Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 17 грудня 2023, 18:05
7062
0

Big in Japan. Історія бразильця, якого сватали до Шахтаря за 40 млн євро

Леандро Даміан міг стати зіркою УПЛ, але йому пощастило стати легендою лише в Японії

| Оновлено 17 грудня 2023, 18:05
7062
0
Big in Japan. Історія бразильця, якого сватали до Шахтаря за 40 млн євро
Getty Images/Global Images Ukraine. Леандро Даміан (в центрі)

Ім'я Леандро Даміана чудово відоме футбольним скаутам, які займаються ремеслом не менше 15 років. Цього нападника також добре пам'ятають віддані шанувальники бразильської Серії А, а останні кілька років він є культовою фігурою у японській Джей-лізі. В Україні Леандро Даміана можуть пам'ятати ті вболівальники, які намагаються не проґавити жодної трансферної чутки щодо клубів вітчизняної Прем'єр-ліги.

У листопаді 2011 року в бразильських ЗМІ з'явилася інформація, що неназваний клуб УПЛ запропонував за Леандро Даміана 40 мільйонів євро – космічну суму, яка могла б стати рекордною для нашого чемпіонату, якби ця угода здійснилася. Тоді називалися й два потенційні покупці на бразильського форварда, який виступав за «Інтернасьонал» – «Дніпро» та «Шахтар».

У «Дніпрі» дуже швидко та категорично спростували чутки, чим зайнявся особисто тодішній генеральний директор цього клубу Андрій Стеценко: «Як ви кажете? Леандро Даміан? Ні, ми не цікавимося ним. Я навіть цього імені не знаю. А у зв'язку із чим інтерес? Ви хочете дізнатися, хто запропонував за нього 40 мільйонів євро з України? Це точно не ми!».

У «Шахтарі» також назвали ці чутки спекуляціями, хоча через пару днів після спростування, яке вийшло із вуст генерального директора «гірників» Сергія Палкіна, низка бразильських та британських видань все одно продовжила тиражувати новини про те, що 40 мільйонів євро за Даміана нібито пропонував саме «Шахтар».

«Бачив в інтернеті я цю статтю. Ну, що сказати – нісенітниця повна! Не потрібний він нам – ані за 40, ані за 30, ані за 15 мільйонів. Бразильці просто «нагрівають» це ім'я, аби «Мілан» в результаті зробив якомога вигіднішу пропозицію. Вони вже навчилися гарно продавати футболістів, тому діють перевіреними методами, втягуючи нас у цю історію. Ми, звичайно, цього футболіста знаємо, ми за ним стежили, контролюємо й зараз, але повірте – жодних пропозицій щодо нього ми не робили», – коментував резонансну новину тоді Палкін.

Після того Леандро Даміан випарувався із фокусу уваги вітчизняних ЗМІ, але у свої 34 роки він продовжує кар'єру й досі. Причому у останні майже вже п'ять років бразилець виступає в Японії – країні, де найближчим часом «Шахтар» проведе благодійний матч проти команди «Авіспа Фукуока». І все це дає нам гарний привід подивитися на те, як склалася кар'єра Даміана…

***

Леандро Даміан дуже рано заявив про себе, потрапивши «на олівець» скаутів практично усіх топ-клубів Європи. В травні 2009 року талановитий нападник, який на початкових стадіях своєї кар'єри нерідко діяв у півзахисті, на правах оренди перейшов із бразильського клубу «Атлетіко Херманн Айхінгер» в дубль «Інтернасьонала». Трохи більш ніж за півроку – у січні 2010-го – «колорадос» викупили контракт Даміана за 175 тисяч євро, а вже у серпні того ж року Леандро допоміг «Інтернасьоналу» виграти Кубок Лібертадорес, причому у фінальних битвах із мексиканською «Гвадалахарою» (2:1, 3:2) став автором одного з м'ячів своєї команди.

Власне, яскравий старт Даміана в «Інтернасьоналі» й привернув до форварда увагу з Європи. Одним із перших клубів, куди почали сватати перспективного нападника, виявився «Шахтар», але наприкінці 2011 року ця історія, як вже згадувалося вище, ні до чого не привела.

