Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 18 грудня 2023, 17:43
7384
11

Шалений Гаттузо на лавці, нестримний Обамеянг на полі. І скажені фани

Експрес-представлення «Марселя» – суперника «гірників» у 1/16 фіналу Ліги Європи

| Оновлено 18 грудня 2023, 17:43
7384
11
Шалений Гаттузо на лавці, нестримний Обамеянг на полі. І скажені фани
Getty Images/Global Images Ukraine. П'єр-Емерік Обамеянг і Дженнаро Гаттузо

Євровесна для єдиного представника України – «Шахтаря» – відкриється матчами 1/16 фіналу Ліги Європи проти «Марселя». Перший матч «гірники» проведуть на умовно домашній арені 15 лютого 2024 року, а гру у відповідь – 22 лютого на виїзді.

Після визначення суперника розмірковувати на тему «зручнішого варіанту», під яким більшість з нас автоматично представляла азербайджанський «Карабах», уже не має жодного сенсу. Суперника названо, і його потрібно прийняти. Як і ту обставину, що у плей-оф слабких опонентів не може бути за визначенням.

Тим не менш, за гарячими слідами можна зробити висновок, що для чемпіонів України все могло бути і гіршим, аби їм трапилися, наприклад, «Рома», «Фрайбург» або «Спортинг». Тож зійдемося наступного: нормальний жереб.

Якщо «Шахтар» пробився до плей-оф Ліги Європи з групового етапу Ліги чемпіонів, де донеччани посіли третє місце, то «Марсель» грав у груповому турнірі Ліги Європи, де фінішував на другій позиції. Французи виступали у квартеті з «Брайтоном», «Аяксом» та АЕК.

***

«Марсель», або «Олімпік Марсель», – один із найтитулованіших клубів Франції. «Біло-блакитні» (традиційні кольори команди) - дев'ятиразові чемпіони країни, десятиразові володарі національного Кубка. А ще «Марсель» – єдиний французький клуб, який вигравав Лігу чемпіонів. Але всі (або майже всі) досягнення провансальців – у минулому.

Чемпіонську Лігу вони виграли 1993 року. Востаннє ставали переможцями Ліги 1 у 2010 році, а національний Кубок востаннє здобували дуже давно – у 1989-му.

З відносних здобутків «Марселя» у «новій епосі» – статус віце-чемпіона Франції у 2020 році та вихід у фінал Ліги Європи двома роками раніше.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марсель перед фіналом Ліги Європи-2018 проти Атлетіко (0:3)

Після «золотої епохи» «Марселя», яка датована 90-ми роками минулого століття, для клубу настала тривала смуга турбулентності – зіткана із забуття й локальних проривів.

Наразі чемпіонат Франції проходить під незаперечним знаком «ПСЖ» – як колись під домінантою самого «Марселя». Але якщо свого часу «Сен-Жермен» був головним подразником для «біло-блакитних», то нинішній «Марсель» таким для «Парижа» не є. «Олімпік» зараз – просто «один із».

Безумовно, команда досі (за старі заслуги) має величезний авторитет на внутрішній арені, але всерйоз за національне «золото» вона вже не бореться: не дозволяють ресурси.

***

Щоправда, останнім часом все частіше можна почути розмови про амбіції «Марселя» повернути минулу велич. І розмови ці пов'язані насамперед із персоною нинішнього президента «біло-блакитних» - Пабло Лонгорією.

Лонгорія минулого літа дуже хотів запросити на тренерський місток команди легендарного екс-футболіста збірної Франції Зінедіна Зідана. Але Зізу поставив умову: це станеться лише в тому випадку, якщо клуб куплять арабські шейхи. «Марсель» не влаштував ультиматум Зідана, і на тренерський місток, який виявився вакантним після відходу Тудора, був запрошений іспанець Марселіньйо.

Із цим наставником стосунки в українського легіонера «Марселя» Руслана Маліновського не склалися (за словами самого Руслана) з перших днів спільної роботи. І на початку осені півзахисник збірної України залишив «Велодром» та перебрався до італійського «Дженоа» (у статусі вільного агента). Тож протистояння за участю Маліновського та його колишньої команди (фактично, «Малина» – вихованець «помаранчево-чорних») не буде.

Однак і Марселіньйо довго в Марселі не затримався. Після жорсткого невдоволення вболівальників результатами команди (про їхню буйну вдачу у Франції, та й у всій Європі знають не з чуток), тренеру та спортивному директору клубу (Хав'єр Рибальта) довелося піти у відставку.

Фани своїм невдоволенням мітили і в Лонгорію, але тому вдалося всидіти у своєму кріслі.

