Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 03 лютого 2024, 14:04
32939
10

Від Верховода до Відуки. Топ-10 футболістів з українським корінням

Блогер Sport.ua Олександр Шершень – про іноземних гравців, які мають українське коріння

| Оновлено 03 лютого 2024, 14:04
32939
10
Від Верховода до Відуки. Топ-10 футболістів з українським корінням
Getty Images/Global Images Ukraine

Нещодавно з’явилася інформація, що до лав збірної України може бути залучений перший іноземець, який має українське коріння. Ним може стати захисник англійського «Вулверхемптона» Макс Кілман, який виявив бажання виступати за історичну батьківщину своєї матері українки. У контексті цієї новини вирішили згадати ще десятьох футболістів, в жилах яких тече українська кров. До нашого списку увійшли як діючі гравці, так і спортсмени, які завершили професійну кар’єру і за певних обставин могли б зіграти за нашу національну команду.

Тож до вашої уваги представляємо топ-10 футболістів, які тим чи іншим чином пов’язані з Україною.

Макс КІЛМАН

Країна: Англія
Клуб: «Вулверхемптон»

23-річний захисник «Вулверхемптона» в листопаді 2020-го року озвучив бажання виступати за збірні Росії чи України, адже його батько родом із Москви, а мати – киянка. Головний тренер національної збірної Андрій Шевченко відреагував на це заявою, що буде слідкувати за виступами фактурного захисника, але той спочатку має отримати український паспорт. Що цікаво, Макс Кілман лише цього сезону отримав місце в основі «вовків», до того виступаючи в Лізі професійного розвитку (так звана U-23). До цього гравець з українським корінням упродовж 2015-2018 років взагалі виступав за футзальну збірну Англії. У поточній першості АПЛ на рахунку Макса Кілмана 15 матчів в АПЛ, результативними діями поки не відзначився. Важко розмірковувати про перспективи виступів в українській команді екс-футзаліста, але, як би там не було, гравець із досвідом виступів в одній із найсильніших ліг світу цілком може в майбутньому створити конкуренцію захисній ланці збірної України. Тож наразі залишається лише чекати, коли англієць отримає український паспорт і дивитися його вже «у ділі».

Дієго КЛІМОВИЧ

Країна: Аргентина
Завершив кар’єру

Getty Images/Global Images Ukraine

Зірка Дієго Клімовича яскраво виблискувала на початку-середині 2000-х в часи його виступів у Бундеслізі за «Вольфсбург», дортмундську «Борусію» та «Бохум» (213 матчів – 71 гол в Бундеслізі). Габаритний аргентинець (191 см – зріст та 90 кг – вага) мав усі шанси заграти за нашу національну збірну, адже його дід був українцем. У 2001 році, будучи на піку своєї форми, Дієго висловив бажання виступати за українську команду. Утім, ні тодішній наставник збірної України Леонід Буряк, а ні його наступник Олег Блохін, який розсипався в компліментах гравцю, так і не скористалися послугами гренадера-бомбардира. Повісив бутси «на цвях» Дієго Клімович у 2011 році. Наразі футбольну справу батька продовжує його син Матео Клімович, який захищає кольори «Штутгарта».

Марк ВІДУКА

Країна: Австралія
Завершив кар’єру

Getty Images/Global Images Ukraine

Виявляється у жилах легендарного австралійського футболіста також тече й українська кров. Мати Марка Анна Роза – українка, а батько – хорват. Попри цей факт, зірка АПЛ 2000-х ніколи не думав грати за збірну – батьківщину своєї матері, адже народився та виріс голеадор з українською кров’ю в Австралії, за яку почав виступати з 19-річного віку. Загалом «Відік» провів за «сокероуз» 43 гри в яких забив 11 м’ячів і мав досвід виступів на ЧС-2006 в Німеччині. А справжню знаменитість Марк здобув, граючи за «Лідс», за який австралієць виступав упродовж 2000-2004 років (130 ігор – 59 голів).

Найяскравіший матч в кар’єрі Марк провів в рамках АПЛ 4 листопада 2000-го року, коли «павичі», програючи «Ліверпулю» з рахунком 0:2, стараннями Відуки не тільки відігрались, але й довели матч до перемоги 4:3 Наш герой тоді відзначився покером. Після того нападник, який, до слова, є двоюрідним братом Луки Модрича, пограв за «Мідлсбро» та «Ньюкасл», але зірок з неба вже не хапав і в 2009-му у віці 34-х років завершив професійну кар’єру.