Влітку 2012 року збірна Бразилії з Тьяго Сілвою, Лукасом Моурою, Оскаром, Неймаром, Халком, Алешандре Пато та Марсело у складі стала срібним призером футбольного турніру на Олімпійських іграх у Лондоні. У вирішальному матчі «селесао» програли мексиканцям, а найкращим бомбардиром змагання став зовсім не Неймар (3 голи) або Халк (1 гол), а наш сьогоднішній герой – Леандро Даміан, котрий наколотив у ворота суперників 6 м'ячів.

Після цього у Європі інтерес до Даміана став ще більш «гарячим». На керівництво «Інтернасьонала» виходили представники «Манчестер Юнайтед», «Ювентуса», «Барселони», а найбільш наполегливо поводилися «Тоттенхем» та «Наполі». Після успішного сезону-2011 у бразильській Серії А, коли Леандро забив 14 м'ячів у 28 поєдинках, та феєричного виступу на лондонській Олімпіаді форвард справді був на піку слави, але боси «Інтернасьонала» скористатися цим шансом для вигідного продажу футболіста не зуміли.

Тоді ж, у 2011 та 2012 роках, Леандро Даміан активно залучався до ігор за національну збірну Бразилії. Загалом за «селесао» форвард зіграв 17 поєдинків, у яких відзначився 3 голами, проте з червня 2013-го його до головної команди країни більше не викликали…

Раптовий спад у кар'єрі Даміана розпочався у сезоні-2013. В бразильській Серії А форвард забив тільки 5 м'ячів у 26 матчах, а всього того року відзначився 13 голами у 50 поєдинках за «колорадос» в рамках усіх турнірів. Це нарешті «розбудило» керівництво «Інтернасьонала», яке раптом усвідомило, що з дуже вигідним трансферним активом потрібно терміново щось робити.

У січні 2014 року Леандро Даміан перейшов у «Сантос», який заплатив за угоду 13 мільйонів євро. Так, це були зовсім не 40 мільйонів, про які преса пліткувала в аспекті «Шахтаря», або ще більша сума, яку в «Інтернасьоналі» хотіли отримати від «Тоттенхема», проте Даміан встановив рекорд національного чемпіонату, який тримається й досі. До того, як і після того, жоден клуб Серії А не платив за бразильського гравця іншому бразильському клубу такі гроші.

На контракті у «Сантосі» Даміан провів усі п'ять років, але зіграв лишень 39 матчів, у яких відзначився 11 голами. Леандро почали критикувати за відсутність швидкості, погану техніку, що змусило футболіста перебратися в оренду у «Крузейро», де він також абсолютно не досяг успіху, забивши тільки 4 м'ячі у 23 поєдинках Серії А-2015.

Після повернення з «Крузейро» Даміан спробував домогтися дострокового розірвання контракту з «рибами». Він подав до суду, мотивувавши позовну вимогу тим, що не отримував оплату за використання іміджевих прав за контрактом протягом трьох місяців. Суд першої інстанції став на бік футболіста й фактично надав йому статусу вільного агента, але «Сантос» виграв апеляцію.

Через це в Леандро ледь не зірвався перехід до «Бетіса». Іспанський клуб вже на «стрічці» роботи січневого трансферного вікна-2016 домовився про 18-місячну оренду Даміана, але 1 лютого відмовився від угоди через триваючі розбірки між футболістом та бразильським клубом. Втім, 4 лютого Даміан таки переїхав до Іспанії після зміни керівництва у «Сантосі». Це також була оренда, хоча вже 6-місячна, але із опцією викупу за 12 мільйонів євро.

Нарешті опинившись у Європі Даміан не показав зовсім нічого. Фактично він продовжив деградувати, зігравши лишень 129 хвилин у рамках 3 поєдинків за команду із Севільї. Тому не дивно, що про викуп контракту екс-форварда збірної Бразилії мова не зайшла…

У 2016 та 2017 роках Даміан на правах оренди виступав за «Фламенго», але продовжив розчаровувати. Влітку 2017-го «Сантос» погодився відпустити Леандро у чергову оренду – в «Інтернасьонал», який у попередньому сезоні зганьбився та вилетів до Серії В. Повернення до табору фактично рідної команди підбадьорило Даміана, і той спершу забив 10 м'ячів у 17 матчах, чим допоміг «колорадос» повернутися до елітарного дивізіону, а потім відзначився 10 голами вже в рамках 26 поєдинків в сезоні-2018 у самій Серії А.

