Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 08 червня 2024, 03:10
2790
2

Бостон – Даллас. Прев’ю фіналу НБА

Sport.ua анонсує головну серію сезону в найсильнішій лізі світу

| Оновлено 08 червня 2024, 03:10
2790
2
Бостон – Даллас. Прев’ю фіналу НБА
Getty Images/Global Images Ukraine

В ніч із четверга на п'ятницю за київським часом стартує фінальне протистояння у Національній Баскетбольній Асоціації. Склад його учасників виглядає дуже інтригуючим. На Сході право зіграти у вирішальних іграх завоював один із двох найтитулованіших клубів в історії Ліги – «Бостон Селтікс», для яких нинішній фінал стане другим за останні три роки. А з боку Західної конференції опозицію головному фавориту сезону складе «Даллас Маверікс», який веде за собою «словенський чарівник» Лука Дончич.

Бостон (1) – Даллас (5)

Дати стартових матчів серії: 07, 10, 13, 15 червня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

23.01.2024 «Даллас» – «Бостон» – 110:119

02.03.2024 «Бостон» – «Даллас» – 138:110

Бостон Селтікс

Поточний плей-оф підопічні Джо Маззулли проводять дуже впевнено. За три раунди постсезону основні претенденти на чемпіонство програли лише два матчі, а завершилася ця переможна хода «свіпом» «Індіани» у фіналі Східної конференції – 4:0. Втім, попри на підсумковий рахунок, не можна сказати, що протистояння з «Пейсерс» склалося для «зелених» дуже легко. У трьох із чотирьох поєдинків «іноходці» цілком могли оформити перемоги, але власні помилки баскетболістів Ріка Карлайла та добре проведені останні хвилини матчів від «кельтів» дозволили фавориту виграти серію всуху – 4:0.

Зірковий дует «Бостона» Джейсон Тейтум – Джейлен Браун підійшов до фінальної серії практично з ідентичною результативністю. Джейсон у середньому за гру в нинішньому постсезоні набирає рівно 26 очок, а Джейлен – 25. Проте з огляду на той факт, що Тейтум також є найкращим ребаундером (10,4 зібраних відскоків) та найкращим асистентом (5,9 передач) у своїй команді, можна зробити висновок про його більш значний вплив на гру «Селтікс».

Getty Images/Global Images Ukraine. Джейлен Браун і Джейсон Тейтум

На високому рівні проводять плей-оф захисники Деррік Вайт (17,8 набраних пунктів) та Джру Холідей (12,7 очок). Втім, окремо хотілося б відзначити Ела Хорфорда. Досвідчений ветеран із Домініканської Республіки вкотре довів усім свій високий клас. 38-річний (!) бігмен проводить на паркеті в нинішньому постсезоні майже тридцять з половиною хвилин і має середні статистичні показники в 9,9 набраних очок + 7,3 підбирань, будучи другим підбираючим у своєму колективі. Гіпотетичний чемпіонський перстень стане гідним вінцем кар'єри для цього талановитого гравця, адже його п'ятиразовий учасник Матчу Всіх Зірок поки що так і не виграв.

Варто зазначити, що у фінальній серії Східної конференції свої перші очки у плей-оф набрав Святослав Михайлюк (три бали у другому поєдинку серії). Тепер на рахунку українського захисника «Бостона» п'ять виходів у матчах постсезону (в середньому 3,6 проведених хвилин) та показник результативності – 0,6 очок за гру.

Проте головною позитивною новиною для фанатів «Бостона» слід назвати не перші очки Михайлюка (це іронія, якщо що), а відновлення Крістапса Порзінгіса. Латиш травмувався у четвертому поєдинку протистояння першого раунду з «Маямі» та більше на паркет не виходив. Повернення до обойми третього бомбардира «Селтікс» у регулярному чемпіонаті (20,1 набраних пунктів) зробить колектив Джо Маззулли набагато більш варіативним у передній лінії, особливо в атаці.

Додасть мотивації «Бостону» і той факт, що завдяки перемозі у фіналі «кельти» можуть стати найтитулованішою командою в Лізі. На даний момент на рахунку «Селтікс» сімнадцять чемпіонських титулів, стільки ж і у «Лейкерс». Тож у разі перемоги над «Далласом» «зелені» офіційно стануть найбільш успішним франчайзом в історії НБА.

Даллас Маверікс

Присутність «Далласа» в головній серії сезону дещо несподівана. У дуже сильній Західній конференції, де середній рівень команд вже звично дещо вищий ніж на Сході, цього сезону зібралися одразу кілька серйозних контендерів. «Денвер», «Оклахома», «Міннесота» називалися фахівцями та просто любителями баскетболу залізними претендентами на фінал НБА, але всупереч усьому там опинився колектив під керівництвом Джейсона Кідда.

І не скажеш, що незаслужено. По ходу плей-оф колектив з Техасу лише додавав на дистанції і власноруч відчепив переможця регулярного чемпіонату (йдеться про «Оклахому»), а у фіналі конференції віддав «Міннесоті» лише одну зустріч – 4:1. Відзначимо чудову гру «Маверікс» у гостях. В нинішньому постсезоні фіналіст НБА провів дев'ять виїзних зустрічей та у семи з них відсвяткував перемогу.

