Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 22 квітня 2024, 13:17
11964
8

Україна виступила у матчах відбору Олімпіади. Яка перспектива у збірної

Команда Дмитра Христича зуміла порадувати вболівальників

| Оновлено 22 квітня 2024, 13:17
11964
8
Україна виступила у матчах відбору Олімпіади. Яка перспектива у збірної
ФХУ

Збірна України з хокею подолала передостанній етап відбору Олімпіади-2026 та вийшла у фінал кваліфікації. Давно національна хокейна команда не мала хороших новин, тому подія, безумовно, позитивна. На міні-турнірі Україна обіграла Південну Корею, Польщу та Естонію. Попри три перемоги, до команди залишаються питання, але почнемо з позитиву.

Головним поєдинком була гра з Польщею, яка за два останні роки вирвалася з нашого третього за рахунком Дивізіону 1B та чемпіонат світу 2024 року проведе вже в еліті. Українські хокеїсти не могли обіграти поляків 11 років та 15 матчів. Після першого періоду матчу з Польщею хотілося говорити про велику різницю у класі, проте далі українці зібралися та діяли цілком на рівних. Варто сказати, що у Дмитра Христича досить молода команда з середнім віком менше 25 років, тоді як у Польщі значно «старіший» колектив. Українці краще виглядали у плані швидкості та руху, а у групі атаки добре себе показали Пересунько, Трахт, Мазур, Бородай. Ще є досить перспективний Панченко, який результативно виступає за Київ Кепіталз.

Тішить, що більшість хокеїстів все ж виступає в європейських чи північноамериканських чемпіонатах. Нинішній рівень першості України зі зрозумілих причин не сприяє прогресу. Наприклад, у списку України U-18 на міжнародний турнір у Словаччині було лише три гравці з чемпіонату України.

В обороні збірної потрібно виділити капітана Ігоря Мережка. 25-річний гравець однозначно є лідером задньої лінії і тим захисником, який багато в чому тримає на собі розіграш більшості. Хотілося б бачити трохи більше від Артура Чолача. Очевидно, вибір Вегаса на драфті НХЛ до складу Золотих Лицарів не дістанеться, але для збірної його рівня вистачає з головою. Поточний сезон Чолач проводить у американській команді Су-Фолс. У матчах відбору Олімпіади зіграв непогано, але від Артура все ж очікуєш трохи більшого, особливо при грі на атаку, хоча Чолач – наймолодший (разом з Трахтом, 2003 рік народження) гравець збірної.

Сподіваємось на прогрес 22-річного Гребеника та 23-річного Ратушного, а також стабільність Пангелова-Юлдашева. І все ж варто відзначити велику кількість помилок і обрізок у своїй зоні, що постійно призводить до небезпеки. Тренерський штаб раніше говорив про проблеми з формуванням стабільних трьох пар оборони.

У воротарській лінії йде конкуренція між Едуардом Захарченком та Богданом Дьяченком. Обидва виступають у чемпіонаті України, що, можливо, позначається на їхній стабільності у поєдинках рівня чемпіонату світу чи відбору Олімпіади. Наставник Дмитро Христич заявив, що питання з першим номером залишається відкритим. Захарченко чудово зіграв у першому матчі проти Південної Кореї, але на дві наступні зустрічі вийшов Дьяченко. Важко дати їм конкретну оцінку, але воротарську бригаду зараз не назвати лінією, за яку зовсім немає занепокоєння.

Незважаючи на проблеми, варто усвідомлювати, в якій ситуації перебуває хокей в Україні. Під час війни важко розраховувати на пристойний рівень чемпіонату (такий, який був з Донбасом, топовими Кременчуком, Соколом), зате гравці середнього віку та молодь переважно виступають у закордонних турнірах, що не може не тішити. Враховуючи той самий середній вік, а також непогані виступи збірних U-18 та U-20, найближчими роками спаду в результатах основної команди чекати не варто.

Будемо відвертими: у фіналі відбору Олімпіади-2026 ловити Україні нічого, Словаччина та Казахстан перебувають зовсім на іншому рівні. Матчі з ними, ймовірно, будуть корисними, але сконцентруватись потрібно на підвищенні у класі чемпіонату світу. За рівнем гри Україна безперечно заслужила спробувати свої сили в Дивізіоні 1A.

На ЧС-2024 наприкінці квітня нашими суперниками за підвищення у класі будуть Литва (господарі), Нідерланди, Естонія, Іспанія і Китай. Побоювання викликають литовці та Китай, який ставить завдання піднятися до другого дивізіону і може привезти хокеїстів, які виступали на Олімпіаді-2022.

P.S Оновлено. Були затверджені нові суперники України у відборі Олімпіади – Словенія, Франція та Латвія.

Оцініть матеріал
(108)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 26 квітня 2024, 07:31 0
Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25

«Феєнорд» гарантував собі участь у головному єврокубкому турнірі

Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба
Футбол | 26 квітня 2024, 23:52 10
Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба

Даріо вважає, що в Україні складно знайти коуча під «шахтарський футбол»

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vitaliy Shevchenko
Перспектива вийти з хокейного дна, хоча б дивізіоном вище є. З Литвою можна потягатись, китайці явно зараз слабші чим в попередні роки (зараз їх натягують практично всі). А ось на Олімпіаду пробитись, взагалі без шансів. Навіть при відсутності Словаччини, між нами та умовним Казахстаном прірва.
-PhoeniX-
О! Наконец-то нормальый хоккейный автор появился!
Shturmgewehr
А з чого автор взяв, що Китай ставить собі такі завдання
Андрей Залищук
аби бульбашів не було в групі, наші просто не вийдуть на цю гру
ВОССТАВШИЙ ИЗ БАНА
А у нас этот кахей вообще был на уровне? Чи не?