Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 30 березня 2024, 05:12
10850
13

Кошмарний сон лисиць. Лестер може почати новий сезон в АПЛ із мінусом очок

Клуб звинуватила спочатку англійська Прем'єр-ліга, а потім і англійська Футбольна ліга…

| Оновлено 30 березня 2024, 05:12
10850
13
Кошмарний сон лисиць. Лестер може почати новий сезон в АПЛ із мінусом очок
Getty Images/Global Images Ukraine. Енцо Мареска і Джеймі Варді

Сезон-2015/16 в англійській Прем'єр-лізі й досі вважається одним з найбільш яскравих та непередбачуваних за увесь час існування цього турніру. Чемпіоном тоді, нагадаємо, сенсаційно та вперше у своїй історії став «Лестер» – команда, шанси на виграш «золота» якої перед початком змагального процесу букмекери оцінювали як 5000 до 1. Проте завдяки тренерському генію Клаудіо Раньєрі, а також феноменальній роботі на полі Джеймі Варді, Ріяда Мареза, Н'Голо Канте та інших футболістів, «лисицям» вдалося зробити щось неймовірне – скористатися кризою «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Челсі» та «Ліверпуля», а також обійти на 10 очок у підсумковій турнірній таблиці «Арсенал», який фінішував другим.

Той чемпіонський тріумф «Лестера» багато в чому став ще й колосальною репутаційною перемогою для всієї англійської Прем'єр-ліги. Турнір, який останніми роками називали не інакше як «лігою Великої шістки», зумів виграти клуб, чий бюджет у рази поступався грандам. Завдяки цьому АПЛ в різних маркетингових матеріалах, що активно просуваються по всьому світу у рекламних цілях, закликала фанатів стежити за турніром, тому що в ньому можливо усе – навіть перетворення гидкого каченя на прекрасного білого лебедя.

Однак у березні 2024 року вся колишня романтика у відносинах між «Лестером» та англійською Прем'єр-лігою, схоже, остаточно випарувалася. Керівництво елітарної ліги висунуло офіційні звинувачення проти «лисиць» за ймовірні порушення правил прибутку та сталого розвитку у сезоні-2022/23, а вже наступного дня до цього звинувачення приєдналася і англійська Футбольна ліга, під егідою якої розігрується Чемпіоншип – турнір, котрий є другим за рангом в системі футбольних ліг Англії, і в якому у поточному сезоні виступає «Лестер» після вильоту з АПЛ-2022/23.

Суть проблеми полягає у тому, що збитки «Лестера» за останні три фінансові роки, ймовірно, перевищили допустимі 105 мільйонів фунтів. Незважаючи на те, що «лисиці» в 2016 році ставали чемпіонами Прем'єр-ліги, у 2021-му вигравали Кубок та Суперкубок Англії, а в Лізі чемпіонів-2016/17 дісталися аж до чвертьфіналу, їхня здатність генерувати доходи все одно суттєво поступається тому рівню, на який так швидко вдалося увірватися команді.

За даними Deloitte, у доковідному сезоні-2018/19 сумарні прибутки клубів англійської Прем'єр-ліги перевищили 5 мільярдів фунтів. Однак на частку «Лестера» припало всього близько 170 мільйонів фунтів стерлінгів, що менше, ніж у «Манчестер Юнайтед», «Манчестер Сіті», «Ліверпуля», «Тоттенхема», «Челсі», «Арсенала», «Вест Хема» та «Евертона». Останні два клуби лише на трохи обійшли «лисиць», проте так звана «Велика шістка» виявилася попереду ледве не на світлові роки. Якби сталося диво, і «Лестер» за один день зумів би потроїти свої доходи, то він все одно поступався б «Манчестер Юнайтед» та «Манчестер Сіті», а якби «лисицям» якимось чином стрімко пощастило б подвоїти прибуток, то вони зуміли би обійти у рейтингу лише ті самі «Вест Хем» і «Евертон».

