Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Польща
| Оновлено 05 квітня 2024, 01:46
8002
11

Рівняння із багатьма невідомими. З чим зіткнувся Хацкевич у Заглембе

Олексій Сливченко розповідає про цікавий польський проект, за який взявся екс-коуч «Динамо»

| Оновлено 05 квітня 2024, 01:46
8002
11
Рівняння із багатьма невідомими. З чим зіткнувся Хацкевич у Заглембе
ФК Заглембе Сосновець

Футбольний клуб «Заглембе» із міста Сосновець був на піку слави у рідній Польщі в 60-70-х роках минулого сторіччя. Тоді команда чотири рази ставала володарем Кубка країни та по три рази фінішувала в елітарному дивізіоні на другому і третьому місцях. Власне, це усі ключові досягнення в історії цього клубу, який в поточному році відсвяткує 118-ту річницю з моменту заснування.

Наразі справи у «Заглембе» Сосновець йдуть, відверто кажучи, паршиво. Після вильоту з Екстракласи, що трапився за підсумками сезону-2018/19, «червоно-зелено-білі» ось уже п'ятий рік поспіль борсаються у польській Першій лізі, причому без істотних шансів на повернення до еліти. Більше того, зараз «Заглембе» й зовсім ризикує спікірувати до Другої ліги, оскільки на зимову паузу ця команда пішла, займаючи останнє місце в турнірній таблиці та маючи у активі лишень 11 очок в 19 поєдинках при 14 забитих та аж 30 пропущених м'ячах.

«Ну і що тут цікавого для нас?» – запитає читач, котрий не надто пильно слідкує за станом справ у польському футболі. А те, що взимку у «Заглембе» Сосновець відбулася справжня революція з українським вектором, і тепер «червоно-зелено-білих» можна сміливо називати найбільш українською командою польського професійного футболу.

У січні повноваження та відповідальність за діяльність спортивного департаменту «Заглембе» Сосновець на себе прийняв один з акціонерів клубу Рафал Коллінз (по суті рішення, це такий собі аналог сера Джима Реткліффа з «Манчестер Юнайтед»), якому належать лише 0,74% акцій клубу. Проте дуже швидко польські журналісти з'ясували, що за спиною цієї людини стоїть українська агенція ProStar та її керівник Вадим Шаблій. Після цього у лавах аутсайдера польської Першої ліги й почалися масштабні, але досить цікаві для вболівальників з України трансформації…

Насамперед, у «Заглембе» Сосновець змінився головний тренер. Замість 47-річного польського фахівця Артура Дербіна, за якого «червоно-зелено-білі» стрімко котилися у прірву, наставником команди став значно авторитетніший для такого рівня змагань 50-річний білорус Олександр Хацкевич.

zaglebie.eu. Олександр Хацкевич

Призначення Хацкевича стало сенсацією для польської Першої ліги, оскільки Олександр – це справді серйозна постать на такому рівні. Раніше білоруський фахівець очолював не лише національну збірну своєї батьківщини, а й працював із київським «Динамо», причому вигравав з «біло-синіми» два Суперкубки України, а також двічі виводив команду до плей-оф Ліги Європи. І нехай після Києва Хацкевич більше не працював на такому високому рівні, а був у «сраному Волгограді» та на Кіпрі, після чого й зовсім більше ніж на рік опинився поза активним ремеслом, для «Заглембе» Сосновець білорус – це все одно дуже і дуже значуща фігура на чолі команди.

Серед асистентів Хацкевича у «Заглембе» українські вболівальники також легко впізнають два прізвища: Северин Ганцарчик та Володимир Аржанов. 42-річний поляк свого часу досить довго грав в Україні (за «Арсенал» Київ, «Волинь» та «Металіст»), а після завершення кар'єри футболіста у 2022 році перейшов у тренерське ремесло і відтоді змінив вже третє місце роботи. Щодо Аржанова, то 38-річний українець також чудово відомий за виступами в УПЛ за запорізький «Металург», «Арсенал» Київ, «Волинь» та «Чорноморець». Аржанов закінчив грати у футбол на початку 2022 року, й незабаром став помічником Руслана Костишина в казахстанському «Аксу», де працював до квітня 2023-го.

zaglebie.eu. Володимир Аржанов

Свого роду революція відбулася і у топ-менеджменті «Заглембе». Тут, щоправда, поки що обійшлося без українців, проте варто зазначати, що новим спортивним директором клубу із міста Сосновець став 42-річний Міхаїл Залевський. Цей білоруський фахівець раніше працював на батьківщині у лавах тамтешнього гранду – БАТЕ, де обіймав посаду генерального директора. Однак згодом Залевський втік від режиму лукашенка до Польщі, де тепер і спробує проявити свої професійні навички та майстерність – щоправда, вже на куди більш нижчому рівні.

