Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 квітня 2024, 21:39
2909
0

План Тоні. Від чого реально залежить майбутнє Де Дзербі у Брайтоні?

Екс-тренер «Шахтаря» не виключає зміну місця роботи, хоча й не вважає свій відхід вирішеним наперед

| Оновлено 06 квітня 2024, 21:39
2909
0
План Тоні. Від чого реально залежить майбутнє Де Дзербі у Брайтоні?
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

В останні кілька місяців у Європі не залишилося, мабуть, жодного авторитетного спортивного ЗМІ, яке не відзначилося б заміткою про ймовірну зміну місця роботи влітку 2024 року нинішнім коучем «Брайтона» Роберто Де Дзербі. 44-річний італійський фахівець, який відомий в Україні завдяки нетривалій роботі з «Шахтарем» перед самим початком повномасштабного вторгнення російських окупантів, у своїх численних інтерв'ю також дедалі частіше залишає «двері трохи відчиненими», ніби натякаючи потенційним роботодавцям, що він до нового виклику готовий.

До потенційних роботодавців найближчого літа відносяться як мінімум три гранди – «Ліверпуль», «Барселона» та «Баварія», в яких абсолютно точно відбудуться рокірування на тренерських містках. Не виключено, що замінити свого наставника забажає й керівництво «Манчестер Юнайтед». І якщо якийсь із цих клубів реально зацікавиться послугами Де Дзербі, то із високою ймовірністю італієць залишить «Брайтон» та піде на підвищення.

Втім, сам Де Дзербі більш ніж розумний, аби розуміти ситуацію та не шкодити собі зараз заради гіпотетичних можливостей у майбутньому. Наразі Роберто має контракт з «Брайтоном», який розрахований ще на два сезони і дозволяє італійцеві працювати з досить непоганим підбором виконавців у клубі, який зовсім нещодавно оголосив про рекордні фінансові показники прибутку.

Тому Де Дзербі говорить не прямо, а ніби натяками. Але водночас практично будь-який футбольний уболівальник здатний «між рядками» прочитати усе, що хотів донести до широкого загалу італієць. Такий вже стиль роботи Де Дзербі: його часто дуже прямолінійні коментарі шалено подобаються фанатам, але здатні викликати «печію» у власника клубу Тоні Блума та його вірного соратника Пола Барбера, котрий протягом дванадцяти останніх років є виконавчим директором клубу, а на початку квітня підписав із «чайками» новий довгостроковий контракт – до 2030 року.

«Щодо мене, я ще не ухвалив рішення. Спершу хочу поговорити із Тоні [Блумом], моїм клубом, щоб зрозуміти їхній план, зрозуміти його план, план Тоні. І тільки після цього ми разом ухвалимо рішення», – саме так нещодавно Роберто Де Дзербі прокоментував інформацію про свою відмову від підписання нового контракту із «чайками», які хотіли одним махом пролонгувати договори як із виконавчим директором, так і з головним тренером.

Цей коментар італійського коуча «Брайтона» викликає одразу кілька очевидних запитань: про який план Тоні йдеться? Чим він може відрізнятись від поглядів самого Де Дзербі? І чи реально від цього щось залежить, якщо Роберто отримає конкретне та привабливе запрошення від одного з європейських грандів?

brightonandhovealbion.com. Тоні Блум

Прямо зараз навряд чи хтось заперечуватиме той факт, що Де Дзербі вдалося чудово адаптуватися у «Брайтоні» та проявити себе в англійській Прем'єр-лізі. У вересні 2022 року Тоні Блум та Пол Барбер вимушено звернулися до послуг Роберто, який виявився безробітним через війну в Україні, повіривши у його здатності замінити Грема Поттера, котрий пішов у «Челсі».

Початкові «умови задачі» виглядали для Де Дзербі вкрай складними: італійцеві дісталася непогана команда, яка перебувала на підйомі, що було очевидним плюсом і перевагою, але з іншого боку Роберто мав не завалити все це й не зіпсувати багаторічну працю Поттера, якого фанати «Брайтона» буквально носили на руках.

І загалом Де Дзербі впорався: у своєму першому ж сезоні у «Брайтоні» він разом із командою фінішував на шостій позиції і зараз, швидше за все, претендував би як мінімум на зону єврокубків в АПЛ, якби раніше клуб протягом літнього трансферного вікна не продав одразу двох беззаперечних лідерів команди – Мойсеса Кайседо та Алексіса Макаллістера, а також не поспішив відправити у оренду до «Штутгарта» Деніза Ундава, котрий знову стрімко розкрив свій бомбардирський талант.

Разом із Де Дзербі «Брайтон» чудово провів групову стадію Ліги Європи, де потрапив у непростий квартет з «Марселем», «Аяксом» та АЕКом, але зумів здобути 13 очок (4 перемоги при 1 нічиї та 1 поразці) у 6 матчах, та фінішував на першому рядку. Але вже на стадії 1/8 фіналу «чайки» були поставлені на місце «Ромою», яка в першому ж поєдинку завдала їм дуже болючої ​​поразки із рахунком 0:4.

