Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 03 лютого 2024, 18:49
21195
24

17-річний талант МЮ Бауманн хоче грати за Україну. Що про нього відомо?

Юний вихованець «червоних дияволів» у перспективі може стати одним з лідерів «синьо-жовтих»

| Оновлено 03 лютого 2024, 18:49
21195
24
17-річний талант МЮ Бауманн хоче грати за Україну. Що про нього відомо?
ФК Манчестер Юнайтед. Закері Бауманн

На початку цього року українські вболівальники відкрили для себе нове ім'я – Закері (або просто Зак, як його найчастіше називають в Англії) Бауманн. Це центральний півзахисник «Манчестер Юнайтед» U-18, який 2 січня відсвяткував свій 17-й день народження, і має українське коріння. Остання обставина робить персону Бауманна особливо цікавою для всіх нас, і в першу чергу – для скаутів та тренерського штабу збірної України. В умовах, що склалися нині, головне завдання для всього вітчизняного інституту збірних – це не впустити із поля зору талантів, котрі можуть згодом розкритися й допомогти нашій головній команді досягати успіху на міжнародному рівні. Іншими словами, щоб не повторювалися історії подібного роду як із Максом Кілманом, Еріком Шурановим, Дієго Клімовичем та іншими.

Почати, мабуть, варто із максимально обнадійливої ​​інформації – за даними низки джерел, скаути, які підшукують кадри для збірних України, чудово знайомі з потенціалом та здібностями Зака ​​Бауманна. Більше того, півзахисник нібито навіть виявив бажання грати саме за «синьо-жовтих», а у «Манчестер Юнайтед» готові підтримати таке прагнення свого футболіста, якщо того реально покличуть грати за Україну.

Закері Бауманн народився 2 січня 2007 року у англійському Болтоні. Його батьки є вихідцями з Коломиї – міста із населенням трохи більше ніж 60 тисяч жителів, що знаходиться на південному сході Івано-Франківщини, за 60 кілометрів від обласного центру. Батько та мама Зака ​​Бауманна перебралися до Англії у пошуках кращого життя, і саме там в них з'явився син, котрий нині перебуває у зоні уваги селекціонерів та тренерів збірної України, а також багатьох вітчизняних уболівальників.

Про дитячі та юнацькі роки Зака ​​Бауманна поки що відомо не так багато, що втім і не дивно, адже півзахисник ще не досягнув значних успіхів, аби привернути до себе серйозну увагу з боку преси та детально поділитися своєю історією появи у футболі.

По суті, згадки про Бауманна у британських ЗМІ починаються лише із 2023 року. Тоді стало відомо, що Закері закінчив одну зі шкіл у Болтоні, успішно склавши іспити та отримавши загальний атестат про середню освіту. Ім'я нинішнього хавбека «Манчестер Юнайтед» U-18 навіть з'явилося на сторінках видання The Bolton News, присвяченого ключовим подіям із життя міст Болтон та Б'юрі, які розташовані на північному заході Англії.

«Спортсмен Зак Бауманн залишився задоволений своїми результатами на іспитах GCSE (General Certificate of Secondary Education), які дозволили йому вирушити до футбольної школи «Манчестер Юнайтед», – згадувалося у новинах, присвячених успіхам випускників шкіл Болтона під час складання іспитів.

ФК Манчестер Юнайтед. Закері Бауманн

Втім, літо минулого року стало успішним для Бауманна не лише у плані завершення середньої освіти, а й у спортивних аспектах. «Манчестер Юнайтед» оголосив, що Закері поряд із ще десятьма талантами академії отримав від клубу стипендію, а разом із нею – шанс стати професійним футболістом. Бауманн заслужив підвищення з академічних команд до «Манчестер Юнайтед» U-18. Трохи раніше, у 2021 році, таким же шляхом пішов центральний півзахисник Коббі Мейну, який зараз вже активно залучається Еріком тен Хагом до ігор за першу команду «червоних дияволів», а буквально напередодні став героєм для «Юнайтед» у поєдинку-трилері проти «Вулверхемптона» (4:3). Саме завдяки неординарним та ініціативним діям Мейну манкуніанцям вдалося на сьомій хвилині додаткового часу вирвати перемогу у «вовків».