І саме в цьому полягають дива фінансових вимог, які в англійському футболі називаються правилами прибутку та сталого розвитку. Амбітний власник «Лестера» Айяватт Шрівадданапрабха (син Вішая Шрівадданапрабхи, при якому «лисиці» ставали чемпіонами Англії і який трагічно загинув внаслідок падіння вертольота у жовтні 2018 року) змушений був списати сотні мільйонів фунтів у вигляді кредитів, намагаючись зберегти за «лисицями» місце у Прем'єр-лізі за підсумками сезону-2022/23, коли справи у команди раптово пішли вкрай погано. До того, як «Лестер» вилетів до Чемпіоншипу, у нього був один із найбільших фондів заробітної плати за межами «Великої шістки». У цьому контексті звинувачення на адресу «лисиць» за фінансові махінації, що надійшли з боку Прем'єр-ліги, а потім і Футбольної ліги, не стали сюрпризом, як і новина про те, що на «Лестер» був накладений трансферний бан.

Getty Images/Global Images Ukraine. Айяватт Шрівадданапрабха

Уболівальники «Лестера» запідозрили недобре ще набагато раніше. Наприклад, перед початком фатального для «лисиць» сезону-2022/23 команду покинули Веслі Фофана та Каспер Шмейхель, на місце яких так і не було підписано заміну відповідного рівня. Тоді клуб пояснив, що йде на скорочення витрат, хоча насправді проблема для «лисиць» полягала, скоріше, у тому, що після досягнення надзвичайного успіху керівництво побажало зберегти у складі якомога більше гравців-тріумфаторів, запропонувавши їм нові контракти. Більше того, оскільки «Лестеру» вдалося вийти на рівень топ-4 та пробитися до Ліги чемпіонів, нові трудові угоди з лідерами доводилося підписувати на умовах, які відображали цей статус.

Іншими словами, у «Лестері» багато футболістів почали отримувати зарплату на рівні клубів з Ліги чемпіонів, але самі «лисиці» й близько не мали стабільних доходів, як у Лізі чемпіонів. Фанатська база клубу по всьому світу і близько не відповідала тому, чим можуть похвалитися «Манчестер Юнайтед», «Ліверпуль», «Арсенал» та інші представники англійської «Великої шістки».

Втім, не лише через фінансові вимоги ліги та монополії «Великої шістки» чемпіон Англії-2015/16 потрапив у пастку. Виявилося, що менеджмент в «Лестері» також не готовий до відповідальності та роботи на такому рівні, на який вдалося вирватися команді за підсумками «золотого сезону». Низка придбань «Лестера» виявилася простим витрачанням грошей, а деяких футболістів клубу не вдалося вчасно продати з тієї причини, що у стані «лисиць» в них виявилися настільки чудові контракти, що йти з клубу кудись, де платили б менше, вони просто не хотіли, перетворюючись на справжнісінький тягар для бюджету.

Зрештою, як би не старався Айяватт Шрівадданапрабха, а «Лестер» вилетів з Прем'єр-ліги за підсумками минулого сезону. Втім, зараз «лисиці» досить близькі до того, аби повернутися в еліту, навіть незважаючи на низку останніх невдач у Чемпіоншипі. Однак, якщо звинувачення Прем'єр-ліги та Футбольної ліги виявляться прийнятими до уваги, «Лестеру» загрожує зняття очок і це ризикує стати дуже великою проблемою.

Щоправда, поки що не йдеться про те, щоб очковий штраф перешкодив «Лестеру» вирішити поточне завдання у Чемпіоншипі. Швидше за все, якщо «лисиці» все ж таки будуть покарані, але вийдуть до Прем'єр-ліги, то їм доведеться стартувати в еліті наступного сезону із негативним показником у графі набраних очок. Не виключено також, що «Лестеру» вже найближчого літа доведеться продати когось із ключових виконавців, щоб відповідати фінансовим правилам ліги.

