Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 27 квітня 2024, 16:22
19493
43

Чи буде скандал? Жирона й агент Довбика могли порушити фінансовий фейр-плей

Йдеться про фінансові деталі трансферу з «Дніпра-1» до іспанського клубу

| Оновлено 27 квітня 2024, 16:22
19493
43
Чи буде скандал? Жирона й агент Довбика могли порушити фінансовий фейр-плей
Getty Images/Global Images Ukraine. Артем Довбик

У європейському футболі назріває скандал, пов'язаний із нападником іспанської «Жирони» та збірної України Артемом Довбиком.

Йдеться про фінансові деталі трансферу екс-нападника «Дніпра-1» до іспанського клубу, який коштував каталонцям, за даними Transfermarkt, 7 млн євро. Ще частину суми за цією угодою отримав датський «Мідтьюлланд», який мав права на українського футболіста навпіл із дніпрянами.

Однак, як виявилося, у процесі оформлення цього трансферу спливли деякі факти, які можуть бути предметом розслідування порушень фінансового фейр-плей ФІФА.

Як стало відомо Sport.ua із джерел, близьких до «Жирони», до іспанського клубу надійшов запит від юристів, які припускають, що в момент угоди між футбольним клубом «Жирона» та футбольним агентством Alik Football Management в особі агента футболіста Олексія Люндовського було порушено певні фінансові домовленості, а також виявились факти можливого шахрайства.

Крім цього, зараз перевіряється факт того, що агент футболіста міг увійти в змову з іншими особами та вчинити економічний злочин, щоб уникнути оподаткування в Україні. Задля цього Олексій Люндовський навмисно зареєстрував юридичну особу практично з цілком аналогічною назвою свого агентства, проте не на території України, а в Естонії. Перевірка оформленого трансферу Довбика до закордонного клубу на предмет чистоти може торкнутися і безпосередніх учасників переходу футболіста – іспанської «Жирони» та СК «Дніпро-1».

Зазначені порушення фінансового фейр-плей УЄФА, у разі їх доказу з боку UEFA Club Financial Control Body (CFCB) можуть призвести не лише до суттєвих грошових штрафів (як у випадку з «Манчестер Сіті»), але й від відмови в ліцензії на участь «Жирони» у європейських футбольних турнірах, які проводяться під егідою УЄФА. Раніше проблеми з трансферним баном мав і «Дніпро-1».

Футбольний клуб «Жирона» є частковою власністю Citi Football Group, групи, що володіє «Манчестер Сіті», у якого виникли проблеми із законом після того, як містяни порушили понад 100 правил АПЛ.

Скандал навколо одного з топових активів City Football Group кидає тінь також на інші футбольні клуби цього холдингу і саму «Жирону». Тим більше, що раніше стало відомо, що ФІФА може терміново втрутитися у діяльність Королівської футбольної федерації Іспанії (RFEF), яка після обшуків цивільною гвардією в офісі RFEF підозрюється у корупційних угодах, відмиванні грошей та неблагополучному управлінні.

Публікуючи матеріал, Sport.ua дає можливість висловитись усім учасникам скандалу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Артем Довбик

Оцініть матеріал
(113)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 43
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
odiniznashih
Финансовый фейр-плей и мошенничество - это две разные песни.
Покупая игрока клуб ничего не нарушил и это футбольные дела, а то что агент ушел от налогов и нарушил законы то это уже уголовные.
Просто на ровном месте некоторые пытаются раздуть скандал.
AArtem123 AArtem123
Вивів гроші через Естонію, податки 0. Це український футбол, детка 
India Life
Якщо це правда, то цього агента треба повiсити за яйця в Украiнi, а Артьому бiгти вiд нього подалi
Сергій Іващенко
Змішали все в одну кучу - порушення українського законодавства, фінансовий фейр-плей, бан Дніпро1... Як воно у вашій голові, всі ці, не зв'язані ніяким чином один з одним змінні, склалися в одному рівнянні?
roberto32
Шаблій прибирає конкурентів
MrStepanovM .
припускають.... було порушено певні фінансові домовленості...можливого шахрайства...навмисно зареєстрував... з цілком аналогічною назвою...А в чому проблема реєстрації в Естонії фірми? Це навіть не оффшор! А як її можна НЕ навмисно зареєструвати? А що назва фірми це товарний знак?
anacreon
Після слів про "Як стало відомо Sport.ua" - далі можна не читати. Що це взагалі таке? Це хтось приніс спорту-юа компромат і попросив запустити в пресу?  Нема в спорту ніяких "джерел та шпіонів в Жироні".
Це напевно у того  агента Алексея Люндовского якісь тьорки з якимись партнерами, корєшами чи іншими приблудними. Може якісь партнери по фірмам. І вони вирішили вкинути якусь чернуху на нього в пресу. І спорт.юа тут як тут, готовий підставити плече   Хоч нормально заплатили то?
Сумніваюсь, що ті вороги Люндовського давали якісь запити в Жирону. Або якщо і рипалися, то були проігноровані.
nick07
схоже що просто є мета покарати Сіті-Груп, і покарати Мансіті та Жирону.
При чому тут фінансовий фейр-плей до оптимізації податків?  
і напевно багато інших трансферів також можна так розглядати. а особливо т.зв. "викуп Неймара" в ПСЖ. 
gusev80 .
"Как стало известно.." "из источников, связанных.." - это значит писями по воде вилано. Тем более в Испании, где особенность законодательства такая что где бы и от кого ты не получил доход (выше определенной планки, там где речь о шести и более нулях), налог должен отлистать здесь, поэтому все уважающие себя футболисты и клубы непременно имели налоговые скандалы и разбирательства. Включая Месси, Роналду и многих других. Вот сейчас например Реал и Анчелотти. 
Испанским левакам стоило бы задуматься. Жадность порождает бедность. Чемп уже сейчас просел, уступив итальянскому, скоро и немцы перегонят, благо Бавария перестала мародерить бундеслигу. Французы силами своих леваков так когда-то убили силу своей лиги. Одно время и ПСЖ блистал и в финале ЛЧ кажись был еще какой-то французский клуб кроме них. А сейчас они барахтаются в Лигах Европы и конференций, один  ПСЖ пытается затащить в ЛЧ, но обычно берет за щеку еще примерно на этапе четвертьфинала. 
DK1961
Все дау нецкие сразу радостно откликнулись на этот фейк
Дані Рохас
агенство Alik football management, ясно, пон, зроз
Умник
Идет давление на сити групп со стороны уефа.
Ищут везде зацепки.
Так вижу эту историю
Дані Рохас
Это называется выехал (агент) из села в Европу
Harun Bakircioğlu
Или в клубе идиоты и не знали, что Довбик не эстонец, или может быть сговор клуба и агента. На ровном или не на ровном определит следствие. Невиновных накажут, непричастных наградят, все как надо будет.
😼
Желтуха все це. Жодної інфо на сайті Жирони ні на оф сторінках
George1
На спорт юа завжди брехня 
Mr Voevudskiy
Наши как обычно.. справжний эуропэйськый народ)
Sheva19
Давайте раскручивание ребята нечего Жироне в еврокубках делать .
Bulba_sumkin
Еще бы трансфер Супряги промониторили