Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 10 сiчня 2024, 06:16
1606
0

Барбоса знову битиметься не за титул. Цим поєдинком треба робити заяву

Африканець Ндонгені має бути розбитий, інакше великих поєдинків не отримати

| Оновлено 10 сiчня 2024, 06:16
1606
0
Барбоса знову битиметься не за титул. Цим поєдинком треба робити заяву
Getty Images/Global Images Ukraine

6 січня 2023 року у Лас-Вегасі, США в андеркарді протистояння Вірджила Ортіса та Фредеріка Лоусона, відбудеться поєдинок одного з найбільш обговорюваних американців – Арнольда Барбоси (28-0, 10 КО) проти південноафриканця Ксолісані Ндонгені (31-3, 18 КО).

Барбосу розцінюють, як потенційного чемпіона. Але він все ніяк не дістанеться до титулу

Арнольд Барбоса – дійсно технічний та розумний боксер. За навичками та розумінням поєдинку він дійсно на топовому рівні умінь. Проблема лише у тому, що розмови довкола його персони досі так і залишились розмовами.

Вже протягом декількох років, не тільки фанати, а й промоутери розповідають про те, що Арнольд ось-ось або стане чемпіоном, або, як мінімум, битиметься за титул. Разом із цим, той же Теофімо Лопес встигнув перейти у категорію Барбоси, провести невдалі поєдинки, потім вдалі, після чого ще й стати чемпіоном WBO перемогою над колишнім абсолютним чемпіоном.

Те ж саме з Хейні. Перехід – одразу титульний поєдинок проти одного з лідерів дивізіону. Це люди, які піднялися з легкої ваги. Барбоса б’ється у першій напівсередній давно, але топчеться довкола титульних шансів.

Головна проблема Арнольда стара, як сам бокс. Він занадто навчений, небезпечний та проблематичний для опонента у ринзі. Але занадто мало грошей може принести. Тобто, в плані авторитету перемога над ним таки щось дасть, але великих гонорарів не принесе. От тому топи категорії і не поспішають зустрічатися з Барбосою.

Додатково, посередня активність не дозволяє американцю бути більш відомим. Останній рік, коли Арнольд бився понад два рази – 2019-й. Потім було два поєдинки у 2020-му році, один у 2021-му, один у 2022-му та один у 2023-му роках. Не густо, щоб постійно бути на слуху.

Тим часом, Барбосі 32 роки. Не страшний, але вагомий вік для будь-якого боксера. У 33 роки Джош Тейлор вже встиг отримати статус абсолютного чемпіона, втратити його, а потім програти Теофімо Лопесу останній наявний пояс. Арнольд поки й на чемпіонські поєдинки не виходив.

Наступне протистояння американця – проти африканця Ндонгені. Не найбільш популярного, але непоганого боксера. Найвідомішим суперником Ксолісані був Девін Хейні. Американець став першим, хто побив африканця – у 2019 році. Загалом Хейні перемагав усі десять раундів, але просто не було.

Ндонгені – міцний суперник. Має довгі руки та важкі удари. Доволі типовий набір для африканського боксера. Але на додаток, Ксолісані добре працює джебом, має непогану швидкість, вміє зустрічати передньою рукою та переходити у комбінаційну роботу після точних влучань передньою.

Причому, щоб результативно перестрілюватися з ним джебами, постаратись довелось навіть Девіну Хейні. Американець же - чи не головний джебер сучасного боксу серед молодих спортсменів. Водночас Ндонгені має удар. Не топовий панчер, але пропускати розмашисті удари африканця точно не варто.

Барбоса – це нехай і не повна, але протилежність Ндонгені. Технічний, розумний, не зосереджений на важких ударах боксер. Не дивлячись на всього 35 відсотків дострокових перемог, Арнольд може влучити. Просто його стиль – не про нокаут. Це, до речі, ще один плюс до проблем із популярністю. Дивитись його бокс – цікаво. Але без наявної спрямованості на нокаут або хоча б акцентованості дій, багатьом фанатам дивитись на це може бути не так вже й цікаво.

Тягатись з Арнольдом у технічній перестрілці з дистанції – поганий варіант. Навіть страшенно технічний Хосе Педраса намагався, але не впорався. Занадто Барбоса дисциплінований та точний, знає, що та як робити. Але кому його перемагати, як не такому боксеру, як Ндонгені. Людині, яка може й у перестрілку джебами пограти, й у розмін піти не боїться. А саме у розмінах доносить найважчі та найважливіші свої удари.

Стилістично чудове та цікаве протистояння. Чудовий підбір пари.

Хто фаворит?

Getty Images/Global Images Ukraine. Арнольд Барбоса

Арнольд Барбоса із величезним відривом. На нього можна поставити з коефіцієнтом 1.04, на суперника – за 12.00. На перемогу Барбоси можна поставити аж за 2.75 – величезна різниця між простою перемогою і нокаутом, так. Дострокова перемога Ндонгені оцінюється у 21.00.

Якщо враховувати ситуацію, при якій Барбоса в ідеальній формі, він, звісно, має перемагати на класі. Технічний, розумний боксер, маючи концентрацію, обов’язково переможе трохи розбалансованого опонента, який спирається на силу.

Проте розраховувати на те, що Арнольду буде аж занадто просто, не варто. У 32 роки треба проводити дещо більше поєдинків, ніж один на рік. Нехай вони і з більш потужнішими суперниками, ніж є в рекорді майбутнього опонента. Ще й статус близького до чемпіонського бою спортсмена тисне. Тому треба перемагати упевнено.

З іншого боку, Ндонгені немає чим ризикувати. Програє – зробить це у поєдинку проти тотального фаворита. Виграє – створить сенсацію. Тому можна вмикатись і боксувати на повну, що б там не було і як би себе не показував візаві. Ловити його на помилках, регулярно стріляти важким джебом та намагатись пробити назустріч. А якщо не вийде, тиснути і насипати ударами, боротись у клінчі біля канатів.

Сказати просто, так. У поєдинку проти мобільного Барбоси зробити це страшенно складно. Загалом, саме у цьому інтрига. Чи зможе африканець використати шанси на сто відсотків.

Якщо ні – цікаво, що ж вирішить далі Арнольд. Перша напівсередня вага є дуже насиченою. Від Прогрейса до Раяна Гарсії тут купа зірок. Тому треба робити заяву цією перемогою, щоб отримати не просто когось кращого за африканця, а й когось кращого за Хосе Педрасу.

Вже прийшов час. Якщо не зараз, то, можливо, й ніколи.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.