Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 25 сiчня 2024, 01:14
11156
10

Грандіозна революція Реткліффа. Що означає перехід Берради з МанСіті до МЮ

Спортивний топ-менеджмент INEOS має намір покласти край безглуздій епосі Глейзерів на «Олд Траффорд»

| Оновлено 25 сiчня 2024, 01:14
11156
10
Грандіозна революція Реткліффа. Що означає перехід Берради з МанСіті до МЮ
Getty Images/Global Images Ukraine. Сер Джим Реткліфф (ліворуч) та сер Дейв Брейлсфорд – дві нові головні надії Манчестер Юнайтед

Пізно ввечері 20 січня на офіційному сайті «Манчестер Юнайтед» з'явилася новина, масштаб якої поки що вкрай важко зрозуміти й усвідомити простим уболівальникам, але про фундаментальність якої вже повсюдно розмірковують усі провідні футбольні експерти Британії. Йдеться про призначення Омара Берради новим генеральним директором «червоних дияволів».

До цього Беррада працював у «Барселоні», а з 2011 року був нерозривно пов'язаний із усіма успіхами «Манчестер Сіті». Безпосередньо перед відходом у «Манчестер Юнайтед» функціонер був операційним директором всієї City Football Group, куруючи одинадцять клубів на п'яти континентах. Іншими словами, ця людина відповідала за стратегію розвитку та функціонування усієї футбольної екосистеми, вибудованої еміратськими інвесторами на чолі із шейхом Мансуром, нинішнім віце-президентом Об'єднаних Арабських Еміратів.

У британських ЗМІ впевнені, що заманити особистість такого калібру як Омар Беррада на «Олд Траффорд» вдалося виключно завдяки правій руці нового співвласника «Манчестер Юнайтед» сера Джима Реткліффа спортивному директору компанії INEOS серу Дейву Брейлсфорду.

Брейлсфорд приходив працювати в INEOS, маючи репутацію людини, яка досконало опанувала мистецтво переконання. Багато в чому завдяки цьому спортивним проектам компанії Реткліффа вдалося досягти певних успіхів, проте навіть у Британії ніхто не очікував, наскільки швидко Брейлсфорду вдасться переконати Берраду переїхати з «блакитної» половини Манчестера у «червону».

І нехай в «Манчестер Сіті» у останні дні всіляко намагаються применшити роль Берради в успіхах «городян» та всієї корпорації City Football Group, більшість експертів упевнені – Брейлсфорд та «Манчестер Юнайтед» пощастило провернути чудову кадрову угоду, за рахунок якої вдалося не тільки підсилити кадровий потенціал топ-менеджменту «червоних дияволів», а й послабити одного з головних конкурентів у боротьбі за чемпіонство в англійській Прем'єр-лізі.

Про стратегічну важливість запрошення Берради до «Манчестер Юнайтед» також може свідчити той факт, що мажоритарні акціонери «червоних дияволів» брати Джоел та Аврам Глейзери через ЗМІ намагаються подати питання із призначенням екс-топ-менеджера «Манчестер Сіті» до їхнього клубу саме як власну ідею, яка лише була узгоджена з Реткліффом, але не виходила від нього. Іншими словами, людина навіть не встигла ще почати працювати на своїй посаді, а за лаври ідейного натхненника щодо її запрошення в керівництві МЮ вже намітилася «внутрішньовидова конкуренція».

Getty Images/Global Images Ukraine. Омар Беррада (праворуч)

Насправді, до рішення запросити Берраду в «Манчестер Юнайтед» прийшли саме на тлі багатомісячних консультацій із командою Реткліффа ще під час процедури продажу англійському мільярдеру частини акцій «червоних дияволів». Подейкують, що на одну із зустрічей Джим взяв із собою Брейлсфорда і той, виступаючи на базі «Манчестер Юнайтед» кілька разів по ходу своєї промови повторив, немов якусь мантру, одне й те саме твердження: «Цей клуб має стати для усіх його працівників ключовим викликом у питанні продуктивності дій».

За даними британських інсайдерів, саме ці переконання Брейлсфорда і стали ключовим аргументом для Берради на користь переїзду на «Олд Траффорд». Настільки цілеспрямованій людині, як Омар Беррада, котра перебуває у постійному пошуку кращих рішень, був гостро необхідний новий виклик, і в «Манчестер Юнайтед» він отримав його у повній мірі.

Із «Манчестер Сіті» Беррада зробив вже фактично все, що міг. Нині клуб готовий продовжувати домінування в англійській Прем'єр-лізі і без нього. Омар та інші топ-менеджери, які із самого початку допомагали інвесторам з ОАЕ зробити з «городян» справжнього града сучасного футболу, виростили скаженого бегемота, який пожирає буквально все на власному шляху. Після цього суть діяльності вищого керівництва в «Манчестер Сіті» полягала у банальній підтримці рівня, й роботі над тим, як би усе здобуте не прогаяти та не зруйнувати.

У нинішньому «Манчестер Юнайтед» Берраді доведеться фактично все починати з початку, і це величезна мотивація та відповідальність, яких так жадав тепер вже колишній операційний директор City Football Group. Важливим показником якості виконаної Брейлсфордом роботи є і те, у якій тиші відбулася ця «манчестерська крадіжка сторіччя». До останнього у ЗМІ не було жодної інформації про можливість такого кадрового рокірування, але воно відбулося.

