Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 01 травня 2024, 15:04
11066
9

П'ять найкращих молодих тренерів у сучасному футболі

Хто прийде на зміну Гвардіолі, Клоппу та Анчелотті?

| Оновлено 01 травня 2024, 15:04
11066
9
П'ять найкращих молодих тренерів у сучасному футболі
Getty Images/Global Images Ukraine. Мікель Артета

Зараз футбольний світ продовжує захоплюватися тренерськими талантами Жузепа Гвардіоли, Юргена Клоппа та Карло Анчелотті, які практично кожного сезону демонструють видатні спортивні досягнення зі своїми командами. Проте мине ще якийсь проміжок часу і ці фахівці неминуче підуть на пенсію, а на їхньому місці опиняться нові "зубри" та "титани".

Хто це може бути? Давайте вже зараз виділимо найбільш явних претендентів – п'ятірку найкращих тренерів у сучасному футболі, які поки що не переступили 45-річний рубіж.

Мікель Артета

Вік: 42 роки
Громадянство: Іспанія
Клуб: Арсенал

Мікель Артета закінчив грати у футбол в 2016 році, й одразу ж приєднався до тренерського штабу Жузепа Гвардіоли у Манчестер Сіті. Майже два із половиною роки іспанець справно допомагав босу робити "містян" сильнішими та успішнішими, але потім прийняв запрошення від Арсенала. Керівництво "канонірів" ризикнуло довірити першу команду молодому фахівцю без досвіду самостійної роботи, і зрештою не прогадало.

З Артетою на чолі Арсенал вперше з часів Арсена Венгера нарешті знову став одним із реальних претендентів на чемпіонський титул, й зараз саме Мікель намагається нав'язати конкуренцію командам Гвардіоли (Манчестер Сіті) та Клоппа (Ліверпуль) у англійській Прем'єр-лізі. Минулого сезону "каноніри" практично до останнього боролися за "золото" національного чемпіонату, але на фініші таки припустилися кількох "пробуксовок", що й завершилося другим місцем.

В цьому сезоні Арсенал продовжує боротьбу за чемпіонство в АПЛ, а також дістався чвертьфіналу Ліги чемпіонів. І нехай у євротурнірі "каноніри" так і не змогли пройти Баварію (2:2, 0:1), і вийти в четвірку найкращих команд континенту, натомість для Арсенала нинішній чвертьфінал є першим з часів вже вельми далекого сезону-2009/10, коли лондонці ще на повну користувались плодами роботи Венгера.

Нинішній контракт Артети з Арсеналом діє до кінця сезону-2024/25, і поки що у вболівальників "канонірів" немає приводів для занепокоєння. Але не можна виключати, що вже через рік інтерес до Мікеля з боку більш багатих та успішних клубів може призвести до того, що іспанець наважиться залишити Лондон…

Роберто Де Дзербі

Вік: 44 роки
Громадянство: Італія
Клуб: Брайтон

Getty Images. Роберто Де Дзербі

Незважаючи на невелику різницю у віці з Артетою, італієць Роберто Де Дзербі ігрову кар'єру завершив ще у 2013 році. Відразу після цього він вирішив піти у тренерство, де встиг зарекомендувати себе із найкращого боку. Спочатку Де Дзербі працював з італійськими командами другого та третього ешелону, що зрештою допомогло йому опинитися у Палермо. Але там справи в Роберто не пішли: він протримався у тренерському кріслі лишень кілька місяців, а потім був відправлений у відставку.

Після Палермо Де Дзербі майже рік сидів без роботи, доки його не покликали у Беневенто. Це призначення відбулося вже по ходу сезону, і зрештою Роберто не зумів врятувати команду від вильоту з Серії А. Незважаючи на не найкращий результат, інтерес до Де Дзербі зріс, оскільки наставник намагався прищеплювати аутсайдеру дивізіону проактивний футбол, а ще відзначився низкою цікавих кадрових та трансферних рішень.

Зірка Де Дзербі зійшла в Сассуоло, який із Роберто на чолі двічі поспіль фінішував на восьмій позиції в Серії А, маючи досить скромні фінансові можливості. Зрештою на фахівця звернули увагу в Україні та покликали тренувати Шахтар. Але повномасштабна фаза російської військової агресії, яка розпочалася у лютому 2022-го, позбавила Де Дзербі можливості повноцінно провести з "гірниками" хоча б один сезон. Більшість легіонерів роз'їхалися, а сам італієць також був змушений розірвати контракт й чекати на новий шанс у кар'єрі.

