Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 27 лютого 2024, 14:05
7130
1

Ф’юрі vs Усик. Хто виграє від перенесення бою?

Оглядач Sport.ua Лев Кравців намагається зрозуміти, чому поєдинок не відбувся у зазначену дату

| Оновлено 27 лютого 2024, 14:05
7130
1
Ф’юрі vs Усик. Хто виграє від перенесення бою?
Getty Images/Global Images Ukraine. Тайсон Ф’юрі і Олександр Усик

Нескінченний марафон рішень щодо перенесення поєдинку між чемпіоном WBA, WBO, IBF, IBO та The Ring у надважкій вазі (понад 90,7 кг) Олександром Усиком і чемпіоном WBC Тайсоном Ф’юрі продовжується. Іноді здається, що це буде вічно, аж поки хтось із них не піде на пенсію.

Друге перенесення за останній час знову через британця. Цього разу він отримав травму у спарингу – розсічення. Тепер бій відбудеться 18 травня. Точніше, має відбутись, адже ми ніколи не можемо бути впевненими.

Бій вже переносився через Ф’юрі. Тоді Тайсон ледь-ледь переміг Френсіса Нганну у дебютному поєдинку африканця у боксі. Після чого його команда заявила про розсічення і неготовність спортсмена. Сюрприз, але прямо перед боєм, який планувався на 17 лютого, розсічення з’явилося знову – після спарингу.

Чому перенесення вигідне Ф’юрі

Тайсон Ф’юрі має дивовижну систему підготовки. У той час, як багато бійців займаються з фізіотерапевтами та мають у команді нутриціологів, кемпи британця виглядають, як у старі-добрі часи. Багато фізичних вправ та спарингів.

З одного боку, система залів Kronk подарувала світу багато спортсменів, а тренер Тайсона, племінник Емануеля Стюарда, саме з цього залу. З іншого, за будь-якої системи тренер бачить, коли боєць не до кінця у формі.

Чи відправляли британця у нокдауни під час спарингів, неясно, але занадто багато було про це розмов, щоб спустити на порожні чутки. Можливо, без нокдаунів і обійшлось, але було складно. Занадто, як для такого поєдинку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Френсіс Нганну відправив Тайсона Ф’юрі в нокдаун

А потім сталося розсічення. Як і через що, враховуючи розміри рукавичок та інші захисні моменти професіоналів – питання відкрите. Але через весь цей комплекс причин Ф’юрі отримав шанс на додаткову підготовку.

Окрім цього, не будемо забувати і про психологічний аспект. Тайсону необхідно розхитати Усика морально. Він не може зробити це словами, бо Олександр просто не ображається. Може змусити суперника злитись через скасування та витрачений час в порожнечу замість того, щоб проводити час із родиною.

Комплексна інформаційна та фізична атака на Олександра. Збити з тренувального темпу – теж важливо. Провести два тренувальні збори майже в порожнечу – погано. Підготуватись до бою і випасти з нього за тиждень до виходу на ринг може бути взагалі катастрофічно.

Чому перенесення корисне Усику

Це насправді складніше питання. Тому що Олександр явно готовий був битись і 23 грудня, і 17 лютого.

Але не будемо забувати, що психологічний тиск вчиняється і на Ф’юрі. Ви просто подивіться на кількість постів у соціальних мережах та прямих ефірах, присвячених бою.

Дійшло до того, що Ф’юрі буквально злиться. Він кричить на менеджера Усика Егіса Клімаса, намагаючись довести тому, що він – справжній боєць і не боїться нікого. Або ж подивіться на його поведінку під час пресконференцій. Тайсона явно злить те, що команда Усика постійно говорить про те, що він тікає від їхнього бійця.

Жодного разу, абсолютно ніколи, Ф’юрі не був настільки розлюченим. Добре це чи погано – покаже ринг, але психологічний дисбаланс у питанні британця – вкрай важливий.

Наприклад, де гарантія, що він, захопившись ось цим намаганням довести, що він – реальний боєць, не буде занадто часто помилятись у ринзі з Усиком? Через це частіше прилітатиме і Олександр забере перемогу? Гарантії немає, але додатковий тиск створити точно варто.

А тепер на це є більше часу та приводів для розмов.

Чому це невигідно для обох

Getty Images/Global Images Ukraine. Тайсон Ф’юрі і Олександр Усик

Але, якщо серйозно та без теорій змов, перенесення бою невигідне ні для кого. Боксери мали заробити кожен по понад п’ятдесят мільйонів доларів. Провести найвеличніший бій з 1999 року у надважкій вазі, вписати свої імена в історію. Це подія, на яку чекає кожен суперважковаговик, але взяти у ній участь можуть тільки ці двоє.
У чому вигода? Ф’юрі боїться програти сильно меншому супернику? Але ж водночас він може програти абсолюту й одному з найпотужніших супертяжів за останні роки. Не так вже й соромно.

Усик боїться програти? Навіть, якщо Олександр програє, хто скаже, що це кінець? Програти гіганту, найбільшому справжньому чемпіону за останні роки (Валуєва не рахуємо). Ще й прийшовши з крузервейту. Це бій – вже досягнення.

Поєдинок вигідний обом з усіх боків і травма – це лише неприємність для обох. Чому вона сталась – дійсно важливо. Але звинувачувати боксера за розсічення у боксі доволі дивно. Навіть, якщо це Тайсон Ф’юрі, з яким таке стається страшенно часто.

Тож однозначно це невигідно ні Ф’юрі, ні Усику. Обидва перебували у чудовій формі. Ф’юрі скинув вагу, Усик відспарингував понад 250 раундів з величезними опонентами. Все це – гроші, час, фізична форма, пішли в бік. Тепер треба починати все з початку.

Тепер час моральних ігор та повторного початку кемпів. І переможе той, хто зможе пройти цей величезний шлях якнайкраще. Шанси досі є в обох. Шанси досі п’ятдесят на п’ятдесят.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?
Футбол | 02 травня 2024, 06:40 10
Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?

Вже відомі всі 5 клубів: Байєр, Баварія, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссія Д

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Avaksi
Ніхто. Бо бою не буде. Фьюрі і далі буде бігати, як кролик, від Усика. І на кожному куті розповідати який він крутий і непереможний.