Зараз у пресі активно пліткують про те, якими гравцями «Манчестер Юнайтед» спробує підсилитися в ті декілька днів роботи січневого трансферного вікна, що залишилися, але у головах Реткліффа та Брейслфорда, здається, знаходиться абсолютно інший план. Ідея полягає у створенні комітету з трансферів, який існує в «Манчестер Сіті», і лише після цього – у пошуку та погодженні відповідних кандидатів. Швидше за все, подібна структура запрацює вже влітку, і саме тоді варто чекати на важливі трансфери для МЮ.

Прямо зараз Реткліфф та його спортивний топ-менеджер з INEOS починають грандіозну революцію, яка накриє «Манчестер Юнайтед» у найближчі місяці. Ключовим завданням для Берради стане приведення трансферної діяльності «червоних дияволів» у відповідність до статусу самого клубу, який все ще є головним грандом англійського футболу, принаймні, за кількістю титулів в елітарному національному дивізіоні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сер Джим Реткліфф, Ерік тен Хаг, сер Дейв Брейлсфорд (зліва направо)

Як раніше «Манчестер Сіті», Реткліфф та Брейслфорд хочуть підсилити управлінську ланку клубу найкращими фахівцями, і запрошення Берради – лише початок. Вже зараз у британських ЗМІ повсюдно пліткують про готовність «Манчестер Юнайтед» перевербувати спортивного директора «Ньюкасла» Дена Ешворта, котрий все ще перебуває на ранній стадії вибудовування свого проекту із «сороками». Остання обставина може перешкодити «червоним дияволам», але тепер в них є Брейслфорд, якому вдалося переконати навіть Берраду зі стану головного конкурента, а із Ешвортом, вочевидь, буде простіше, оскільки обидва функціонери чудово ладнають один з одним.

Також незабаром очікується поява в «Манчестер Юнайтед» і Пола Мітчелла, якого сватають на посаду керівника відділу селекції. 42-річний англієць зарекомендував себе фахівцем найвищого рівня за попередньою роботою у «Саутгемптоні», «Тоттенхемі», а ще компанії Red Bull GmbH, де Мітчелл відповідав за селекцію в «Лейпцигу», а також за операційні питання в «Нью-Йорк Ред Буллз» та «Ред Булл Брагантіно». Тут в конкурентах у «Манчестер Юнайтед» значиться «Рома», де Мітчеллу нібито готові запропонувати посаду спортивного директора, і номінально це виглядає цікавішим варіантом з точки зору особистісної кар'єри, але знову ж таки: це якщо не враховувати фактор Брейслфорда.

Як бачимо, наприкінці грудня минулого року Джим Реткліфф не просто так просив вболівальників «Манчестер Юнайтед» запастися терпінням. Новий співвласник «червоних дияволів», який відтепер відповідає за спортивний вектор розвитку клубу, завдяки своїм помічникам чудово розуміє, що «риба гниє з голови», а тому будь-які зміни потрібно починати робити з топ-менеджменту, а вже потім шукати для «Олд Траффорд» нових зірок, здатних із часом зрівнятися, а можливо, й перевершити досягнення Раяна Гіггза, Пола Скоулза, Боббі Чарльтона, Роя Кіна, Ріо Фердинанда та багатьох інших кумирів минулих років для фанатів МЮ…

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Василь РУНІЧ: «У Олександрії хороший та досвідчений тренерський штаб»
Футбол | 03 травня 2024, 04:43 1
Василь РУНІЧ: «У Олександрії хороший та досвідчений тренерський штаб»

Хавбек львівського «Руху» поділився очікуваннями від матчу з «Олександрією»

Руслан КОСТИШИН: «Чи повернувся б у Колос? Так, адже це своє, рідне»
Футбол | 03 травня 2024, 07:30 0
Руслан КОСТИШИН: «Чи повернувся б у Колос? Так, адже це своє, рідне»

Екс-головний тренер «Колоса» розповів про те, чим зараз займається

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Octopus
Ну тут два способа. Ман Сити купил готового топового тренера Гвардиолу, который всем все доказал. А второй - вырасти самим вместе с тренером, как это сделал МЮ в 1986 году с Алексом Фергюсоном. Ферги приходил в МЮ, на тот момент это была алкотусовка, а не клуб, которая плелась в низах английского чемпионата. Ему понадобилось 6 лет, чтобы привести МЮ к чемпионству. По нынешним временам это немалый срок.
Тен Хаг вполне может стать новым Ферги, если клуб тоже начнет расти вместе с ним. У Тен Хага стальные яйца, не каждый сможет выслушивать песни от своих болельщиков о том, что утром он будет уволен и не повести глазом. То, что в структурах клуба существует некая стагнация об этом говорил и Роналду, что МЮ отстал от реалий современного футбола. Непонятные трансферы, множество тренеров, которые ничего не добились, говорят о том, что менеджмент тоже должен измениться в лучшую сторону. Ни один топ-тренер не добьется ничего, если ему не подвозить качественных футболистов.
И тут большие надежды на Ретклиффа, он производит впечатление сверхэффективного руководителя, умеющего подбирать персонал.
December 32
Это точно рука Зинченко.  Отомстил...
T-800
ничего пока грандиозного не произошло
8number
На фото Ющенко ? Чи я вже ..
Gargantua
с тренера надо начинать
надо угадать
Vitaliy_yatsenko
Успіх сучасного МанСіті - Пеп Гвардіола. По грошам і історично, ментально МЮ не треба нічого міняти. Їм просто потрібно знайти тренера, який зможе побудувати команду-чемпіона. Але суть у тому, що тренерів багато, а тренери рівня Гвардіоли - одиниці. І це точно не Тен Хаг.