Дані ШАХІН

Країна: Німеччина
Завершив кар’єру

У колишньому нападнику дюссельдорфської «Фортуни» і ряду інших німецьких команд Дані Шахіну важко запідозрити українця. Тим не менше гравець, який у сезоні 2012/2013 років виступав у Бундеслізі разом із Андрієм Вороніним за «Фрайбург», народився у 1989-му році в Україні в місті Донецьк в сім’ї палестинця та росіянки. У 1996-му сім’я емігрувала до Німеччини, де однофамілець зірки «Боруссії» Д Нурі Шахіна і почав свою кар’єру футболіста. Утім, нападник, народжений в Україні, яскравими діями ніколи не вражав. До активу може собі занести хіба що вищезгаданий сезон 2012/2013 років, коли відзначився у Бундеслізі вісьмома м’ячами.

Саме тоді почалися розмови про його натуралізацію, але проти цього категорично виступив тодішній тренер збірної Олег Блохін. У подальшому Дані Шахін пограв за «Майнц», «Фрайбург», нідерландську «Роду». Останнім клубом гравця була іспанська «Естремадура» із Сегунди у сезоні 2018-2019 років, після завершення якого він вирішив зав’язати з футболом..

Микита РУКАВИЦЯ

Країна: Австралія
Клуб: «Маккабі» (Хайфа)

Getty Images/Global Images Ukraine

33-річний нападник «Маккабі» із Хайфи Микита Рукавиця переживає другу молодість. Австралійський форвард, якого свого часу сватали до лав збірної України, ось уже другий сезон поспіль не має собі рівних в гонці найкращих бомбардирів чемпіонату Ізраїлю. А розпочинав свою кар’єру екс-гравець збірної Австралії в рідному Миколаєві у місцевій ДЮСШ «Торпедо».

У 14-річному віці сім’я Микити Рукавиці емігрувала до «зеленого» континенту, де українець доріс до гравця національної збірної Австралії, у складі якої брав участь на ЧС-2010 . За час своєї кар’єри український австралієць пограв у чемпіонаті Нідерландів («Твенте»), Бельгії («Руселаар») та Німеччини («Герта», «Майнц»). Особливими досягненнями там Микита не відзначився. Свій бомбардирський талант розкрив лише ближче до 30-ти, коли у 2016-му році перейшов до лав «Бейтара» із Ієрусалима (30 матчів – 14 голів). Після вдалого сезону перебрався до одного з грандів ізраїльського футболу – «Маккабі» із Хайфи. Минулого чемпіонату Микита Рукавиця став кращим бомбардиром турніру, забивши 22 м’ячі. Не збавляє ходу «екс-українець» і цього року. Наразі із 16-ма голами він лідирує в гонці бомбардирів чемпіонату Ізраїля.

Рафаель СОБІС

Країна: Бразилія
Клуб: «Крузейро»

А тут вже «наші» в стані п’ятиразових чемпіонів світу. У бразильського нападника Рафаеля Собіса, відомого за виступами за іспанський «Бетіс», також тече українська кров: його батько українець за походженням, а мати італійка.. Цей нападник подавав великі надії на батьківщині в Бразилії. У 20-річному віці допоміг своєму клубу «Інтернасьоналю» вперше в історії здобути Кубок Лібертадорес і отримав запрошення до лав національної збірної Бразилії, за яку в подальшому відіграв 9 матчів і забив один гол. Європейська кар’єра у Рафаеля не склалася, хоч у 2006-му році його за 9 мільйонів євро придбав севільський «Бетіс». Утім, 15 голів у 57 матчах – явно не той результат, на який чекали боси іспанського клубу і через два роки його продали до ОАЕ в місцеву «Аль-Джазіру». Після цього грав за ряд бразильських команд із сезонним вояжем у 2015-2016 до мексиканського УАНЛ «Тигресу». Наразі 35-річний форвард виступає на батьківщині за «Крузейро».

Хосе ЧАТРУК

Країна: Аргентина
Завершив кар’єру

Про цього працьовитого аргентинського хавбека українського походження, ймовірно, широкому загалу уболівальників нічого невідомо. Але свого часу Хосе Чатрук був справжньою зіркою чемпіонату Аргентини. У 2000 році він разом із «Расінгом» з Авельянеди став чемпіоном Апертури. Того ж року вихованець «Атлетика Платенсе» виявив бажання виступати за нашу національну збірну, але тодішній наставник «жовто-блакитних» Леонід Буряк так і не звернув увагу на цього центрального півзахисника. Спробував свої сили аргентинець українського походження і в Європі, погравши у 2003 році за швейцарський «Грассхоппер» (13 ігор – 1 гол). Завершив кар’єру гравця у 2012-му у віці 36-ти років.