Звичайно, Бауманну поки що далеко до успіхів Мейну, але загалом він вже демонструє, що цілком здатний за кілька років теж опинитися у першій команді легендарного клубу. Більше того, якщо Коббі у своїх перших одинадцяти матчах на рівні Прем'єр-ліги U-18 не відзначився жодною результативною дією, то Закері, який також діє на позиції центрального хавбека, може похвалитися вже одним забитим м'ячем та однією результативною передачею. Голом етнічний українець відзначився нещодавно – наприкінці січня Бауманн забив у ворота однолітків із «Лідса», чим допоміг своїй команді виграти із рахунком 4:0.

Юніори «Манчестер Юнайтед», на відміну від своїх старших колег із першої команди клубу, взагалі неймовірно успішно виступають у сезоні-2023/24 в рамках Прем'єр-ліги U-18. На даний момент «червоні дияволи» провели у зоні Північ 14 матчів, в яких здобули 14 перемог за різниці м'ячів 46:10. Відрив талановитої молоді «Юнайтед» від другого місця, на якому йдуть їхні однолітки з «Манчестер Сіті», становить 17 очок! Якщо не станеться чогось екстраординарного, то «Манчестер Юнайтед» U-18 зможе без проблем довести сезон до перемоги у своїй зоні, а у вирішальному матчі визначити чемпіона турніру, для чого, згідно із регламентом, належить зіграти спеціальний матч між тріумфаторами зони Північ та зони Південь. До речі, у зоні Південь Прем'єр-ліги U-18 з визначенням переможця все далеко не так однозначно: лідерами турнірної таблиці наразі є «Вест Хем» (28 очок у 12 матчах) та «Тоттенхем» (28 очок у 13 матчах), яким буквально на п'яти наступають однолітки з «Арсенала» (24 очки у 12 матчах), «Челсі» (22 очки у 10 матчах) та «Крістал Пелас» (22 очки у 13 матчах).

Що стосується Зака ​​Бауманна, то зараз він є гравцем ротації для «Манчестер Юнайтед» U-18, однак останніми тижнями позиції центрхава у команді поступово починають зміцнюватися. Посприяв цьому не лише гол у матчі проти «Лідса» U-18, а й загалом досить впевнена якість гри, яку демонструє етнічний українець.

Бауманн – це футболіст, який не боїться м'яча, готовий до креативних дій, але не на шкоду обороні. Його сильні сторони – це гарне бачення поля, здатність приймати рішення, ініціативність у роботі з м'ячем, непогана техніка та фізичні дані, а також у міру виражена агресивність, яка допомагає команді при пресингу, але й не призводить до накопичення великої кількості жовтих або тим паче червоних карток.

Деякі оглядачі вже порівнюють Закері Бауманна із Полом Скоулзом, хоча поки що це надзвичайно великий аванс для молодого хавбека, який зовні справді схожий на величного англійця рудим кольором шевелюри.

Допомогти краще оцінити ігрові переваги Бауманна здатна статистика хавбека у цьому сезоні. Тут впадає у вічі досить висока працездатність футболіста, його відмінна точність передач, у тому числі виконаних уперед, а також гарний показник обведень та чудовий – єдиноборств.

Важко сказати, як складеться подальша кар'єра цього цікавого та, безумовно, талановитого півзахисника. Нинішній «Манчестер Юнайтед» – це клуб, який непросто зрозуміти і ще складніше передбачити, навіть незважаючи на нещодавній прихід до його керівного складу сера Джима Реткліффа, за якого, як вважається, ситуація у спортивному напрямі діяльності має набути більш системного характеру.

