Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 29 березня 2024, 23:34
1767
5

Віталій СТЕПАНОВСЬКИЙ: «Зробимо все, щоб виграти чотири матчі»

Наставник збірної України – про дві поразки на старті відбору на Євробаскет-2025

| Оновлено 29 березня 2024, 23:34
1767
5
Віталій СТЕПАНОВСЬКИЙ: «Зробимо все, щоб виграти чотири матчі»
fbu. Віталій Степановський

Збірна України з баскетболу стартувала у відборі на Євробаскет-2025 із двох поразок. Спочатку «синьо-жовті» поступилися в гостях Словенії, а потім не змогли обіграти Португалію. Наставник збірної України Віталій Степановський в інтерв’ю офіційному сайту Федерації баскетболу України спробував пояснити, чому після двох матчів у нашої команди дві поразки.

– Що пішло не так в першій половині матчу з Португалією, за рахунок чого суперники отримали перевагу до великої перерви?
– За рахунок того, що ми з першої секунди гри почали дуже м’яко в захисті, далі відчути їм гру. Всі нічийні м’ячі, які мали забирати ми, впали їм в руки.

Я завжди пропагую агресивну гру по всьому майданчику, хочу не дати суперникам відчути кидки. Окей, у них забив триочковий 11-й номер (Мігель Кейрож – ред.). Він забив триочковий кидок з кута — це «мій кидок», адже у людини за цей сезон було нуль забитих триочкових. Ми готувались і тут він закинув — це моє, але решту кидків ми не мали їм дозволяти. Плюс дуже погано використовували бонус, коли у нас ще не було чотири командних фоли. Ми, в свою чергу, робили зайві фоли і замість того, щоб зупинити атаку, давали їм забити два штрафних. За рахунок цього вони отримали перевагу в першій половині.

– Завдяки чому ми повернулись після великої перерви?
– Ми поміняли вид захисту на пік-н-роллі, адже в першій половині після пік-н-роллу нам забили декілька кидків. Ми в цілому зіграли агресивніше в захисті і вони забили лише 32 очка за другу половину, з яких забили 4 триочкових під кінець володінь, коли ми зовсім трішки втрачали фокус.

Ці кидки на останніх секундах — це кидки без відповідальності, адже навіть поганий шутер має кидати. І в декількох епізодах ми дали зайву допомогу в захисті, отримали триочковий наприкінці третьої чверті, яку в цілому відіграли добре, повернувшись у гру за 8 хвилин.

Щодо останньої атаки в матчі за +2 у суперника, ми взяли тайм-аут, але не виконали те, про що домовлялись. Десь втратили концентрацію і отримали те, що отримали.

– Які фактори вплинули на результат першого ігрового вікна відбору?
– Безумовно, зараз ми можемо говорити про ротацію, адже у нас було лише 11 гравців, хоча офіційно ми викликали 18 баскетболістів. Багато гравців травмувались: Конєв, Сидоров в останньому матчі за Прометей, Липовий був із травмою. Я на них розраховував.

Андрій Войналович не зміг нам допомогти в Словенії і я вдячний йому, за те що він зіграв проти Португалії. Він грав на уколах, майже без тренувань — фактично 10 днів він не тренувався. Віталік Зотов, у якого були проблеми з ахілом, також грав на уколах.

Я вдячний хлопцям, які доїхали, адже вони виклалися на 100%. Звичайно, в першому матчі десь не вистачило ротації на позиції центрового. Артем Пустовий отримав п’ять фолів за 15 хвилин, довелось використовувати Боброва тільки на п’ятірці, а Петров зіграв майже весь матч на четвертому номері. Але це вже історія і про те, як могло б бути, я не бачу сенсу говорити.

Що ще я сказав хлопцям за підсумками цього вікна: ми маємо бути сфокусовані всі 40 хвилин. В Словенії ми почали добре, вигравали після першої половини, хоча якщо б не зробили декілька поспішних атак із неправильною селекцією кидка, могли б лідирувати і більше. В другій половині зробили непотрібні втрати, десь втратили концентрацію та перестали дорожити м’ячем.

Проти Португалії, навпаки, вийшли в першій половині розслаблені, а зібрались лише в другій частині матчу. Важливо тримати фокус на грі з першої до останньої секунди матчу.

– У нас 0-2 після цього вікна, але при певних розкладах може вистачити навіть однієї перемоги для виходу на Євробаскет. Якими ви бачите турнірні перспективи збірної України?
– В першу чергу, я не хочу думати про одну перемогу. Хлопці показали і зараз вкотре зрозуміли, що вони можуть грати з усіма — перша половина проти Словенії це лише підтверджує. Треба розраховувати на перемоги в кожному матчі і ми боротимемося за перемогу в кожному матчі.

Зіграємо зі Словенією вдома, у нас два матчі проти Ізраїля, з яким ми грали та вигравали перед пре-кваліфікацією Олімпіади. Ну і, звичайно, робитимемо все можливе, щоб вигравати в Португалії більше, ніж 2 очки. Але я не думатиму лише про цю гру, ми зробимо все, щоб виграти всі чотири матчі.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрій Заліщук
во гад, так і не подав у відставку, значить шансів на позитив мало
Владислав Ткаченко
Санона з Португальцями таки не вистачило
Pop
ФБУ-корупційна структура працююча проти нашого баскетболу,де ви взяли взагалі цього тренера,навіщо?Воно ще й розповідає про майбутні перемоги,та це провал але не для керманичей ФБУ,схоже так потрібно.
himars_2023
Що це за тренер збірної України , який спілкується  з  командою на іноземній мові???? Типу того, що в команді грають одні легіонери і, які не розуміють української мови??? Ладно , якби це був тренер - іноземець , тоді все зрозуміло , а тут повний брєд да навпаки....
c_a_p2
Мішаню Бродського гнати разом пенделями з його протеже. 
Командної гри немає