По суті, єдиним рішенням, яке допоможе «Лестеру» у короткостроковій та середньостроковій перспективі спробувати позбавитися проблем та звинувачень у фінансових порушеннях полягає у збільшенні прибуткової бази, що практично неможливо без інвестицій та нових кредитів. Але боси «Лестера» все ж таки мають намір спробувати зробити все, що в їхніх силах. У грудні минулого року «лисиці» отримали дозвіл на розширення свого стадіону на 8000 місць, а ще клуб має плани побудувати на прилеглих до клубної арени територіях готель, бізнес-центр та житлові будинки, від оренди яких можна буде отримувати стабільний прибуток.

Розвиток бізнесу для «Лестера» все ж таки серйозно зав'язаний на здатності команди повернутися до Прем'єр-ліги вже наступного сезону. Якщо зробити цього «лисицям» не вдасться, то з точки зору інвесторів, співпраця з клубом не буде такою привабливою.

Очікується, що наступні кілька місяців стануть доленосними для «Лестера», бо якщо команда не заробить підвищення у класі, то в фінансовому плані для клубу може настати катастрофа. З цієї причини вболівальники «лисиць» дуже розраховують на тренерські здібності 44-річного італійського фахівця Енцо Марески, котрий очолив їхню улюблену команду минулого літа, а раніше працював в АПЛ у асистентах в Мануеля Пеллегріні та Жузепа Гвардіоли.

Getty Images/Global Images Ukraine. Енцо Мареска

Щодо самої Прем'єр-ліги, то повернення «Лестера» стане для керівництва цього турніру ще одним доказом правильності їхньої політики щодо фінансових питань. Мовляв, дивіться – клуб не опинився на межі зникнення та тимчасової адміністрації лише через те, що був вчасно попереджений та превентивно покараний, що й спонукало його зробити висновки та піти іншим, вірним, шляхом. Але з іншого боку, та обставина, що «Лестеру» після виграшу чемпіонства, Кубку та Суперкубку Англії так і не вдалося розвинути успіх, також вказує на явні недоліки існуючої системи, де боротися із «Великою шісткою» апріорі стає майже неможливо. Все ще не впевнені у цьому? Тоді подивіться на поневіряння «Ньюкасла», у власників якого немає жодних проблем із грошима, проте клуб не може наростити показник прибутковості, й раніше був змушений продати одного з лідерів до Саудівської Аравії, аби уникнути проблем із правилами прибутку та сталого розвитку.

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ErichMariaШевченко
Предлагается посмотреть сегодня в 14:30  Бристоль (14) - Лестер (2)?
Очень даже может быть.
ErichMariaШевченко
Бристоль  - Лестер    1:0  (Мехмети, 74)
Alehandro
А хіба Лестер вже гарантував собі місце в АПЛ?) Іпсвіч позаду лише на 1 очко...
MrStepanovM .
навіть якщо всі претензії Лестера обгрунтовані якого біса функціонери переглядають стан справ які були роки тому? Чому не йде перманентний контроль за фінансовим балансом в режимі сьогодення? Хіба доходи і витрати стають відомі через роки ? Моніторінг можна робити хоч поквартально і упереджувати такі ситуації. Здається хтось просто займається імітацією кипучої діяльності і просто топить деякі клуби!
Login_loginchuck
Должен быть беспредел, в финансовом плане
ĴØЌÉŔ
Сначало клубы нужно поставить в равные условия а потом вводить ФФ. А то так не честно одни могли десятилетиями выкидывать день и стать топ клубом который может теперь зарабатывать много денег. А от другим так нельзя . Это ФФ больше похож на то что бы сохранить нынешнюю элиту 
Al1l
Лестер дуже далекий від прем'р ліги .лідс лідирує 
Єгер
Таке потрібно зробити і в нас. Випередив після 1-го кола шахтер або дінаму - отримай -10, випередив обох -20. А краще, як англіійці грати на випередження.
8number
А ще там вже другого тренера звільняють за стосунки з футболісткою у жіночій команді. Та шо там за футболістка така? Спорт.уа розберіться😀