Але загалом було зрозуміло, що навіть на батьківщині Леандро Даміан вже не здатний розбурхувати нікого – ані потенційних покупців, ані журналістів, ані вболівальників. Все це стало приводом для форварда ухвалити рішення про кардинальну зміну кар'єрного вектору, й у лютому 2019 року, після завершення контракту із «Сантосом», Даміан на правах вільного агента перейшов до клубу японської Джей-ліги «Кавасакі Фронтале».

На той момент «Кавасакі Фронтале» був чинним чемпіоном Японії, причому вперше в історії такий титул команда здобула у 2017 році, а у 2018-му зуміла відстояти його. Сезон-2020 у Джей-лізі не став вдалим ані для «Кавасакі Фронтале», ані для Леандро Даміана. Команда фінішувала тільки четвертою, а форвард відзначився 9 голами у 23 матчах – непоганий показник, котрий все ж таки не робив бразильця якоюсь зіркою в очах японських уболівальників.

Втім, «Кавасакі Фронтале» вирішив продовжити контракт із Даміаном, й не помилився. У сезоні-2020 бразилець забив уже 13 м'ячів у 34 матчах Джей-ліги, а «Кавасакі Фронтале» повернув собі чемпіонський титул. А справжньою зіркою у очах японських фанів Леандро вдалося стати за підсумками розіграшу сезону-2021. Тоді Даміан наколотив 23 м'ячі у 35 поєдинках Джей-ліги, «Кавасакі Фронтале» знову став чемпіоном, а бразильський форвард став не лише найкращим бомбардиром чемпіонату, а й був визнаний найкращим гравцем сезону.

У Японії Леандро Даміану справді вдалося стати зіркою першої величини, хоча про нього вже остаточно забули на батьківщині, а у Європі бразильця згадували, мабуть, тільки на посиденьках скаутів, коли обговорення зводилося до згадування персон, які не зуміли виправдати видані аванси. У Джей-лізі Даміан настільки розквітнув, що забивав м'ячі на будь-який смак – головою, ногами, у дотик, п'ятою, з розвороту, через себе. Це було футбольне мистецтво у чистому вигляді, завдяки якому не надто вже й розпещені японські фанати щиро полюбили голеадора «Кавасакі Фронтале».

Втім, як це часто буває у подібних випадках, казка Леандро Даміана в «Кавасакі Фронтале» виявилася вкрай швидкоплинною. У сезоні-2022 бразилець забив всього лише 5 м'ячів у 23 поєдинках Джей-ліги. Його почали переслідувати травми, через які з серпня минулого року й до нинішнього моменту Даміан провів у лазареті загалом понад 6 місяців (191 день) без урахування періоду, необхідного на відновлення.

У сезоні-2023 «Кавасакі Фронтале» фінішував тільки на 8-му місці, що стало повторенням найгіршого результату команди у національному чемпіонаті, починаючи із 2012 року. Даміан забив всього 3 м'ячі у 12 матчах, а тому не дивно, що 10 грудня «Кавасакі Фронтале» випустив офіційне комюніке, у якому повідомив, що контракт бразильського форварда, який закінчується наприкінці року, продовжений не буде.

Getty Images/Global Images Ukraine. Леандро Даміан

«П'ять років, які я провів у цьому клубі, є для мене цінним активом. Я щиро вдячний усім членам родини «Кавасакі Фронтале». Я зміг стати найкращим бомбардиром та MVP сезону у Джей-лізі, а також виграв безліч трофеїв разом із командою. Це заслуга тренера, персоналу, моїх партнерів по команді, уболівальників, офіційних осіб клубу та всієї родини «Кавасакі Фронтале». Хочу сказати усім вболівальникам, які підтримували мене: ваші думки завжди доходили до мене й надавали мені сил та впевненості. Відтепер «Кавасакі Фронтале» назавжди буде у моєму серці», – прокоментував прийдешній відхід з японського клубу Даміан.

У «Кавасакі Фронтале» Леандро Даміан справді знайшов себе та зумів показати найкращі якості на полі. Він виграв сім трофеїв разом із командою, здобув ряд важливих індивідуальних нагород, але що важливіше – нарешті відчув себе зіркою першої величини, нехай не у Європі чи хоча б рідній Бразилії, а за багато-багато кілометрів звідти – у Японії. Зате він був топом, він був справжнім Big in Japan.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.