Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 24 квітня 2024, 15:28
4331
13

Клуб НХЛ переїхав до Юти. Що трапилося і які перспективи нової команди

Арізона Койотіс на цей момент припинила існування

| Оновлено 24 квітня 2024, 15:28
4331
13
Клуб НХЛ переїхав до Юти. Що трапилося і які перспективи нової команди
Getty Images/Global Images Ukraine

Багатостраждальний клуб НХЛ Арізона Койотіс припинив своє існування. НХЛ схвалила продаж клубу мільярдеру Раяну Сміту, який володіє командою НБА Юта Джаз. Нова команда базуватиметься у місті Солт-Лейк Сіті, де розпочне виступи з сезону 2024/25.

Чому так сталося

Комісар НХЛ Гарі Беттмен був головним чинником, чому питання Арізони вирішувалося так довго. Беттмен вірив і, мабуть, вірить далі, що хокейна команда має майбутнє у цьому теплому штаті. Річ у тому, що Фінікс – 5-те найбільше місто США з молодим населенням, де хокейна команда може бути успішною. Вихідні дані точно не гірші, ніж у Техасі чи Флориді.

Головною проблемою останні роки була арена. Клуб кілька разів намагався розпочати будівництво арени в різних місцях, але постійно виникали якісь труднощі, наприклад, відмова місцевої влади дати дозвіл на будівництво. Рік тому, коли здавалося, що ситуація рухається у правильному напрямку, провалилося голосування про початок будівництва арени в Арізоні, що викликало невдоволення НХЛ, клубу та команди. Повідомляється, що хокеїстам не подобається проводити домашні матчі на студентській арені на 4,6 тисячі людей. Та й для НХЛ це просто несолідно. Можна було розпочати нове коло і знову проходити бюрократичні процедури, намагаючись вибити дозвіл на будівництво, але це точно не питання найближчих місяців, що означало б лише одне – Койоти розпочали б новий сезон у тому ж підвішеному стані. А враховуючи, що у найкращому разі на зведення арени потрібно 1,5-2 роки...

Клуб без сучасної арени та гарантій стабільності втрачає гроші, не може залучати хороших вільних агентів і стає просто посередньою командою, безперспективним активом НХЛ, тому навіть Беттмен дав добро на переїзд Арізони, хоча ще зовсім недавно стверджував, що цього не станеться, а Койоти мають шанс на світле майбутнє

Що з Арізоною

Потрібно наголосити, що в Юті буде саме новий клуб, не спадкоємець Койотів. У Юти буде своя історія, зі своїми найкращими гравцями, бомбардирами та статистичними даними. Оголошено, що Койоти переведені в «сплячий режим». Якщо в майбутньому вдасться вирішити питання з ареною, Арізона стане першим претендентом на розширення чемпіонату.

Койоти розпочинають свою історію з 1972 року, коли клуб називався Вінніпег Джетс. У 1996 році команду перевезли до Фінікса, де в неї були непогані сезони, але великих успіхів Койоти не досягли. Найкращим досягненням став вихід у фінал конференції у 2012 році, проте за останні 10 років Койоти лише раз вийшли до плей-оф.

Нехай команда не досягла великих успіхів, але в її кольорах виступали справді топ-гравці: Шейн Доан, Джеремі Ренік, Кіт Ткачак, Теппо Нуммінен, Бретт Халл.

НХЛ тепер у Юті. Що з командою, назвою, кольорами

Назви поки що немає. Відомо, що команда називатиметься «Юта і назва», кольори поки що не визначені, але є чутки про зелений та його відтінки як основні. Клуб уже запустив конкурс, закликаючи уболівальників надсилати свої варіанти назви команди. Команда в Юті хоч і вважається новою, але драфту розширення, як відбувалося у випадку з Вегасом та Сіетлом, не буде.