Ерік СВЯТЧЕНКО

Країна: Данія
Клуб: «Мідтьюланн»

Getty Images/Global Images Ukraine

Колишній захисник збірної Данії Ерік Святченко також теоретично міг би свого часу виступати за українську збірну, адже його батько – відомий український художник Сергій Святченко, який емігрував до Данії у 1990-му році. Утім, Еріка ще в юному «заграли» за скандинавів, а в 2015-му Ерік Святченко дебютував в основній команді. Загалом захисник провів за збірну Данії всього 5 матчів і відзначився одним м’ячем. Значно краще тривають справи в «данського українця» на клубному рівні. Він є капітаном та справжньою зіркою місцевого гранда ­- «Мідтьюланна», за який проводить загалом 12-й сезон і за цей час став триразовим чемпіоном країни. Також в його послужному списку є досвід виступів за шотландський «Селтік» в 2016-2018 роках, із яким також двічі здобував золоті нагороди шотландської першості. Минулого року Ерік Святченко продовжив свій контракт із «Мідтьюланном» до 2024-го року.

Патрісіо КАМПС

Країна: Аргентина
Завершив кар’єру

Легендарний гравець аргентинського «Велес Сарсфілда» Патрісіо Кампс також має відношення до України. Його мати – українка і в дівоцтві носила прізвище Назарик. Ідол «Велес Сарсфілда» провів за цей колектив 12 років своєї кар’єри і виграв з ним безліч трофеїв серед яких – чемпіонство Аргентини 1993, 1996, 1998 (Клаусура), 1995 (Апертура), Міжамериканський Кубок (1995), Суперкубок Лібертадорес (1996) тощо. Загалом більше 250 матчів за «Велес» і понад 70 голів на рахунку цього атакувального хава. Є у його послужному списку і 2 матчі за збірну Аргентини, які він провів у 1996 році, а його напарниками по атаці були такі легенди, як Габріель Батістута, Клаудіо Каніджа, Клаудіо Лопес та Ернан Креспо. У нього також є доволі скромний досвід виступів в Європі. Так, він відіграв один сезон за грецький «ПАОК» у 2000-му році. Повісив бутси «на цвях» Патрісіо Кампс у 2004-му, а останнім клубом його була парагвайська «Олімпія».

П’єтро ВЕРХОВОД

Країна: Італія
Завершив кар’єру

Getty Images/Global Images Ukraine

Безперечно, П’єтро Верховод найвідоміший в нашому рейтингу футболіст українського походження. Ще б пак, захисник є чемпіоном світу 1982 в складі збірної Італії, бронзовим призером ЧС-1990, володарем Кубка Європейських чемпіонів (1995/1996) та Кубка Володарів Кубків (1989/1990) тощо. Загалом за «скуадру адзурру» виступав упродовж 1981-1993 років і провів за неї 45 матчів.

А з Україною пов’язує легендарного футболіста те, що його батько Іван Лук’янович Верховод був українцем, уродженцем міста Старобільськ. У роки Другої Світової війни втік із фашистського полону із концтабору на півночі Італії і приєднався там до партизанського загону. Після завершення бойових дій Іван Верховод не став повертатися до Радянського Союзу і оселився в Ломбардії. Саме там у 1959-му році народився П’єтро, на якого в майбутньому чекала тривала футбольна італійська кар’єра, насичена безліччю перемог та трофеїв. Активні виступи П’єтро Верховод завершив лише в 41 рік і встиг пограти за такі відомі італійські команди, як «Ювентус», «Мілан», «Рома», «Фіорентина», «Сампдорія».

Оцініть матеріал
(266)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 9
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
занятно
smevt
Верховод - це щось! якби вернувся в сесерію, в кращому б випадку, його дитина грала б у футбол, десь за уралом!
вважаю, що таких, які мають відношення до України чи походження, набагато більше!
sasha18
Кілмена треба загравати
Tеllur
Про Уэйна Гретцки тоьлко ленивый спортивный комментатор не упоминал
zack1976
статья - бред, бредливый гребаный идиотизм. НАХРЕНА нам поиски верховодов и климовичей, у нас были чановы, белановы блохины лобановские, сабо и дры и пры, лучше, чем все эти верховоды и в гараздо больших количествах! Такие статьи, считаю, унижают нашу страну и народ, позорят нас и ставят на чтупеньку, намного ниже чем мы этого стоим. СТЫД И ПОЗОР!!!
Роман Порывай
Ще Володимир Коман з Ужгорода, що грав за Сампдорію, Барі, Монако