Важливо, що у «Манчестер Юнайтед» молоді та талановиті гравці в останні кілька десятиліть майже завжди отримують шанс проявити себе у першій команді. Вдається ним скористатися одиницям, але все одно на тлі багатьох топ-клубів англійської Прем'єр-ліги у «червоних дияволів» у першій команді зараз чимало важливих виконавців саме з-поміж «академіків» – Маркус Рашфорд, Алехандро Гарначо, Скотт Мактоміней, Джонні Еванс, Коббі Мейну. Не буде нічого надприродного у тому, що за кілька років до цієї компанії додасться і Зак Бауманн.

Втім, для нас головне питання полягає в тому, щоб не проґавити такого талановитого виконавця і, якщо він справді зацікавлений у виступах за збірну України, можливо, навіть заграти його за головну команду країни в одному із найближчих офіційних поєдинків «синьо-жовтих». Щось подібне колись чиновники та тренерський штаб вже проробили у ситуації із Олександром Зінченком, тому навряд чи можна буде назвати соромом дію, коли і 17-річного Бауманна випустять на останні секунди одного з найближчих поєдинків у стадії плей-офф відбору за право зіграти на Євро-2024. Чи є у цьому турнірний ризик? В певній мірі, так. Але ризик назавжди втратити потенційно дуже кваліфікованого гравця для «синьо-жовтих» бачиться, мабуть, ще значнішим та більш негативним наслідком на майбутнє…

Оцініть матеріал
(50)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стали відомі нові деталі щодо продовження контракту Луніна з Реалом
Футбол | 09 травня 2024, 10:13 6
Стали відомі нові деталі щодо продовження контракту Луніна з Реалом

Андрій найближчим часом підпише з «галактікос» новий контракт

ФОТО. Арбітр не зарахував гол Баварії Луніну на 90+13-й через нібито офсайд
Футбол | 09 травня 2024, 00:56 28
ФОТО. Арбітр не зарахував гол Баварії Луніну на 90+13-й через нібито офсайд

Шимон Марциняк ухвалив спірне рішення, не дозволивши мюнхенцям дограти момент

Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vitaliy Shevchenko
Спочатку нехай викличуть в u17, якраз в березні Еліт-раунд буде. В крайньому разі u19. Якщо він і справді хоче, то все буде. Такі маневри (зразу в основу Збірну України) робити можна, якби він в такому віці потрапляв на лавку МЮ)
Nordenus
Ну если сам пацан хочет играть за сб. Украины, то это уже дорогого стоит
виталий жалыбин
надо будет заводить электронный кабинет призовника иначе паспорт недадут))
Swed
Может.  Осталось принять закон о  множественном гражданстве.Но есть же ещё закон и другой.    Как только он станет старше U-18, то ему сразу необходимо будет стать на воинский учёт в ТЦК и СП,  и ему сразу запретят выезд из страны без того же ТЦК.
turist86
А в нього є український паспорт?
Александр
В мю кого попаало не возьмут .Должен помочь сборной 
aleks8-48
За Шеву и Блохіна в такому віці стільки не піарили.
Выталкиватель парашутистов
Хотеть не вредно... Может журналисты выдают желаемое за действительность, а на самом деле все выглядит совершенно по-другому... Многое будет зависеть от родителей футболиста и от условий, которые ему предложит УАФ. Футбол - это деньги,и очень большие. И каким-бы патриотом Украины ( журналисты откуда об этом узнали?) он не был, но в наше время - бабло превыше всего. Дай бог чтобы наша сборная,любого возраста,пополнилась талантливым футболистом,но все это зависит от множества факторов, часто - не зависящих от нас с вами, а тем более УАФ.
umnuy2
хитрожопый бауманн.В этой сборной все хотят играть - сейчас очень перспективны по составу и можем навалять любой сборпной.Где эти бауманы были когда мы 20 лет на ЧМ и ЧЕ пройти не могли.
apepa
Судя по фамилии ему за сборную Израиля надо играть. Нет?