Лідер «Далласа» Лука Дончич проводить просто відмінний плей-оф. Словенець лише трохи не дотягує до середнього тріпл-даблу (28,8 очок + 9,6 підбирань + 8,8 передач). За всіма трьома основними показниками баскетбольної статистики він з відривом найкращий у своєму колективі. Другий зірковий гравець в обоймі Джейсона Кідда також демонструє чудову гру. Після довгого пошуку Кайрі Ірвінг нарешті знайшов себе справжнього і реально грає на рівні восьмиразового учасника Матчу Всіх Зірок (22,8 набраних пунктів + ​​5.2 асиста).

Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончич

В передній лінії відмінний баскетбол демонструють Пі Джей Вашингтон (13,6 очок + 6,7 підбирань) і Деніел Геффорд (9,2 набраних пунктів + ​​5,9 зібраних відскоків), що прийшли по ходу сезону, а Деррік Лайвлі (8,6 очок + 7,2 підбирань), вже у свій сезон новачка став дуже важливим елементом у команді, що дійшла до фіналу НБА.

Якщо «Бостон» є одним із двох найтитулованіших клубів у Лізі, то у «Далласа» чемпіонський титул лише один. Він був зароблений в 2011 році, коли «Маверікс» вів за собою чудовий Дірк Новіцкі та за безпосередньої участі нинішнього головного тренера Джейсона Кідда, який, до речі, може увійти до ексклюзивного та дуже обмеженого кола людей, які вигравали чемпіонський перстень у ролях гравця та тренера. Сьогодні клуб з Техасу веде за собою ще один європеєць. Луці Дончичу до глобальної історичної спадщини Дірка поки що далеко, але в найближчі два тижні він може зробити один із ключових кроків у цьому напрямку – привести свою команду до титулу чемпіона НБА.

Особисте протистояння

В нинішньому сезоні «Бостон» та «Даллас» провели між собою два поєдинки і в обох протистояннях «кельти» виявилися сильнішими. Набагато більш цікавішим та напруженішим виявився перший матч між суперниками по фіналу НБА, який відбувся двадцять третього січня нинішнього року в Техасі. У ньому вболівальники побачили яскраву та безкомпромісну боротьбу протягом усієї зустрічі. «Селтікс» того вечора взяли виїзну перемогу – 110:119 завдяки чудовій грі дуету своїх лідерів. На рахунку Джейсона Тейтума 39 набраних пунктів, а Джейлен Браун приніс своїй команді 34 очки. Але «Маверікс» до останнього трималися в грі за рахунок Луки Дончича, який завершив поєдинок із шикарним тріпл-даблом (33 очки + 18 підбирань + 13 передач) та якісного баскетболу від інших гравців команди.

А ось другий матч між майбутніми переможцями своїх конференцій розчарував. У ньому «Бостон» не помітив опору від команди Джейсона Кідда – 138:110. Не допоміг «Далласу» і черговий тріпл-дабл Дончича (37 очок + 12 підбирань + 11 передач). Словенець став найрезультативнішим гравцем зустрічі, але його партнери слабко підтримали почин свого лідера.

І знову слід сказати (вчетверте протягом нинішнього постсезону), що «Бостон» буде яскраво вираженим фаворитом протистояння. Втім, чи може бути інакше у серіях плей-оф за участю головного претендента на титул. «Селтікс» виглядають дуже сильною командою, а повернення до гри Крістапса Порзінгіса додає їм ще більше шансів на чемпіонство. Перевага домашнього паркету в серії, сила ростера та статус команди, результати особистих зустрічей, практично все говорить на користь «зелених».

Втім, «Далласу» не звикати до таких розкладів у нинішньому постсезоні. Якщо в протистоянні першого раунду проти «Кліпперс» шанси колективів із Техасу та Каліфорнії ще були приблизно рівними, то в подальшому підопічні Джейсона Кідда були андердогами своїх дуелей проти «Оклахоми» та «Міннесоти», але це не завадило «Далласу» виграти їх. Тож Лука Дончич та компанія можуть лише вкотре хитро посміхнутися, вивчаючи букмекерські котирування на переможця чергової серії за своєї участі.

Розв'язка сезону в найсильнішій лізі світу обіцяє стати яскравою та безкомпромісною. Дві потужні команди з великою кількістю висококласних баскетболістів зустрінуться віч-на-віч у боротьбі за титул. І «Селтікс», і «Маверікс» мають свої вагомі аргументи та готові максимально викластися для досягнення заповітної мети. Хто виявиться сильнішим, дізнаємось зовсім скоро, а поки на всіх шанувальників помаранчевого м'яча чекає одна із найбільш вишуканих дій, яку тільки можливо уявити в світі баскетболу. Її ім'я – фінал НБА.

Прогноз Sport.ua: перемога «Бостона» – 4:2

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
expik2ua
Уверенная победа Бостона и Свят с перстнем)