Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 18 грудня 2023, 14:12
5945
4

Авіспа Фукуока: клуб охоронців та Марадони. З ким Шахтар зіграє у Японії

Свій останній матч у 2023 році «гірники» проведуть у Країні вранішнього сонця

| Оновлено 18 грудня 2023, 14:12
5945
4
Авіспа Фукуока: клуб охоронців та Марадони. З ким Шахтар зіграє у Японії
Getty Images/Global Images Ukraine

18 грудня «Шахтар» зіграє свій останній у цьому році поєдинок. Це буде матч проти японської команди «Авіспа Фукуока», який відбудеться на «Японському національному стадіоні» місткістю 68 тисяч глядачів та нестиме благодійний характер. Усі кошти, які будуть зібрані від продажу квитків та реклами, організатори передадуть на допомогу Україні та українцям, які постраждали від повномасштабної фази війни з росією.

Японський футбол загалом і «Авіспа Фукуока» зокрема, м'яко кажучи, є не найвідомішими явищами серед українських вболівальників, а тому зараз ми спробуємо усунути хоча б невелику частину прогалин та трохи детальніше поговоримо про «ос» (прізвисько «Авіспи Фукуоки») – найближчого суперника «гірників».

Клуб, створений охоронцями

«Авіспа Фукуока» – це професійний футбольний клуб із Японії, який був створений у 1982 році. Спочатку команда виступала під назвою «Чао Бохан», оскільки біля витоків її заснування була охоронна фірма із аналогічною назвою. Крім того, клуб розташовувався у місті Фудзієда в префектурі Сідзуока, населення якого становить трохи більше 140 тисяч жителів.

Getty Images/Global Images Ukraine

У 1992 році «Чао Бохан» вперше зіграв у другому дивізіоні Японської футбольної ліги, а вже через рік був переведений у перший дивізіон. Тоді ж клуб змінив назву на «Фудзієда Блюкс» й заявив про намір стати учасником Джей-ліги – елітного дивізіону, який був заснований у 1993 році й ознаменував створення в Країні вранішнього сонця системи професійного футболу.

Втім, плани керівництва «Фудзієди Блюкс» щодо входження до числа учасників Джей-ліги не виправдалися. Клубу не вдалося забезпечити створення інфраструктури належного рівня (зокрема, стадіону), а також виграти конкуренцію за вболівальників та інвесторів у «Джубіло Івати» та «Сімідзу С-Палс», які також представляли префектуру Сідзуока.

З цієї причини босам «Фудзієди Блюкс» довелося замислитись про переїзд в інше місце, й дуже вчасно для них виник варіант із Фукуокою – містом з населенням понад 1,5 мільйони осіб, яке є адміністративним центром однойменної префектури. У Фукуоці місцева влада та громада дуже хотіли мати професійний футбольний клуб, який виступатиме в Джей-лізі, а тому всі зірки зійшлися, й «Фудзієда Блюкс», змінивши прописку, стала називатися «Фукуока Блюкс». Примітно, що у самій Фудзієді збереглася команда «Чао Бохан», яка продовжувала виступати на аматорському рівні аж до 2006 року.

Уго Марадона як рецепт виходу в Джей-лігу

На початку 1995 року «Фукуока Блюкс» підписала аргентинського атакувального півзахисника Уго Марадону – рідного брата легендарного Дієго Марадони, якому доля дозволила стати одним із найкращих гравців за всю історію світового футболу. Уго Марадона поїхав до Країни вранішнього сонця ще у 1991-му, й спочатку кілька років провів у «Тосу Ф'ючерс», а потім прийняв запрошення від «Фукуоки Блюкс».

У сезоні-1995 «Фукуока Блюкс» стала чемпіоном другого за рангом дивізіону японського професійного футболу, і нарешті здобула путівку до Джей-ліги. Внесок Уго Марадони у це знаменне досягнення виявився неймовірним – 27 забитих м'ячів у 27 зіграних поєдинках!

З переходом до Джей-ліги «Фукуока Блюкс» вирішила в черговий (і поки що в останній) раз в історії змінити назву. Саме так команда перетворилася на «Авіспу Фукуоку» і отримала прізвисько «оси» (у перекладі з іспанської слово «avispa» означає «оса»). Перейменування виявилося необхідністю для клубу, оскільки це дозволило йому уникнути потенційної суперечки та судових розглядів навколо права власності на торговий знак із відомим виробником чоловічого одягу Brooks Brothers.

Уго Марадона зіграв за «Авіспу Фукуоку» повний сезон-1996 у Джей-лізі, записавши на свій рахунок 8 голів та 3 асисти в 21 поєдинку, проте загалом «оси» виглядали досить слабо на тлі більшості конкурентів.

З 1996 по 1998 роки «Авіспа Фукуока» займала місця у нижній частині турнірної таблиці Джей-ліги, проте щоразу залишалася учасником елітарного дивізіону. Спершу – завдяки реформі, яка створювала основу для формування Джей-ліги 2 – повноцінного професійного другого дивізіону у системі футболу Японії. Потім – за допомогою перемоги у плей-офф за право залишитися на найвищому рівні.

