Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 06 червня 2024, 21:47
4546
0

Рауль ЛОСАНО: «Будемо боротися за вихід у фінал Євроліги та за Лігу націй»

Наставник чоловічої збірної України поділився своєю думкою про груповий етап і найближчі плани

| Оновлено 06 червня 2024, 21:47
4546
0
Рауль ЛОСАНО: «Будемо боротися за вихід у фінал Євроліги та за Лігу націй»
CEV. Рауль Лосано

Оновлена чоловіча збірна України з волейболу виконала завдання-мінімум цього сезону, пробившись до Фіналу чотирьох престижного турніру Золотої Євроліги. Причому це зробила достроково. Проте зупинятись на досягнутому підопічні аргентинського фахівця Рауля Лосано зовсім не збираються. У їхніх найближчих планах постаратися вийти у фінал Євроліги, після чого поборотися за місце в турнірі рангом вище – волейбольній Лізі націй.

– Період становлення цієї нашої команди відбувся саме у груповому етапі Золотої Євроліги, – розпочав розмову з кореспондентом Sport.ua головний тренер збірної України. – Хлопці показали себе з найкращого боку, довівши, що мають і майстерність, і характер. Я їм вдячний за ставлення до справи та за те, як вони боролися на майданчику за кожен м'яч, за кожне очко. Вважаю, що ця збірна України має перспективу і потенціал, тому хочу допомогти хлопцям їх реалізувати.

- А як Ви загалом прокоментуєте підсумки групового етапу? Коли повірили в те, що можна потрапити до квартету найкращих серед 12 учасників?
- Я і раніше говорив про те, що ми маємо на меті вийти у фінальний етап турніру. Тому дуже радий, що самі волейболісти повірили в це та доклали всі свої сили для виконання завдання. Але особливо мені сподобалося те, що команда зуміла показати характер й виграти дуже важливий як для нас, так і для суперників поєдинок із Португалією. Це був ключовий матч і від його результату залежала доля обох збірних. Навіть у моїй багаторічній тренерській практиці відразу і не пригадаєш, коли команда відігравалася з рахунку 11:19, після чого досягала перемоги у партії.

- Чи можете відкрити секрет, як це сталося?
- Почнемо з того, що на даний момент у збірній України є гравці стартового складу і є ті, хто готовий будь-якої миті вийти з лави запасних і своїми діями внести позитивні зміни. Саме це сталося у матчі з Португалією. Якоїсь миті не пішла гра у основи і ми дали можливість їм відпочити, випустивши на майданчик Миколу Рудницького, Віктора Шаповала та Дмитра Долгополова. Вони дуже вдало увійшли до гри, стали набирати очки. Суперники не відразу відчули зміни у грі нашої збірної, а коли рахунок став різко скорочуватися, а потім зовсім зрівнявся, вони були просто збентежені таким розвитком подій. Було помітно, що ми вже маємо очевидну психологічну перевагу. В результаті наша команда виграла і партію, і весь матч.

– У груповому турнірі ми побачили новий стартовий склад нашої збірної. Ви задоволені своїм вибором та наскільки гравці виправдали Ваші очікування?
- Зі стартовим складом ми визначилися після навчально-тренувальних зборів та двох контрольних матчів з Німеччиною та Польщею. Якщо говорити загалом, то ми не помилилися – Юрій Семенюк, Максим Дрозд, Сергій Євстратов, Євген Кісілюк, Дмитро Янчук та Данило Уривкін зіграли на хорошому рівні. При цьому наш капітан Юрій Семенюк був справжнім лідером та ватажком. Саме він, маючи великий досвід виступу на міжнародному рівні, став прикладом для інших.

Якщо ж щось не виходило, ми знаходили можливість робити заміни. Додам до трьох гравців, які допомогли переломити ситуацію в матчі з Португалією (про це я говорив раніше) ще Дениса Велецького, Олександра Наложного, Микиту Лубана, Олександра Коваля та Дмитра Шаповала. Тобто всі ці гравці тією чи іншою мірою виходили на майданчик та брали участь у матчах.

Щодо ліберо, то основним починав Ярослав Пампушко, але потім він отримав невелике пошкодження і закінчував груповий етап Олександр Бойко. Обидва зіграли надійно, тому за старанням й самовіддачею я не маю особливих претензій ні до них, ні до всіх інших волейболістів.

– У півфіналі суперником українців знову буде команда Чехії, з якою ви вже зустрічалися. З чотирьох партій, зіграних у Люксембурзі, лише в одній суперник явно перевершував нашу збірну. Це говорить про те, що можна грати на рівних та перемагати чеських волейболістів?
- Безперечно. Збірна Чехії - хороша збалансована команда, але з нею можна боротися і перемагати. У деяких моментах наші гравці, особливо ті, хто вперше виступав на такому рівні, надмірно хвилювалися, припускалися помилок. Я дуже сподіваюся, що у повторній грі з цією командою наші хлопці будуть виглядати набагато сильнішими і зможуть досягти позитивного результату. Спробуємо також здивувати найближчих суперників.

- Чи будуть якісь зміни у складі нашої збірної перед фінальним етапом?
– Ні, великих змін не буде. Проте ми намагаємося запрошувати на наші тренування деяких інших волейболістів із українським паспортом. Наприклад, зараз із нами працює догравальник Назар Гетьман, за плечима якого є досвід виступу в юніорській збірній України, у чемпіонатах Бельгії та Туреччини. Якщо він зможе проявити себе, то, можливо, приєднатися до національної збірної вже в недалекому майбутньому.

- А чи влаштовують Вас місце та умови проведення зборів та чи плануєте проводити контрольні поєдинки перед Фіналом чотирьох?
- Після матчів третього туру, які проходили у польському місті Тарнув, ми переїхали до невеликого містечка Мелец, яке знаходиться за п'ятдесят кілометрів. Прямо навпроти готелю, де ми зупинилися, розташований чудовий спортивний комплекс, де є відмінний спортивний зал та тренажери. Тобто все, що потрібно для тренувань. Щодо контрольних ігор, то ми ведемо переговори, але поки що нічого конкретного сказати не можу.

- Мрієте потрапити зі збірною України до Ліги націй і що для цього треба зробити?
- Звісно ж, мрію. І першим кроком на шляху до цього треба виграти півфінальний поєдинок, намагатись виступити у фіналі Золотої Євроліги. Якщо це вийде, то вже далі боротимемося для досягнення цієї мети.

Додамо, що півфінальний матч Золотої Євроліги Україна – Чехія відбудеться у хорватському місті Осієк 15 червня. Цього ж дня в другому півфіналі зіграють збірні Хорватії та Естонії.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.