Це фіаско Де Дзербі сприйняв особливо болісно, ​бо напевно хотів довести представникам Серії А, що свого часу в ньому даремно не розгледіли величезний талант, що й спонукало Роберто перебратися спершу до «Шахтаря», а потім шукати щастя на Туманному Альбіоні із «Брайтоном». Коуч навіть висловився про «серйозні помилки», які були допущені менеджментом клубу в дебютному для нього європейському сезоні, але в цілому плітки у ЗМІ про розлад між Де Дзербі та Блумом, вочевидь, виявилися надто перебільшені, хоча ряд джерел, знайомих з обстановкою всередині «Брайтона» й зазначає, що робочі відносини тренера та власника тепер виглядають «більш незручними», аніж раніше.

Публічно реагувати навіть довелося Полу Барберу, який у своїй заяві особливий акцент зробив на неймовірній амбітності італійського наставника.

«Продаж найкращих гравців та підтримання максимального рівня результату не поєднуються один з одним, особливо якщо у вас є тренер, який постійно потребує більшого. Для Роберто немає значення, чи будемо ми шостими, оскільки він захоче бути п'ятими. Якщо ми п'яті, то він хотів би бути четвертими. Так він улаштований. Він вимогливий, але нам це подобається», – заявив Барбер.

brightonandhovealbion.com. Пол Барбер

Очевидно, що із запрошенням Де Дзербі Блум та Барбер отримали значно більше зухвалості від головного тренера, аніж на це розраховували. Кріс Х'ютон та Грем Поттер, які є попередниками італійця, демонстрували м'якіший та толерантніший підхід у взаєминах з топ-менеджментом свого клубу, не чинячи такого енергійного тиску на керівництво, як це робить екс-коуч «Шахтаря».

Хтось справедливо скаже, що Де Дзербі моментами взагалі виглядає немов горезвісна «заноза у пальці», проте італієць чудово зарекомендував себе по роботі з кадрами. Роберто вичавив практично максимум користі з можливостей Джейсона Стіла, Льюїса Данка, Соллі Марча, Паскаля Гросса і Денні Велбека, одночасно чудово розвиваючи таких більш молодших виконавців, як Каору Мітома, Еван Фергюсон, Хуліо Енсісо, Факундо Буонанотте, Сімон Адінгра, Жоао Педро та Джек Хіншелвуд.

Клуб продемонстрував намагання підтримати Де Дзербі на трансферному ринку, проте знайти повноцінну заміну для Кайседо та Макаллістера «чайкам» так і не вдалося, що стало серйозною проблемою. Наприклад, Карлосу Балебі, за якого «Брайтон» заплатив «Ліллю» 27 мільйонів євро, знадобилося значно більше часу на адаптацію до Прем'єр-ліги і він, ймовірно, зможе проявити себе у всій красі вже починаючи із наступного сезону. Та й підписані на пряме прохання Де Дзербі Махмуд Дауд (вільний агент) та Ансу Фаті (оренда з «Барселони») успіху досягти також не змогли…

Втім, йти на колосальні витрати Тоні Блум все-таки навряд чи наважиться, як би цього від нього не чекав головний тренер команди. Нинішня стратегія виявилася для «Брайтона» більш ніж успішною та має право на життя, через що відходити від неї, навіть заради такого амбітного та талановитого наставника як Де Дзербі, власник «чайок» навряд чи забажає.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

Більше того, зараз все вказує на те, що найближчого літа «Брайтону» вдасться отримати від потенційного відходу Де Дзербі близько 13 мільйонів фунтів, які прописані у контракті італійця з «чайками» у вигляді відступних. Зважаючи на той факт, що раніше клуб вже отримав від «Челсі» близько 20 мільйонів фунтів за Грема Поттера, подібна стратегія Блума та Барбера виглядає гідним прикладом для занесення її до підручників із футбольного менеджменту та роботи з кадрами.

Очевидно, що Роберто Де Дзербі залишиться для «Брайтона» одним із найкращих наставників в історії, а після відходу з табору «чайок», ймовірно, зуміє досягти успіху десь в іншому клубі, але зараз прагнення італійця ознайомитися з «планом Тоні» виглядає, швидше, не більше, ніж банальною грою на публіку. Де Дзербі не може не розуміти, чого та як хоче Блум, а сам власник «Брайтона» чудово усвідомлює, наскільки амбіції головного тренера його команди перевищують його власну готовність вступати у «зіркові війни», які із самого початку виглядають авантюрними, з англійською топ-6 за право грати у Лізі чемпіонів або ще щось більш значиме.

«Брайтон» не готовий та не прагне повторювати казку «Лестера» за мотивами сезону-2015/16. Цей клуб більш ніж влаштовує те, як йому вдається функціонувати зараз: і з точки зору операційної діяльності, і щодо спортивних результатів. Для цього «чайкам» потрібен наставник, здатний забезпечити таку стабільність – буквально «заморозити» результати для команди на довгі роки, гарантувавши вигідні вихідні трансфери кожен сезон або хоча б раз на пару років. Роберто Де Дзербі явно не є таким через свої надзвичайно високі амбіції. Він все ще надто вірить у свій талант та хоче одного разу підняти над головою не лише трофей чемпіона англійської Прем'єр-ліги, а й виграти «вухастий» кубок Ліги чемпіонів. І саме тому жодні «плани Тоні» не здатні забезпечити «Брайтону» та екс-коучу «Шахтаря» тривалий та плідний союз…

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.