Однак у 2001-му «Авіспа Фукуока», зумівши побалансувати ще кілька років на межі вильоту з Джей-ліги, залишила елітарний дивізіон. «Оси» зайняли передостаннє, 15-те, місце у сезоні-2001, після чого на чотири роки вилетіли та змушені були борсатися у Джей-лізі 2.

Команда без гучних успіхів

Getty Images/Global Images Ukraine

З того часу «Авіспа Фукуока» кілька разів поверталася до Джей-ліги, але потім досить швидко знову звідти вилітала. У 2006-му «оси» провели лише рік в еліті, в 2011-му повернулися, але знову ж таки всього на сезон, так само як повторили цю ж історію і у 2016-му.

В 2021 році «Авіспа Фукуока» знову змогла вдертися до когорти учасників Джей-ліги, і цього разу, на відміну від попередніх трьох невдалих спроб, з ходу вирішила ключове завдання зі збереження місця в еліті. Більше того, «оси» посіли восьме місце, яке було для клубу найвищим досягненням аж до поточного сезону.

У Джей-лізі-2023 «Авіспа Фукуока» змогла фінішувати сьомою, переписавши попередній рекорд найвищої позиції в елітарному дивізіоні японського футболу. Могла команда опинитися й значно вище, але від п'ятої позиції її, до прикладу, відділило лишень одне очко, а від третього місця, що дає можливість зіграти у кваліфікації Ліги чемпіонів АФК, - тільки 7 пунктів.

Сігетосі Хасебе – творець історії Авіспи Фукуоки

По суті, саме зараз «Авіспа Фукуока» й починає писати свою історію на топ-рівні японського футболу. Головним творцем успіхів нинішньої команди є 52-річний місцевий фахівець Сігетосі Хасебе, котрий не мав успішної кар'єри як футболіст, проте зараз демонструє неймовірний потенціал та перспективу на «лавці».

Getty Images/Global Images Ukraine. Сігетосі Хасебе

У тренерське ремесло Сігетосі Хасебе прийшов у 2006 році. Спершу він шість років працював наставником юніорських команд «Віссел Кобе», а потім протягом семи сезонів був асистентом різних фахівців вже у тренерському штабі першої команди цього клубу. Перший повноцінний досвід у статусі головного тренера Хасебе отримав у «ДЖЕФ Юнайтед Ітіхара Тіба», але там керував колективом трохи більше шести місяців, після чого знову став асистентом іншого коуча – аргентинця Хуана Еснайдера.

1 лютого 2018 року Сігетосі прийняв рішення покинути «ДЖЕФ Юнайтед Ітіхара Тіба» і стати головним тренером команди «Міто Холліхок» - одного із перманентних аутсайдерів Джей-ліги 2. Цей колектив за два роки роботи Хасебе зробив середняком дивізіону, а у лютому 2020 року пішов в «Авіспу Фукуоку».

Саме під керівництвом Хасебе «Авіспа Фукуока» у 2020 році стала другою у Джей-лізі 2 та здобула путівку до елітарного дивізіону, де спершу закріпилася, а зараз намагається з кожним роком все покращувати та покращувати свої турнірні показники та історичні досягнення.

Зокрема, у 2023 році «Авіспа Фукуока» виграла свій перший трофей на найвищому рівні. Команда Сігетосі Хасебе стала володаркою Кубка японської ліги, де на груповій стадії спочатку фінішувала на першому рядку у квартеті з «Касімою Антлерс», «Альбірекс Ніїґатою» та «Касівою Рейсол», потім у чвертьфіналі за сумою двох матчів обіграла «Токіо» (0:1, 2:0), у півфіналі здолала «Наґою Ґрампус» (1:0, 1:0), а у вирішальному поєдинку взяла гору над «Уравою Ред Даймондс» (2:1).

Успіхи Сігетосі Хасебе не залишилися непоміченими серед експертної спільноти, й за підсумками сезону-2023 цей фахівець був визнаний найкращим тренером японської Джей-ліги, що стало першою індивідуальною нагородою у кар'єрі цього наставника.

Щодо складу нинішньої «Авіспи Фукуоки», то тут під рукою у Сігетосі Хасебе в основному самісінькі японці. Легіонерів лишень троє, і всі – бразильці (один – з італійським громадянством). Футболістів, які виступали б на міжнародному рівні за національні збірні, у «Авіспі Фукуоці» також немає, а за оцінками Transfermarkt тільки два гравці (28-річний опорник Хіроюкі Мае та 30-річний форвард Юя Ямагіші) мають вартість у 1 мільйон євро, всі решта – нижче за цю суму…

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 23
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

ФОТО. Рідкісне видовище! Лунін привітав вундеркінда Реала після гри Ла Ліги
Футбол | 27 квітня 2024, 08:01 2
ФОТО. Рідкісне видовище! Лунін привітав вундеркінда Реала після гри Ла Ліги

Королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0, єдиний гол забив Арда Гюлер

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Swed
Якая різніца?)   Главное  что бы собрали побольше  денег.
New Zealander
Давай Шахтер вперед! В етом году вы поднялись на Говерлу, а теперь есть возможность поднятся на Фудзияму.