Ключовим завданням для «Заглембе» Сосновець на поточний сезон є, безумовно, збереження прописки у Першій лізі. Про це прямо заявив Олександр Хацкевич, котрий особливо підкреслив необхідність докорінних позитивних змін у оборонних побудовах команди.

«Мета цієї команди одна – постаратися залишитися у Першій лізі. Будь-яка команда починає будуватися із оборони. Коли «Заглембе» пропускає 30 м'ячів за 19 матчів, то висновок один – треба налагодити гру в обороні. Нам необхідно трохи змінити побудову у грі. Це те, що ми за два тижні побачили. Усе вирішують кадри, футболісти. Потрібно зміцнити деякі позиції, і в обороні також», – говорив Хацкевич наприкінці січня.

З того часу «Заглембе» справді провів масштабну трансферну кампанію, в ході якої клуб залишило семеро гравців, а на їхнє місце прийшло семеро новобранців, з яких четверо є українцями.

Насамперед варто відзначати, що стан «червоно-зелено-білих» поповнив досвідчений воротар Олексій Шевченко. 31-річний голкіпер до цього був футболістом «Чорноморця», але в Одесі мав мінімум ігрової практики, а тому його бажання змінити обстановку взимку виглядало більш ніж зрозумілим. Шевченко має за спиною не лише матчі за молодіжну збірну України, а й також грав в основній сітці Ліги Європи (у складі «Зорі») та Ліги чемпіонів (у складі «Шахтаря»), а це той рівень, до якого сучасному «Заглембе» Сосновець поки що зростати й зростати.

zaglebie.eu. Олексій Шевченко (ліворуч)

Оборону «Заглембе» Хацкевич підсилив 31-річним лівим фулбеком Артемом Сухоцьким, який раніше непогано проявляв себе у Лізі Європи в складі «Зорі», а також виступав в УПЛ за «Олександрію» та «Десну». Втім, тут є й очевидна проблема – Сухоцький не грав в офіційних матчах із травня 2021 року, і цей колосальний період професійного простою не міг не позначитися на якостях та вміннях гравця, якого ще рано відносити до категорії суперветеранів.

Півзахист «червоно-зелено-білих» підсилили одразу два українці – 34-річний опорник Олексій Довгий та 31-річний вінгер Артем Полярус. Найкращі роки обох вже, безумовно, далеко позаду, а тому розраховувати на потужний ефект від українських ветеранів навряд чи доводиться. Тим більше, що Довгий останнім часом був тільки резервістом «Руха», а Полярус, який встиг неабияк підмочити репутацію виступами у країні 404 та вельми резонансними заявами про переїзд туди з України, нехай і грав у поточному сезоні достатньо стабільно за «Брук-Бет Термаліцу» з польської Першої ліги, проте встиг втратити у цій команді статус основного гравця, а тому був відпущений у «Заглембе» на правах вільного агента без будь-якого смутку.

Крім того, варто виділити ще кілька цікавих трансферів «Заглембе». Клубу вдалося на правах вільних агентів підписати 33-річного атакувального півзахисника Міхала Яноту та 32-річного центрбека Вільяма Ремі, а також домовитися із «Радомяком» про безкоштовний перехід 24-річного центрфорварда Домініка Сокола.

Янота свого часу подавав великі надії та пройшов через академію «Феєнорда». Це дозволило Міхалу пограти практично за усі юнацькі та молодіжні збірні Польщі, але потім в кар'єрі Яноти щось пішло не так. Хоча епізодично він доводив, що здатний багато на що: наприклад, у сезоні-2018/19 в рамках Екстракласи, виступаючи за «Арку» з Гдиня, Міхал відзначився 10 забитими м'ячами та 6 асистами у 32 поєдинках. Це дозволило клубу згодом продати хавбека до Саудівської Аравії за 400 тисяч євро, а самому Яноті непогано заробити, провівши півроку у лавах «Аль-Фатеха».