Апофеозом буйства фанів «Олімпіка» став інцидент із їхнім нападом на автобус «Ліона» перед грою 10 туру «Марсель» – «Ліон». Як підсумок – головному тренеру ліонців Гроссо розбили голову, постраждали ще кілька співробітників клубу, а матч так і не зіграли.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дженнаро Гаттузо

А новим наставником «провансальців» став відомий Ріно Гаттузо – знаменитий у недалекому минулому футболіст збірної Італії, який у складі «Скуадри адзурри» ставав чемпіоном світу 2006 року. Усі можливі трофеї на командному рівні виграв він і у «Мілані». Але його тренерська кар'єра поки що складається не найкращим чином.

До «Олімпіка», контракт із яким підписаний до літа наступного року, Дженнаро працював у «Валенсії», але там через відсутність результатів довго не затримався: сторони розійшлися «за згодою» наприкінці минулого сезону.

Незважаючи на свою яскраву харизму та авторитет серед футболістів будь-якого клубу, де він тренував, Гаттузо не може похвалитися справжнім тренерським чуттям та гнучкістю. Так, мотивувати він художник, і не тільки пряником, а й батогом, але на більше – навряд чи здатний.

А новим спортивним директором «Марселя» став Мехді Бенатія, який свого часу грав за «провансальців».

На поточний момент «Марсель» посідає шосте місце у чемпіонаті Франції, маючи в активі 26 очок після 16 турів. У лідера – «ПСЖ» – 37 балів. Очевидно, що цього сезону вклинитися в боротьбу за «золото» марсельці навряд чи зможуть. А ось поборотися за третє місце - завдання цілком реальне: відставання від «Монако», що йде на «бронзовій» сходинці - всього чотири очки.

***

Головною зіркою нинішнього «Марселя» є знаменитий екс-форвард «Дортмунда», «Арсенала» та «Барселони» П'єр-Емерік Обамеянг.

Twitter. П'єр-Емерік Обамеянг

Свого часу габонець був одним із найбільш самобутніх нападників світового футболу. І не лише через свої екстравагантні зачіски. Але вийти на найвищий рівень йому так і не вдалося. І звинувачувати в цьому він може, хіба що, своїх тарганів у голові.

Проте, незважаючи на свої 34 роки, Обамеянг у «Марселі» – у повному порядку: регулярно забиває і в Лізі 1, і на європейській арені.

У 22 поєдинках, проведених за «Олімпік», на рахунку Обамеянга – 12 м'ячів та 7 асистів.

У матчі Ліги Європи проти «Аякса» на рахунку габонця – хет-трик. І нехай два голи він провів з пенальті, і лише один з гри, але який? Красень, бісіклетою.

Окрім Обамеянга, на статус лідерів «Марселя» можуть претендувати голкіпер Пау Лопес, захисник Ренан Лоді та півзахисник Жордан Верету.

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 05 травня 2024, 16:30 69
Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Два попередні матчі суперників цієї весни завершилися з однаковим рахунком 4:1 на користь гірників

20 років такого не було. Довбик повторив досягнення легендарного Шевченка
Футбол | 05 травня 2024, 12:15 25
20 років такого не було. Довбик повторив досягнення легендарного Шевченка

Українець забив 20 голів у Ла Лізі

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avk2307
Нормальный жребий.
Хорошо что не Спортинг и не Фрайбург  и не Рома.
Надо помнить  что Марсель команда наполовину африканская, эти все товарищи поедут на Кубок Африки и вернутся за неделю или две до игры.Это тоже плюс для Шахтера.
Віктор Коробка
Гаттузо був гарним руйнівником, творили в тій команді інші. Поки що і тренер з нього такий же. Не думаю, що це сильна сторона Марселя. Як і скажені фани, які постійно "підставляють" клуб. В усьому іншому - так, дуже потужний суперник. Але точно не сильніший від Порто чи Барселони. Шанси є, треба битися.
Fitness.sports
Результат Шахтаря зависит от того в каком состоянии в феврале будет Марсель .И только. Если как Ренн который испытывал кризис в конце зимы в начале весны, то Шахтёр пройдет. Те клубы чемпионаты которых проходят зимой всегда нестабильные и их можно пройти. Поэтому на этой стадии отбора всегда бывает сенсации. ..А вот дальше не верится, ЛЕ не то уже, как и шахтер
mini.f
Похоже, что ударники подземных выработок приплыли... Марсель живыми их не отпустит...
Viktor Shuper
тринда шлюхті буде, Марсель зараз дуже потужний, у чемпіонаті вдома лише 2 голи пропустив