Солт-Лейк отримує весь склад, тренерський штаб та менеджмент, який був у Арізони. Власник нового клубу підтвердив, що на цей момент тренер Андре Туріньї та генеральний менеджер Білл Армстронг зберегли свої посади. Всім гравцям, які перебували на контракті Арізоні, оплатять переїзд у нове місто та виплатять компенсаційні бонуси. Потрібно сказати, що у Арізони не такий поганий підбір виконавців.

Як уже сказано, проблемою було залучення нових гравців, які не хотіли їхати до команди з маленьким бюджетом та невизначеними перспективами. Однак Солт-Лейк отримав чимало класних молодих гравців: форвард Клейтон Келлер (33 шайби та 76 очок у сезоні), непогані нападники Лоусон Круз та Нік Шмальц, а також, мабуть, головний актив Койотів – Логан Кулі. Форвард, якого обрали на драфті-2022 під третім номером. У першому сезоні Логан оформив низку яскравих голів і завершив чемпіонат з 20 шайбами та 44 пунктами.

Крім того, новий клуб успадкував цілий мішок драфт-піків: у трьох перших раундах драфтів 2024, 2025 і 2026 у Юти буде 20 виборів + одна з найменших платіжних відомостей без важких контрактів.

У Арізони вистачало якісних гравців, але багатьох з них обміняли минулого трейд-дедлайну, коли поступово ставало зрозуміло, що майбутнього у команди немає. Звичайно, це не баскетбол і двох-трьох серйозних гравців не вистачить навіть для того, щоб почати створювати базу сильної команди, але на нове місце клуб переїжджає не з порожніми руками. До речі, про баскетбол.

Власник нової команди Раян Сміт є власником Юти Джаз у НБА. Важко сказати, що це говорить про хокейні перспективи, але баскетбольна Юта з 2007 року лише шість разів проходила перший раунд плей-оф і лише раз пройшла другий раунд. Інше питання, що через жорстку стелю зарплат на утримання команди НХЛ потрібно витрачати менше грошей. Останні новачки НХЛ Сіетл і особливо Вегас блискуче увірвалися до Ліги, однак у них був драфт розширення і можливість вибрати по одному гравцю зі складів інших команд.

Що по арені. Чи вирішено проблему

І так, і ні. Спочатку хокеїсти ділитимуть арену з баскетбольною Ютою, проте вже планується будівництво нового стадіону. Тут таких проблем, як в Арізоні, не буде, тому що Солт-Лейк є головним претендентом на проведення Олімпіади-2034 з будівництвом нових спортивних об'єктів, включаючи льодовий палац.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Перемога Канади, розгром від збірної США
Хокей | 16 травня 2024, 23:37 0
ЧС з хокею. Перемога Канади, розгром від збірної США

Північноамериканські збірні виграли свої матчі на ЧС

Усик придумав для Ф'юрі нове прізвисько
Бокс | 16 травня 2024, 13:59 7
Усик придумав для Ф'юрі нове прізвисько

Британця підколюють через різке зменшення ваги

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
8number
Якось не зовсім вірно це звучить у інтерпретації журналістів. Команда Арізони перестала існувати. Крапка. Створена (майже) нова команда в Юті, яка базується з персоналу колишньої Арізони. Бо інакше воно якось дивно виглядає.
Engineer
Есть арена в самом Финиксе. Есть арена в Глендэйле. Но этого мало, как оказалось.
Первый Среди Равных
Не розумію, невже не можна було двом сторонам домовитись про продовження виступів на великій арені в передмісті Фінікса, на якій вони грали 20 років? Невже все було настільки складно шо легше переїхати? Тепер і команда сновигає по Штатам, шукаючи хто прихистить, і арена в Фініксі буде пустувати і втрачати прибуток. Кому стало краще? 
c_a_p2
*Мормони Юти* будуть зватися
А якщо серйозно то це краще ніж ділити майданчик зі студентами. 
Найкраще було би повернутись до Канади...
umnuy2
никуёвая такая студентиская арена---мы с ними конечно как в разных мирах живём....очень круто там всё по спорту
Sashamar
Все одно: Arizona forever!