Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 29 серпня 2024, 15:45
1560
3

Чухаджяну буде непросто проти Скарффа. Гаррі – непередбачуваний суперник

Але далі на Карена можуть чекати великі простори

| Оновлено 29 серпня 2024, 15:45
1560
3
Чухаджяну буде непросто проти Скарффа. Гаррі – непередбачуваний суперник
instagram.com/karen_chukhadzhian. Карен Чухаджян і Гаррі Скарфф (зліва)

17 травня у Гамбурзі, Німеччина, відбудеться поєдинок між 28-річним українцем Кареном Чухаджяном (23-2, 13 КО) та 30-річним німцем Гаррі Скарффом (13-2, 3 КО). Один із найскладніших поєдинків у кар’єрі українського боксера. Випробування, перемога в якому принесе титульний шанс. Як мінімум, можливість ще раз поборотись проти колишнього опонента та довести, що минулий виступ склався погано через об’єктивні причини.

Чухаджян після поразки перемагає всіх суперників доволі легко. Але як буде зі Скарффом – невідомо

На початку 2023 року Карен Чухаджян полетів до США та вперше виступив у Мецці боксу. Суперником став дійсно грізний боксер, один із найкращих представників напівсередньої вагової категорії американець Джарон Енніс.

Відчуття від протистояння були двоякі. З одного боку, Чухаджян програв. Фактично, поступився у кожному раунді, забравши лише деякі епізоди. Записки суддів також говорять про це: 120-108 тричі на користь американця.

З іншого боку, до Карена Енніс виглядав, як переродження Теренса Кроуфорда. Майстерний захист, точні атаки, швидкість, відчуття суперника. Гарантований лідер дивізіону після відходу Кроуфорда та Спенса. А, можливо, і прямий їхній конкурент.

У ринзі ж із Кареном Джарон виглядав не найкращим чином. Вигравав завдяки активності, а не так, як завжди – розбиваючи опонента. Влучити по Чухаджяну практично не вдавалось, прицілитись, затиснути – також. Деякі фанати навіть дивувались настільки, що задавались питанням, чи настільки в порядку Джарон, як про то кажуть.

Рівень Карена, звісно, відзначався. Казали, що він – хороший боксер, але зробив занадто мало. Не тільки для перемоги, а й загалом. Гарно рухався, але мало бив.

Після того Чухаджян бився двічі. Спочатку нокаутував Майкла Маркано у другому раунді. Після цього достроково розібрався з П’єтро Россетті. Перший поєдинок, звісно, більше дивина, ніж правило. Український боксер традиційно довго розганяється у ринзі. Але Россетті був розібраний майстерно.

Ці дві перемоги повернули Карена в топ дивізіону. Тепер його опонентом стане Гаррі Скарфф і тренер Карена В’ячеслав Сенченко відзначає – це наступний за складністю суперник після Енніса. Британець має цілий набір навичок, завдяки яким протистояння проти нього є дійсно ризикованим.

Скарфф не програє з 2020 року. Тоді, наприкінці 2019-го та в кінці 2020-го, він провів два поєдинки і в обидвох програв. Спочатку поступився Ентоні Фаулеру, потім – Трою Вільямсону. І після того не програвав жодного разу, побивши п’ятьох суперників, двох із них – достроково. Враховуючи невелику кількість нокаутів в кар’єрі британця, два нокаути – великий результат.

Гаррі все ще розвивається, хоч йому вже 30 років. Наприклад, можна відзначити, що один із найкращих поєдинків в кар’єрі британця стався наприкінці 2023 року. Тоді він зустрівся з іншим британцем – Екоу Ессумана - і проявив себе чудово. Перепробував усі способи ведення бою. Бився другим номером, бився першим номером. Намагався використовувати габарити і намагався рубатися з опонентом. У підсумку, це й принесло результат – Скарфф переміг рішенням суддів та став чемпіоном Європи за версією IBF.

Саме у цьому головна складність Гаррі. Про це говорили і Карен Чухаджян в недавньому інтерв’ю, і його тренер. Вони пригадують варіативність британця та непередбачуваність. Дуже важко призвичаїтись до суперника, який вміє бути різним. Вміє битись першим номером, працювати другим. Може побитись або спробувати попрацювати технічно. І все це протягом декількох раундів поспіль.

Складність від Скарффа інакша, ніж від Енніса. Якщо Джарон боксує зрозуміло як, але це настільки високий клас, що протидіяти складно, то з Гаррі не вгадаєш, яким він буде не просто у ринзі загалом, а й у наступному раунді.

Хто фаворит?

Знайти букмекерську лінію на цей поєдинок практично неможливо, але насправді все доволі рівно.

Суто по-боксерськи Карен, можливо, кращий спортсмен. Українець – атлетичний, доволі сильний, з хорошим ударом та вмінням працювати по тулубу. Дуже рухливий на ногах, вміє крутити опонента.

З іншого боку, Скарфф має габарити – він вищий за опонента на дев’ять сантиметрів (185 см проти 176 см) та, ймовірно, має довші руки, не дивлячись на те, що немає точних даних про це.

Гаррі незручний. Під такого боксера треба підлаштовуватись по ходу поєдинку. Карен розповідав, що для того, щоб готуватись до такого суперника, їм довелось брати спаринг-партнерів, які боксують у геть протилежних стилях і щоб вони працювали по черзі – настільки вони очікують змін по ходу поєдинку від Скарффа.

Розумно від Гаррі було б дати Карену працювати першим номером. Саме у контрпанчингу Чухаджян найсильніший. Ловити на помилках, перехоплювати атаки та доносити свої удари – ось у цьому український боксер найкращий.

Але не варто недооцінювати його навички атаки. Коли Карен вмикається, його теж непросто зупинити. Особливо, працюючи по тулубу та закручуючи візаві за спину. Скарфф – незручний, але з боксером такого рівня ще не стикався. Головне питання, чи вистачить рівня, щоб показати його в бою з настільки габаритним візаві. Це найбільший топовий суперник у кар’єрі Карена і це чудовий тест на те, чи вартий він реваншу проти Енніса.
Переможець поєдинку стане обов’язковим претендентом на Джарона Енніса. А, враховуючи, що у напівсередній категорії після переходу Кроуфорда далі і, ймовірно, зміни категорії Ерролом Спенсом, з’явився вакуум для по-справжньому великих боїв, можна очікувати, що Карен або Гаррі отримають свій шанс.
Хочеться бачити Чухаджяна, який дійсно підготується до поєдинку проти Енніса, а не так, як було перший раз. Це поєдинок, якого Джарон навряд очікує дуже сильно, згадуючи першу зустріч.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Остап Черешня
Чухаджян украинец?    Может гражданин Украины?