Вільям Ремі – француз гваделупського походження має на своєму рахунку 74 матчі в рамках французької Ліги 2 та 43 поєдинки – у тамтешній Лізі 1. Центрбек чудово знайомий із польським футболом, оскільки з 2018 по 2021 роки виступав за «Легію» з Варшави, із якої тричі ставав чемпіоном Екстракласи. Останнім часом кар'єра цього гравця почала деградувати, а з літа 2023-го він й зовсім сидів без роботи, але Хацкевич, вочевидь, покладає на француза серйозні надії.

zaglebie.eu. Вільям Ремі

«Олексій Шевченко має великий досвід виступів у чемпіонаті України. Я знаю його як гравця донецького «Шахтаря» та сподіваюся, що він додасть команді впевненості. Сокол – дуже сильний гравець. Він може грати як на позиції правого захисника, так і у центрі нападу. Думаю, завдяки йому наша проблема на правому фланзі буде вирішена. Він досить швидкий та розуміє, як грати на позиції. Янота креативний, чого не вистачає «Заглембе» в атаці. Він приєднався до команди трохи пізніше, йому було складно, але я вірю у його здібності. Ремі, напевно, не потребує представлення. На тренуваннях та матчах він виступав на досить гарному рівні. Він буде одним із лідерів нашої оборони», – саме таку оцінку дав ключовим зимовим трансферам своєї команди Хацкевич.

Щоправда, підготовка до поновлення офіційних матчів у Першій лізі видалася для «Заглембе» невдалою. Насамперед клуб, прагнучи заощадити кошти, відмовився їхати на збори до Туреччини та провів підготовку на батьківщині. Це суттєво скоротило простір для маневрів у плані пошуку спаринг-партнерів, але й тут «Заглембе» похвалитися нічим: із п'яти проведених товариських матчів команда у двох зіграла внічию, а три завершила поразками.

Хацкевич не бачить у цьому якоїсь серйозної проблеми, наголошуючи на тому, що спаринги були потрібні для серйозних експериментів.

«У товариських матчах ми використовували три різні моделі: високий пресинг, гра в центральній зоні та дії на своїй половині. Тепер нам потрібно вирішити, яка тактика допоможе нам досягти хороших результатів у майбутніх матчах. В нас не 11 гравців, а команда із 20 футболістів, які готуються до кожного матчу. Усі мають бути готові до гри із перших хвилин. І не важливо, чи вийдуть вони на поле з початку матчу, чи на 65-й хвилині. Ми проаналізували першу частину сезону. Жоден з гравців, які пішли, не був ключовим виконавцем для команди. Нам довелося змінити не лише склад, а й менталітет гравців. Футболісти повинні вірити, що вони можуть грати у футбол та досягати гарних результатів. Все йде від голови», – підбив підсумки Хацкевич.

З останнім твердженням екс-коуча «Динамо» важко не погодитися, але поки що «Заглембе» Сосновець відверто виглядає як математичне рівняння із багатьма невідомими. На його успішне розв'язання Олександру Хацкевичу виділяється три з половиною місяці, проте далеко не факт, що такого, на перший погляд солідного часового відрізку, білорусу вистачить, аби отримати хоча б задовільну оцінку…

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Лично мне не понятно почему на главной висит статья о белорусе, а об украинце Бухове так скромно в уголке?
"Хайпожер, ты меня называла, хайпожер только этого мало?"
Boodya 1209
Новини для срачу?)
Перець
Висновок значить уроки фізкультури потрібно частіше проводити
Remark
Хацкевич міг тільки з одним зіткнутися - це з тим, що він фізрук.
Людина він прекрасна, футболістом був сильним, а ось як тренер... 
Yeger
Це наша помста полякам за блокування кордону. Якщо пшеки не дадуть задню - ми їм впаримо Блохіна.
alex55
кому вообще нужна єта новость.
Sheva19
Физрук он и в Африке физрук