Такий прийшов з англійської Прем'єр-ліги, куди Де Дзербі покликав Брайтон. "Чайкам" саме потрібно було замінити Грема Поттера, котрий відбув у Челсі, й італійський тренер здався клубу відповідним варіантом. В принципі, за півтора роки, які минули з того часу, боси Брайтона жодного разу не пошкодували, що довірилися Де Дзербі. А сам тренер наразі має шалену популярність на ринку – принаймні, якщо виходити з новин у ЗМІ. Інтерес до Роберто, зокрема, приписують Манчестер Юнайтед, Челсі, Барселоні, Наполі, Баварії та ще деяким клубам…

Тіаго Мотта

Вік: 41 рік
Громадянство: Італія / Бразилія
Клуб: Болонья

Getty Images. Тіаго Мотта

Тіаго Мотта як футболіст пограв у Європі за Барселону, Атлетіко, Дженоа, Інтер та Парі Сен-Жермен. З 2011 по 2016 роки він виступав за національну збірну Італії, хоча ще к 2003-му провів пару товариських зустрічей за "селесао", але так і не дочекався якогось розвитку тієї історії. Бутси на цвях Мотта повісив у 2018-му в футболці ПСЖ й одразу ж прийняв пропозицію цього клубу очолити команду U-19.

З юніорами паризького клубу Мотта відпрацював тільки один сезон, а потім відбув до Італії, де отримав запрошення попрацювати із Дженоа. Втім, співпраця Тіаго та "грифонів" припала на далеко не найкращий період для цього клубу, а тому видалася вкрай нетривалою. Потім Мотту покликала до себе Спеція, де молодий коуч відпрацював один сезон, після чого подався до Болоньї.

Отримавши команду, яка перебувала у нижній частині турнірної таблиці, Мотта за сезон зробив із неї спершу впевненого середняка, а у поточному розіграші Серії А Болонья й взагалі претендує на зону Ліги чемпіонів, хоча конкуренція у фінальних турах із Ромою та Аталантою обіцяє бути дуже серйозною.

Прямо зараз Болонья є одним із лідерів Серії А за середньоматчовим показником володіння м'ячем, а багато хто з її гравців – до прикладу, Джошуа Зіркзе чи Ріккардо Калафйорі – демонструють видатний прогрес, який може закінчитися їх успішним трансфером до топ-клубу вже прийдешнього літа.

Може залишити Болонью влітку і сам Тіаго Мотта. Інтерес до перспективного молодого наставника вже виявляють деякі топ-клуби. Зокрема, у ЗМІ ходили чутки про Манчестер Юнайтед, Мілан та Барселону. Сам Мотта нібито визначив єдину умову, за дотримання якої він точно залишиться у Болоньї та відмовить усім іншим потенційним роботодавцям – це станеться, якщо "червоно-сині" зможуть здобути путівку до Ліги чемпіонів. Тільки тоді Тіаго вважає за необхідне продовжити розвиток свого блискучого проекту, а інакше буде готовий до «зміни декорацій».

Рубен Аморім

Вік: 39 років
Громадянство: Португалія
Клуб: Спортінг

Getty Images. Рубен Аморім

Рубен Аморім досить рано завершив професійну кар'єру футболіста – у 2017-му екс-півзахиснику було лише 32 роки. Через 15 місяців після цієї події Аморім прийняв рішення очолити нижчолігову Каза Пію, але через півроку залишив цей колектив, із яким демонстрував непогані результати, через покарання з боку Португальської футбольної федерації. Клуб був позбавлений шести очок через те, що Аморім керував ним без відповідної ліцензії.

Повернувся у ремесло Рубен у вересні 2019 року, коли став біля керма дубля Браги. У стартових 11 матчах команда Аморіма здобула 8 перемог, й незабаром фахівець був запрошений прийняти першу команду клубу, оскільки Брага якраз розлучилася із Рікарду Са Пінту. Через кілька місяців молодий коуч виграв для "зброярів" Кубок португальської ліги, але допрацювати сезон до кінця із Брагою не зумів.

У березні 2020-го лісабонський Спортінг заплатив Бразі компенсацію у розмірі 10 мільйонів євро, аби підписати з Аморімом повноцінний контракт. Такі витрати окупилися з лишком вже у наступному сезоні, коли "леви" на чолі із Рубеном стали чемпіонами, та й цього сезону, якщо не станеться чогось надприродного, саме Спортінг знову святкуватиме чемпіонство у португальській Прімейрі.

