар'єрі Рангніка, якому настільки подобається нинішнє місце роботи, що нещодавно він навіть відмовився повертатися на батьківщину, причому кликав його не хтось із аутсайдерів, а сама «Баварія».

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Конрад Лаймер

Збірна Австрії – досить збалансована у всіх лініях команда, де складно категорично виділити ключову зірку. Мабуть, у нинішньому складі лідером є 27-річний центральний півзахисник Конрад Лаймер.

Він розпочинав свою кар'єру на батьківщині та досить швидко опинився у системі «Ред Булл Зальцбург», де згодом доріс до рівня першої команди. Як це прийнято, за успіхом в Австрії, Конрад переїхав до Німеччини, причому у фактично споріднений для «Зальцбурга» клуб німецької Бундесліги «Лейпциг». Там Лаймер провів шість сезонів, зіграв 190 матчів (15 голів, 19 асистів) і досяг суттєвого ігрового прогресу, який був помічений скаутами топ-клубів.

Влітку минулого року Лаймер на правах вільного агента пішов у «Баварію», підписавши контракт на чотири роки та заявивши, що його мрія – пограти в одній із найкращих футбольних команд світового футболу – здійснилася. У Мюнхені Конрад досить швидко освоївся, і в сезоні-2023/24 зіграв 40 офіційних матчів (6 голів, 9 асистів), проте розжитися трофеями не зумів, оскільки «Баварія» провалилася і вперше за довгі роки залишилася без нічого.

За збірну Австрії Конрад Лаймер виступає із червня 2019 року. На даний момент в його активі 34 поєдинки за «Команду» та 4 забиті м'ячі. Хавбек провів усі чотири поєдинки австрійців на Євро-2020, у тому числі проти збірної України.

Заявка

Воротарі: Ніклас Хедль («Рапід» Відень), Хайнц Лінднер («Юніон Сен-Жилуаз»), Патрік Пентц («Брондбю»).

Захисники: Флавіус Данилюк («РБ Зальцбург»), Кевін Дансо («Ланс»), Філіп Лінхарт («Фрайбург»), Філіп Мвене («Майнц»), Штефан Пош («Болонья»), Леопольд Керфельд («Рапід» Відень), Гернот Траунер («Феєнорд»), Максиміліан Вебер («Боруссія» М), Патрік Віммер («Вольфсбург»).

Півзахисники: Крістоф Баумгартнер («РБ Лейпциг»), Флоріан Грілліч («Хоффенхайм»), Марко Грюлль («Рапід» Відень), Флоріан Кайнц («Кельн»), Конрад Лаймер («Баварія»), Александер Прасс («Штурм»), Марсель Забітцер («Боруссія» Д), Романо Шмід («Вердер»), Матіас Зайдль («Рапід» Відень), Ніколас Зайвальд («РБ Лейпциг»).

Нападники: Марко Арнаутович («Інтер»), Максиміліан Ентруп («Хартберг»), Міхаель Грегорич («Фрайбург»), Андреас Вайманн («Вест Бромвіч»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

17 червня
Австрія – Франція (22:00 за київським часом, «Дюссельдорф Арена», Дюссельдорф)

21 червня
Польща – Австрія (19:00 за київським часом, «Олімпіаштадіон», Берлін)

25 червня
Нідерланди – Австрія (19:00 за київським часом, «Олімпіаштадіон», Берлін)

Прогноз на груповий етап: третє місце

ФРАНЦІЯ

Для збірної Франції Євро-2024 стане вже одинадцятою континентальною першістю в історії. «Триколірні» брали участь у першому турнірі, який відбувся у 1960 році, але потім не могли подолати кваліфікацію, через що пропустили Євро-1964, 1968, 1972, 1976 та 1980. Повернулися на турнір французи лише у 1984-му, коли були господарями змагань. Потім пропустили Євро-1988, не зумівши пройти відбір, але з 1992 року збірна Франції є незмінним учасником континентальних першостей.

Найвище досягнення французів на чемпіонатах Європи – це дві перемоги у 1984 та 2000 роках. У першому випадку континентальну першість виграла чудова команда із Мішелем Платіні, у другому – не менш чудова, але вже з іншим генієм, яким був Зінедін Зідан.

На домашньому для них Євро-2016 французи були знову близькими до тріумфу, але сенсаційно програли у фіналі Португалії. А без того турніру і з моменту останньої перемоги у 2000-му їхні виступи загалом не вражають: Євро-2004 – чвертьфінал, Євро-2008 – не вийшли з групи, Євро-2012 – чвертьфінал, Євро-2020 – 1/8 фіналу…

На Євро-2024 Франція кваліфікувалася, як вже згадувалося у аспекті збірної Нідерландів, без особливих проблем – взяла перше місце у групі, вигравши 7 матчів з 8 при одній нічиїй.

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Дідьє Дешам

У сучасному футболі в це складно повірити, але вже 12 років Дідьє Дешам залишається головним тренером національної збірної Франції – топової команди, попит з якої завжди вкрай високий, проте наставникові вдається зберігати не тільки саму посаду, але й мотивацію досягати на ній все більш й більш серйозних висот.

Дешам заслужив визнання у футболі ще у статусі гравця, а кар'єру наставника розпочав у 2001-му в «Монако». «Монегасків» Дідьє сенсаційно вивів у фінал Ліги чемпіонів-2003/04, де вони все ж таки поступилися «Порту», ​​проте це дало можливість Дешаму дуже стрімко заскочити практично на вершину тренерського Олімпу. Наступною зупинкою в наставницькій кар'єрі француза став «Ювентус». Щоправда, «Старою синьйорою» коуч керував протягом одного сезону-2006/07, коли туринців заслали до Серії В через корупційний скандал в італійському футболі. Дешам одразу повернув «Юве» в еліту, а потім пішов. Через два роки він з'явився на тренерському містку «Марселя», а із липня 2012-го очолює «триколірних».

Під керівництвом Дешама збірна Франції стала срібною призеркою Євро-2016, виграла чемпіонат світу-2018, Лігу націй-2020/21, а також стала другою на чемпіонаті світу-2022. Подейкували, що після турніру в Катарі Дешам залишить посаду і французи отримають нового головного тренера, яким багато авторитетних джерел вже називали Зінедіна Зідана, проте Дідьє залишився, а його колишній партнер по середній лінії у збірній змушений чекати свого часу. Як думаєте, дочекається, чи Дешам продовжить штампувати успіхи і затримається у стані «триколірних» аж до моменту, коли просто забажає піти на пенсію?

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Збірна Франції – це розсип талантів, які за сучасними мірками вартують на ринку неймовірних грошей. У заявці на Євро-2024 в «триколірних» одразу одинадцять футболістів, чия оціночна вартість на Transfermarkt дорівнює чи перевищує 50 мільйонів євро, а у трьох з них вона дорівнює чи перевищує 100 мільйонів!

Але зіркою № 1 для сучасної футбольної Франції є, безумовно, 25-річний центрфорвард Кіліан Мбаппе, на плечі якого красується капітанська пов'язка.

Мбаппе рано заявив про себе у складі «Монако», звідки у 2017 році перебрався до складу «Парі Сен-Жермен». У столичному французькому клубі Кіліан за сім років заробив безліч грошей, виграв усе на національному рівні, проте Ліга чемпіонів йому так і не підкорилася. Втім, багато хто припускав, що Мбаппе продовжить залишатися у Франції, де мав фактично прямий зв'язок із президентом Республіки Еммануелем Макроном, котрий кілька разів особисто переконував футболіста не їхати за кордон.

Але літо цього року стало для Мбаппе свого роду «вододілом». Кіліан вже ухвалив рішення про відхід з ПСЖ вільним агентом та підписав контракт з «Реалом» – командою, за яку мріяв грати ще з дитинства. Тому формально до 1 липня на Євро-2024 Мбаппе ще представлятиме парижан, а ось після цієї дати, якщо Франції вдасться успішно рухатися по плей-офф, коментатори представлятимуть його вже як повноправного представника «Реала».

Щодо успіхів Мбаппе зі збірною Франції, то за цю команду він зіграв уже 78 матчів та забив 47 м'ячів. У 2018 році Кіліан ставав із «триколірними» чемпіоном світу, а ось медалі за перемогу на чемпіонаті Європи в його колекції трофеїв все ще не вистачає.

Заявка

Воротарі: Альфонс Ареоля («Вест Хем»), Майк Меньян («Мілан»), Бріс Самба («Ланс2).

Захисники: Жонатан Клосс («Марсель»), Тео Ернандес («Мілан»), Ібраїма Конате («Ліверпуль»), Жюль Кунде («Барселона»), Ферлан Менді («Реал»), Бенжамен Павар («Інтер»), Вільям Саліба («Арсенал»), Дайо Упамекано («Баварія»).

Півзахисники: Едуардо Камавінга («Реал»), Юссуф Фофана («Монако»), Нголо Канте («Аль-Іттіхад»), Адрієн Рабьо («Ювентус»), Орельєн Тчуамені («Реал»), Варрен Заїр-Емері (ПСЖ), Кінгслі Коман («Баварія»), Усман Дембеле (ПСЖ), Маркус Тюрам («Інтер»).

Нападники: Антуан Грізманн («Атлетіко»), Бредлі Барколя (ПСЖ), Олів'є Жиру («Мілан»), Рандаль Коло-Муані (ПСЖ), Кіліан Мбаппе (ПСЖ/«Реал»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

17 червня
Австрія – Франція (22:00 за київським часом, «Дюссельдорф Арена», Дюссельдорф)

21 червня
Нідерланди – Франція (22:00 за київським часом, «Лейпциг Штадіум», Лейпциг)

25 червня
Франція – Польща (19:00 за київським часом, «BVB-Штадіон», Дортмунд)

Прогноз на груповий етап: перше місце

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ĴØЌÉŔ
Польша явний аутсайдер . Какая группа смерти ? Два явнтх фоварита
Vitaliksaj
Надо пойти поклониться Шевченко, что хоть один матч можно в день посмотреть
T-800
% побед у лучших в НБА, НХЛ ... в районе 60 на дистанции (вся выборка)
не ожидал, что у выше перечисленных как у МЛБ ... то есть, бейсбол угадать так же сложно как североамериканский хоккей с баскетболом ...
до Копы Америка надо добраться ...
T-800
% побед лидеров на турнире колеблится в районе 50
(Голландия. ФРГ/Германия. Португалия.)
к примеру победный показатель в КЕЧ/ЛЧ в районе 60-65, вин рейт на ЧМ тоже надо будет посмотреть
ЕВРО - ЛУЧШИЙ ПО СЛОЖНОСТИ.(рандомность результатов учтена)
T-800
Грузия в четвертьфинале Евро.
T-800
Австрия в полуфинале Евро.
aka_MIK
Хуже всего то, что если мы займем второе место в своей группе то попадем на второе место этой группы... Ни Францию ни Голландию в 1/8 не хотелось бы видеть.
Надо занимать первое место, потому что с лучшего третьего места вообще попадаем на Англию