У Спортінгу Аморім використовує тактику, яку в ЗМІ вже охарактеризували як 3-2-5. Вінгбеки "левів" діють дуже високо, часом на одному рівні із нападником та інсайдами, що дає можливість Спортінгу бути однією з найрезультативніших команд в поточному сезоні європейського футболу.

This season, Rúben Amorim's Sporting CP...

◉ score more goals per game (2.93) than any team from Europe's big five divisions

◉ concede fewer shots per game (8.07) than any team from Europe's big five divisions

That 3-2-5 build-up shape is: 🧑‍🍳😘 pic.twitter.com/le78YI6cat

— Squawka (@Squawka) April 9, 2024

Хабі Алонсо

Вік: 42 роки
Громадянство: Іспанія
Клуб: Баєр

Getty Images. Хабі Алонсо

За часів кар'єри футболіста Хабі Алонсо встиг пограти на топовому рівні за Ліверпуль, Реал та Баварію. Бутси на цвях він повісив у 2017-му, а через рік опинився в тренерському штабі молодіжної команди "бланкос". Втім, особливих перспектив просуватися вгору кар'єрними сходами у Реалі в Хабі не було, а тому не дивно, що вже влітку 2019-го він прийняв пропозицію від Реал Сосьєдада, де повірили у його талант та здатність бути корисним при роботі із дублерами.

До осені 2022 року Хабі Алонсо працював виключно із молоддю та резервістами, а тому його призначення в Баєр виглядало, відверто кажучи, дивним. Леверкузенці на той момент борсалися у підвалі турнірної таблиці Бундесліги, і прихід на тренерський місток такого недосвідченого наставника як Алонсо для багатьох був першою ознакою того, що боси "фармацевтів" змирилися з вильотом з еліти і вже думають про те, як грати у нижчому дивізіоні.

Але Алонсо здійснив щось на кшталт революції. При ньому Баєр не тільки не вилетів, а й завершив Бундеслігу-2022/23 на шостому місці – у зоні єврокубків! Тоді це розцінювалося як диво, адже ніхто не розумів та не знав, що чекає на "фармацевтів" надалі.

Справжнє диво для Леверкузена настало вже у сезоні-2023/24. Баєр уперше в своїй історії став чемпіоном Бундесліги, причому вже у квітні, задовго до формального завершення німецької першості! Тепер ніхто й ніколи не зможе називати "фармацевтів" Неверкузеном, і виправити ситуацію клубу допоміг саме молодий та необстріляний Алонсо.

Крім того, Баєр продовжує боротьбу у Лізі Європи, де у півфінальних баталіях зіграє із Ромою. Матчі відбудуться на початку травня, і амбітний наставник "фармацевтів" налаштовує своїх підопічних виключно на одне – вихід у фінал.

Цікаво, як складеться найближче майбутнє Хабі, якого хочуть бачити у себе багато грандів європейського футболу. Це і Баварія, і Ліверпуль, і Барселона. Сам Алонсо мріє якось очолити першу команду Реала, і якщо він продовжить працювати із такою самою ефективністю, то немає сумнівів, що досягти бажаного Хабі вдасться вже у середньостроковій перспективі.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(68)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ViAn
Нагельсману лише 36 років.
Harun Bakircioğlu
Как-то неправильно Анчелотти ставить в один ряд с Клоппом и Гвардиолой. Он старше их обоих на 10 лет. 10 лет целая эпоха в футболе.
Ярослав Вовк
Стаття написана на коліні. Згадали тренерів, які зараз на слуху. А де Нагельсманн? Хіба тут заслуговує бути Мотта, який провів лише один успішний сезон?
Gargantua
де Дзерби это раздутая пустышка.
посмотрите на Брайтон после года его работы. когда он принял готовую команду на ходу это одно, а когда провел предсезонку и потеряв лидеров набрал игроков под себя, то совершенно другое дело.
Login_loginchuck
А тренер БД? Ладно, 6е место
Harun Bakircioğlu
Де Дзерби тут лишний. Его слишком часто громили в этом году, теперь никто не рискнет брать его в топ-клуб. У топ-тренера должна быть элементарная гордость, а такое ощущение что Де Дзерби все равно, ну влетели 4:0 и типа чо тут такого.